(6) 

hacılar, şeyhler, tekkelerin modası geçecek mi

roket adam #1479063 
şimdi düşünüyorum şu anda bir sürü grubun aşırı mübarek kabul ettiği malum hacı hocaların bir kısmı zaten ölmüş, bir kısmı da cidden yaşlı. bugün mesela Abdülkadir geylani'ye millet niye bu kadar tapıyor diye okuyordum, türlü türlü mucizesi varmış adamın onlara göre, ama mucizeler hep adam gençken, bundan 50-70 yıl önce falan. dolayısıyla tabii kanıtlama şansı yok.

şimdi düşünüyorum bu adamlar öldükten sonra, mesela 1990 doğumlu biri abi benim böyle mucizelerim var diyemez çünkü teknoloji çağındayız, millet çıkar göster diyebilir. dolayısıyla bu tarz irrasyonel tapınışların modası geçer mi sizce? yoksa insanoğlu zayıftır ve her zaman bir dal arar, o dal da bazen bu şeyhler olur mu diyebiliriz?
(12) 

ABD'ye aşı olmaya gitme fırsatınız olsa

roket adam #1478834 
şimdi mevcut abd turistik vizem var tertemiz. bir arkadaşım da hatta bu hafta ABD'ye gidiyor aşı olup biraz gezip dönecek. benim de gidip gelecek durumum da var, beni de davet etti. ancak problem şu ki, eşime vize alamıyorum çünkü turistik vize başvuruları kapalı şu anda.

böyle bir fırsatınız olsa, tek gidip aşı olup döner misiniz, yoksa eşim olmadan asla mı dersiniz?
(1) 

coin trade sorularım

roket adam #1478441 
selamlar,
binance'da belli limitlerde ıvır zıvır işlemler yapıyorum.
1) şu anda değeri 30 tl olan bir coin'im var diyelim ki. bunun değeri 25'e düşerse VEYA 35'e çıkarsa sat şeklinde iki yönlü stop yapabileceğim bir işlem çeşidi var mı? OCO bu işe yarıyor gibi geldi ama emin olamadım.
2) şu anda değeri 30 tl olan bir coin'im var. bunun değeri 25'e düşerse sat, 15'e düşerse tekrardan al şeklinde bir işlem çeşidi var mı? şu anda iki farklı emir ile yapıyorum bunu ama bütçenin tamamını kullandığımdan efektif olmuyor.
3) binance'da düşük / 0 komisyonla işlem yapılacak güvenli liman vazifesi gören coin hangisidir? yani bir süreliğine coin trade yapmayacağım ama param binance'da kalsın dediğimde usdt'ye çevirmek sizce mantıklı mı?
4) özellikle 1. maddedeki işlemi kullandığımda riskimi gerçekten minimize etmiş oluyorum. insanlar neden bunu kullanmıyor da ıvır zıvır coinlerde batıyorlar, kaçırdığım bir nokta mı var?
(9) 

yaşlı çiftlerin boşanması

roket adam #1477811 
şimdi bugün bill melinda gates boşanması üzerine tekrardan aklıma geldi. geçen yıl da eski ev sahibimizle eşi boşanmıştı, mali açıdan her türlü imkanları olan 60+ bir çift ama bi şekilde boşandılar işte. gençken boşanmayı daha iyi anlayabiliyorum ama genel olarak yaşlıyken boşanmak aşırı zor değil mi ya sizce de? belli bi yaştan sonra baştan hayat kurmak, 2. bi hayat yaşamak zaten çok zor. o kadar yıllık hayat arkadaşına veda edip yalnız ölmek ne bileyim çok zor gibi geliyor.
(6) 

micromanagement bağımlısı yeni yönetici sorunsalı

roket adam #1476914 
uluslararası bir firmada farklı bir ülkeye danışmanlık yapacak şekilde uzaktan çalışıyorum, bordrom trde. yaklaşık 4 sene olacak, yaş 31. son dönemde bizim ekip içinden 6 senedir falan çalışan benle aynı görevde bi eleman biraz işsiz kaldığı için onu gidip ben ve bir grup vatandaşa yönetici yaptılar.

sorun şu ki çalışma şekli inanılmaz değişti. bir danışman olarak kendi sorumluluğumuz bizde olacak şekilde çalışırken, şimdi yazdığın word dökümanının rengine kadar inen bir micromanagement bağımlısı egoist bu arkadaşla çalışıyoruz. herif günde 1 call koyuyor, muhtemelen yakında yolladığın her maile beni de ekle triplerine girecek. işin kötüsü kendi yaptığı eski işleri ben görebiliyorum sistemimizden, kendi yaptığı eski işlerin hiç biri şu an istediği kalitede değil.

şimdi bu tantanayı çekmek istemediğim kesin, sağlığımı bozacak derecede sinirleniyorum çünkü, gece falan uyuyamıyorum bu ara pandemi etkisi de var malum. eski yöneticime de konuyu söyledim, o da karar budur kusura bakma dedi. bu şartlar altında bu deveyi güdecek ya da bu diyardan gideceğiz.

benzer senaryoyla yüz yüze kalan arkadaşlar, sizin tavrınız ne oldu? acaba daha esnek olup, bu çocukça oyunu oynayıp kral öldü yaşasın yeni kral diyebilmek mi lazım? yoksa yerim işini deyip tazminat isteme yoluna mı gitmeli?
(3) 

covid döneminde tükenmişlik sendromunu aşmak

roket adam #1475659 
son birkaç haftadır kesinlikle iş yapamaz hale gelmiş durumdayım. performansımın %10'unda falan çalışıyorum. ıvır zıvır şeyleri dert ediyorum, pireyi deve yapıyorum. gece uyku sorunları falan da başlayınca dedim ki tükenmişlik sendromuna girdik herhalde.

covid öncesinde izin alıp tatile falan gidince kendimize geliyorduk ama şu an öyle bir şey de pek mümkün değil. siz ne yapıyorsunuz bu sıkışık ve bol yasaklı dönemde bu iş nasıl aşılabilir?
(3) 

çalıştığınız şirket gelir verginizi ödemezse

roket adam #1475614 
biliyorsunuz sgk'lı çalışırken şirket anlaştığınız brüt rakam üzerinden gelir vergisi vs kesintilerini yapıp devlete ödüyor. ancak bazı durumlarda, teşviklerde bu ödenecek sgk primi, gelir vergisi vs noktasında devletin şirketlere sağladığı bazı kolaylıklar mevcut.

diyelim ki şirket x bir kuraldan faydalanarak gelir vergisi kesintisini yapmamış.
sonrasında ortaya çıkıyor ki şirket aslında o x teşvikten faydalanmak için gerekli şartları taşımıyormuş, yalan söylemiş, vs vs. dolayısıyla çalışanların vergileri eksik ödenmiş oldu.

ileriki dönemde olası bir denetimde, eksik ödenmiş kısım şirkete mi ödetilir, yoksa çalışana mı? burada sorumlu şirket midir yoksa çalışan mı yani?
(15) 

Erkan Oğur muhalif miydi?

roket adam #1475079 
adamı paso linç ediyoruz da gerçekten muhalif miydi bu adam, pek öyle bir çıkışını hatırlamadığım için bir sormak istedim.
(7) 

aynı firmada uzun süre çalışanlara sorum, nasıl dayanıyorsunuz

roket adam #1474984 
çok hızlı değişen ve rekabetçi bir sektördeyim. şimdiye kadar full time olarak pek aynı firmada çok uzun süre çalışmadım. son 2 seferde de 3'er senede tam keyfimin kaçtığı anlarda daha iyi bir iş fırsatı bulup uzadım.

şu anki şirketimde de 3.5 sene kadar oldu ve aşırı sıkılmış durumdayım. günlük hayatımı olumsuz etkileyen major bir problem, mobbing, hesap sorma vs olmamasına rağmen çok küçük olayları bile aşırı takıp şirketten nefret ediyorum. sanki covid dönemindeki tüm keyifsizliğimi, eve tıkılı kalmamı vs şirketimden çıkarıyormuşum gibi geliyor. eskiden kendi isteğimle mesai falan yapan, işini seven biri olarak artık akşam, haftasonuna vs mail bildirimlerini kapatıyorum, mail geldiğini bildiğim halde cevap vermeyince de sinir oluyorum. genel olarak bunlar beni aşırı yoruyor ve yıpratıyor son günlerde.

şu anki dönemde bir çok kriterden ötürü daha iyi bir işe geçme ihtimalim düşük. bu tarz senaryolarda, profesyonelliğinizi soğukkanlılığınızı koruyup, işi olması gerektiği gibi yapıp kalanını oluruna bırakmayı, kafaya takmamayı nasıl başarıyorsunuz tecrübeli abiler, ablalar?
(3) 

Xiaomi mi stick browser / chrome kurulumu

roket adam #1474932 
bunu yapan arkadaşlar var mı? normal standart kumandasıyla çalışmadığı, air kumanda alınması gerektiği söyleniyor, doğru mu?
(4) 

tek seansta ilacı yapıştıran psikatri bilimi ve bilinmezliği

roket adam #1474365 
selamlar arkadaşlar, hiç psikoloğa ya da psikiyatra gitmedim çok şükür. tabii ki herkes gibi belli takıntılarım, anksiyetelerim var, nefes alamıyorum gibi hissettiğim uyuyamadığım çok sorunlu zamanlarım da oldu ama bunu neyin tetiklediğini tespit edip, ondan uzak durarak hayatımı sürdürebilir seviyede tutabiliyorum (mesela alkol, uykusuzluk, uzun süre hareketsizlik sporsuzluk, meşgalesizlik, bi takım zararlı maddeler vs)

etrafımda psikoloğa ya da psikiyatra giden herkesin çok kısa süre içerisinde ilaca başladığını ve asla bir daha bırakamadıklarını gözlemliyorum. gerek okb olsun gerek anksiyete gerek depresyon olsun, belki farklı şeylerle çözülebilecek bir çok sorunu hemen kimyasallarla çözmeye çalışıyorlar gibi geliyor. yani düşünüyorum mesela alkol kullanan adam, depresif olacak çünkü depresyonu tetikleyen bir olay. ya da atıyorum anksiyete, keza aynı şekilde atıyorum spor yapmayan hareket etmeyen biri daha çok anksiyeteye kesinlikle maruz kalacak. ama bizim türk hekimler direkt al sana x y z ilaç diyorlar, sonra sürekli reçete yazdırmaya gidiyor bu insanlar, bir nevi mürit edinmiş oluyorlar kendilerine.

bu konuda hiç bir eğitimim olmadığı için bu olayı doğru değerlendiremiyor olabilirim. haksız mıyım, son zamanlardaki "psikoloğa / psikiyatra git" ve hemen ardından gelen "x y z ilaçları kullanıyorum" muhabbeti sizce de olağandışı seviyede garip değil mi? yoksa gerçekten insanlar ancak kimyasallarla çözülebilecek seviyede problemli hayatlar mı yaşıyorlar?

bunu bir gelir seviyesine bile indirgeyemiyorum çünkü fakirden zengine, eğitimliden eğitimsize herkes çareyi beyaz haplarda buluyor ve bu tedaviyi evet abi geçti başarılı artık eskisinden bin kat daha iyiyim diyerek sadece ilaçla sonlandırabilen hiç kimseyi görmedim hayatımda. evet %0.1'in gerçekten kimyasal tedaviye ihtiyacı olabilir, ama sizce de bu ilaçlar biraz bol keseden dağıtılmıyor mu bu ülkede?
(2) 

final cut pro kullananlara sorum, library mantığını anlayamadım

roket adam #1474261 
library mantığını siz nasıl kullanıyorsunuz? harici bir depolama gösterip her şeyi fcpx'e import ediyorum, siz de böyle mi yapıyorsunuz genelde? her bir video için yeni lib mi açıyorsunuz, yoksa bir proje için tek bir lib mi oluyor?

mesela atıyorum resim çizme kanalı açtım.

library: resim çizme kanalım
event 1: köpek resmi. içinde köpek çizdiğim videonun ham halleri, işlenmiş halleri, projesi vesaire.
event 2: çiçek resmi ....

gibi mi?

yoksa
library 1: köpek resmi çizme
lib 2: çiçek resmi çizme

gibi mi yapmak lazımdır?
(3) 

yurtdışına el yapımı ürün göndermek

roket adam #1474018 
etsy gibi marketplace'lardan aldığınız siparişleri yurtdışına nasıl gönderiyorsunuz? örnek veriyorum gözlük ipi yaptık, bunu ptt'ye gidip al abi almanyaya şuraya gönder mi diyoruz?
(6) 

akp montrö ile niye oynuyor?

roket adam #1473615 
siyaseti yakın zamanlarda pek takip edemedim. bu montrö'dan çıkıyoruz muhabbeti nedir? montrö'yü fethedince elimize tam olarak ne geçecek?
(4) 

şişme yapan fayansların sökülüp takılması

roket adam #1473593 
selamlar arkadaşlar, iki duvarımızda şişme yapmış fayanslar mevcut. nette gördüğümde sıcak hava tabancası ile fayansa hava tutulduğunda fayansın gevşediğini ve çıktığını fark ettim. bir sıcak hava tabancası alsam, ısıtsam, fayansı söksem, şu tarz bir yapıştırıcı ile geri taksam sizce tutar mı?

www.koctas.com.tr

sıfırdan fayans döşetmek inanılmaz zahmetli olacak. o yüzden yorumlarınız çok önemli.
(2) 

tahta kapımızın kaplamasını nasıl değiştiririz

roket adam #1473592 
kapı çelik kapı ama dışındaki çerçeveyi ahşaptan yapmışlar anladığım kadarıyla. bu ahşap üzerindeki kaplamada fotoğraftaki gibi kırıklar oluşmuş. bunu zımparayla temizleyip, üstüne tekrar yağlı boya çeksek iş görür mü sizce? ya da nasıl bir boya + astar kullanmak lazımdır? yoksa hiç girişme, tutmaz mı dersiniz?
(3) 

lazer markalama cihazı derinliği

roket adam #1473381 
bir lazer markalama cihazı almayı düşünüyorum bunun gibi: tr.aliexpress.com

bunların kazıma derinliği ve çıkış gücü ayarlanabiliyor mu? yani 20w'lık bir makina alıp, düşük güçte çalıştırıp daha az derinlikte bir kazıma yapabilir miyim?

kullanacağım malzeme çok ince bir plastik ve metal, ve amacım çok ince bir doku kazımak, yani parmağımla dokumduğumda azıcık hissedeceğim bir derinlik olması yeterli. sizce böyle bir amaç için kullanılır mı bu cihazlar?
(6) 

sadece fon perde takan, tül kullanmayanlar var mı

roket adam #1473061 
bu formatta bir dairemiz var, yüksek ve sürekli aşırı güneş alan bir daire. (foto temsili, dekorasyon vs böyle değil bizde) perdeyi sadece gece yatarken kapatıyoruz, onun dışında perde sürekli açık oluyor.

stor istemiyor, sadece fon perde takmayı düşünüyoruz. tül de kullanmamayı düşündük ama emin olamadık. zaten tül aşırı güneşte yanar falan diyenler var. ne düşünüyorsunuz, sadece fon perde ile yaşayan insanlar var mıdır?
(12) 

duvar delinmiyor

roket adam #1472970 
altı üstü dandik bir bisiklet taşıyıcı asacağım, evin daha önceden denediğim duvarları şarjlı vidalama ile bile delinirken, şu an delmeye çalıştığım duvar 3-4 cm sonra taşa denk gelmişim gibi tıkanıyor. kesinlikle ilerleyemiyorum. duvar delme ucu takılı matkapta. bina 41 katlı bi bina, çelik midir beton mudur bilmiyorum. var mı bir fikri olan?

bu arada birkaç tane de delik açtım duvar bok oldu, o konuda da fikri olan varsa çok sevinirim :)
(11) 

30+ duyuruculara // hayatın ee şimdi ne olacak dediğiniz dönemi

roket adam #1472593 
şimdi söyleyeceklerim yanlış anlaşılmasın, tamamen benzer düşüncelerde olanlar vardır o yüzden soruyorum. belanı mı arıyorsun falan demeyin şükrediyorum genel olarak.

31 yaşındayım, normal yaşıyorum ciddi bir sıkıntım yok. stabil bir kariyerim var kısa vadede böyle devam edecek gibi görünüyor, fena para kazanmıyorum. evlendim bu sene, ev aldım, fena sayılmayacak bi arabam var. yani %1'lik dilimdeki sıradan bir türk ailesiyiz.

16-17 yaşından beri çalışıyorum, şimdiye kadar hep şu olsun böyle olacak, bi de şunu alayım, bi de şunu yapayım diye yıllarımı geçirdiğim için şu anda bu stabiliteye ulaşınca biraz boşlukta kaldım. bir yere de gidemediğimiz için ancak gereksiz ıvır zıvır şeylere para harcayıp duruyoruz, evde oturuyoruz. büyük bir harcama yapma şansım yok, bundan daha iyi bir araba ya da eve ulaşmak için çok büyük bir yatırım yapmam lazım o da anlamsız ve şu anda imkansız. bildiğin ek olarak ne iş yapabilirim onu falan araştırıyorum bazen can sıkıntısından.

oyunun bu bölümünden sonra ne oluyor 30 yaş üstü arkadaşlar? sizde nasıl oldu en azından merak ettim. belki duyuruyu sonra silerim.
(15) 

duyuru erkeklerine sorum, matkabınız var mı?

roket adam #1472316 
ev işlerini seviyorum ama matkap kadar az kullanılan ama insanların birbirinden istemeye çekindiği - ortak kullanmadığı bir şey daha yoktur herhalde. şimdi birkaç kez lazım oldu, bi iki arkadaştan aldım ama şu anda deli gibi matkap almak istiyorum. bir yandan da kafam lan 350 lira verme şimdi boşver kırk yılda bir lazım olacak diyor.

sizin matkabınız var mı? sizce ben de alayım mı 31 yaşında bu işleri seven bir roket olarak?

Düşündüklerim bunlar:
www.amazon.com.tr
amzn.to

Edit: şarjlı vidalamam var bosch ixo, bir de dremel'im var. fırsat bulsam da kullansam diye can atıyorum ashshshk
(3) 

HES kodu ile giriş yapılan mekanlarda

roket adam #1472057 
giren kişilerden biri covid olsa, sonrasında bu diğerlerine bildiriliyor mu? temaslı olarak mı işleniyor? tam olarak o sistem nasıl işliyor?
(10) 

tarla statüsündeki aşırı merkezi araziler / istanbul

roket adam #1471864 
selamlar emlak simsarları, istanbul e5 hattında tam otoyolun dibinde kalan bir sürü tarla statüsünde arsa görüyorum. (mesela taşınmaz no 21854543 ve yanındakiler gibi) bunlar unutulacak gibi değil, rahatlıkla milyon dolarlar edecek araziler. bunların sahibi kim, etrafındaki her yer dopdoluyken neden bunlar boş duruyor ve nasıl oluyor da tarla statüsünde kalıyorlar merak ediyorum.

yani tabii ki bunlar yasal şeyler onu anlıyorum da rant lobisi buraları nasıl es geçmiş? Bahsettiğim parsellerden biri e5 optimum avm hizasında kalıyor mesela, rahatlıkla bir avm daha yapılabilecek bir arazi.
(4) 

borsa istanbul çok saçma değil mi

roket adam #1471723 
amatör bir yatırımcı olarak borsaya kesinlikle ısınamıyorum.

- aşırı arttığı düştüğü günlerde devre kesiciye girip karını zararını donduruyor
- bir çok hissede insider trading'in kralı yapılıyor, denetleyen kimse yok. adam şirket içinden bilgi alıp ona göre hareket ediyor. atıyorum q1 finansal sonuçları duyurulmadan şirketin kar zarar rakamını öğrenen bir sürü insan var.
- nispeten sığ hisselerde telegram gruplarıyla toplanıp toplu indirme çıkarma yapıyorlar
- bi hissede tam vurgun yapılacak gibi oluyor (çok artıyor mesela), hisseyi satışa kapatıyorlar
- bir sürü al sata vakit harcıyorsun, sonuçta dolar bazında üç aşağı beş yukarı aynı noktada oluyorsun
- yapılan tüm analizler hep geçmişe dönük, hindsight bias'ın kralı, yani dün yükseldi diye bugün de yükselmek zorunda değil. sabaha kadar da teknik analiz yapsan çat diye bi olay oluyor tüm dengeler değişiyor.

incelediğimde borsa ile uğraşan insanların zaten genellikle bir kariyeri / uzmanlığı olmayan, bir umut bu işlere sarmış, kendine bunu meşgale edinmiş vakit geçiren boş tipler olduğunu görüyorum bitcoinciler gibi. onları anlayabiliyorum başka çareleri yok ama aramızda da olacak zeki arkadaşların bu saydığım argümanlara rağmen nasıl borsaya vakit harcadığını merak ediyorum. acaba ben mi yanlış analiz ediyorum durumu? his olarak değil, bilimsel olarak bunu nasıl yorumluyorsunuz? yoksa herkesin mi bir "bildiği" var?
(6) 

avukatlık ücretleri yüksek olmasına rağmen avukatlar neden iyi kazanamıyor

roket adam #1471463 
şu anda x bi davam var abi bir şey sorucam desen adamlar 250-500 liradan kapı açıyorlar. davamı takip et desen tazminatın %25'ine çöküyor, kaybedersen avukatlık masraflarını da sana ödetiyorlar. e dava desek gırla, yargı sistemi yetişemiyor resmen. (haklarıdır tabii aldıkları parayı kesinlikle yadırgamıyorum yanlış anlaşılmasın, sorum başka)

peki avukatların kendisi bu pastadan yeterince pay alamıyorsa, asgari ücretle falan çalışıyorsa bu pasta kime gidiyor? ya da kaçırdığım bir nokta mı var? avukatların tr gibi bi yerde gerçekten iyi kazanıyor olması gerekmez miydi? sistemde bu parayı neresi yutuyor?
(6) 

Elimde Niva marka bir ses sistemi var

roket adam #1471407 
5+1, güçlü bir subwoofer'ı var. Tüm giriş ve çıkışlar RCA kablo ile yapılıyor. Cihaz oldukça eski ama çok iyi ses veriyor diyebilirim.

Sorun şu ki, amfinin orta, sağ sol çalışıyor ama arka sağ - arka sol çıkışı çalışmıyor. tahmin ediyorum bir temassızlık ya da oksitlenme var.

cihazın sesi gerçekten iyi olduğu için çöpe atmak istemiyorum. sizce ne yapmak lazımdır, bir fikri olan var mı?
(1) 

ev dekorasyonu için son zamanlarda aldığınız ıvır zıvırlar

roket adam #1471110 
yakın zamanlarda eviniz için aldığınız ıvır zıvırları paylaşır mısınız? direkt trendyol, hb, amazon, aliexpress linki olabilir. dekorasyon fikirleri olsun diye.
(5) 

duvara bir şey asarken asla hizalayamıyorum

roket adam #1470679 
bu ev tadilat işleri elimden geliyor ancak duvara yan yana iki tane vida deliği aç, üstüne de raf koy desen o raf asla düzgün durmuyor, kesinlikle yamuk yapıyorum.

1) siz ne yöntem kullanıyorsunuz yamuk olmaması için?
2) lazerli hizalama cihazları varmış, önerir misiniz?
(11) 

evliler için ailelerde kalma / ailelerin gelip kalması konusu

roket adam #1470025 
sorum şu: ne sıklıkla birbirinizin ailesine gidip kalıyorsunuz? ya da aileleriniz size kalmaya geliyor.

yaklaşık 1 senelik evliyiz, eşimin ailesinde sürekli bir kalma muhabbeti var. siz gelin kalın, biz gelelim kalalım vs vs. bizim ailede de tam tersi kalma hiç yoktur, 2-3-4-5 saat oturursun gece bile olsa dönersin, ben zaten misafirliği de misafir de hiç sevmem. bu noktada eşimle değil ama ailesiyle biraz ters düşüyoruz. kibarca başka yerde uyuyamıyorum diyorum, ya da korona, iş güç, bizim ev zaten küçük gibi vs bir şeyleri bahane ediyorum ama ileride sorun olacak gibi görünüyor bu mevzu. şimdi eşimin de kalbini kırmamaya çalışıyorum ama inanılmaz ısrar ediyorlar.

bi de yazın mesela bi yazlık kiralayayım 1 ay takılalım dedim, hanım direkt bizimkiler de gelir en az 1 hafta kalır, ne diyeceğiz onlara dedi. yani tatilde bir hafta onlarla kalmak kesinlikle istemiyorum, ama kırıcı olmayacak bir şekilde bunu belirtmek lazım. tüm kiralama mevzusunu iptal ettirmeden nasıl bir bahane uydurmak lazımdır? benzer durumdaki arkadaşlar nasıl yönetiyor bu durumu? (hepimiz aynı şehirdeyiz bu arada)
(9) 

araç yatırımında değer kaybını engellemek

roket adam #1469932 
son 3-4 yıldır trde vergi artışlarından ötürü eldeki kullanılan aracın bile fiyatı çok arttı ancak bundan sonra öyle olacağını düşünmüyorum. özellikle premium segmentte aracın değer kaybı yaşlandıkça / km yaptıkça çok daha yüksek oluyor.

2018'de aracımı sıfır almıştım, şu anda 51 bin km'de. fazlasıyla memnunum, hiç bir şikayetim yok, ama bu saatten sonra değeri düşecek diye düşünüyorum. sizce maddi açıdan bakıldığında aşağıdakilerden hangisini yapmak mantıklı?

1) şimdi eldeki aracı satıp, üstüne çok borçlanmadan 0 km 2008, corolla gibi bir araç alabiliyorum (örnek olarak). yani premium segment değil ama normal markaların birinden araç alıp arabayı sıfırlayabilirim.
2) üstüne 100-150 bin tl civarı krediye girip aracı 0'ı ile değiştirebilirim. ancak çok da borçlanmak istemiyorum artık. bi de araba birebir aynı yani sadece kasası farklı diye o kadar para vermek mantıksız geliyor (araç audi a3 1.5, tüm bakımları yetkili serviste yapılıyor)
3) bu haliyle aracı bırakıp 5-6 sene kullanmaya devam ederim. ancak 5-6 sene sonra araç değiştirmek istediğimde çok daha fazla para ödemem gerekir.

çevremdekiler genellikle 2. seçeceği seçiyorlar ama 3-4 senede bir araç değiştirmek gerçekten israf gibi geliyor bana. özellikle 0 araç tercih eden arkadaşlara soruyorum, siz ne düşünüyorsunuz?
(13) 

mangalcılara soru: mangalda yapmalık en sevdiğiniz yiyecek

roket adam #1469882 
evet soru başlıkta. mangal olayına yeni sardım, her türlü şeyi deneyebilirim şu an. en son antrikot yaptık efsane oldu.

incelikleri ile birlikte yazarsanız sevinirim.
(12) 

arkadaş toplanmasında hesap ödeme sorunsalı

roket adam #1469330 
4-5 kişilik bir arkadaş grubuyuz. herkes artık evlendiği için tabii sayı iki katına çıktı. ara ara birbirimizin ya da tanıdıkların evlerinde buluşuyoruz. takdir edersiniz ki 8-9 kişiye mangal + alkol deyince hesap ciddi rakamlara çıkabiliyor, o yüzden kimseyi üzmemek adına biri alışverişleri yapıyor, sonra ona para atıyoruz.

siz nasıl yapıyorsunuz bu tarz toplaşmalarda hesabı? tüm hesabı davet eden mi çekiyor? yoksa bizim gibi mi? yoksa liste yapıp herkese bir şeyler al mı diyorsunuz?
(3) 

AirPods batarya değişimi

roket adam #1469169 
ilk çıktığında yurtdışından aldığım (garantisi bitti) 1. nesil airpods'un bataryalar tamamen bitti herhalde ki artık yarım saatte falan kapanmaya başladı. apple'a başvurup ücretsiz pil değişimi yaptırabilen oldu mu? ücret karşılığı değişim varmış ama aşırı pahalı geldi bana: support.apple.com
(5) 

kayakta durma sorunsalı

roket adam #1468783 
arkadaşlar, ilk defa kayak yaptık bu hafta sonu. çok zevkli bir şey, baya sevdik. yalnız sorum şu: eğitmen kar sapanı ile durmayı öğretti, okey bunu yapıyoruz. lakin yüksek eğimlerde kar sapanı ile yavaşlamak imkansız gibi bir şey. ben ağırlığımı sağa sola verip yavaşlamaya çalışıyorum ama yine de iki kayağı paralel hale getirip yana itemiyorum, tamamen bacak içi kaslarım çalışıyor yani bu sırada.

bu sizde de böyle mi? yavaşlayarak inerken aşırı yoruluyor ve dizlerinizi de yoruyor musunuz? yoksa tekniği tam oturtunca bu dizle ilgili aşırı kasılma hali kalkıyor mu?
(5) 

otomatik damacana pompası kullananlara soru

roket adam #1468773 
arkadaşlar ilk etapta gayet güzel çalışıyordu ancak birkaç ay sonra artık suda acayip bir plastik tadı olduğunu fark ettik. sudan mı, pompadan mı bilemiyoruz.

otomatik damacana pompası kullananlar, aynı sıkıntıyı siz de yaşadınız mı?
(4) 

aynı firmanın yurtdışındaki koluna transfer olurken hak transferi

roket adam #1468305 
selamlar arkadaşlar,
farz edelim ki ben uluslararası firmada çalışıyorum, atıyorum bosch.

türkiye'de bu firmayı temsil eden bir ltd şti var, oraya bağlıyım, paramı da oradan alıyorum. içeride kıdemim ve bir sürü iznim var.

firma diyor ki seni ben atıyorum fransa'daki iş koluna transfer edeceğim. legal olarak bosch fransa çalışanı olacaksın.

bu tarz bir durumda, tr'deki iş akdim feshedilir değil mi? böyle bir durumda içerideki tazminat ve izinlere ne olur?

Meraktan soruyorum.
(11) 

kahve makinesı o kadar da fark eder mi

roket adam #1468302 
arkadaşlar hiç kahve kültürüm yok. ama bu aralar süper konsantrasyon verdiği için günde 1 tane falan içmeye başladım. en başta 3 ü bir arada içerken şimdi tchibo aldım, hoşuma gitti. genelde latte tarzında yapıyorum, yarım süt yarım kahve şeklinde.

sorum şu, diyelim ki gittim starbucks'tan kahve aldım çekilmemiş.

1) şu makinada yapsam: www.amazon.com.tr

2) ya da sadece şu öğütme cihazını alıp, öğütüp, bardağa atsam granül kahve gibi: www.amazon.com.tr

3) ya da öğütüp şöyle bir kahve makinasına koysam: www.amazon.com.tr


bu üçü arasında tat farkı olur mu? fiyatına ve pratikliğine bakmadan söyleyin yani, tat olarak merak ediyorum.
(3) 

iş sözleşmesinde değişiklik ve hak kaybı

roket adam #1468299 
fi tarihinde girdiğim işte ilk sözleşmemde "kişi ve aile bireyleri için özel sağlık sigortası" ibaresi var, ama sonradan sözleşmede netten brüt maaşa geçiş sebebiyle değişiklik yapılmış, sözleşme revize edilmişti, bize de revize bir ek sözleşme imzalattılar, onda bu maddeyi de "kişi ve çocukları" olarak değiştirmişler.

bu noktada bir hak kaybı oluştuğunu düşünüyorum. bu tarz bir durumda ne yapılabilir?

işin yasal yönünü soruyorum yani ik'ya git falan demeyin :)
(12) 

kamptayken başınıza gelen en saçma / kötü / tehlikeli olay neydi

roket adam #1467864 
anket başlıktadır :)
(3) 

rusça öğrenmek istiyorum

roket adam #1467781 
iyi derecede ingilizce ve almanca biliyorum. rusça öğrenmek istiyorum, önceliğim alfabe değil de konuşmayı öğrenmek. sizce oluru var mı, kısa vadede tıngırdatmaya başlar mıyım? yoksa saydığım dillerden bammmbaşka bir altyapısı mı vardır gramer olarak?
(5) 

kamp için bu çadır nasıldır?

roket adam #1467727 
selamlar, keyfine düşkün yeni bir kampçı olarak çadır araştırıyorum. şu çadırı inanılmaz beğendim, yüksek olması da rahatlık ve havadarlık açısından hoşuma gitti. kar hariç 4 mevsim olarak baktığımızda bu tarz bir çadırın dezavantajı olur mu (ağırlık haricinde)

nordisk.eu

fiyatı gözardı edelim şimdilik.
(16) 

moda'nın abartılmış bir balon olması

roket adam #1467724 
selamlar arkadaşlar, 31 yıllık istanbulluyum, son 3-4 senedir de Kadıköy'e arabayla 10 dk mesafede bi ilçedeyim, e-scooterla da 15 dk falan sürüyor.

tüm duyurularda bir moda övgüsü görüyorum da bu bölgenin neden yaşamak için bu kadar övüldüğünü anlayamıyorum. şöyle ki:

- evlerin geneli çok eski, sadece deprem riski değil yapısal problemli bitişik nizam binalar var
- inanılmaz bir otopark sorunu var
- özellikle haftasonları inanılmaz bir yaya kalabalığı oluyor, sokak aralarında içen sıçan bağıran bir sürü garip tip var
- yine haftasonları arabanızı dışarı çıkarmanız olanaksız, ayrıca sokak aralarındaki trafik aşırı gürültü yapıyor. millet son ses müzik açıp geziyor. alkollü araç kullanan çok.
- mekan olarak öyle kendine özgü diyebileceğimiz ilginç pek bir mekanı da yok
- sahili suriyeliler tarafından ele geçirilmiş durumda, sahil desen o da kullanılabilir durumda değil -bence-, çekirdek çitleyip yerlere atan, çimlerde yiyişen, sağda solda bira şişesi kıran tekin olmayan tipler var hep.

yani hem gezilecek görülecek pek bir şey yok, hem de ufacık bi bölge, bütün istanbulun buraya akmak istemesi bana çok ilginç geliyor. bazen Kadıköy'e gidiyorum metroyla falan, bakıyorum millet giyinmiş süslenmiş bi saat isparkta otopark sırası bekliyor. ya da 50 yıllık her tarafı dökülen bitişik nizam karanlık binaya 3 bin tl kira ödüyor insanlar falan. bi tek bana mı ilginç geliyor bu. havalı diye mi acaba diyeceğim bir havası da yok, mütevazi bir semt yani. neyse sizin yorumlarınızı merak ettim, bu huzursuz semtte neden yaşamak istiyorsunuz genel olarak?
(2) 

kartepe kayak merkezine çıkış formülü

roket adam #1467723 
haftasonu izmit'te bir otelde kalacağız ancak kartepe kayak merkezine çıkmamız gerekiyor.

lakin girişte jandarma kontrol yapıyormuş, green parka rezervasyonu olanları alıyorlarmış.

lakin bazı gruplar da çıkabildiklerini iddia ediyorlar, sadece yöntemi çözemedik.

nedir bu işin yöntemi arkadaşlar? insanlar haftasonu sokağa çıkma yasağı varken green park'ı kullanmadan kartepe kayak merkezine nasıl çıkıyor?
(7) 

diş çürümesi iyileştirilebilen bir hastalık mı

roket adam #1467454 
arka dişlerimde bazı siyah lekeler oluştu. dişlerime normalin üstünde çok iyi baksam, yani günde 2 değil 3 kere fırçalasam, listerine kullansam, oxyjet falan alsam, diş ipi kullansam, zamanla bunlar iyileşir mi? yoksa sadece daha kötü olmasını mı durdurmuş olurum?
(2) 

otel rezervasyonu olup hafta sonu sokağa çıkanlar

roket adam #1466874 
kesin bilgisi olan arkadaşlardan rica ediyorum:

cumartesi otel rezervasyonum varsa, otele gideceğim güzergahta kişisel aracımla seyahat edebiliyor muyum?
rezervasyon çıktısı yeterli oluyor mu yoksa e devlet'ten izin mi almak gerekiyor? e devlette ilgili izin kalemini bulamadım.
(6) 

dişçilere soru, su jeti gerekli bir şey mi

roket adam #1466513 
yeni elektrikli diş fırçası aldım da bakarken oxyjet denen aleti de gördüm. aklıma yattı ama marketing harikası ise bi ton para verip kazıklanmak istemiyorum. gerçekten elzem bir şey midir? hakikaten fırçanın çıkaramadığı şeyleri çözer mi? ferahlık yaratır mı? her gün mü kullanılır?

diş ipi kesinlikle kullanamıyorum, günde 2 kere fırça + bi kere listerine ile yaşıyorum. çürüklerim var az da olsa.
(5) 

tuvalet fanı sorunsalı

roket adam #1465459 
şimdi bizim evde wcde fan yok. banyodan çıkınca falan acayip rutubet oluyor. diyorum ki bi fan takayım, hem wc kokusunu da alır. fan yeri var ama elektrik bağlantısı çekmemişler. tavan beton tavan değil, böyle bi ince bi tabaka var üstü boş. alçıpan deniyor sanırım.

ben tavan ışığından fanın olduğu yere elektrik hattı nasıl çekerim acaba bilen var mı? nasıl takılıyor bu fanlar normal şartlar altında?
(1) 

hafta sonu çalışması - bordro sorusu

roket adam #1465214 
selamlar arkadaşlar,
işyerinde pwc'den bordro gönderiliyor her ay. bu ay (ocak) dikkatimi şu çekti:

"tahakkuk sahaları" kapsamı altında üç farklı madde var:
normal mesai x24 güm
hafta tatili x5 gün
resmi tatil x1 gün

tüm bu maddelerin yanındaki rakamları güne bölünce sabit bir rakam çıkıyor. yani atıyorum günlük 100 tl gibi.

şimdi sorum şu:
1) resmi tatilde çalışmadığımız halde, maaşın 30 güne bölünerek hesaplanıyor olması, ileride "fazla mesai ücreti ödenmiyor" dolayısıyla talep edebileceğimiz ek hakları engellemek için mi yapılmıştır sizce? yoksa genel olarak mı bu şekilde?
2) normal mesai, hafta tatili ve resmi tatildeki günlük ücretler eşit görünüyor. normalde hafta tatili ve resmi tatilde, normal mesainin 1.5 katı ücret almamız gerekmiyor muydu?
(20) 

duyuruculara soru: niye burada soru cevaplıyorsunuz

roket adam #1464964 
son dönemde mesai süresince işten arta kalan vaktimde burada antin kuntin sorulara cevap vermek gibi bir motivasyon kazandığımı fark ettim. bi baktım ki neredeyse 8 bin cevap olmuş. acaba başkalarına yardım ettiğimi düşünerek kendimi tatmin mi ediyorum, yoksa soru cevaplayında egomu mu tatmin ediyorum, yoksa öğrendiğim bir çok şeyi internetteki random insanlardan öğrendiğim için bir nevi bunu geri mi ödüyorum bundan emin değilim. arkadaş kazanmak ya da tanınmak gibi bir motivasyonum da yok, aksine tam tersine tanınmamak ve anonim kalmaya devam etmek istiyorum. o zaman neden?

siz neden burada vakit harcayıp soru cevaplıyorsunuz?
(10) 

mini cooper countryman 4x4

roket adam #1464841 
şu anda a3 sportback 1.5 tfsi kullanıyorum 2018 model, oldukça memnunum. son dönemde bir doğa merakı hasıl oldu. malum bu arabayı sağa sola çok sokamıyorum altı alçak ve 2 çeker bir otomobil. acaba dedim aşağıdaki araçla takas edip üstüne de biraz para versem, keyif verir mi?

www.sahibinden.com

countryman hakkındaki tecrübe bilgi ve fikirlerinizi duymak isterim.

mobil görünümden çık