Burger King'in Yemeksepeti komisyon oranı

long live rock n roll #1524575 
Veya Mc.Donald's, KFC, Tavuk Dünyası vb. gibi zincir restoranların Yemeksepeti veya Getir, Trendyol gibi online platformlardaki komisyon oranları hakkında bilgisi olan var mı? Standart restoranların komisyon oranları %10 + KDV şeklinde ama zincirlerin özel bir anlaşmaları vardır muhakkak. Bununla ilgili nasıl bilgi edinebilirim?
(5) 

"Savaş ve Barış" okumalı mıyım?

long live rock n roll #1520905 
Daha doğrusu dinlemeli miyim? Sesli kitap olayına başladım iki ay önce. Yıllardır neredeyse sıfıra inmiş kitap alışkanlığıma faydası oldu, birkaç kısa şeyle başladım. Sonra hep ötelediğim Rus edebiyatına başlayayım dedim.

Tolstoy'dan "İnsan Ne İle Yaşar"ı dinledim, hızlıca bitti zaten. Sonra "Anna Karenina"yı dinledim ama haddimi aşmak gibi olmayacaksa beğenmedim. Yani tamam, dönemin sosyete kültürünü anlatıyor, toplumun kadınları değerlendirme şekli, bazı psikolojik çözümlemeler, karakterlerin bazı siyasi-felsefi sohbetleri var, o dönemle şimdiyi kıyaslama şansı veriyor ama kitabın %90'ı sırf sayfa doldursun diye anlatılan boş olaylar. 37 saatimi harcadım buna ve 3 saatlik bir içerikle aynı mesajlar verilebilirdi diye hissediyorum.

Rus edebiyatı hep böyleyse hiç daha zorlamayım diyorum. Yoksa biraz daha şans verilir mi klasiklere?
(2) 

Elektronik Bateri İçin Kulaklık

long live rock n roll #1520770 
Elektronik davul aldım, Alesis DM10. Hayatımda ilk kez başladım. 2 haftadır standart bir kulak içi kulaklıkla çalıyorum ama daha ideal bir setup oluşturmak için düzgün bir kulaklık alayım diyorum. Bu iş için uygun kulaklık tavsiyelerinizi alırım.

Kulak üstü kulaklık mantıklı, değil mi? Bagetlerin pedlere vurduğunda çıkacak sesi izole etmesi önemli.

Bütçe sınırı yok ama profesyonel bir hedefim de yok, o yüzden fazla uçmayayım diyorum. 1000 - 2000₺ arası bir şey olabilir belki. Yine de her türlü öneriye açığım.
(1) 

Cripto-coin Piyasa Haberleri

long live rock n roll #1491904 
Nereden takip ediyorsunuz?

İstediğim şey tüyo değil. Yatırım tavsiyesi değil. Yükselecek/düşecek tahminleri değil. Gerçekleşen yükseliş-düşüşlerin neden kaynaklandığını, devletlerin-şirketlerin destek veya karşıtlığı gibi piyasanın genel haberlerini almak istiyorum.

Biraz cripto para tutuyorum ve günlük piyasayı kontrol ediyorum. Bakıyorum ani düşmüş veya ani yükselmiş ama bunların neden kaynaklandığını bilemiyorum. Ertesi gün duyuyorum "Amazon BTC ile satışa başlayacakmış, o yüzden yükselmiş" falan filan gibi rivayetler.

Benim istediğim, olaylar olduğunda hızlı bir şekilde bunların haberini alabilmek. Web sitesi olur, Twitter hesabı olur... Temiz bilgi olursa güzel olur.

Elimde tuttuklarım BTC, CHZ, DOGE, ETH ama genel haberler de olur.
(1) 

Yurtdışından Alınan Telefonun Kaydı

long live rock n roll #1449766 
Yurtdışından alınan telefon ne kadar süre ile kaydetmeden Türkiye'de kullanılabiliyor?

Ve basit bir telefon, Samsung A10 kayıt ücreti nedir?
(2) 

KKTC'yi Telefonla Arama / Aranma Tarifeleri

long live rock n roll #1448136 
İş gereği Türkiye'deyken KKTC'yi telefonla devamlı aramam ve oradan arama almam gerekecek. Ayda 1000 dakikayı bulan tarifelere ihtiyacım var.

İnternette bilgi bulamadım. Şu an Türkiye'de olmadığım için şubeye gidemiyorum. Müşteri hizmetleri adam gibi bilgi vermiyor.

Bu konuda bilgisi olan var mı acaba?

Operatör fark etmez. Aylık 300-500 TL ödemek sorun değil ama standart dakikalık ücretlendirmelerde dakikası 2 TL civarı olduğu için paketsiz bu kadar dakikada 1000 TL üzeri bir fatura geleceği kesin.
(4) 

Şişik Futbol Topunu İndirmek ve Tekrar Şişirmek?

long live rock n roll #1433798 
Ben Kıbrıs'ta yaşıyorum. Bazı firmaların buraya kargo hizmeti yok. Adidas'tan futbol topu alacaktım, İstanbul'daki abimin adresine gönderdim, 10 gün sonra buraya gelecek, o getirsin diye.

Sitede "Şişirilmesi gerekir" şeklinde yazdığı için inik geleceğini düşündüm ve buraya geldiğinde şişiririm diye planladım. Ancak top şişmiş olarak ulaşmış adrese.

Şimdi bu topu bu şekilde valize koymak sıkıntı olacak. Hem kapladığı alandan dolayı, hem de uçakta basınç değişiminde sorun çıkabilir. Dolayısıyla bunun havasını indirmek lazım sanırım, değil mi? Nasıl yapabiliriz bunu kolayca, nerede? Ve geldiğinde tekrar şişirdiğimde bir deformasyon olur mu?

Top bu:

www.adidas.com.tr
(6) 

Video Konferans Uygulaması (Görüşmeyi kaydederek)

long live rock n roll #1432544 
Bilgisayar veya telefonda fark etmez. Zoom gibi bir uygulamada video görüşmesi yapacağım ve bu görüşmeyi bittikten sonra kaydedip izleyebilmek istiyorum. Bunun için bedava bir seçenek var mı? Zoom’un ücretli versiyonunda var sanırım bu...
(4) 

Bir kelime olarak "regl" & "regli"

long live rock n roll #1415797 
(bkz: regli) başlığına bakarsanız tüm entry'ler şöyle

<< "regl" kelimesinin yanlış kullanımı. çok sinir bozucu. >>

Ben de öyle düşünüyordum ve bu kelimeyi "regli" olarak kullanan bir arkadaşı uyaracaktım ancak TDK'nın sözlüğünde "regl" kelimesi de bulunmuyor. Bu durumda "regl" de daha doğru sayılmaz aslında, değil mi?

Bu kelime için Türkçe'de ne kullanmak lazım? "Adet görmek" işe yarıyor ama siz ne kullanıyorsunuz normalde?
(2) 

Bir dans videosu ariyorum

long live rock n roll #1301943 
Kadin-erkek bir çiftin ilginç bir dans performansini ariyorum. Dans da sayilmaz aslinda, modern sanat performansi gibi biseydi. Cok buyuk olmayan bir salonda, boks pisti gibi bir orta alana cikiyorlar, seyirciler etrafinda oturmus izliyordu. Tuhaf vücut hareketleri yapiyorlardi. Adam kadini ordan oraya savuruyordu, sirtina cikiyordu falan, ama oldukca zor ve estetik hareketlerdi cogu. Muzik yoktu ya da baskin degildi. Var mi gören bilen?
(1) 

Pegasus kampanyasi hakkinda

long live rock n roll #1288161 
3 gunluk bir kampanya yapmis Pegasus. 28 Ekim’e kadar alinacak her bilet icin, Kasim-Mart arasi bir bilet bedava.

www.flypgs.com

Yalniz detaylari okudum, soyle bir durum var: Ucretli alinan ilk bilet tek yön de olabilir, gidis-donus de. Ancak hediye bilet tek yön bilet olur.

Bu durumda, ben ilk alacagim gidis-donus bileti iki seferde kessem, gidis bileti icin bir hediye, donus bileti icin de ayrica hediye mi kazanacagim? Detaylari okuyunca oyle anladim. Cunku bir kisi birden fazla kazanabiliyormus. Tek onemli olan su; ilk satin alinan her pnr icin bir hediye var. Ucretli satin alacagim bileti iki defada alirsam iki pnr olacagi icin iki hediye kazanacagim. Dogru mu?
(7) 

Amazon.co.uk ödemesi

long live rock n roll #1273998 
Amazon İngiltere'den Kindle almaya çalışıyorum. Londra'daki bir adrese göndereceğim, arkadaşım ordan alıp getirecek. TEB kredi kartımı girdim. Ancak son aşamada, GBP kurunu 6.07'den hesaplıyor. An itibariyle pound 5.70 dolaylarında. Bu aşırı farkın nedeni nedir? Bir şeyleri yanlış mı yapıyorum?
(3) 

Süper Lig maçlarına girmek için ne yapmak gerek?

long live rock n roll #1191532 
Passolig falan hiçbir şeyi olmayan biri olarak yarınki Galatasaray - Osmanlıspor maçını izleyebilir miyim? En kolay ve ucuz yolu nedir bunun? Yanımda bir de misafirim var, o TC vatandaşı bile değil.
(1) 

İstanbul'da latin dans akşamı

long live rock n roll #1190737 
İstanbul'da bildiğiniz latin dans akşamları düzenleniyor mu? Özellikle bachata, salsa, kizomba. Yani ders değil de, sırf latin müzikleri çalınıp onunla bununla dans edilebilecek partiler...

Facebook'ta aratınca şöyle bişey bulabildim sadece, iyi midir acaba:
www.facebook.com
(2) 

Uçakta gitar taşımak

long live rock n roll #1181427 
Pegasus'la İstanbul'dan Kıbrıs'a olan uçuşta bir adet akustik gitar (soft case ile) taşımak mümkün müdür? Kabin içine almak gerekecek herhalde ama ek ücret var mı? Önceden bildirmek gerekir mi? Gitar alınca bir sırt çantası da taşınabilir mi?

Pegasus'un sitesinde gitar ile ilgili özel bir bilgi yok:
www.flypgs.com

Burada ve internette bazı duyurular var ama net bir bilgi yok. Son zamanlarda Pegasus ile taşıyan oldu mu? Biraz da güncel bir bilgi lazım doğrusu...
(10) 

Hayatınızdaki insanların "iyi insan" derecelerini nasıl değerlendirirsiniz?

long live rock n roll #1178959 
Benim aklıma 2 seçenek geliyor:

1. Karşımdaki insan genel olarak iyi biri mi? Herkese karşı yardımsever mi? Dürüst mü, çalar mı, sadık mı, bencil mi vb... Yani herkese karşı genel tutumu önemli...
2. Karşımdaki insan bana karşı iyi biri mi? Bana iyi davranıyor mu, yardım ediyor mu? Bana yalan söyler mi, sadık davranır mı, yanımda olup destekler mi? Yani diğer insanlara nasıl davrandığının pek bir önemi yok, bana iyi olsa yeter...

Ben sanırım ikinci seçeneğe daha yakınım.

Mesela eski bir arkadaşım var, çevresinde sevmeyeni çok. Okulda arkadaşlarını ispiyonlayabilecek, kankası olan kızlara ilan-ı aşk edebilecek, homofobik vb bir insan... Ama bana karşı daima mükemmel bir arkadaş oldu. Yardımını asla esirgemez, ona güvenebileceğimden eminim. Ben de onu çok severim, hayatımda olmasından çok mutluyum. Diğer insanlarla arasındaki iletişimin benim için çok önemi yok doğrusu. Samimi olduğumuz için bu konularda eleştiririm ama benim için esas olan, bana karşı olan tutumu.

Ya da mesela eski sevgilimin, önceki sevgilisini aldattığını öğrenmiştim. Ama bu, sevgilimden soğumam için bir sebep olmamıştı. Çünkü ona %100 güveniyordum. Bana karşı hep açık, dürüst, samimi olmuştu. Nitekim ayrıldık falan ama bu konuda asla güvenim sarsılmadı, hayatıma girdiğine pişman olmadım, halen değerlidir benim için. Beni aldatmış olsaydı farklı düşünürdüm ama bana karşı iyi davrandığı için onu iyi görüyorum.

Yani bir arkadaşım sevgilisini aldatıyorsa onun hakkında o kadar iyi düşünmem, ama beni ilgilendirmez der geçerim. Ya da bir aile dostum torpille kendine devlet ihalesi bağlarsa o kadar önemsemem, beni etkilemediği için. Tabii pedofili hareketler yapan, herkese yalan söyleyen, karısını döven insanlarla arama mesafe koyarım daima ama daha aradaki konularda, işin ucu bana dokunmuyorsa çok önemsemem.

Siz nasıl değerlendiriyorsunuz bu işleri?
(2) 

Kedim saçkıran mı oldu?

long live rock n roll #1178938 
Yaklaşık bir haftadır bir gözünün üzerindeki tüylerin çoğu dökülmüş, ama pek temiz de görünmüyor orası, sanki mantar ya da alerjinin oluşturacağı bir görüntüye benziyor. Ekte fotoğrafı var. Nedir bu? Ne yapmak lazım?

Kedi dişi, 7 aylık, kızgınlığa girmedi ya da girmek üzere, bahçede yaşıyor, arada evde takılıyor. Bir de erkek ikizi var, bir süredir erkek buna halleniyor, ara sıra kavga ediyorlar bu dişi çiftleşmek istemediği için.
(4) 

Kızgınlığa girmiş kedi(ler)

long live rock n roll #1176016 
7 ayını doldurmak üzere olan bir çift kedimiz var (dişi+erkek). Yavru istemiyoruz, kısırlaştıracağız. Veteriner bize "Nisan sonuna doğru" demişti, 8 aylık olacaklar. Ancak erkek 3-4 gündür kızımıza hallenmeye başladı. Kız istemiyor, kavga ediyorlar. Kızı bayağı rahatsız ediyor. Bundan olsa gerek ki, kız bu sabah evden kaçtı ve 8 saat sonra döndü (ev müstakil; bazen içeriye alıyoruz ama geceleri dışarıdalar). İlk kez böyle bişey oldu. Daha önce kaçsalar da bir ses ettik mi hemen geliyorlardı.

Haliyle endişelendik biz de. Şimdi bu azgın oğlandan bıktığı için gene kaçarsa bulamayabiliriz. Bunları şu an kısırlaştırsak mı, yoksa 7 ay erken mi? Bir de veteriner "döllenme olsa da önemli değil, kısırlaştırırken yavruyu alırız" demişti ama ne kadar sağlıklı?
(5) 

Düşünceli vs. Düşünceli

long live rock n roll #1175109 
"Düşünceli" kelimesinin iki anlamı var. Örnekler üzerinden gidelim:

"Kıza hediye alman güzel oldu, çok düşüncelisin."
"Bir sorun mu var? Seni çok düşünceli gördüm."

TDK'ya göre birincinin anlamı "anlayışlı", ikincinin anlamı "kaygılı". Ama bence bu kelimeler tam olarak karşılayamıyor bu kavramı. Cümleler içinde yerine koyarsanız anlam biraz değişiyor. Peki bu iki "düşünceli"yi birbirinden ayıran, daha iyi başka kelime(ler) var mı acaba?

Bu arada durum İnigilizce'de de aynı.

"It was very nice that you bought her a present, you are very thoughtful."
"Is there a problem? You seem very thoughtful."

Aynı soru İngilizce muadil kelimeler için de geçerli.
(1) 

İstanbul'da Irish Sweatshirt

long live rock n roll #1174217 
Yaklaşan St. Patrick's Day'de giyilmek üzere üzerinde St. Patrick's Day veya İrlanda ile ilgili bişeyler yazan t-shirt/sweatshirt satan yerler var mı İstanbul'da bildiğiniz?
(13) 

8 yıllık Duyuru'cunun ilk ifşası

long live rock n roll #1171104 
Eskinin rockçusu artık popçu.

Edit: Fotoları sildim, yorumlar kalsın.
(5) 

İspanya - Portekiz seyahatimizi planlıyoruz

long live rock n roll #1167252 
Hola!

Mayıs sonunda 4 kişi İspanya'ya gidiyoruz. Araba kiralayıp İspanya ve Portekiz'i gezmeyi planlıyoruz. Rota çizmek için bize yardımcı olur musunuz? Detaylar şöyle:

- Madrid'e inip Madrid'den geri döneceğiz.
- 9 gece, 10 günümüz var.
- Seyahatin yedinci gecesi Lizbon'da olmamız lazım (konser için).
- Daha önce Barselona, Madrid ve güney İspanya'ya (Endülüs) gittik, yeni yerler tercih sebebi.

Şöyle bir rota çizdim ilk araştırma sonrası:

-> İlk gün Madrid'e inip Bilbao'ya arabayla geçiş, Bilbao'da 2 gece
-> Batıya doğru sürüp Santiago del Compostela'da 1 gece
-> Güneye gidip Porto'da 3 gece
-> Güneye gidip Lizbon'da 2 gece
-> Madrid'e geri sürüp, 1 gece kalıp ertesi gün geri uçuş

Rota iyi mi? Porto ve Lizbon iyi sanki. Bilbao ve Santiago mantıklı mı? Yoksa kuzey İspanya'da Gijon, Coruna gibi başka şehirler mi seçelim? Ya da kuzey İspanya'ya hiç gitmeden Valladolid, Salamanca gibi Porto'ya giderken yol üstü olan yerlerde 1-2 gece mi kalsak? Ya da sadece Madird-Porto-Lizbon yapıp her birinde kaldığımız gün sayısını mı artırsak?

Muchas gracias...
(4) 

İspanya'da araba kiralamak

long live rock n roll #1164418 
Bunun için "uluslararası ehliyet" diye bir şey varmış. Bir yıllığına çıkartılıyor (500 tl civarı) da turist olarak gidilen yerlerde kullanılabiliyor. Gerçi bunu istemeyen firmalar da bulduk. Ancak "araba kiralama firmasının kabul etmesinin önemi yok, polis çevirme yaptı mı uluslararası ehliyet yoksa 400-500 euro cezayı keser" duyumları da aldım.

Bunun aslı astarı nedir? Tecrübesi, fikir sahibi olanlar var mı aranızda?

Bir de İspanya'dan Portekiz'e birkaç günlüğüne geçip döneceğiz. Bunun için 50 euro sınır ücreti kesilir yazan firmalar var. Bunun olayı nedir? AB ülkeleri arasında sınır yok, GPS'ten mi belirliyor?

Bu arada TC ehliyetim yok, KKTC ehliyetim var. Türkiye'de ehliyet ücretini ödeyerek sınavsız TC ehliyeti alabiliyorum.
(2) 

Requiem for a Dream hakkında sorular

long live rock n roll #1162969 
Filmi ilk kez kesintisiz olarak izledim. Tahmin ettiğim gibi ağzıma sıçtı, mükemmel bir film. Filme 10 üzerinden 10 ya da 9 vereceğim, soracağım üç soruya bağlı olarak:

1. Kadının içtiği haplar tam olarak nedir? ABD'de doktorlar bu kadar etkili uyuşturucuları reçeteye bu kadar kolay yazıp hastanın toplu halde almasına izin veriyorlar mı? Ya da eskiden böyle olduğu bir dönem oldu mu? Neticede kadının şikayeti fazla kilolardı. Eğer bu kadar kolaysa, doktor onayıyla o kadının düştüğü duruma düşen binlerce bilinçsiz insan olmuştur Amerika'da..? Oldu mu, yoksa biraz abartma mı var?

2. Kadının durumu biraz tuhaf değil mi? Sonuçta bir anda kafayı yemiyor karı. Oğlu kadını görünce garipliği fark ediyor ama bakıyor ki kadın en azından hayata tutunma sebebi bulmuş, boş veriyor. Ancak kadının durumu kötüleşiyor sonra yavaş yavaş. E mahalle arkadaşları bunu fark etmiyor mu? Kadın delirip TV kanalına gitmeden önce bir müdahale edilmesini beklemek mantıklı değil mi?

3. Filmin sonlarına doğru, gençler satmak üzere biraz mal almak istiyorlar, bunun için de paraya ihtiyaçları oluyor. Sanırım iki bin dolar'a ihtiyaçları oluyor. Bizim oğlan da gidip sevgilisinin adamın tekiyle yatmasına göz yumuyor bu para için. Öncelikle; bu ayakkabı kutularında sakladıkları paralar bitmiş miydi hemen? Hadi bitti diyelim... E be adam, kız arkadaşını pazarlayacağına, git evindeki TV'yi, koltuğu sat, annene aldığın yeni TV'yi sat değil mi? Paraya böyle ulaş, malı al, sat, kazan, tekrar alırsın. Daha önce yaptığı şeyler neticede... Kaçırdığım bir şey mi var? Bu kararı alırken de öyle kafası iyi falan değildi, gayet soğukkanlı ve bilinçli bir karar almıştı bizim eleman...

Bunlara mantıklı açıklamalar varsa filme 10, aksi halde 9 puan vereceğim.
(7) 

Kedileri yemek artıklarıyla beslemek

long live rock n roll #1151169 
Ne kadar yanlış?

Yaklaşık 4 aylık 2 tane kedimiz var. Arkadaştan sahiplenilmiş sokak kedisi, tekir mi diyorlar..? Neyse, bunları bir aylıktan beri kuru mamayla besliyorduk ama son 1-2 haftadır annemle babam bunları kıyma, makarna vb yemek artıklarıyla da besliyorlar ufak ufak. Kediler de afiyetle yiyor, ortada bir sıkıntı yok gibi. Bunun bir sakıncası var mı?

Sakıncası varsa; ne gibi sakıncaları var? Kampüslerde yıllarca yaşayan kediler yemek artıklarıyla nasıl sağlıklı bir şekilde hayatta kalıyor? Yüzyıllarca nasıl yaşadı bu hayvanlar sokakta?

Sakıncası yoksa; bu kedi maması endüstrisi neden bu kadar büyük? İnsanların kedisini yemek artığıyla beslemesi daha ucuz/kolay değil mi? Ayırca sakıncası yoksa kediler yemek mi tercih eder mama mı?
(5) 

Kediler hakkında iki soru

long live rock n roll #1148093 
Eylül başında doğmuş ve Ekim başından beri bende olan iki yavru kedim var. Biri dişi, biri erkek, kardeşler.

1) Dişi olan zaman zaman erkek olanın karnını emiyor, böyle annesinin memesini emer gibi. Birkaç kez emerken yakaladım, bazen de erkeğin karnının ıslak olmasından anlıyorum. Bir derdi mi var acaba? Daha bir aylıkken anneden ayırmamız kötü mü oldu? Bir aylıktan beri kuru mama ile besliyoruz, mutlu görünüyorlar genel olarak.

2) Şu anda 3.5 aylık oldular. Bunlar ne zaman çiftleşme dönemine girerler? Birbirleriyle çiftleşecek bunlar değil mi? Daha fazla kedi istemiyoruz. Doğrudan kısırlaştıralım mı yoksa bir seferlik çiftleşmelerine izin verelim de öyle mi? (yavruları sahiplendirmeyi deneriz) Hani hayatı boyunca hiç çiftleşmeyecek olmaları acımasızlık mı olur acaba diye düşünüyorum... Bir de bahçeli bir evde, genellikle bahçede yaşıyorlar, eve az alıyoruz. Ev de ana yolun dibinde. Erkek çiftleşmek için kaçıp araba altında kalmasın da istiyorum...
(3) 

Garaj kapısı motoru

long live rock n roll #1147351 
Merhabayın. Yana doğru tekerlekle kayarak açılan demir garaj kapımız var, fotoğrafı ekte. Buna uzaktan kumandalı kapı motoru takmak istiyoruz, arabayla giriş çıkışları kolaylaştırması için. Bulunduğum yerde (Kıbrıs) bu işi yapan bir adama sorduk, tek tip motor kullanıyormuş, İtalya'dan getirtiyormuş, 700 euro fiyat biçti bize. Çok bulduk tabii... Bahsettiği motor 500 kg taşıma kapasitesine sahipmiş. Bizim kapı 50-80 kg arası bişey. Kaldı ki yana kaydırma gücü için 5 kg kapasiteli bişey yeterli olur.

Google'da arattım, bin türlü şey çıktı. 300 - 1200 TL arası değişiyor fiyatları. Benim arayışlarıma hitap edecek bir tavsiyeniz var mı? İnternetten alıp kendimiz takabilir miyiz, ya da ucuza alıp, bir elektrikçiye falan 200 lira verip taktırmak mantıklı mı? Önerilerinize açığım...
(2) 

Ankara MEB Şura Salonu - Nouvelle Vague

long live rock n roll #1146644 
Burası bildiğin tiyatro salonu gibi bir yer mi? Haftaya cuma Nouvelle Vague çıkıyormuş da:

www.biletix.com

Bildiğin bar konseri gibi değil de müzikal dinler gibi mi olur? Bilet seçiminde bölüm seçiyorsun, koltuk numarası çıkıyor karşına. Sıkıcı mı olur?
(29) 

Bir arkadaşı bir durum hakkında uyarmak

long live rock n roll #1140626 
Dün akşam başıma şöyle bir olay geldi;

İki erkek, bir kız olarak cafe'de oturuyoruz. Benim kız ile ilişkim var ama bu bilinmiyor, diğer erkeğin haberi yok, ortamda 3 arkadaş şeklindeyiz.

Yedik içtik, hesabı masaya istedik, ödedik. Kız "hadi kalkalım" dedi ve kalktı, biz de kalktık. Tam gidiyoruz, kız "tuvalet ne tarafta?" dedi. Ben de refleksif olarak "tuvalete daha önce gitmen lazım, bu daha önce de oldu" dedim. (Benzeri birkaç gün önce olmuştu, kalkıp kasada hesabı ödedik, biz dışarı çıkarken kız tuvalete gitti, biz de onu birkaç dakika dışarıda bekledik). Ben de "biz masada otururken gitmen lazım ki seni dışarda, ayakta beklemeyelim" düşüncesiyle uyardım. "Hadi git tuvalete, biz oturup bekleyelim" dedim. Kız tepki gösterdi, "yok gitmeyecem, gerek yok" dedi, çıktı dışarı. Ben arkadaşa "peşinden git, ikna et tuvalete girsin, ben bekliyorum burda" dedim. Gitti, gelmediler. Çıktım dışarı, arabamın yanındaydılar. "Cidden git tuvalete, şimdi dışarıda vakit geçireceğiz, sıkışacaksın" falan dedim, "yok, makyajıma bakacaktım, gidelim" dedi. Kötü hissettim kendimi ama ok dedim gittik.

Başka bir yere gittik beraber, arabada oturuyoruz. Kız sessiz sakin, konuşmuyor, belli ki tavırlı. Bizim 3. eleman bize take-away kahve almaya gitti, ben de konuyu açtım, "niyetim kötü değildi, uyarmak istedim sadece, yanındaki insanlar rahatsız olabilir diye" falan diye açıklamaya çalıştım, kız deliye döndü. Çıktı arabadan, yok taksi bulup eve gidecekmiş bilmemne. Peşinden gittim, bizim eleman arabaya gelip bizi arıyor bulamıyor, 20 dk yürüdüm kızla, zar zor ikna ettim geri getirdim, gergin bir ortam oldu, üçümüz konuştuk biraz meseleyi, ben kötü hissettim, kız biraz ağladı, bizim eleman aramızı buldu güzel bir şekilde. Eve gittik, oyun oynadık vs problemsiz.

Sonra kızı evine bıraktım, bırakırken "problem var mı?" diye açtım biraz konuyu yine. Çok şiddetli olmasa da yine kötü hissetti, biraz ağladı, sonra sarıldı, sonra tavır yaptı, sonra beni evine davet etti. Başka sebeplerden dolayı uygun olmayacağını söyledim, kızı bırakıp eve gittim.

Aramızdaki diğer dinamikler: İlişkimizin gizli olması gerekiyor ve kız da buna OK, ama bunun verdiği bir gerginlik var, kendini suçlu hissettiği noktalar var. Ayrıca regl döneminden geçiyor şu an.

Şimdi sorularıma gelelim; öncelikle evet, uyarı yaparkenki üslubum hoş değildi, orda hatamı kabul ettim, özür diledim 10 defa. Ama kız "sen beni uyaracak haddi nereden buluyorsun?", "2 dakika beklemek gibi basit bişeyi kim umursar? çok egoistsin", "beni hep kırıyorsun, herşeyi berbat ediyorsun" vs gibi derin suçlamalar yöneltti bana. Ben de temelde kendimi savundum, üslup konusunda hatamı kabul ettim. Ayrıca ilk baştaki nahoş uyarıyı yapan benim ama olayı büyütme niyetinde değildim, asla sesimi yükseltmedim, yapıcı olmaya çalıştım. Alıngan olup olay çıkaran, ortamı terk edip gerginlik yaratan kişi o. Kimde ne kadar suç var sizce? Bir insan arkadaşını böyle bir konuda uyaramaz mı, normal değil mi? Yoksa basit bir yanlış anlaşılma çok mu büyüdü, nedir?
(4) 

Robin van Persie

long live rock n roll #1131323 
Fenerbahçe maçlarını pek izlemiyorum ama sözlükte hep RVP'ye giydiriyorlar ya... Daha doğrusu kitle ikiye ayrılmış:

1) Bu saatten sonra RVP'den bir cacık olmaz, boşa ümitlenmeyin.
2) Düzenli şans verilmiyor, pas atmıyorlar, yanlış pozisyonda oynuyor..... yoksa ortalığı dağıtır. Suç bu adamda değil.

İki fikir de RVP'nin formsuz olduğu konusunda hemfikir, sebepleri tartışılıyor. Ama transfermarkt'tan bir baktım, adam geçen sezon 48 maçta 22 golle (ligde 16) oynamış. Maç başına 61 dakika oyunda kalmış:

www.transfermarkt.co.uk

Ulan bunlar hiç de kötü istatistikler değil lan? Hem de bayağı bir maç oynamış, süre de almış bolca. Tamam yani, takımın 1 numaralı yıldızı olsa belki maç başı 80 dakika oynardı, birkaç gol daha atardı ama bunlar da gayet iyi sonuçlar değil mi? Ne için bu kadar tatava yapılıyor lan?

Gittim kıyas olarak, GS döneminde genelde yüceltilen Drogba'ya baktım. Full oynadığı tek sezonda 36 maçta 14 gollük performansı var:

www.transfermarkt.co.uk

Belki takıma liderlik yapıyordu filan vs ama hiç böyle sert eleştirilmemişti. RVP durumundan farkı ne? RVP gerçekten kötü mü oynuyor? Bu istatistikler çok mu yanıltıcı? Bu arada Fernandao da 55 maçta 25 gol atmış, pek farklı bir durum yok ortada sanki...
(12) 

Kedilere isim

long live rock n roll #1128467 
10 gün önce, resimlerde görebileceğiniz, kardeş olan iki sevimli yavru kedi sahiplendim. Bu mutlu birlikteliğimize, yeni dostlarıma güzel birer isim bularak devam etmek istiyorum. Siyah olan dişi, gri olan erkek.

Game of Thrones karakterlerinden düşündüm; siyah-dişi Arya, gri-erkek Bran iyi mi?
Ya da Fight Club'dan esinlenerek siyah-dişi Marla, gri-erkek Tyler..?

Siz de önerilerinizi esirgemeyin...

oi67.tinypic.com
oi68.tinypic.com
(4) 

Yazılıma yeni başlayacak birine ne önerirsiniz?

long live rock n roll #1115711 
Liseden yeni mezun olup yazılım mühendisliğine başlayacak bir tanıdığım var. Okul başlamadan önce youtube'dan yazılım dersleri izleyim, şimdiden başlayayım diyor bir arkadaşıyla beraber. Python ile başlamaya karar verdik diyor, başlangıç için tavsiye soruyor bana.

Bilgisayar mühendisiyim ama başlangıç seviyesinde birine ne tavsiye edilir bilemedim ya la. Ben mobil uygulama geliştiriyorum, kendi yaptığım şeyler onun için biraz fazla olabilir. Python, Javascript gibi değişken tipi olmayan bir dille başlamak mı daha iyi yoksa C, Java gibi bir dille mi sizce? Başlangıç seviyesi için tavsiye ettiğiniz siteler ya da video course'lar var mı?

Çocuk hazır hevesliyken iyi şekilde yönlendirelim.
(4) 

Kitap ayracı olarak kalem

long live rock n roll #1110414 
Bir kurşun kalem olsun istiyorum, ve bunu kitap ayracı olarak kullanabilmek istiyorum. Yani normal kalemler gibi tombalak olmasın, geniş olsun ve kalınlığı az olsun. Var mı böyle bişey? Varsa nereden bulabilirim?

Kitap okurken istediğim yerleri işaretleyip küçük notlar tutmak istiyorum ama kitabın yanında kalem taşımak çok külfetli. Böyle bişey yoksa da ben üretimine geçip zengin olayım bari :]
(7) 

Hangi Hakan Günday kitabi?

long live rock n roll #1105846 
Bu sabah 12 günlük seyahatime cikiyorum. Yollarda okumak icin bir kitap alacagim yanima. Elimde hakan gunday'dan 4 tane opsiyon var, hangisini alayim:

- malafa
- piç
- zargana
- ziyan

Hakan Gunday'in sadece Kinyas ve Kayra'sini okumus ve bayilmistim. Cevap verildi diye vermemezlik etmeyin, ne kadar fikir o kadar iyi. Tikler sabaha.
(27) 

İlişkiler konusunda kafayı sıyırdım galiba

long live rock n roll #1099822 
Önsöz: 26 yaşında erkeğim. Anlatacaklarım pek önemli ya da özel şeyler değil açıkçası. Son 7 aydaki aşk hayatımın ve hayal kırıklıklarımın tamamı. Geldiğim nokta itibariyle kendimi tuhaf hissettiğim için, biraz da içimi dökmek için anlatıyorum. Hikayemi, isimleri değiştirerek anlatacağım.

Yılbaşından hemen önce Hazal ile tanıştım. Karşılıklı bir ilgi oldu bir hafta kadar. Kız yurt dışında okuyor, birkaç haftalığına buraya gelmişti, kız buralı. Yılbaşı gecesi kafası çok iyiyken yakın dans ettik. Film gibi bir senaryo sonucunda öpüşmenin eşiğinden döndük. İlerleyen günlerde kahve içmeye içmeye davet ettim. Yakında okul için şehirden ayrılacağını ve yılbaşı gecesi çok sarhoş olduğunu söyleyerek reddetti. Akabinde kızdan çok hoşlandım, bayağı etkiledi beni bu olay. Bir hafta boyunca ruh gibi gezdim, sonra nasıl hissettiğimi ona anlattım, geçiştirdi. Anlattığım için içimi döktüm, rahatladım biraz. Sonra gitti şehirden.

Ardından 3 ay boyunca birkaç kez tek gecelik ilişkim oldu sadece.

Nisan'da Zeynep ile tanıştım dans kursunda. Karşılıklı yoğun bir elektrik başladı. Çok etkilendim kızdan. Tam resmi olarak yürümeyi planlarken birkaç haftalığına ayrı şehirlere düştük. Bu arada birkaç tek gecelik ilişkim oldu. Dönüşün onun da girişimi ile buluştuk, çok güzel 2 günlük buluşmalar, flört yaşadık. Akabinde bu kıza açıldım. Yakın zamanda kötü bir ilişkiden çıktığını, biraz zamana ihtiyacı olduğunu söyledi. Büyük hayal kırıklığına uğradım ama tamam dedim. Özel ilgiyi kestim, karşılaştıkça normal muhabbet ettim. Bir ışık gelse yürüyecektim yine ama olmadı, ben de saldım.

Haziran'da Hazal yaz tatili için şehre döndü. Nisan'da da kısa süreliğine geldiğinde karşılaşmıştık, pek ilgili değildi bana. Bu sefer biraz ilgili bir tavır takındı, ama net değildi asla. Önceden kahve içmeye davet ederek resmi olarak yürüyüp reddedildiğim için, artık ben bariz bir girişimde bulunmak istemedim. Ama sürekli karşılaşınca ilgim arttı yine. Arkadaş ortamımız kaynaştı sayılır, vakit geçirdik biraz. İnceden yürüdüm 1-2 kez. Bazen ilgili görünmesine rağmen istediğim karşılığı alamadım, ümidi kestim.

Ümidi kesince Tinder'ı kurdum, tek gecelik bir ilişkim oldu, üzerimdeki burukluğu attım. Hemen ardından Hazal'ın bir sevgili yaptığını gördüm. Tek gecelik ilişkim olmasa yıkılacaktım ama öyle olunca biraz koysa da çok üzerinde durmadım.

Mayıs'tan itibaren, bir zamanlar Tinder'dan tanışıp bir randevuya çıktığım ama sonrası gelmeyen Merve ile karşılaşmaya başladık. Sürekli gittiğim barda çalışmaya başlamıştı. Biraz muhabbet ettik denk geldikçe. Sonra bir akşam sürekli benim masama geldi, uzun uzun sohbet etti. Birkaç hafta sonra şehri temelli olarak terk edeceğinden bahsetti. Yarın kahve içelim dedi. Çıktık. İki gün sonra barda uzun uzun sohbet ettik, beraber çorba içmeye gittik, evine bıraktım. Ertesi gün gene buluştuk. Daimi buluşmalar sonucunda iyice hoşlandım kızdan (Buluşmalarımızın bazılarını Hazal gördü ve ilgili bakışlar attığını fark ettim. Bu sırada sevgilisiyle ayrılmış zaten). Geçtiğimiz cumartesi gene çıktık, Merve'ye açıldım. Beni net bir şekilde friend zone'a aldı. Yine de sabaha kadar takıldık, evine bıraktım. Eve geldiğimde kendimi çok kötü hissediyordum. Pazar günümü depresyonda geçirdim.

Salı günü depresyonum geçti gibi, şaşırdım. Arka arkaya yaşadığım hayal kırıklıklarından dolayı bir süre boyunca kimseye yürümemeye, kendimi aksattığım işime vermeye karar verdim.

Dün akşam bir konsere gittim. Hazal sarhoştu gittiğimde. Her sarhoş olduğunda olduğu gibi beni çok sıcak karşıladı. Dansa davet etti, dans ettik biraz. Sahildeki after party'de 1-2 kez yanına uğradım. Son gittiğimde berbat haldeydi. Kusmuş, dehşet sarhoş ve yorgunmuş. Oturduk biraz yan yana. Sonra el ele tutuştuk, başını omzuma dayadı, belinden kavradım. Omzuna bir öpücük kondurdum ama çok sarhoş olduğu için ilerlemek istemedim. Çok geçmeden bahane bulup kaçtı zaten.

Denize girdim çıktım. Sonra Jale ile karşılaştım. Jale, bundan bir ay öncesine kadar, sürekli gittiğim bardaki barmenin manitasıydı. Manita diyorum çünkü tanımlı bir ilişkileri yoktu. Public ortamda sarmaş dolaş, ama kendilerine sevgili demiyorlar, ama fuck buddy de demiyorlar. Barmen arkadaşım sayılır. Bir yıldır tanışıyoruz, aramız iyi ama süper kanka da değiliz. Arada dertleşiriz. Jale bunu bırakmış. Jale'yi ilk gördüğümde ilgilenmiştim ama sonra barmenin manitası olduğunu öğrenince herhangi bir girişimim olmadı. Neyse, Jale ile muhabbet ettik biraz, ilgili davrandı. Denize girelim mi dedi, girdik. Denizde yakınlaştık, öpüştük filan. Sabaha doğru arkadaşları ve beni eve bıraktı, görüşelim dedim arabadan inerken.

Bugün Merve mesaj attı. Taşınacağından bahsetmiştim. Eşyalarını kargoya taşımak için yardım edeceğim konusunda söz vermiştim önceden. Yapalım mı dedi, gittik. Leş gibi terledim, hayvan gibi yoruldum. Ardından bir kahve ısmarlayayım dedi. Starbucks'ta Hazal ve arkadaşlarıyla karşılaştık. Seslendim, "ayıldın mı?" diye sordum, millet güldü. Giderken selam verdik yine, yüzü düşük şekildeydi Hazal. Merve'yi evine bıraktım. "Çok yardımın dokundu bana, yarın sana yemek yapacağım" dedi. Giderim belki ama bir beklentim yok.

Akşam olunca anca vakit bulup Jale'ye mesaj attım. 2 satır konuştuk şimdilik...

Elde ne var?
- Merve 3 gün sonra burdan ayrılıyor zaten, başlamadan bitmiş bir hikaye. Sevişsek bile tek seferlik olur.
- Hazal'ın kafası iyi oldukça bana sarıyor. Ondan çok hoşlanmıştım, halen beğeniyorum çok, ama hiç stabil görünmüyor. Bir kez daha deneyip hayal kırıklığı yaşamaya mecalim yok.
- Jale piyangodan çıkmış gibi oldu. Devamı olabilecek bir şey mi bilmiyorum. Beğendiğim tarzda biri, normal şartlar altında tanışıp birlikte olsak çok güzel olurdu. Ancak hem arkadaşımın ex'i, hem de benim bu karışık dönemime denk geldi. Benim tutumum nasıl olacak bilemiyorum. Onunkini de bilmiyorum.

Şunu belirtmek isterim; kendimi övmeye çalışıyor gibi görünebilirim ama niyetim o değil. En uzun ve en ciddi ilişkim biteli bir yıl oldu, o zamandan beri sevgilim ya da düzenli görüştüğüm biri yok. Bisürü kızla bişeyler yaşadım bu bir yılda ama toplasan 15 defa sevişmedim bir yıl içinde. Son iki ayda sadece bir kez seviştim. Mesele sevişmek de değil. Eski sevgilimle bitince, bir başkasından kolay kolay hoşlanamayacağımı düşünmüştüm. Hazal, Zeynep ve Merve'den hoşlandım gerçekten (şimdi Jale'den hoşlanma ihtimalim var). Demek ki hoşlanabiliyormuşum, o konuda sorun yok. Ama hiçbiriyle birlikte olamadım. Hepsi hayal kırıklığı. (Jale belirsiz)

Problem ne acaba? Yanlış kişilerden mi hoşlanıyorum? Süreci mi yönetemiyorum? Bir süre aseksüel takılıp duygusal olarak da kendimi dinlendirsem mi diye düşünüyorum... Ne yapacağımı bilmiyorum, ve işin kötüsü; kendimi tanımakta zorlanıyorum bu yaştan sonra. "Çok fazla kız var, birine odaklan" diyeceksiniz ama öyle de değil. Sırasıyla Hazal, Zeynep, tekrar Hazal ve sonra Merve'ye odaklandım, o dönemlerde sadece o ankini istedim. Sadece son bir haftada işler iyice karıştı, benim de aklım karıştı.

Buraya kadar okuduysanız zaten helal olsun, içinizden ne geliyorsa yazın.
(5) 

Mac'te MS Office

long live rock n roll #1091576 
Sevgili Steve Jobs'lar,

MacBook'ta MS Office'i bedava olarak kullanmanın yolu var mı? Sadece dosya oluşturmak istemiyorum. Bana Windows makineden bir .docx dosyası gönderilecek, onu editleyip kaydedip yolladığımda karşı taraf Windows'dan düzgün görebilmeli.

OpenOffice denen uygulamayı kullanıyorum ancak .docx desteği yok? openoffice.org'da yazdığına göre 3.0 sürümü ile .docx desteğinin geldiği yazıyor, ben 4.1.2 versiyonunu kullanıyorum ama destek yarım. Yani .docx dosyasını açıyorum ama format bozuk çıkıyor ve .docx olarak kaydedemiyorum, .doc şeklinde kaydetme seçeneği var.

onedrive.live.com'da doküman yaratma şansımız var ancak import edemiyoruz galiba? Dosyayı OpenOffice'te açıp tüm içeriği copy+paste yapabilirim ancak zaten dosyayı açtığımda direk format bozulmuş halde.

OpenOffice'te .docx desteğini düzgün bir şekilde kullanma ya da tamamen yeni bir opsiyona açığım...
(4) 

Spotify müzik kıyaslaması

long live rock n roll #1087793 
Spotify'daki library'mizi başka insanlarınkiyle kıyaslayan bir program var mı? Yoksa yapayım mı böyle bir program, beğenir misiniz? ^^

Mesela arkadaşların arasında ya da dünya üzerinde senin tarzına en yakın insanları göstersin, istediğin bir kişiye baktığında %70 ortaksınız falan desin...
(2) 

Ekşi Sözlük'te bir başlık açacağım

long live rock n roll #1085955 
Müzikle alakalı bir başlık açmak istiyorum. Yazarlar için hangi şarkının ne ifade ettiği, hayatındaki hangi anıyla bağlantılı olduğunu yazabilecekleri bir başlık. Yani anket olacak ve şarkıların kişisel hikayelerle (ayrılık vb) ilintilerinden bahsedilecek. "sözlük yazarlarının şarkı otobiyografileri" diye bişey düşündüm ama sanki yazarların çaldıkları şarkıları akla getiriyor, kavramı anlatamıyor gibi. Ne yapayım başlığı?

Siz açmayın he :D
(8) 

Daha az terlemek için ne yapabilirim?

long live rock n roll #1084810 
26 yaşında erkeğim. Boy 170 cm, kilo 66. Süper fit falan değilim ama gayet sağlıklı ölçülerdeyim yani.

Normal insanlara göre daha fazla terliyorum. 120 kilo olup oturduğu yerde şapır şapır terleyenler kadar değil, ama genele göre fazla. Latin dansları yapıyorum ve bu terleme olayından rahatsız oluyorum, çünkü karşımdaki kişilere rahatsızlık vermek istemiyorum. Dans ederken birçok insan terliyor ama ben yine de çoğu kişiye göre fazla. Bu yüzden peşpeşe iki şarkı dans etmemeye çalışıyorum, danstan sonra hava almaya çıkıyorum vs.

Bu durumu değiştirmek için ne yapabilirim? Bir ay önceye kadar spor yapıyordum, ara verdim bir süre. Düzenli spor yapmak yardımcı olur mu yoksa kalp atışını hızlandırdığı için daha kötü mü olur? Bu durumu değiştirecek beslenme önerileri var mı? Ya da sırf dans edeceğim gün (tamamen sallıyorum) sakinleştirici vb gibi bir hap var mı bu etkiyi yapacak?
(7) 

Yemek Sepeti siparişlerden yüzde kaç alıyor?

long live rock n roll #1084505 
Tüm restoranlar için sabit mi bu miktar? "Her siparişten %10 alıyorum" mu diyor yoksa başka sabit ücretler vs de var mı?
(6) 

Arabayla hayvan gibi ses çıkaran insanlar

long live rock n roll #1084178 
Hani böyle cafelerin önünden filan arabayı böğürterek ya da lastik sesi çıkararak geçen tipler var ya... Ben bunların motivasyonunu çok merak ediyorum.

Lüks araba sahibi olup aynı yerlerden 10 kez geçerek hava atan insanları anlayabiliyorum. "Zenginim, pahalı arabam var, bunu göstermek istiyorum" diyor ve işe yaradığı da oluyordur. Lamborghini'yi o adamın kullandığını gören bir kız, o adam restorandan içeri girince ilgilenir vs...

Ama bugüne kadar, arabasıyla hayvan gibi ses çıkararak geçen birinin bu hareketini çekici bulan tek bir kişiye bile rastlamadım. İstisnasız herkes bunu itici, ukala, rahatsız edici buluyor. O halde NEDEN YAPIYORLAR LAN? Gerçekten bu hareketi cool bulan insanlar var mı? Tikky kızlara ya da öteki araba sevdalısı erkeklere bile gösteriş için yapılsa anlarım ama pek zannetmiyorum... Salt ilgi çekmek mi amaç? Kötü bir ilgi olsa bile...

Özellikle bizzat bu ses çıkarma işini yapanlara veya bunu çekici bulanlara soruyorum; nedir bunda benim göremediğim cazibe?
(6) 

İkameti yurt dışına aldırmak, GSS prim borcu

long live rock n roll #1077772 
Şu an e-devlet'ten bakınca üzerimde 4300 tl borç görünüyor. Ancak ay ay borçları incelediğimde, bir ay (160 tl) dışındakilerin tamamı ben yurt dışında yaşarken ya da aslında sigortalı bir işte çalışırken girilmiş eski borçlar. Son bir yıla yakındır da yine yurt dışında yaşıyorum, son iki ayda yine borç binmeye başlamış.

Yurt dışında yaşadığım dönemleri, o dönemlerde ikametgahımı yurt dışına almamış bulunsam bile sildirebilir miyim pasaport kayıtlarından filan? Çalıştığım dönemleri zaten sildirebileceğimi düşünüyorum SSK kayıtlarına bakarak.

Bir de bu ve benzeri borçların birikmemesi için ikametimi nasıl yurt dışına alabilirim?

Şu anda İstanbul'da bulunduğum için bu hafta içinde yaptım yaptım, yapamadım kalacak bir süre daha.
(6) 

Kulaklık tavsiyesi

long live rock n roll #1076145 
Orta karar bir kulak içi kulaklık arıyorum. Ergonomi olarak Samsung'un default kulaklıkları hoşuma gidiyor, kulağımı acıtmıyor: ecx.images-amazon.com

iPhone'da kullanacağım için ve spor yaparken falan da kullanacağım için volume up/down, pause/play/next tuşları olup iPhone ile uyumlu olması önemli. Bir de tabii ses kalitesi ne kadar iyi olursa o kadar iyi.

Bütçe olarak 100 lira diyelim, ancak daha az olursa daha iyi. İstanbul'daki mağazalardan ya da internet üzerinden alabilirim.
(4) 

Uçakta japon balığı taşımak

long live rock n roll #1076112 
Böyle bir şey mümkün mü? Mümkünse nasıl? Gidip bir veterinerden falan rapor almamız mı gerekiyor? Bir de kabine sıvı alınamıyor normalde, ben bunu naylon bir torbanın içindeki suya doldurarak uçağa sokabilir miyim?

Buna izin verilmesi bir yana; böyle bir şey denersem balık ölür mü sizce? Kendisi en az 1.5 yaşında, aldığım zamana göre irileşmiş, sağlıklı görünen, birkaç kez tatile çıkacağımda yürüyerek 15 dk yolda naylon torbanın içinde arkadaşın evine taşıdığım ve bana mısın demeyen güzelce bir hayvan. İstanbul'dan Kıbrıs'a taşımak istiyorum. Havaalanına giderken toplu taşımayla gideceğim.

Hiç uğraşmayıp bir arkadaşa ya da bir pet shop'a mı vereyim dersiniz?
(4) 

Restorant/bar adisyon programı

long live rock n roll #1074428 
Bir bardaki garson ve barmenlerin kullanacağı bir programa ihtiyacım var. Garsonların kullanacağı kısmı Android tabanlı mobil cihazlarda çalışırsa harika olur. Garsonlar masalardan sipariş girecek, girilen sipariş bardaki telefon ya da masaüstü uygulamasında çıkacak, barmen kokteyli hazırladığında sisteme girecek, garsona bildirim gidecek gelip alması için. Bunun dışında da kasada hesap ödeme, masa ayırma/birleştirme vb standart restoran fonksiyonları... Birkaç örnek buldum netten ama sizin bizzat kullandığınız ya da iyi olduğunu duyduğunuz örnekler var mı? Ücreti önemli değil, ancak ücretsiz bir demo versiyonu varsa iyi olur.
(14) 

Ekşi Sözlük'te neden ve neler yazıyorsunuz?

long live rock n roll #1072583 
Sorunun iki tarafı var aslında:

1) Yazma motivasyonunuz nedir? Yani temelde hangi güdünüzü tatmin etmek için yazıyorsunuz? Karma artırmak mı, sosyal medyada popüler olmak mı, insanları bilgilendirmek mi, insanları güldürmek mi, siyasi rezilliklere giydirip stres atmak mı, duyar kasmak mı, ilgilendiğiniz konularda insanları bilinçlendirmek mi, iş ola mı......???

2) Neler yazmayı tercih ediyorsunuz? Bir entry girmeyi düşündüğünüzde "Bunu yazmalı mıyım" gibi bir filtreden geçiriyor musunuz yoksa aklınıza ne gelirse yazıyor musunuz? Eğer kafanızda filtre varsa, nedir bu? Örneğin benim en büyük kriterim; daha önce söylenmemiş bir şey söylemeye çalışmak, bilgi vermek, ya da yeni bir bakış açısı sunmak. Tabii ki %100 uygulamıyorum ama bu uğraşımdan dolayı çok popüler başlıklara yazmıyorum çoğunlukla. Çünkü benden önce 100 defa söylenmiş bir şeyi bir de benim tekrarlamam saçma geliyor. Mesela bu yüzden ölen birinin başlığı altına 150 tane entry girilmişken, 151. kişinin gelip "Hayata gözlerini erken yumdu, huzur içinde yatsın" yazması çok ama çok saçma geliyor. Zaten yüzlerce kez söylenmiş bu, senin de yazman ne işe yarayacak? Duyar mı kasıyorsun? Yoksa kişisel Facebook hesabınmış gibi "aha ben bu adamı çok severdim" şovu mu yapıyorsun? Bu eğilime yaklaşımınız nedir?
(6) 

Dövme fiyatı sorusu

long live rock n roll #1071652 
Yabancı bir arkadaşım İstanbul'daki bir dövmeciye fiyat sormuş. Dövmeci bu:

www.instagram.com

Dövmeyi de "kolunun arkasına, 20-25 cm uzunluğunda, 10 cm tabanlı bir piramit, içinde bolca gölge ve nokta olacak" şeklinde tanımladı. Anladığım kadarıyla şunların ayarında bişey olacak:

www.instagram.com
www.instagram.com

Böyle bir dövme için $ 500-600 (1700 TL) olur demiş. Bizim arkadaş da soruyor "Normal mi yoksa yabancı olduğum için kazıklamaya mı çalışıyor?" diye. 110 bin takipçili ve işleri gayet kaliteli görünen biri için normal geldi bana, ama size de sorayım dedim. Ne düşünüyorsunuz?
(3) 

Kuzey Avrupa (Baltık) turumuzu belirleyelim

long live rock n roll #1069885 
Sevgili seyahat dostları,

Gidiş: 1 Ağustos Pzt - Vilnius, Litvanya
Dönüş: 12 Ağustos Cuma - Helsinki, Finlandiya

olmak üzere uçak biletlerimizi aldık. Yani toplam 11 gece; sırasıyla Litvanya, Letonya, Estonya ve Finlandiya yapacağız. Helsinki çok pahalı olduğu için orada tek gece kalmayı planlıyoruz. Geriye 10 gece kalıyor. İlk bakışta Vilnius (4), Riga (3), Tallinn (3) ve Helsinki (1) fikri oluştu kafamızda. Sizce bu coğrafyadaki ideal planımız nasıl olmalı?

Tek seyahatte 4 farklı yerde konaklamak yeterli gibi. Zırt pırt valiz toplayıp yola düşmek yorucu oluyor. Ama "mutlaka burada da bir gece geçirin" dedikleriniz varsa söyleyin. Hangi şehre kaç gün ayıralım? Hangi şehirlerin yakınında günübirlik ziyaret edilebilecek yerler var? Hafta sonunu hangi şehirde geçirmemiz en iyi olur? (Gece hayatı vb konusunda... Yazdığım plana göre tek hafta sonumuz Riga'ya denk geliyor)

Bir de konaklama olarak ensuite odası olan hosteller, ucuz hoteller ve airbnb tercih edeceğiz 3 kişi olarak. Hangi şehirde hangi bölgelerde kalmalıyız? "Gündüz çık bol bol gez, akşam yemeğinden sonra odaya uğra, duş al, dinlen ve gece eğlencesine çık" şeklinde bir tatil anlayışımız var. Yani hem tarihi tur, hem eğlence.

Teşekkürler!
(11) 

Aranızda aptal olduğunu düşünen var mı?

long live rock n roll #1063877 
Evet, soru açık. Hani devamlı söyleriz ya, "ofiste bir eleman var, bildiğin gerizekalı, bir email yazmasını bilmiyor" vs... Birine garezimiz olduğu için de öyle düşünebiliriz ama sadece öyle değil. Birçok kişinin, aptal olduğu konusunda hemfikir olduğu insanlar var. Merak ediyorum, o insan da kendisinin aptal olduğunu düşünüyor, kabul ediyor mu? Sonuçta etrafta bazı aptal insanlar var, değil mi? Ne düşünüyor onlar?

Aptal, gerizekalı olmayı geçtim. Toplum ortalamasından daha düşük zekaya sahip olduğunu düşünen var mı aranızda? Yoksa "aptal değilim ama safım ben ya" şeklinde kılıf mı uyduruyorsunuz kendinize?
(31) 

Silahlı mücadele ile terörü bitirmek

long live rock n roll #1059383 
Sizce bu mümkün mü?

Ben kendi görüşümü söyleyeyim: Geçtiğimiz 9 aydır PKK'ya karşı operasyonlar yapılıyor, ve bunun sonucu olarak da terör eylemleri arttı. 9 ayda yüzlerce vatandaş terör olaylarında hayatını kaybetti. Devlet terör örgütünü bastırmaya çalışıyor. Ama terör vahşi bir hayvan gibidir. Kendisine saldırı olunca bel altı vurur, gider şehirde masum insanları öldürür. Nitekim öldürüyor da...

PKK'nın gücü ne sizce? Türkiye'de Kürt nüfusu kaç? 11 milyon. Bunların kaçı PKK sempatizanı sizce? Hiç yoksa 3 milyon vardır. En az 1 milyon insan PKK'ya maddi veya manevi destek veriyordur. Gerek olduğunda ise silahlanabilecek 200 bin PKK üyesi vardır diye tahmin ediyorum. Sayılar sallama ama çok yanlış değillerdir sanırım.

Sur'a olan operasyon başlayalı üç buçuk ay oldu. Bu üç buçuk ayda sanırım 400 civarında terörist etkisiz hale getirildi. 200 bin silahlı PKK üyesinden geriye kaç tane kaldı? Yine 200 bin!

Evet, belki devlet kritik PKK liderlerini öldürdü, örgüte yara verdi. Ama arkasında yüz binlerce sempatizan varken, silahlı mücadele ile terörü bitirmek mümkün görünmüyor. Sen öldürdükçe onlar yine örgütlenecek. Ve bu bir savaş değil. Savaş olsa, milyonluk ve teçhizatlı TSK gider birkaç yüz binlik terör örgütünü temizler, biter. Ama olay öyle değil. Teröristlerin alnında terörist diye yazmıyor. Çoğunluğu halktan insanlar. Gidip onları terör örgütüne üye olma ihtimali var diye temizleyemezsin. Çünkü sen devletsin, meşruiyet yükümlülüğün var. Bunu yapmak için tek yok kontrgerilladır. Ama onun da pek iyi sonuçlara yol açmadığını biliyoruz. Üstelik bunu yapsan bile terör senden daima daha pistir. En kalabalık şehirlerde bomba patlatarak yüzlerce, binlerce vatandaşını öldürebilir. Ne yazık ki böyle bir gücü var terörün.

Ben tüm bunlardan dolayı terörün silahlı mücadele ile (en azından şu anda yapıldığı şekliyle) bitirilebileceğini düşünmüyorum. Ha, geçen sene vatandaşa sorsan, Kürt halkı ve HDP seçmeni dışındaki hemen herkes "Terör örgütünün inlerine gireceksin, hepsini öldürüp temizleyeceksin" derdi. Ama işte onu deneyince sonuç bu oluyor. Masum insanlara saldırıyor örgüt.

Sonuç olarak AKP'yi eleştiriyorum ben, PKK'yı kendi saldırılarıyla azdırdığı için. Birçoğunuz barış sürecini savunmuyordu ama öyle ya da böyle, barış sürecinde terör eylemleri olmuyordu. Ne zaman ki rte'nin planları işlemedi ve orta doğuda düşündüğü düzeni kuramayacağını anladı, barış sürecini bitirdi ve sonuçlar böyle oldu. Ancak görüyoruz ki siyasi hamlelerle (barış süreci) terör olayları durmuştu. Olması gereken de buydu muhtemelen ama o da sağlıklı ilerlemedi.

Özetle ben demiyorum ki terör örgütünün tüm istediklerini vererek onu kontrol altında tutmaya çalışacaksın. Ama terör örgütünün arkasında belli bir halkın desteği varsa, o zaman taleplerini dikkate almak zorundasın. Çünkü yapmazsan sonunda kendi vatandaşın ölüyor. Olması gereken muhtemelen siyasi hamlelerle, PKK'nın arkasındaki halk desteğini kırmaktı. Böylece örgüt sadece ufak bir silahlı grup olarak kalacaktı ve ancak o zaman silahlı mücadele ile bitirilebilirdi. Ancak örgütün arkasındaki yüz binler desteğini çekmeyince bitemiyor işte.

Bu arada AKP ikisini de denedi. Önce barış sürecini denedi, nihayete vardıramadı. Sonra mücadeleye girişti, durum daha boktan. Evet hepimiz AKP'yi suçluyoruz ama sizce ne yapması gerekiyor? Ben bu sorunun yanıtını net olarak veremiyorum.

Neyse çok uzattım. Duyurudan ziyade Sözlük'e ait bir yazı gibi duruyor ama bizzat cevapları okuyabilmek için böyle yaptım. Bir beyin fırtınası yapalım.

Edit: Kürt ya da PKK sempatizanı değilim kesinlikle. Terör örgütünü masum göstermeye çalışmıyorum. Cevap aradığım yegane soru "Bu işin çözümü ne?"
1234567  Önceki  Sonraki »

mobil görünümden çık