(10) 

Hangi savunma sporuna baslayayim

long live rock n roll #728262 
Bir hanim arkadasimdan geliyor soru:

"Simdi ben savunma sporu yapmak istiyorum. Ama o kadar cok cesidi var ki karar veremiyorum bana hangisi uygun? Boy 165 kilo 50 ama gucsuz degilim. Kodummu oturtabilcek kapasitem var. Bi de senelerce bale yaptim aciya dayanikliyim esnegim. Millete sordum kimsenin bi fikri yok."
(3) 

Konuşmayı tekrar eden hamster oyuncağı

long live rock n roll #716825 
Şu video'dakinden almak istiyorum:

www.59saniye.com

Duyuru'ya sorunca şöyle gösterdiler:

www.amazon.com

Adı "Mimicry Pet Hamster" imiş. Ama Amazon'dan İstanbul'a sipariş etmeyi deneyince "oraya gönderemiyoruz" dedi bana. Arattım biraz Google'da, bişeyler çıktı ama, alibaba.com falan çıktı genelde. Onda da sitenin kendisinden değil, site üzerinden, başka bir satıcıdan alıyorsun. Garip bir sistemi var, güvenemedim tam.

Sorum şu; bildiğin hepsiburada.com tarzı, kredi kartıyla sipariş edebileceğim güvenilir bir yer var mı bunu bulabileceğim? Ya da bu alibaba'nın sistemini biri bana tarif etsin de oradan şeyapayım..?
(2) 

Bu oyuncaktan nerede bulurum?

long live rock n roll #714656 
Söylediğim şeyi tekrar edecek, sinir bozucu alet:

www.59saniye.com

Çok istiyorum!
(2) 

Photoshop bilenlere 1 dk'lık iş

long live rock n roll #711519 
Ekteki resimdeki iki turuncu butona png olarak ihtiyacım var. Arka plan beyaz değil de png'lerdeki gibi "boş" olursa şükela olur. Bana bir "mute.png" bir de "end.png" verenin ellerinden öperim.

Edit: çözünürlük de çok kötü olmuş yea :/ o iki butonun az benzerlerini yapabilirseniz o da şükela olur.
(2) 

İstanbul'da Rakı - Balık

long live rock n roll #708662 
İki günlüğüne İstanbul'da olacak arkadaşı memnun etmek niyetiyle rakı balık yapalım diyoruz. Tercihen deniz görürse iyi olur. Ama pahalı olmaması daha kritik. Adam başı max 50 - 100'e öyle iyi bir yer var mı bildiğiniz?

Edit: Avrupa yakası olursa daha iyi olur, böyle Beşiktaş'a yakın falan?
(4) 

Yılbaşında Yurtdışı

long live rock n roll #708455 
Bu hafta sonu çıkıp maksimum bir haftalık olarak bir yere gidebilecek olsanız nereyi tercih ederdiniz?

Yalnız gideceğim. Avrupa'ya vize problemim yok. Bütçe sınırım yok ama tabii ki ucuz tercihimdir. Kışın götümün donması olayını da düşünmek lazım.

Atış serbest!
(2) 

Sağlık belgesi almanın en ucuz yolu

long live rock n roll #707291 
Yeni işe başlayacağım için aşağıdaki sağlık belgelerine ihtiyacım var:

- Akciğer grafisi ya da microfilm raporu
- Kan Grubu kartı
- Göz doktorundan alınacak, EKRANLI ARAÇLARLA ÇALIŞMASINDA SAKINCA YOKTUR ibaresini içeren bir göz muayene raporu

Şu anki sağlık sigortam ayakta tedaviyi karşılamadığı için anlaşmalı hastane ile yapmak saçma. Herhangi birine gideceğim. Amaç ucuz ve hızlı olması, zira kontrolden ziyade belgelere ihtiyacım var. Tavsiye ettiğiniz bir yer var mı? Tercihen Avrupa yakasında...

Devlette oluyor mu bunlar? Nasıl oluyor? Randevu alınır mı yoksa gidip sıra mı beklemek lazım? Prosedür hakkında hiçbir fikrim yok da...

Şimdiden teşekkürler.
(3) 

AKP vs. Cemaat - Danışıklı dövüş olma ihtimali

long live rock n roll #706057 
Gelişmeleri takip ediyoruz da, tüm bu olanların danışıklı dövüş olma ihtimali nedir sizce? Sözlükten aratınca şöyle birkaç şey çıktı:

eksisozluk.com

RTE gerizekalı mı ki sonucun bu olacağını tahmin edemesin? Neticede cemaat hep AKP'nin yanında göründü bunca zaman, değil mi? Yani dershanelere saldırılıncaya kadar ortada bir arıza görünmüyordu. O zaman niye çıktı bu dershane işi?

Aklıma gelen birkaç senaryo şöyle:

a) Olay bir şekilde danışıklı dövüş. İşin sonunda hem cemaat, hem de AKP kazanacak. (nasıl bilmiyorum)
b) RTE egosunun sesini dinleyip tek güç olmaya çalışıyor. Önce medya, sonra asker ele geçirildi. Şimdi de sıra cemaatte.
c) Bu ülkeyi öyle ya da böyle, daima cemaat yönetti. Şimdi AKP çok güçlenince onun da ipini çekme zamanı geldi.
d) Bunlar hep Amerika'nın oyunları. AKP fazla güçlendi. Şimdi cemaatin de gücünü kullanarak RTE dönemi bitirilecek. (Belki yeni proje Sarıgül olur, belki başka bir isim/parti)

Sizin fikriniz ne? Bunlardan biri olabilir mi? Ekleme yapabilir ya da bambaşka kendi fikrinizi söyleyebilirsiniz.
(8) 

Deri eldiven

long live rock n roll #704171 
Doğum günü hediyesi olarak almayı düşünüyorum bir kız arkadaşa. İstanbul'da nereden bulabilirim uygun fiyata? Tavsiye modelleriniz var mı? İnternet demeyin, zira doğum günü yarın.
(6) 

İstifa dilekçesi

long live rock n roll #702744 
İnternetten aratınca şöyle bir format buldum:

------------------------------

X İnsan Kaynakları’na,

İşyerinizde 01.01.2010 / 03.01.2014 tarihleri arasında çalıştım. Çalışma süresi içerisinde doğan tüm akdi ve kanuni haklarımı almış bulunuyorum. İşyerinizden şahsi gerekçelerim dolaysıyla, kendi istek ve rızamla hiçbir baskı altında olmadan 06.01.2014 tarihinde ayrılmak istiyorum.

Bilginize arz ederek istifamla ilgili gerekli işlemlerin başlatılmasını rica ederim.

Ad Soyad: X Y
SSK No: 111222
Tarih: 10.12.2013
İmza:

------------------------------

Soru şu: Ben 6 Ocak'ta yeni yerde başlamak istiyorum. Yani burada son günüm 3 Ocak olacak. Yukarıdaki tarihler doğru mu? Bir de tabii henüz 3 Ocak olmadı, oraya 3 Ocak'ı yazmak doğru mu?
(4) 

IKEA'dan yatak alacağım

long live rock n roll #699539 
IKEA'dan 600 TL'lik hediye çekim var. Çift kişilik ya da (varsa) 1.5 kişilik yatak almak istiyorum. Herhangi bir öneriniz var mı? Baza mı alacağım, ne alacağım hakkında da hiçbir fikrim yok. Sıfırdan, içinde uyunabilecek bir yatak olacak işte. Gidip soracağım, önersinler seçeyim. Oradaki görevliler beni ayakta sikmesin diye bir tavsiyeniz var mı?

Teşekkürler.
(2) 

İstanbul'da tiyatro

long live rock n roll #696120 
Bu cumartesi akşamı, tercihen Beyoğlu ya da Kadıköy'de gidebileceğimiz bir oyun tavsiyeniz var mı? Banal romantizm ya da komedi olmazsa daha iyi olur.

Bir oyun söylemeseniz de "şu atölye iyidir" diyebileceğiniz yerler de olur.
(3) 

Breaking Bad hakkında ayrıntı bir soru

long live rock n roll #696050 
--- Sezon 3 hakkında spoiler içerir ---

İzlediğim yere kadar olay şu; Walt ile Jesse şu zenci adamın güzel laboratuvarında üretiyorlar. Jessee de ufak ufak çalıyor, kendi de satıp kazanmak için. Ama yaptığım hesaplar sonucu çok az kazanacak olması lazım.

Hesap şöyle: Jesse ile Walt üç ay için toplam 3 milyon alacaklar zenciden üretmek için. Bir ara Jesse ile Walt konuşmuştu, toplam paranın ne kadar azını aldıklarına dair. Bunlar 3 milyon kazanırken toplam maliyet 96 milyondu galiba. Yani %3 diyebiliriz. Jesse her batch'ten biraz çalıyor, ama çalma miktarı 200 pound'un yarım pound'u falan, öyleydi. Hadi her 200 pound'da bir pound diyelim. Yani %0.5 eder. Toplam meth satışı 3 ayda 100 milyon dolar olacaksa da 3 ayda toplam 500 bin dolarlık çalabilir demek ki.

Yani bir yanda sadece labda çalışıp 3 ayda 1.5 milyon dolar kazanmak var, bir yanda ise labdan biraz çalarak, kendi ayrıca satmaya çalışarak 500 bin dolar daha kazanmak... Mantıklı mı bu? Yani labda güven içinde 1.5 milyon kazanmak varken o kadar riske girip 500 bin daha kazanmaya çalışmak saçma değil mi? Burada bir mantıksızlık yok mu dizide? Yani Jesse de uçarı bir insan olsa da gerizekalı değil herhalde.

En son sezon 3 - bölüm 11'i izledim. Sonrası hakkında spoiler vermeyin lütfen.

--- Sezon 3 hakkında spoiler içerir ---

Evet, bunu dert ettim kendime şimdi.
(1) 

Uzman TV - Android uygulaması

long live rock n roll #690664 
Bunu indirdim, iyi hoş da... TED'i biliyorsunuz, bunun gibi bir sistemi var, konusunda uzman insanlar çıkıp ortalama 20 dk'lık konuşma yapıyorlar. TED uygulamasında bir konuşmayı telefonuma indirip daha sonra internet olmadan izleyebiliyorum. Bu Uzman TV için öyle bir şansımız yok mu?
(2) 

Kurtköy'den Pendik'e

long live rock n roll #690138 
Atlantis AVM civarından Abdülhalik Renda Caddesi'ne, Pendik İlçe Nüfus Müdürlüğü'ne gitmek istiyorum. Minibüs/otobüs falan nasıl gidebilirim?
(2) 

Bu video gerçek değil, değil mi?

long live rock n roll #689978 
(2) 

Kurtköy'den Ümraniye'ye

long live rock n roll #689672 
Kurtköy, Atlantis AVM civarından Ümraniye Küçüksu Caddesi'ne gitmem gerekiyor. Toplu taşımayla nasıl yaparım bunu. Toplu taşıma + taksi de olur. Önemli olan hızlı olması.
(3) 

Android: İnterneti açıp kapatacak uygulama

long live rock n roll #688711 
Cep telefonumda interneti sürekli açık tutmuyorum iki sebepten dolayı:

1. Şarjı çabuk bitiyor.
2. Zırt pırt notification geliyor.

Zaten genelde PC başında durduğumdan o cebe gelen notification'ları PC'den görüyorum, bir de oradan gelmesin. Ama whatsapp gibi 1-2 uygulama var ki PC'de yok, sadece cepteki interneti açınca geliyor bildirimler. Şimdi ben gün içinde PC başında olduğumda unutuyorum cepteki interneti açmaya, açınca bir bakıyorum saatler önce whatsapp'tan mesaj atılmış. O yüzden şöyle bir uygulama olsa diyorum;

Mesela saat başı wifi ya da 3G'yi kendi açsın, bir dakika açık kalsın bildirimler gelsin diye, sonra kendi kapatsın interneti. Var mı böyle bir uygulama?
(3) 

Andy Warhol hakkında neden bu kadar çok şarkı yazılmış?

long live rock n roll #686838 
Şuradan bakarsanız farklı müzisyenlerin içinde "Andy Warhol" geçen şarkı isimlerini görebilirsiniz:

www.lastfm.com.tr

Bunların ilk 8 tanesinin sözlerine baktım ve 7'si birbirinden farklı şeyler. Yani cover falan değiller. Andy Warhol hakkında yazılmış başka başka şarkılar. Ve 8'le de kalmıyor farklı gruplar.

Sorum basit; neden? Neden bu kadar çok bahsedilmiş şarkılarda bu adamdan?

Tamam, anlıyorum; "garip" bir sanatçıydı, birçok konuda çığır açtı, kalıpları yıktı falan filan. Ama neden başka büyük sanatçılara bu kadar referans yokken buna var? Mesela "Salvador Dali" yazınca (belki de Warhol kadar garip biri, üstelik daha ünlü), adına yazılmış birkaç tane farklı şarkı var:

www.lastfm.com.tr

Mesela Janis Joplin hakkında, Freddie Mercury hakkında, Darwin hakkında, Newton hakkında böyle şarkılar yok. Bu Warhol'u bu konuda özel kılan şey ne?

Ya da tek tek gidip şarkı sözlerini incelemedim; acaba Warhol hakkında değil de bir konsept hakkında mı bu şarkılar?
(6) 

"hangi baba kızının erkeklerde kalmasını ister"

long live rock n roll #686581 
Önsöz: rte ve akp'yi günahım kadar sevmem, çok övündükleri muhafazakar tutumlarından nefret ediyorum, atayızım, özgürlükçüyüm. Yazıdaki "kız" kelimeleri yerine "oğul" da konabilir.

Sözlükteki "hangi baba kızının erkeklerde kalmasını ister" başlığını şukela modda açtım, en beğenilenlerin mantığı şu:

"bırak da bu durum babanın derdi olsun, sen karışma"

Buna karşı rte rolüne bürünüyorum:

"Ben yasaklamayacağım zaten, ne haddime. Apartmanda kalan komşular bunu görüp rahatsız oluyor. Onların şikayet etmesi durumunda bunu araştıracağız. Doğru ise kimliklerini öğrenip babalarına haber vereceğiz. Sonuçta babalar evlatlarından sorumludur, yanlış yapmasını istemezler"

Bunun sonucunda ne olacak? Baba ile kız kavga edecek. İcab ederse baba yer yer gidip kontrol edecek kızı, yakalayacak. Kızın ekonomik özgürlüğü de olmadığı için baba her türlü istediğini yaptıracak kıza. Herkes biliyor ki böyle durumlarda kızının üniversite okuduğu şehre yerleşip beraber yaşamaya karar verecek aileler olacağını biliyoruz. Ee, ne oldu şimdi "babayı ilgilendirir" durumu. Babayı ilgilendirir ama kız özgür değil. Oldu mu? Olmadı.

Buna ne diyorsunuz şimdi? Babayı mı ilgilendirir? Babayı ilgilendirirse, biz de babaya kızı hakkında haber veriyoruz ki ilgili olsun.

Başka bir entry'de de şöyle deniyor:

"babayı ilgilendiren sorudur. kızı değil. ya da şöyle diyeyim, bu sorunun kızı ilgilendirip ilgilendirmeyeceğine kız karar verir; kızın reşit olması kaydıyla."

Ben de bu görüşteyim ama size soruyorum biraz da felsefe yapmak amacıyla. Ben bir baba olarak kızımdan ne kadar sorumluyum? Reşit olana kadar büyük oranda hayatına ben karar veriyorum ama reşit olduktan sonra hiçbir söz hakkım yok mu? Biliyorsam zaten söyleyeceğimi söylerim. Peki bilmiyorsam, devletin bana haber vermesini isteyemez miyim?

Ben şahsen kızım reşit olduğunda kendi kararlarını verebilmesini, hayatını bana istediği kadar anlatmasını isterim. Ama biraz da felsefe yapmak için, çocuğumuzdan ne zaman kadar sorumlu olmamız gerektiğini tartışmak için soruyorum. Sınır 18 mi olmalı? Yoksa kademeli olarak sorumluluk azalmalı mı? Be zaman o kızın hayatını benden gizlemesi meşru olacak? Neticede 20 yaşına geldiğinde ekonomik geçimini ben sağlıyorum, hayatı hakkında biraz söz sahibi olmama gerek olmaz mı? Ne kadar söz sahibi olmalıyım? Tabii ki ekonomik özgürlük açısından tehdit etmem hoş olmaz ama ona hakkım olmamalı mı?

Babamla bu mevzuyu konuştuk biraz da felsefe yaparak. RTE'yi savunmuyor ama RTE'yi haklı çıkaracak bir argüman da sundu; "İnsanlar gençken hata yapabilir. Bazen bu hatalar büyük olur (birkaç örnek de verdi, gençken aldığı kararlar sonucu hayatı boktan olan insanlar hakkında). Ben bir baba olarak çocuğumu uyarmakla sorumluyum. Baskı yapmam, o ayrı, ama hayatını bileyim ki bir hata yapıyorsa müdahale edebileyim." Buna karşıt bir argüman sunabilir misiniz? "O insan reşitse, isterse hayatını gizler, karışamazsın" ne kadar geçerli bir argüman? Çocuğum bir birey olabilir ama ona para veriyorum, benim canım, ve genç yaşta hata yapabileceği için hatalarını bilmek isterim.

Bunlar hakkında araştırabileceğim kaynak verebilirseniz de olur.
(5) 

Galatasaray kadro seçimi hakkında sorular

long live rock n roll #686374 
Fanatik'te bu akşamki muhtemel 11 şöyle:

Eray, Eboue, Semih, Chedjou, Dany, Melo, Selçuk, Umut, Burak, Bruma, Drogba

1- Neden Eray oynayacak bu akşam? Adam iyi olabilir, çocuğu kazanmak için de iyi bir fırsat olabilir (çocuk günah keçisi de olabilir, üzerinde büyük baskı olacak neticede) ama bir Aykut ya da Ufuk'un tecrübe olarak tercih edilmesi gerekmiyor mu? Bakın Avrupa'daki birçok takımda 2. kaleci as kaleciden yaşlıdır genelde. Daha kalitesiz ama tecrübelidir. Çünkü az oynayacağından dolayı tecrübe çok önemli konsantrasyonu sağlayabilmesi için. Böyle kritik bir dönemde kalede tecrübeye önem vermek gerekmez miydi?

2- Madem 2. kalecimiz Eray, neden 2 tane daha tecrübeli kalecimiz var? Fazla değil mi? Ne gerek var?

3- Sabri'den, Dany'den, Eboue'den sol bek yaratmaya çalışırken neden Riera'yı oynatmıyoruz sol bekte? Lig maçlarında bir nebze anlarım yabancı sınırından dolayı ama Avrupa'da kesin oynamalı. Ligde bile oynatılmaya çalışılmalı bence rotasyon içinde. Dany stoper olarak iyi olabilir ama bekte yok!

4- Neden ilk şampiyon olduğumuz yıldaki düz 4-4-2'yi denemiyoruz? Normalde Sneijder'den dolayı, tamam. Ama bugün kanatlarda Bruma + Aydın/Engin/Amrabat olacak şekilde denesek süper olmaz mı?

5- Neden Amrabat'a şans verilmiyor? Ligde ok de Avrupa'da 4-4-2 ya da tek forvet+çift kanatlı sistem deneyip oynatılmalı bence. Sizce?

6- Umut'u ya da Burak'ı kanat oynatmak çok saçma değil mi sizce de?

7- Bu Burak ısrarı neden? Çift forvet oynayıp Umut'la başlanmaz mı bir maça da? Tamam Burak'ı da kaybetmeyelim, ama ikisinin form durumları ortadayken neden Drogba-Umut ikilisi denenmez?
(3) 

Kulaklık çoğaltıcı arıyorum

long live rock n roll #686059 
Sevgili Jim Morrisonlar,

Hani bilgisayara bağlayacağım bunu, buna da ayrıca iki kulaklık takıp 4 kulaktan dinleyeceğim. Böyle bişey arıyorum ama bulamadım ve bulsam da kalite konusunda fikrim yok zaten. Bana bir link verebilir misiniz satın almak için? Hepsiburada olursa daha iyi olur çünkü hediye çekim var orada.

Teşekkürler.
(13) 

İnançsız birinden din hakkında sorular

long live rock n roll #678963 
Ateistim. İki sorum olacak:

1) (inançsızlara) "Tanrı yok, çünkü dünyada adalet yok, çocuklar hasta olup ölüyor" vs mantığını "Bu içinde bulunduğumuz hayat bir test, o yüzden burada yaşadıklarımızın bir önemi yok, önemli olan ahiret" şeklinde basitçe çürütemez miyiz? Yani bu mantığı kullanırsak semavi dinlerde bu konuda bir tutarsızlık yok gibi geliyor bana. Yanılıyor muyum?

2) (inançlılara) Semavi dinlerin tanrısına göre "inanç" neden bu kadar önemli? Ben inançsızım. Ne kadar iyi bir insan olursam olayım, insanlığa büyük katkılarım olsun, kimseye zararım olmasın, kimsenin de dinine karışmayayım, hatta inançsız olduğumu insanlar bilmesin bile... Yine de cehenneme gidiyoruz inançsız olduğumuz için, bu net. Peki benim sorum; neden sınavı geçemiyorum? Neden tanrı inanca bu kadar önem veriyor? İnanç neden bir erdem olarak kabul ediliyor? Neticede ben yeterli kanıt görmemişim ki inanmıyorum, kanıt görsem inanırdım. Bu açıdan bakınca esas, tutarsız görünen bir şeye inanmamak erdem oluyor bence. Örneğin uçan spagetti canavarına inanan biri daha az erdemlidir. Her şeye gücü yeten, tüm iyiliklerin kaynağı olan tanrı neden inançlı olmamıza ve kendisine tapınmamıza bu kadar önem veriyor? "İnanç" kavramını yüce kılan şey nedir?

Not: Cevap verirken hangi soruyu cevapladığınızı yazın lütfen. Size kalmış ama, inançlı olup olmadığınızı da belirtirseniz iyi olur. Tikler yarına.
(2) 

Boğaziçi-Taksim shuttle

long live rock n roll #672251 
Var mı bu, başladı mı bu dönem? Taksim'de nereden kalkıyor? Saat kaça kadar?
(1) 

Uyuduğumda başlayan öksürük

long live rock n roll #671056 
1-2 haftadır hastaydım, burun akıntısı vs geçti de, bu pazardan itibaren öksürük başladı. İlk günden sonra öksürük çok azaldı ama şöyle; gün içinde bir şey yiyip içtiğim sürece sorun yok. Uzun süre boğazım kuru olunca başlıyor ama su içince filan geçiyor. Öksürük kuru. Eczaneye gidip bahsettim, bir öksürük şurubu verdi (unuttum ne olduğunu, yanımda değil), günde birkaç kez, biraz düzensiz içtim. Şu anki durum şu; gündüz hiç ya da çok az öksürük, ama ne zaman uyusam, öksürerek uyanıyorum. Son 1-2 günde azaldı ama uyuduktan sonra bir saat içinde mutlaka uyanıyorum öksürerek, biraz sağlam öksürüp su içince geçiyor, uyuyorum. O kadar ki, serviste 20 dk. uyusam bile öksürerek uyanıyorum ve geçmiyor öksürük, millet benim öksürüğümü çekiyor. Sabah uykum olmasına rağmen uyumadım serviste öksürmeyeyim diye. Bir tavsiyeniz var mı?

Bu süreç içinde doktora gitmedim, klasik Türk insanı... Geçmeye yakın muhtemelen, boşa gitmek istemiyorum. Yalnızca rahat geçirecek öneriye ihtiyacım var.
(10) 

Bir rock'çu olarak popüler ortam müziklerini beğenmek

long live rock n roll #663171 
Nickime bakmaksızın gidip şöyle şöyle şarkıları beğeniyorum:

Selena Gomez - Love You Like A Love Song
www.youtube.com

Carly Rae Jepsen - Call Me Maybe
www.youtube.com

Daft Punk - Get Lucky
www.youtube.com

Ne kadar ömrüm kaldı?

Şaka bir yana, o kadar da "rockçı" sayılmam. Yani sadece rock dinleyen bir adam değilim. Çok geniş yelpazede birçok çeşit müzik dinliyorum, dinlediğim müziklerin %90'ı yirminci yüzyıldan olmakla birlikte. Özellikle 80'ler popun da hastasıyım filan... Ama genel kanıya göre bu yukarıda yazdığım şarkıları beğenmemem gerekiyor galiba. Ne diyorsunuz bu işe?
(10) 

İçerisinde "H" sesi geçen İngilizce kelime

long live rock n roll #663053 
Bunlardan arıyorum ama aklıma HİÇ gelmiyor. Kelimenin başında olmayacak, yani mesela "handle" olmaz. Kelimenin içinde olması lazım. Ama dikkat; harf değil, ses olacak. Yani "mother" olmaz mesela, çünkü "th"nin sesi "h" değil, "d(ı)". Bileşik kelime de olmamalı, öylesi kolay, mesela "right-hand-side" gibi.

Yok galiba, değil mi? Varsa aklınıza gelen yazın.

Edit: Varmış :)

Ama yine de verilen örnekler çoğunlukla "ön ek" almış kelimeler. "head"den "ahead" olmuş mesela.
(3) 

Camel - Rajaz niye az dinlenmiş

long live rock n roll #662502 
Lastfm'den bakıyorum da Rajaz 36 numara popülerlikte:

www.lastfm.com.tr

Ama mesela sözlükte Rajaz başlığına 99 entry girilirken, lastfm'de 1 numara olan Supertwister'ın başlığına sözlükte sadece 12 entry girilmiş. Hayır yani, bana kalırsa da Rajaz daha iyi şarkı. Daha iyi şarkının daha az popüler olmasını da anlarım: (bkz: en popüler şarkısı en güzeli olmayan müzisyenler)

Ama lastfm'deki popülerlikle Ekşi Sözlük'teki popülerliğin bu denli farklı olmasını anlayamadım gitti. Bir şekilde Türkler Rajaz'ı daha çok sevmiş herhalde. Niye ki?!
(1) 

Karikatür - Şekilli gence yatan mayış

long live rock n roll #660356 
Umut Sarıkaya'ydı galiba. Böyle bir şekilli genç vardı, rastalı falan, öyle yatıyordu. Biri soruyordu sanırım "sen ne iş yapıyorsun" diye de, adamın işi böyle "şekilli genç" olmaktı. Sırf bu işi yapması için para yatıyordu adama, hatta telefonla arayıp "mayış gecikti" filan diyordu..?

Bi buldurun be...
(2) 

Çarşı hangi tribünde

long live rock n roll #656758 
Bir GS'li, bir BJK'li olarak BJK - GS derbisine gideceğiz. Ama gidip 1453 Kartallar'ın tarafına düşmeyelim. Bir "Her yer Taksim" diye bağıramayacaksak ne anlamı var... Neyse, Çarşı hangi tribünde oluyor Olimpiyat Stadı'nda?
(2) 

Rock'n Coke'ta kamp kurmak

long live rock n roll #656382 
Kombine + kamp biletlerini aldık. Çadırımız var. Cumartesi öğlen varıp kurmayı planlıyoruz çadırı. Sorularım:

1. Kuracak yer bulur muyuz?
2. "Gölge yerler biter, sadece güneş alan kalır" diyenler var. Doğru mudur?
3. Sabahın köründe güneş alacak bir yere kurmak zorunda kalırsak, sıçtığımızın resmi değil midir bu?
4. Güneşe kurma ihtimaline karşı, çadıra gölge yapsın diye plaj şemsiyesi fikri geldi aklıma. Nereden bulabilirim?
5. Duş var mı orada?
6. Denize/havuza/göle girmelik bir durum olacak mı?
7. Elektrik olacak mı bir yerlerde? En azından cep telefonu bir saatliğine şarj etmelik filan?

Bunlar dışında özellikle dikkat etmemiz gereken tavsiyeler, yanımızda götürülücek şeyler falan biliyorsanız yazın lütfen.
(10) 

Nasıl platonik oluyorsunuz?

long live rock n roll #655726 
Bir türlü anlamadığım bir şey var; nasıl oluyor da reddedildiğiniz kişiye aşık kalmaya devam ediyorsunuz? Ya da sizi terk eden sevgiliye?

Evet, anladığım bir mantığı var; o insana reddedilmezden evvel aşık oluyorsun, süper bir şey oluyor o insan senin gözünde. Hep onu düşünüyorsun falan. Bunu anlıyorum. Bu benim de başıma geldi. Ama o insana açılıp reddedilince nasıl o duygular tam gaz devam ediyor anlamıyorum. Hele karşıdaki empati yapmadan hayvanca reddediyor bazen, okuyorum... Buna rağmene o insan yine kafada mükemmel biri olarak kalıyor. Neden o insandan nefret edemiyorsunuz? Neden kafada bitmiyor o bağlılık?!

Sevgili senden ayrılır, tekrar birleşme ihtimaliniz vardır, o zaman da anlarım. Ama sana dönme ihtimali yoksa, seni istemediğini açık ediyorsa, nasıl o insana saygı duyup hala onu istemeye devam edebilirsin? Cinsel olarak çekici bulsan bile kafadan silmek doğal sonuç değil mi?

Gerçek anlamda red/terk edilmedim sayılır, o yüzden yeterince iyi anlayamıyorum belki de. Küçük redler yaşadım ama yoğun hislerim yoktu, o yüzden kolay oldu silmek. Derin hislerim olan ve elde edemediğime de net bir şekilde açılamadığım için süregeldi, o normal. Ama net bir şekilde açılıp net bir red yesem, acı çeksem de kafamdan kolayca silerdim gibi geliyor.
(1) 

Sofya, Bulgaristan'da ne yapılır?

long live rock n roll #652296 
Perşembe gece İstanbul'dan otobüsle çıkıp, pazar öğlen geri dönüş için yola çıkacağız. İki kişiyiz, şehir merkezinde hostel rezervasyonu yaptık. Cuma akşamı Roger Waters konserine gideceğiz ama onun dışında bir planımız, hiçbir bilgimiz yok. O iki günü nasıl geçireceğimiz, nerelere gidip ne yapacağımız, ne yiyip ne içeceğimize dair tavsiyeleriniz var mı? Araba filan yok ama kiralaması kolay/ucuzsa onu da tarif edip şehir dışında yerler de tavsiye edebilirsiniz.
(6) 

Şişman biri "yıllardır sürekli spor yapıyorum" dediğinde

long live rock n roll #648262 
Bu birkaç kez başıma geldi. Hele ki bir kız 1.65 boy, 90 kg civarı cüssesiyle "çocukluğumdan beri spor yaparım. spor yapmadan duramam. yüzerim, koşarım, tenis oynarım haftada 4-5 kez" filan demişti de, şaşkınlığımı zor gizleyip "ne güzel, spor süper" filan demiştim ancak. Sorum:

1. Böyle bir durumda sizin tepkiniz ne olurdu ya da kız hakkında (kişilik vs) ne düşünürdünüz?

2. Fiziksel/biyolojik olarak normal bir şey mi bu? Kızın doğru söylediğini varsayarak; mümkün mü? Başka bir rahatsızlığı falan mı var ki şekle giremiyor, ince değil?
(1) 

Sabiha Gökçen'den Gebze Organize Sanayi'ye

long live rock n roll #648256 
Nasıl gidebilirim toplu taşıma ile? Tam Sabiha Gökçen'de değilim, 2 km karşısındayım, Atlantis avm civarında. İş görüşmesi için Gebze Organize Sanayi Bölgesi'ne gitmem lazım.

Bir de oraya gittiğimde, orası büyük olduğundan ve lokasyonu net bilmediğimden, kapıda tutabileceğim taksi filan bulunur mu? Sanayi'ye yakın bir durakta inip taksi tutsam olur.

iett.gov.tr açılmadığından dardayım!
(7) 

"Kaybetmek" - Türkçe

long live rock n roll #648193 
"Kaybetmek" kelimesini sonradan bulunan bir şey için kullanabilir miyiz? Yani mesela "dün kaybettim ama bugün buldum" olur mu yoksa "dün kaybettiğimi zannettim ama bugün buldum" daha doğru bir kullanım mı olur?

Evet bunu çözemedyip dert ettim kendime.
(3) 

İstanbul - Sofya arası en ucuz ulaşım

long live rock n roll #647510 
Roger Waters İstanbul'a geldiğinde yurt dışında olduğumdan ve konser yorumlarını duydukça kendimi sikmek istememden mütevellit, 30 Ağustos'taki Sofya konserini öğrenip, 30 Ağustos'un da tatil olmasıyla gaza gelerek, "gezmiş de olurum" diyerek araştırdım. Konser biletleri normal ama ulaşım için THY'nin kazık fiyatları (gidiş-dönüş 500 tl civarı) dışında bir alternatif bulamadım.

Hayat hikayemi anlatmadan da sorabilirdim tabii ama; 29 ya da 30 Ağustos'ta gidip, 31 Ağustos ya da 1 Eylül'de dönecek şekilde en ucuz nasıl yapabilirim bu işi? Uçak, tren, otobüs, otostop, araba kiralama... her yola gelirim.
(7) 

Pa pa papara ... kakara

long live rock n roll #647488 
Yabancı dilde bir şarkı. İngilizce de olabilir ama sanmıyorum, tam aklımda değil. Genç bir kadının gibi duran bir sesi var söyleyenin. Fransızca ya da böyle Balkan ülkelerinin dillerinden birinde olabilir. Biraz hareketli hoş bir şarkı, sözlere dair tek bildiğim, nakaratında "pa pa papara ....(bişeyler) kakara" gibi bir şeyler demesi.

Bi buldurun be...
(6) 

Sabah diş fırçalamak hakkında

long live rock n roll #645766 
Kahvaltıyı ofiste yapan insanlar; dişlerinizi ne zaman fırçalıyorsunuz? Kahvaltıyı yaptıktan sonra ofiste fırçalıyordum ben ama, düşündüm de; kahvaltıyı yapana kadar ağzım bayağı kokuyor olmalı ve insanlara rahatsızlık verebilirim. Böyle olunca evden çıkmadan fırçalamaya başladım, bir de öğle yemeğinden sonra ve gece yatmadan önce fırçalıyorum.

Hangisi daha sağlıklı/mantıklı sizce?
(4) 

Evli olmayan çifte oda vermeyen oteller

long live rock n roll #645410 
Bunların yaptığı şey yasal mı? Yapanlar olduğunu biliyoruz da, hukuk çerçevesinde geçerliliği var mı bu tutumun? O hotel ne hakla müşteri seçebiliyor ki böyle? Yasada bununla ilgili bir şey var mı? Evli değil diye çifte oda vermeyen otele bir yaptırım mümkün mü?

Böyle müşteri seçmek garip. Yani özel mülk sayıldığı için istediği müşteriyi alır aslında. Bir club'a girerken kıyafeti uygun değil diye kapıdan dönen müşteriyi normal görüyoruz, bazı yerlere damsız almıyorlar falan ama ayrımcılık değil mi bu? Benim bir restoranım olsa ve oraya zencileri almasam mesela, bu ırkçılık olur. Bekar çifte oda vermemek de benzer bir şey değil mi?

Edit: Öyle bir arayışta değilim. Ofisteki kız telefonda rezervasyon deneyince böyle dediler de kıllandım ben de.
(9) 

Sevişmek vs. Terlemek vs. Duş Almak

long live rock n roll #637738 
Nasıl yapıyorsunuz bu sevişmek-duş almak döngüsünü? Sevişmeden önce duş almak mantıklı, zira günün ter kokusuyla partnere işkence çektirmek istemiyor insan. Öte yandan sevişince de, özellikle bu yaz sıcağında leş gibi terliyoruz. O halde uyuyup ertesi sabah işe gitmek de ayrı dert. E hem önce, hem sonra duş alacaksak bir sevişme için çok fazla prosedür oluyor. Sizin rutininiz nedir?
(2) 

Zamanın ötesindekiler bozuldu mu?

long live rock n roll #636396 
Bir entry girdim bugün. Girmezden evvel 29 z.ö. entry'm vardı, girdikten bir süre sonra bu oylandı ve z.ö.'ye girdi, toplam z.ö. 30 oldu. Şimdi üzerinden birkaç saat geçti, bir bakıyorum 64 tane z.ö. entry'm var görünüyor. Ama bu son girdiğim dışında entry'm oylanmamış bu süre içinde. Yani seri eksilenme olasılığı yok. Zaten öyle bir entry de değildi. Sorum şu; sizde de böyle bir durum oldu mu? z.ö. listeleri bozuldu mu, yoksa z.ö. için olan kriter hakkındaki kodu mu değiştirdiler acaba?
(1) 

Kadıköy'de canlı müzik

long live rock n roll #633326 
Sevgili Bob Dylan'lar,

Var mı bu akşam Kadıköy'de canlı müzik dinleyebileceğimiz bir yer? Türkü bar ya da eller havaya kıvamında olmayan, müziği kaliteli olan herhangi bir bar biliyor musunuz? Mekan nezih ya da salaş olabilir; tarz rock, jazz, blues, eski pop vs pek fark etmez ama biraz kaliteli olsun dediğim gibi. Yani bu akşam Kadıköy'de canlı müzik olan tüm mekanları yazarsanız bir bakar denerim en azından.

Teşekkürler.
(1) 

Etiler'den (metrobüsle) Santralistanbul'a

long live rock n roll #632692 
Nasıl giderim? En iyisi Zincirlikuyu'dan metrobüs olacak muhtemelen ama metrobüsün hangi durağında inip, nereden hangi otobüse binmem lazım Santralistanbul'a gitmek için?
(9) 

İstanbul filmleri

long live rock n roll #630334 
İstanbul'da geçen filmlere sardım bu aralar. Böyle en azından bir kısmı İstanbul'da geçen, özellikle İstanbul sokaklarından kesitler sunan filmler arıyorum. Tabi öyle Aşk-ı Memnu gibi popüler dönem Türk dizilerindeki gibi değil. Filmler de kaliteli olursa iyi olur elbette. Fatih Akın'ın filmleri gibi mesela... Son dönemde izlediğim şunlar gibi olabilir:

- Anlat İstanbul
- Gegen die Wand (Duvara Karşı)
- Crossing the Bridge: The Sound of Istanbul (belgeseldi bu)
- Auf der anderen Seite (Yaşamın Kıyısında)

Tikler sabaha.
(1) 

Boyun yastığı alacağım

long live rock n roll #629042 
Serviste işe gidip gelirken uyuduğumda boynum ağrıyor. Bunun için boyun yastığı baktım da şöyle şeyler buldum:

Havalı, şişirmeli olanlar var:
www.hepsiburada.com
www.hepsiburada.com

Ya da içi dolu olanlar:
www.hepsiburada.com
www.hepsiburada.com
www.hepsiburada.com
www.hepsiburada.com

Sizce hangi tarzda, hangisini tercih edeyim? Sizin deneyimlediğiniz başka tavsiye varsa da buyrun...
(1) 

Bir haber hakkında birkaç soru (siyasi/toplumsal)

long live rock n roll #628007 
www.hurriyet.com.tr

1) "İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Kadıköy Belediyesi arasında yıllardır tartışma konusu olan, Kuşdili Çayırı’ndaki AVM projesi iptal ediliyor."

Kadıköy Belediyesi hangi partinin elinde?

2) "Kadıköylüler’in 7 bin 369 dilekçeyle itiraz ettiği tarihi Kuşdili Çayırı’na AVM projesini mimar Hakan Kıran hazırlamıştı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı itirazları haklı bularak, 150 bin metrekarelik inşaat alanını 20 bin metrekareye indirmişti... Plan değişikliğine göre yapımı düşünülen Kuşdili Projesi tamamen iptal edilecek, alanın tamamı yeşil alan olarak tasarlanacak, altı da kısmen 2 katlı otopark olacak."

Sizce bu iptal kararının esas sebebi ne? Gerçekten de itiraz dilekçelerinin bir etkisi var mı? Her fırsat olduğunda ben de imzalayıp sesimi bir nebze duyurmaya çalışıyorum ama, çok da bir etkisi olduğunu düşünmüyordum.
(3) 

Trafik işaretleri

long live rock n roll #626933 
Trafik işaretlerinin çoğunda, bütün dillerde anlamlı olması için yazı yoktur ki her ülkede anlasın şoförler. Peki "dur işareti" neden buna bir istisna? Neden onda yazı var da ona da evrensel bir işaret bulmadılar?
(7) 

Greenpeace'e üye oldum ama dolandırılmasam bari?

long live rock n roll #626838 
Moda'da yürürken geldiler bugün yine konuştular uzun uzun. Sorular sordum cevapladılar. Aklımda vardı zaten üye olmak, bilgilerimi verdim, kredi kartı no verdim, güvenlik kodunu ben girdim tabletteki forma, üye yaptık beni...

Sonradan aklıma takıldı ama; yeşil tişört giyerek dolaşıp, Greenpeace'in üyesi olmayan, elinde bir form tutan herkes bu yolla insanların kredi kartı bilgilerini ele geçirebilir. Böyle olaylar oluyor mu? Benim gerçekten Greenpeace'e üye olup olmadığımı öğrenmemin bir yolu var mı?

Edit: Aylık belli bir miktar otomatik bağış yapacak şekilde üye oldum. Normal prosedürde böyle üye olup bağış yapanları biliyorum ama "ya bunlar Greenpeace'çi değilse?"
(2) 

Spor ve casual ayakkabı

long live rock n roll #621355 
Ayakkabı almak istiyorum. Kullanma amacım şöyle olacak:

1. Tenis oynarken. Haftada bir oynuyorum, sert zeminde. Eski bir basket ayakkabısıyla oynuyorum şu an ama parçalandı sayılır.
2. Koşu yaparken. Bu düzenli değil, seyrek. Çim, tartan zemin ya da koşu bandı olabiliyor. Yarı spor bir casual ayakkabı ile koşuyorum. Darbeyi emmediği için baldırlarım ağrıyor.
3. Tatile gidip günde 10-15 km yürüdüğümde. Casual ayakkabı ile yaptığımda, bir haftanın sonunda ayak tabanlarım paramparça, acı içinde oluyor.

Bu üç amaca birden hitap edecek, aynı zamanda da aşırı spor/çirkin görünmeyecek bir şey arıyorum. Zira tatilde hem gündüz yürümek için, hem de gece dışarıya çıkarken giyebilirim. Mesela şöyle bir şey kot pantolon altına falan hiç gitmez:

www.adidas.com.tr

Birkaç şey baktım. Tenis ayakkabısı kategorisi:

www.adidas.com.tr
www.adidas.com.tr
www.adidas.com.tr

Koşu ayakkabısı kategorisi:

www.adidas.com.tr
www.adidas.com.tr
www.adidas.com.tr

Bunların gideri var mı sizce? Başka önerileriniz var mı? Bütün kriterleri sağlayıp uzun dayanacaksa para sorun değil, tüm kriterler için birden fazla ayakkabı almam gerekirse biraz ucuz olsa iyi olur.

Bir de sorum şu mesela; tenis ayakkabısı alıp koşu için kullanırsam aşırı bir yıpranma olur mu ayakkabıda?

mobil görünümden çık