ülkemizin çoğu yerinde malumunuz üzerine sağlam soğuk hava koşulları var, bazı insanlar gıkını çıkarmaz, bunun tadını çıkarmaya çalışırken, hatta ve hatta içlik-bere vs. takmazken, bazı insanlar da içlik üstüne içlik-bere vs. takmasına rağmen donuyorum nidaları atmakta.

Elbette bu durumu cinsiyet, alışık olunan iklim, çeşitli hastalıklar gibi bir çok sebeple açıklayabiliriz. Benim merak ettiğim nokta ise biraz önce izlediğim şu videoda www.dw.de -dk. 23.20'den itibaren- erkeklerdeki kas dokusu oranının fazla olmasına da değinilmesi. Akabinde baktığım iki yazıda teyit edici yakın bilgilere ulaştım: depts.gpc.edu , www.brianmac.co.uk

Şimdi, bu konuda bilgi sahibi değilim ve yukarıda verdiğim linklere hızlıca baktım. Halk arasında yaygın kanaat olan yağlı insanların daha az üşümesi düşüncesini de hesaba katarak -yazının başında verdiğim diğer koşulları sabit varsayarsak- yağ ve kas dokularının soğuk havayı engellemedeki etkilerini merak ediyorum.

Tam olarak açıklayabildim mi bilemiyorum ama bu konudaki görüşlerinizi, bu veya buna yakın bir konu duyuru-sözlük-araştırma sitesi vs. bir yerde tartışıldıysa bunun linkini veya bu konuda farklı yağ/kas oranlarına sahip deneklerle falan yapılmış çalışmaya denk geldiyseniz paylaşmanızı istiyorum.

 

kas dokusunda yoğun kan dolaşımı olur. yağ dokusunda ise çok azdır. kan insanın ısı kaynağıdır. bu durumda kas dokusu fazla olan insan soğuktan daha az etkilenir.

domates yiyom

yağ iyi bir izolasyon sağlar bkz derin su balıkları, bkz balinalar, bkz kutup ayıları

soğuk değen damar büzüşür, yağ dokusu az ise damarlar yüzeyeldir ve daha çabuk büzüşürler. kan insanın ısı kaynağı falan değildir. kas fazlalığında metabolizma hızı üzerinden "daha sıcak" olunabilir

la noix

Yağ dokusu içorganların hasar görmemesi için önemlidir. Vücut da zaten ekstrem durumlarda var olan yağı tamamen hayatta kalmak ve içorganların hasar görmemesi için kullanır. O nedenle, dağ başında mahsur kalan iki kişiden obez olanı hayatta kalır kaslı olan ölür.

angelus

angelus'un tezi doğru ama soğukta yanan adam kaslı olandır yine de.

arnold schwarzeneger

@la noix çok doğru, onun için kansızlık çekenler çok üşür değil mi? neymiş insana ısı veren şey? idrar mı?

domates yiyom

@domates bir doktora insan fizyolojisi hakkında kafa tuttuğunun farkındasındır umarım

dilersen özel mesaj yolu ile aneminin neden üşümeye neden olduğunu anlatabilirim
ama şunu diyeyim, obez bir anemik, zayıf bir anemiğe göre daha az üşür

la noix

Ben konuya ekstrem durumlarda hayatta kalma açısından yaklaştım ama ortalama bir durumda kaslı adam obeze göre daha az üşür. Zira ne kadar büyük kaslarınız ne kadar çok kas hücreniz varsa, o kadar fazla enerji üretir ve bu enerji üretiminin sonucu olarak daha yüksek vücut sıcaklığınız olur üşümezsiniz. Ayrıca soğuğun işlememesi için doğal bariyer oluşturur. Ben şimdi "Allah allah Angelus obezi mi övmüş" gibi bir ortam oluşturmayayım durduk yere. Dağ başında hayatta kalan obez olur ama sokakta her türlü kaslı olan kazanır.

angelus
1

mobil görünümden çık