[]

şekerli şeyler çok mu zararlı

kahvaltıda kek türü şeyler yiyorum, baklava mozaik pasta vs severim.
Günde 300-400 kaloriyi tatlıdan alıyorum.

ama kilolu değilim, yağ oranım %18.

yine de azaltayım mı tatlıyı? ne gibi zarar görüyorum?

 
ilerde şişmanlamazsan bir şey olmaz.


  • fayfim  (14.09.15 14:31:27) 
hem de ne. %18 yağ oranı için normalin üstü sanki. 300-400 kaloriden daha fazla alıyorsun gibime geldi anlattığın şeylere göre de ayrıca.

bence azaltmaya bak. önce çaya kahveye şekeri kes, sonra gerisi gelir.
  • loveinaflipbook  (14.09.15 14:32:09) 
Şekerin etkileri arasında kilo çok da önemli bir yer tutmuyor. Şeker=IGF 1=Kanser. Çözüm azaltmak değil tamamen bırakmak. Onun dışında kalp damar hastalıkları şeker hastalığı felç vs. Birçok problem sayılabilir. Bunların bir kısmı aşırı kiloyla bağlantılı bir kısmının kiloyla hiç ilgisi yok.


  • angelus  (14.09.15 14:38:07) 
kanserin kankasıdır şeker.


  • kakao  (14.09.15 14:38:26) 
yav arkadaş sağdan soldan duyduklarınızı karatay triplerini gelip buraya satmayın. eğer kilolu değilseniz ve her gün oturup 2 porsiyon baklava yemiyorsanız şekerin bir zararı olmaz. şeker kansermiş de bilmem neymiş. bir kere her gün belli miktarda şeker alması gerekir vücudun. enerjiyi şekerden alırsınız. önemli olan dengeli beslenmektir. şeker zararlı, yağ zararlı, protein zararlı diye bir durum yok.

he şu var. şu anda yüksek kalorili beslenirsiniz, yaşınız genç olduğu için kilo almazsınız ama ilerki yaşlarda metabolizma yavaşlayacağı için aynı miktarda kalori kilo almanıza neden olabilir. beslenme alışkanlığı kolay değiştirilebilen bir şey değil.
  • fayfim  (14.09.15 14:41:52 ~ 14:44:00) 
Fayfim sen bu kafayla nasıl doktor oldun çok şaşırıyorum.


  • angelus  (14.09.15 14:42:57) 
fayfim diplomayı bakkaldan almış :(
şekerin kanser yaptığı bir gerçek. karatay tripleri dediğin de karatay türkiyedeki en iyi doktorlardan birisidir. birileri gibi diplomasını bakkaldan almamıştır. ayrıca kadının çift uzmanlığı var hem dahiliye hem de kardiyoloji. önce bir kadını, yaptıklarını araştırın sonra karataya laf edin.

  • ayrıl coco  (14.09.15 14:45:48) 
kalp damar hastalıkları yazmışsın angelus.

Yaş: Erkeklerde 45 yaşın üstü, kadınlarda 55 yaşın üstü veya erken menopoz
Cins: Erkeklerde daha sık
Aile öyküsü: Birinci derecede (anne, baba, kardeş) erkek akrabalarda 55 yaşından, birinci derecede kadın akrabalarda 65 yaşından önce kalp damar hastalığı, kalp krizi (infarktüs) veya ani ölüm bulunması
Sigara içiyor olmak
Hipertansiyon (140/90 mmHg veya daha fazla veya hipertansiyon için tedavi alıyor olmak)
İyi kolesterolün (HDL kolesterol) 40 mg/dl'den düşük olması
Total kolesterolün 200 mg/dl'den fazla olması (kötü kolesterol olan LDL-kolesterolün 130 mg/dl'den fazla olması).
Hareketsizlik: Haftada en az 3 gün ve günde en az 30 dakika egzersize zaman ayırmalısınız (tempolu yürüyüş, yüzme, bisiklet, dans, bahçe işleri vs.).
Şeker hastalığı (diabetes mellitus)
Kilo: Bu konuda en değerli kriter, vücut kitle indeksi ve bel çevresidir. Vücut kitle indeksi, kg olarak ağırlığın, metre olarak boyun karesine bölünmesiyle elde edilir (VKİ: kg/m2). Vücut kitle indeksinin 25’in üzerinde olması veya bel çevresinin erkeklerde 102 cm, kadınlarda ise 88 cm’nin üzerinde olması, yalnızca kalp damar hastalığı riskini artırmakla kalmayıp şeker hastalığı, yağ yüksekliği ve tansiyon yüksekliği riskini de artırmaktadır.
Stres: uzun bir zaman sürekli strese maruz kalma, hastalığın gelişmesini kolaylaştırmaktadır.
Depresyon: özellikle son yıllarda depresyon da kalp damar hastalıkları yönünden risk faktörü olarak kabul edilmeye başlandı.

www.ilgihastanesi.com

al sana kalp hastalıkları için risk faktörleri. var mı şeker? yok? e niye bilmediğin şeyi oradan buradan duyup sallarsın ki?

karatay eskiden değerli bir hekimdi belki ama şu anda en hafif tabirle bunamış durumda. çift uzmanlık dediğiniz şeyin bir numarası yok, eskiden kardiyoloji dahiliyenin içinde bir daldı. karatay iyi bir hekim değil, medyatik bir hekim. medyatik kalmak, para kazanmak için de bunları söylemeye macbur işte. yapacak bir şey yok. tıbbın her döneminde bu tip tüccarlar oldu, olmaya da devam edecek.
  • fayfim  (14.09.15 14:46:16 ~ 14:48:20) 
şeker lazım olabilir. koşan birisi mesela koşu sırasında aldığını koşarken zaten tüketir.

ama ani enerji gerektiren durumun yoksa diğer yediğin her şeyden enerji alıyorsun zaten.

robot değiliz, şekerli şeyler yemek hoşumuza gidiyor, bizi mutlu ediyor. sporunu düzenli yaptıktan sonra arada kaçamak yapmanın sorun olacağını düşünmüyorum.
  • [silinmiş]  (14.09.15 14:47:54) 
kesinlikle azalt hatta bırak. şeker gerçekten bağımlılık. sofra şekeri neyse de hele fruktoz şurubu, yapay tatlandırıcı varsa ayrı çile ilerisi için. meyveyle değiştirmeye çalış.


  • pclik  (14.09.15 14:51:13) 
şekeri biraz azalt. şimdi çıkmaz ama yaşlanınca birşeyler çıkabilir.

kek, ekmek, hamurişi ve kolayı olabildiğince azaltmaya çalış. ama hiç yemicem diye de kasma yani, öyle bir dünya yok :)
  • eindaclub  (14.09.15 14:55:47) 
Vücudun dışarıdan şeker alması gibi bir durumu yok; vücudun glukoza ihtiyacı var fakat bunu en sağlıklı şekilde sebzeden meyveden alabildiğin gibi glikoneojenez sayesinde laktat, gliserol ve aminoasitler vasıtasıyla da üretebiliyorsunuz. Bunun için günlük protein ve yağ alımı tamamsa karbonhidrata hiç gerek yok. Laktat ve aminoasitler sayesinde glukoz; yağ oksidasyonu/gliserol sayesinde de beyin için gerekli olan keton cisimcikleri üretilebiliyor. Bu da dışarıdan glukoz alma bağımlılığını ortadan kaldırıyor. Öyle çok da şart değil yani karbonhidrat. Bunları tıp fakültesinde öğretmiyorlardır belki ama araştırıp öğrenilebilir. Kaldı ki "Vücudun şekere de ihtiyacı var" dediğiniz kişi pastadan börekten bahsediyor, şişman değilsen bunun bir zararı olmaz demek nasıl bir kafa düşünemiyorum bile. Ayrıca IGF 1 hormonu mitojenik bir hormondur, yani salgılandığı an doğası gereği "büyütür" bu büyüme kaslarda olabildiği gibi hücrelerde de olur. Hücre büyümesi de kanserdir. IGF 1 hormonu da insülin yükseldiği an yükselir. İnsülini aşırı yükselten her ürün kanser yapıcıdır. Bu çok net bir sonuç, öyle olursa olmaz böyle olursa olur gibi bir durumu yok.


  • angelus  (14.09.15 14:57:55) 
Karatay'dan önce Robert Lustig vardı :P

Bu profesörün söylediklerini dinlemeni tavsiye ederim, ayrıca şeker çok açık uçlu bir kavram.

Doğal şeker mi,glikoz şurubu mu, işlenmiş gıda mı?

Robert Reis gıda üretim fabrikaları için ''Penceleri yoktur çünkü içeride ne olduğunu görmenizi istemiyorlar, görseniz yemezsiniz'' der. Hazır gıdalarda tuzlu tat bile olsa içeriğinde en fazla şeker bulunuyormuş, ben dinleyince şok olmuştum:

www.youtube.com

www.youtube.com


bir de bu gibi adamlar dünyada en fazla kar elde eden gıda şirketlerince hep çürütülmeye ve itibarsızlaştırılmaya çalışıyorlar, çünkü holdinglerin hiç işine gelecek şeyler söylemiyorlar.
  • neferkitty  (14.09.15 14:58:34 ~ 14:59:56) 
Şekeri kes hocam. Her türlü zararlı.


  • arnold schwarzeneger  (14.09.15 15:06:05) 
Neferkitty; doğal şeker diye bir şey yok; doğal şeker dediğin şey bildiğin şeker pancarından üretilen Sakkaroz tipi şekerdir. Buna doğal denmesinin nedeni de muhteviyatında yarı yarıya (Fruktoz yükseldikçe risk de artar) glukoz ve fruktoz bulunmasıdır. Öyle olması daha az zararlı hale getiriyormuş gibi gözüküyor ama glikoz şurubu insülini 8 birim yükseltiyorsa "Doğal şeker" 5 birim yükseltiyor. Sonuç değişmiyor yani. Tabii bununla birlikte şeker pancarı işlenirken kullanılan kimyasallara girmiyorum bile. Sakkarozun zararsız olduğu, yani glisemik yükü en düşük olduğu ürünler bitkilerdir. Şekeri ancak buradan alırsan zararsızdır fakat bu da her bitkiyi kapsamaz. Misal patates gibi glukozun depo hali/nişasta bulunan bitkiler aynı şekilde kan şekerini çok hızlı yükseltir. Bunlar basit şeker tüketmekle aynı etkiyi gösterir. Bu şekeri sağlıklı şekilde alabileceğiniz tek yer yeşil kök bitkilerdir, onun dışında alayı insan sağlığı için risktir.


  • angelus  (14.09.15 15:08:22) 
Bu @angelus geçen kola duyurusunda da bana saldırmıştı, modları göreve davet ediyorum afsdagad

Benim orda demek istediğim glisemik indeks değerleriydi mesela havuç da şekerli ona kalırsa, ama burada 300-400 kaloriden bahsedilen tatlı ile kast edilen havuç değil tabi.
İşlenmiş gıdaların daha zararlı olduğunu düşünüyorum.
  • neferkitty  (14.09.15 15:13:48 ~ 15:56:41) 
bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmak kötü bir şey. yazdıklarının çoğu da dediğim gibi ordan burdan duyulmuş, herhangi bir bilgi kırıntısı olmayan şeyler. hele hücre büyümesi kanser demektir falan okuyunca benim şalter malesef tamamen attı. ne yazsam boşa gidecek.

bir kez daha yazıyorum ki "şeker zararlıdır" diye bir şey yoktur. dengesiz beslenmek zararlıdır. fazla şeker yemek zararlıdır. fazla protein almak zararlıdır. fazla yağ yemek zararlıdır. olması gereken bunların hepsinin dengeli oranlarda alınmasıdır. bunun yanında yine kan şekerini birden yükselteceği için diyabet riskini artıracağından yüksek glisemik indekse sahip basit şekerleri mümkün olduğunca az yemek gerekir. bunlar da hepimizin bildiği üzere hazır gıdalar oluyor. he ama bunları da eğer şeker hastası değilseniz, hele ailenizde şeker hastalığı öyküsü de yoksa ve kilolu değilseniz ara sıra yemekten bir zarar olmaz.

kimse sadece çok şeker yedi diye kanser olmaz arkadaşlar. öyle bir şey yok. çok şeker yemek yazdığım gibi kilo almanıza neden olur, dolayısıyla eğer aile öyküsü varsa metabolik sendrom ve diyabet gelişmesine neden olur. ama kilo almıyorsanız, bel çevreniz, yağ oranınız normalse bir sıkıntı da yok demektir.
  • fayfim  (14.09.15 15:13:48 ~ 15:16:01) 
neferkitty; ne diyorsa haklı<3

fayfim; "Günde 300-400 kaloriyi tatlıdan alıyorum" diyen adama "ilerde şişmanlamazsan bir şey olmaz" diyen adama kirpim hastalansa onu emanet etmem ben. Senin gibi tipleri kim doktor yapıyor anlamıyorum ki. Sen bir ara "Diyet yapıyorum kutu meyve suyu içsem zararlı mıdır" diye de bir soru sormuştun galiba. Olaya hakimiyeti bu yönde birisin, üzülüyorum.
  • angelus  (14.09.15 15:17:42) 
angelus lütfen olayı kişiselleştirmeye çalışma. yani anlıyorum insana cehaletini kabul etmek zor gelir her zaman ama uzatma istersen. ben konuyla ilgili aldığım eğitim ve edindiğim tecrübeler sonucunda edindiğim bilgileri yazdım, sen de sağdan soldan duyduklarını yazdın. isteyen istediğine inanır. yapacak bir şey yok. yok diplomanı kim verdi yok kirpimi emanet etmem falan seviyeni ortaya koyuyor. aman nolur kendini bana emanet et:( diye kapında yalvaran yok. çok merak ediyorsan gidersin bir tıp fakültesini ziyaret edersin ve görürsün beni kimlerin doktor yaptığını.


  • fayfim  (14.09.15 15:25:53 ~ 15:40:53) 
Ben mütevazi bir şekilde fikrimi söyleyecektim de, fillerin savaşı olmuş, ezilcez arada. :(

Daha düz bir yorumda bulunayım ben o zağan. %18 gayet kilolu. Böyle diyince şişman düşmanı six-packli birisi olduğum sanılmasın öss göbeği taşıyorum önümde. %20 varımdır ben de herhalde. Ama %18 "biraz" değil gayet kilolu diyebileceğimiz bir sayı.

Ayrıca 400 kalori tatlıdan ne demek usta? Tamam tatlı çok seviyorsun da biraz daha düzgün şeyler ye bari. Kimse üstüne alınmasın genel olarak konuşuyorum ama Türkiye'de "Ya o kadardan da bir şey olmaz, ölek mi amk. Sigara içmesem de egzoz kokluyorum." kafasında çok insan var. Zararlı şey zararlıdır az zarar çok zarar götüme zarar beynime zarar damarımı tıkar göbek deliğimi açar diye düşünmeye gerek yok. Zararlı amk niye inanmıyonuz lan djsfdsaf.
  • gunde 3 litre kola icen adam  (14.09.15 15:31:46) 
Fayfim; Senin kapasiten bu noktadan ilerisine yetmez zaten. Muhatap almaman senin açından daha iyi olur kanaatindeyim :)

Edit: Şeker süper bir şey bi zararı yok. Şeker <3
  • angelus  (14.09.15 15:37:30 ~ 15:43:15) 
adam ilgi hastanesi gibi dünyanın sayılı bilim kuruluşlarından birinden link vermiş hala tartışıyorsunuz ya.

her gün tatlı yeme güzel kardeşim ne gerek var.

haftada bir ye iki ye, herkes mutlu olsun.
  • esenboga  (14.09.15 15:38:21) 
valla şekeri bende tüü kaka bilirdim ama geçen bbcde bir belgesel izledim. ikiz doktorlar kendi üzerinde yeme deneyi yaptı. herhangi bir sınır olmadan biri komple şeker ağırlıklı beslendi. diğeri yağ ağırlıklı beslendi.

yağ ağırlıklı dendiğine de bakma adam bildiğin yumurtadır kırmızı ettir komple öyle şeyler yedi öyle ekmeğe yağ sürüp yemedi yani. diğeri de yeşilliğinden meyvesine tatlısına yağsız şeyler yedi.

4 hafta sonra deneyler yaptılar bunlara şekerli yiyen her şeyde birinci oldu. hem kan testleri falan yaptılar hem de böyle aktivite şeklinde bisiklet falan. şeker yiyen hem zihinsel problemlerle rahat başa çıkabildi hemde bisiklette falan birinci oldu. ikisi de kilo verdi bu süre zarfında en çok kiloyu yağ yiyen kaybetti ama onun kilolar kaslardan gitmiş diğeri onun yarısı kadar kilo verdi ama yağdan kaybetti. sonra karaciğer ölçümleri yapıldı yağ yiyen şeker hastası olma ihtimali için daha yakın sonuçlar çıkardı diğerine göre. ben şok oldum bu sonuçlara.

sonucu da her şeyden dengeli beslenin öyle kafanıza göre yiyecek gurubu çıkarmayına bağladılar. anlayanlar bilimsel olarak yorumunu yapar belki.
  • yue  (14.09.15 15:44:13) 
kahvaltıda kek ve türevi mi:(
en başta zaten iyi beslenmiyorsun, beslenmeni düzeltmen lazım.

azalt tabii ki. ben de hiç kilo almıyordum, son 7 yıldır sabitti kilom, ne yersem yiyeyim fark etmiyordu. ancak yaşla birlikte metabolizma yavaşlamaya başladı ve hop 2 senede 6 kilo birden:(

idit: @sour, açık büfe diye gördüğüm her şeyden yemiyorum çok şükür:) orada bulunması yararlı olduğu anlamına gelmiyor.
  • peggy  (14.09.15 15:46:39 ~ 16:01:15) 
4 hafta ketojenik diyet için yeterli değil ki, şeker yiyen şeker yemeye 3 ay daha devam etseydi de ondan sonra ölçselerdi. vücuda şeker basan kısa vadede tabi ki sportif aktivitelerde başarılı olur. bi de uzun mesafe koşsalardı bakalım nolacaktı.

tamamen şeker lobisinin yaptırdığı yayınlar bunlar. işlenmiş beyaz şeker = siyanür.
  • esenboga  (14.09.15 15:48:24) 
rafine şeker ile ilgili güzel bir video ;

(git: www.youtube.com
  • darksdantes  (14.09.15 15:57:04) 
yue; 4 hafta sağlıklı sonuçlar almak için yeterli bir süre değil. 4 haftalık süreç en fazla yağ oranında değişiklik yapar. Ayrıca şeker metabolizması yağ metabolizmasından çok daha çabuk tepki verir. Vücudun yağ metabolizmasına adapte olması 1/1.5 ayı bulurken karbonhidratı tükettiğin an sana enerji verir. Fiziksel ve psikolojik olarak önde olmasının nedeni bu. Ayrıca yağ/protein ağırlıklı beslenmek kas kaybının önüne geçmez, protein de rahatlıkla şekere dönüşür. Özellikle bisiklet gibi aerobik sporlarda kas kaybı çok yaşanır. Bu tip deneylerde sağlıklı sonuçlar almak için minimum 6 ay gerekir. Trigliserid seviyesi arttıkça karbonhidrat ağırlıklı beslenmenin karaciğerdeki kandaki damar/kalp sistemindeki diyabet üstündeki etkileri daha rahat ortaya çıkacaktır.


Sour; Beyin enerjiyi sadece glukozdan alır fakat bunun tek kaynağı karbonhidrat değildir. Yağ oksidasyonu sırasında ortaya çıkan keton cisimcikleri beyinde glukozu taklit edip enerji ihtiyacını karşılayabiliyor. Ayrıca meyve şekeri/fruktoz vücutta %8/9 oranında metabolize oluyor. Kalanı olduğu gibi yağ sentezine katılıyor.
  • angelus  (14.09.15 15:57:05) 
@sour sadece beynin değil bütün hücrelerin mazotu glikozdur. bütün vücut ve bütün hücreler enerjiyi normal şartlar altında glikozdan alır. beynin özel yanı şu ki diğer hücreler açlık durumlarında gerekirse yağ asiti veya aminoasit de yakabiliyorken beyin illa ki glikoza ihtiyaç duyar. çünkü yağ asitleri kan beyin bariyerini geçemezler. sadece uzun süreli açlık durumlarında keton cisimcikleri kullanır.

www.suaterdogan.com

eğer terminolojiye biraz hakimseniz bu linkte bütün açlık ve tokluk metabolizması güzelce açıklanmış.
  • fayfim  (14.09.15 15:57:10 ~ 15:59:44) 
Abi simdi tam anlayamadim bu fistikli sobiyeti yiyeyim mi?


  • kosun lan mevzu var  (14.09.15 16:07:08) 
@kosun lan mevzu var,

1.bp.blogspot.com
  • gunde 3 litre kola icen adam  (14.09.15 16:09:13) 
@kosun lan mevzu var ye tabii abi ya şekerden konuşuluyor burada şöbiyet zararlı diyen mi oldu?


  • floydian  (14.09.15 16:14:05 ~ 16:14:19) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.