[]

Direksiyon Sınavı İpuçları

Merhaba,

Ehliyet için yazılı sınavı geçtim, yakında direksiyon sınavına gireceğim. Ama pek iyi değilim 2-3 ders almama rağmen. Aslında iyiydi, güzeldi sürüyorduk ama direksiyon hoca gergin bir amca ve bütün motivasyonumu yitirdim. Yeniden kazanmam gerek. Kuralları, işin teorik yönünü biliyorum. Okudum ettim. Kavrama noktası olayını da çözdüm.

-Ama debriyajdan ayağı çekip gaza basıyoruz, bu çok uzun bir süreç değil mi? Pat diye nasıl kaldırıyorlar arabayı, ben de minimum bi 10 saniye sürüyor bu süreç.

-Eğimli yolda, ayak frende, yavaş yavaş debriyajdan çekiyorsun ayağı, o sıra gaza basıyorum ama araba "bırakın lan beni" dercesine bir öfkeyle kalkıyor ayağa. Gaz çok hassas, onu kuramadım.

Bana, sizler araba öğrenirken bu süreci kolaylaştırmış ipuçları, bak şunu dene dediğiniz şeyler var mı? Bu gidişle geçemeyeceğim sınavı..

not: sınavı geçtim, teşekkürler :)

 
ayağını frenden çekmeden hafiften arabayı titretecek kadar debriyajdan ayağını kaldır. fazla kaldırırsan stop eder. yaya ışığı kırmızıya döndüğü zaman bunu yapabilirsin.

daha sonra frenden çektiğinde ayağını otomatik vites arabaymış gibi öne doğru hareketlenirsin zaten, hafif gaz ver kalan debriyajı da bırak.

öne atlamasının sebebi gaza çok abanıyorsundur, alıştırma yaparak çözersin. ayağının alışmasıyla alakalı.

dediğin sorunların tamamı alıştırmayla alakalı, kullandıkça alışacaksın, daha çok alıştırma yap.
  • eksi sozlukte eksiyen adam  (12.09.15 20:37:36 ~ 20:38:03) 
ha bir de, sağ topuğunu frenle gaz arasına koy, ayağını sağa sola hareket ettirerek fren ve gaza müdahale et. ayağını kaldırarak gaza basmaya çalışıyorsan o yüzden çok abanıyorsundur.


  • eksi sozlukte eksiyen adam  (12.09.15 20:45:40) 
Ilk sorunun arabayı kullandıkça gelişir ben arabamın kavrama Noktası merde biliyorum tam oraya hızlıca kaldırıyorum hep. Alışkanlık yani başka çözümü yok


  • Mcfly  (12.09.15 20:51:45) 
öncelikle iki şeyi bilelim:

1. kalkışta aracın kontrolünü gazla değil debriyajla yaparsın.

2. araç devri aldığı anda yani mesela teker yarım tur döndüğü anda kontrol etme olayı gaza geçer.

araç zıplıyor diyorsun ya, bunun sebebi gaza abanman değil, debriyajdan ayağını hızlı çekmen. araç ilk hareketini alırken gaza ne kadar basarsan bas aracının hareket ivmesi debriyajdan ayağını ne kadar çektiğine göre değer kazanır.

kalkarken aracı vitese alıyorsun, sol ayağın debriyajda, sağ ayağını frenden çekip gaz pedalının üstüne getiriyorsun. gaza basmadan önce debriyajı hafifçe bırakıyorsun ve araç da hareket etmeye başlıyor. bu hareket çok hafif bir ivmeye sahip. eğer debriyajı biraz daha bırakırsan araç düşük devirde yaptığı gibi boğulma yapar. bu boğulmayı hissettiğin an debriyajdaki ayağın sabit kalacak şekilde gaza basıyorsun. burada gaza ne kadar çok basarsan araç o kadar bağırır, hızlanmaz. gaza bastığın anda araç vitese girmek için senin debriyajdan ayağını çekmeni bekler. eğer ayağını debriyajdan hızla çekersen vitese girdiği anda yeterli devir alamadığı için(burada yeterli devir alması için gazı köklemen gerekir ki bu da patinaja sebebiyet verir) istop eder. dolayısıyla sol ayağını çok hafif bir şekilde pedalda oynatacaksın ve aracın vites almasını sağlayacaksın. bunu şuradan anlayabilirsin: birinci vitese atıp debriyajdan ayağını nizami şekilde çektiğin anda aracın devri önce bir düşer, sonra yükselir. bu olay devir almak oluyor işte. araç devir aldığında debriyajı tamamen bırakabilirsin.

motorun kalkıştaki sistemini anneye anlatır gibi anlatmaya çalıştım.
  • m murphy  (12.09.15 21:41:59) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.