[]

İstifa Edip Yurtdışına Çalışmaya Giden Kişinin SGK Hakları Hk.

Herkese selam,
Çalıştığı özel firma tarafından sgk primleri eksiksiz olarak ödenen bir kişi yurtışında çalışmak amacıyla istifa edip yurtdışına yerleşirse;

1- SGK primlerini kendisi ödemek istemesi durumunda bu mümkün mü ( detayını bilen arkadaşlar bu seçeneği tavsiye ederler mi )

2- Primlerin ödenmemesi durumunda geçmişte ödenen SGK primleri boşa mı gidecek, yoksa devletin bu konuda sunduğu alternatif bir yöntem var mı ?

3- Tekrar Türkiye'ye dönmek gibi bir ihtimale karşın bu konuda atılması gereken en doğru adım ne olabilir

3- Daha önce bu konuda deneyim yaşayan arkadaşlar ilk üç maddede bahsettiğim konuların dışında başka bir detayla ya da seçenekle de karşılaştılarsa detayını yazabilirlerse sevinirim.

 
1. mümkün (isteğe bağlı sigortalılığı araştırın)
2. emeklilik için dışarıdan prim ödemek şart. aksi takdirde kişi emeklilik hakkı geldiğinde bu hakkından vazgeçip birikmiş primlerini iade alabilir. emeklilik yaşı gelmeden önce mümkün değil.
3. maddi durum iyiyse isteğe bağlı sigortalılık yapmak ve primleri ödemek.
3. başka bir seçenek yok maalesef.

ekleme: 2. cevabı biraz açayım. kişi emeklilik yaşı geldiği halde prim gün sayısını dolduramamışsa iade alabilir. emeliliği hak etmişse, primleri iade alamaz.
  • sijwocaq  (31.08.15 17:28:24 ~ 17:32:24) 
Gittiğin ülkenin Türkiye ile olan sosyal güvenlik anlaşmasına göre değişir. Çoğu ülke için orada çalıştığını belgelemen (çalışma belgesi pasaport kayıtları) ile döndüğünde primlerini toplu olarak ödeyebilirsiniz.


  • kumulatifvergimatrahi  (31.08.15 18:23:35) 
  • sijwocaq  (31.08.15 22:55:12) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.