[]

sigarayı bırakmak neden daha zor?

biraz soru biraz dert yanma olucak ama. iradesi zayıf bir insan değilim düşününce, hani 7 sene evvel günde 2,5 litrelik kola içerken kola içmiycem dedim, daha da içmedim. aynı şekilde 6-7 senedir burger king, mcdonalds, kentucky falan hiç bir fastfood yemedim. şekerli gazoz, starbucks içecekleri falan, şu 5 senede içtiğim toplam 1 litreyi bulmaz. 2 ay kadar önce, et yemeyi bırakıyorum dedim bıraktım. ayda yediğim tatlı miktarı bir porsiyondur, halbuki 2-3 sene önce günde 2 kare çikolata yerdim, bırakayım dedim bıraktım.
ama sigara bırakılmıyor yahu. anlamıyorum. bırakma fikri kararı bile elimi ayağıma dolaştırıyor böyle yoksunluk gibi bir tuhaf oluyorum. resmen hani eroin için evdeki televizyonu satan annesini döven evlat gibi oluyorum. sigarayı bırakmak neden bu kadar zor?!



 
çünkü sigara bilinçaltını diğer saydıklarının hepsinden daha fazla etkiliyor. hepsinden daha fazla sigara hakkında olumlu mesaj gidiyor beynimize. kimyasal etkilerinden ziyade bizim kendimizi şartlamamız mesele. emre üstünuçar diye bir adam vardı, bu konuda çok güzel konuşmaları var. bir bak istersen.


  • hypervaskulerdondurucu  (30.08.15 23:01:02) 
kafada büyütüldüğü için. ben yıllarca çatır çatır sigara içip, bir anda bıraktım mesela. 3 senedir ağzıma sürmedim. aklıma bile gelmiyor. hiç de zor değil. ama "SİGARA BAĞIMLILIK YAPAR, BEN SİGARA BAĞIMLISIYIM" gibi bir algı olduğu için onu bırakma olayı insanın gözünde büyüyor, olduğundan daha zor geliyor. halbuki şeker de bağımlılık yapıcıdır mesela. atıyorum FAST FOOD BAĞIMLILIK YAPAR diye kafanda yer etmiş bir yargı yok, o yüzden bırakmaya karar verdiğin zaman böyle bir psikoloji içine girmiyorsun.


  • bugunku antremanda goz dolduran futbolcu  (30.08.15 23:01:42 ~ 23:02:20) 
çünkü zalım bir (legal) uyuşturucu, ben de senin geçtiğin süreçlerden geçtim ama sigara olayında ben de takılı kaldım şimdilik. Eroin gibi yüksek bağımlılık yaratan uyuşturucuların bir tık altında şeker gibi bağımlılıkların da bir tık üzerinde görüyorum nikotini, bunu kabullendim. Emre üstünuçar^a ilham kaynağı olan Allen Carr'ı oku-izle yardımcı olabilir düşünce olarak, ben denedim olmadı o ayrı konu.


  • candanag  (30.08.15 23:09:14) 
Hormonlarla ilgili bir durum, vücutta gerçekleşen kimyasal reaksiyonlarla alakalı. Açıklama yapmaya üşendiğim için detaya girmiyorum ama asıl neden bu.


  • angelus  (30.08.15 23:15:52) 
who nun sıgaranın etkilerini anlatan bı dokumanı var. ordan gorebılırsın.


  • bryan fury  (30.08.15 23:26:23) 
@angelus +1

nikotin bağımlılığı denen bir şey var. Nikotin aldığında dopamini fazladan salgılarsın, uzun süre kullanımdan sonra o fazla dopamine alışır vücut. içmediğin zaman da huzursuz olursun, uzun süre ara vermen gerekir normal seviyeye alışmak için. Sigara içersen de hormonlar seni tatmin edecek düzeye gelir. Buna da psikolojik bağımlılık diyoruz.

Bırakma konusunda bence anahtar "kafada bitirmek, inanmak vb" yerine "ben 1 ay 3 ay artık neyse sıkıntı çekmeye hazırım" diyebilmek.

İşin uzmanı değilim, yanlışım varsa biri düzeltsin.
  • youshookmeallnightlong  (30.08.15 23:33:30 ~ 23:40:48) 
@youshookmeallnightlong belli bir süre sıkıntı çekme yanında kafada bitirmek de önemli bence. uzun süre içmeyip normal seviyeye dönsen bile sıkıntı şu ki bu mereti uzun süre bırakıp tekrar bir ortamda bir şekilde içersen devamının gelme olasılığı çok yüksek. Ama görece daha masum bağımlılıkların -şeker gibi- uzun süre bırakılması sonrasında tekrar alınması bir değişiklik yaratmıyor, tekrar hemen bünye istemiyor, kaldığın yerden devam edebiliyorsun -kişisel tecrübe- Bu fark çok önemli bence, genellemelerden öte belli başlı bırakma yöntemleri var, bağımlı kişi mantığına uygun düşen yöntemleri sırasıyla denemeli bence -ama yine de bünyeye alternatif nikotin sokan yöntemlerden uzak durmalı derim-, en azından denedim ama olmadı diyebilir.


  • candanag  (30.08.15 23:48:48 ~ 23:49:33) 
Ben bunu gercekten istwmekle alakli oldugunu dusunuyorum. Ailem bu sigara zamlari oldugunda bi anda biraktilar sigarayi. Basta zorluk cekiyorlardi. Yanlarinda birileri ictiginde canlari cekiyordu, elleri agizlari birseyler ariyordu, hatta kilo bile aldilar. fakat artik kokusundan tiksindiklerini soyluyorlar. Sigara icmeyen bi insani nasil sogara kokusu rahatsiz ederse onlarida oyle rahatsiz ediyor.


  • zimbirik  (31.08.15 02:41:29) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.