[]

Bilgisayar Programcısı Olmak..

(Burası hikaye kısmı)

Efendim bendeniz yaklaşık 10 yıldır bilgisayar kullanan bir matematikçiyim. Lakin dönüp şöyle bir geçmişe baktığımda bilgisayarla olan münasebetim yaklaşık 17-18 yaşlarında Half-Life & Quake III oynamak ile başlamış (hayatımın en güzel yılları), o günlerden bu yana hep oyun oynama, çetleşme, sörf yapma vs.. gibi eğlencelik ama bi boka yaramayan aktivitelerle bugüne gelmiştir. 10 yıl sonra hala oyun oynayan bir kazık olarak geçen günlerime baktığımda öğrenebildiğim tek adam gibi şeyin, azcık Photoshop ve bir cimcik Max bilgisi ve gta vice city oyun hileleri olduğunu aklıma getirince canım sıkıldı. Senelerdir içimde bir ukte olan bilgisayar programı yazma olayına girmek istedim ama bu konuda sıfır bilgiye sahibim. Evet 10 yıldır bigisayar başındayım ama okulda gördüğüm dandik FORTRAN kodları dışında hiçbir programlama bilgisine sahip değilim. Hatta onlarıda hepten unuttum. Ama içimde deliler gibi koda yazıp, birşeyler üretme isteği var. hatta bu öyle bir istek ki, şu an ki mesleğim olan öğretmenliği bırakıp, bir bilgisayar programcısı olarak çalışmak hayallerimi süslüyor çok zor gibi görünse de..



(Esas kısım bura)
Şimdi arkadaşlar, ben programlama konusunda hiç ama hiçbirşey bilmeyen bir insan olarak soruyorum:

1- Bu işi evde kendi başıma öğrenebilir miyim? Cevap evet ise bkz: 2.soru ve sonrası
2- Ne ile? Hangi dille? Hangi kaynakları kullanarak başlamam gerekiyor?
3- Kitap alsam faydası olur mu? Acemiler için iyi bir site var mı?
4- Kendi başıma nereye kadar yükselebilirim ?
5- Zaman sınırlarımı zorlayıp kursa gitsem faydası olur mu?
6- Orta düzey İngilizcem var, bu iş için yeterli mi?

Gördüğünüz gibi çok hevesli ama bir o kadar da bilgisizim . Google da 3-5 arama yaptım ama hiç kayda değer birşeye rastlayamadım. Çok dandik şeyler de olsa program yazabilmek, birşeyler üretmek istiyorum. Bu işe bir uçtan başlamak istiyorum. Şimdi bu boşa geçen 10 yılın acısını çıkarmak için siz değerli coder ların değerli görüşlerini ve önerilerini bekliyorum. Şimdiden teşekkürler. İmla hataları için şimdiden özür

 
ya alınma üzülme ama iş olarak bu piyasada böyle zamanda hiçbir şansın yok. ne yazık ki programcılığı sıfırdan öğrenip meslek edinmene gelene kadar ne cevherler boş dolaşıyor inanamazsın.

bunun dışında hobi olarak yapacam dersen c ile başlaman herhalde en kolayı olacaktır.
kaynak için google 'da aratabilirsin. bir çok üniversitenin online dersleri var bu konuda. oradaki ödevler filan (menü yapmak, fibonacci sayıları, efendime söyleyeyim mükemmel sayılar filan alıştırmalar kısaca)
kendi başına yeterince çalışırsan çok şey öğrenebilirsin. kursa gitmek tamamen öğrenme kapasitene bağlı. kendi kendime ben öğrenirim diyorsan kursta verecekleri internette de var sonuçta.

orta düzey ingilizce tam olarak ne kadar orta düzey bilemiyorum yeter. kaynakları anlaman yeterli olacaktır (çoğunun türkçesi de var)
  • darknum  (28.09.09 02:53:04) 
orta düzeyden kastınızın ne olduğuna da bağlı biraz ama, eğer anlayabilecek seviyede ingilizceniz varsa bruce eckel'in internette ücretsiz olarak bulabileceğiniz thinking in c++ ve thinking in java kitaplarına bakın derim. profesyonel olarak programcılık yapmak konusunda düşüncelerim darknum'unkilerle aynı, iş hayatında da kullanabileceğiniz bir dil öğrenmek istiyorsanız sql gibi bir şey daha elverişli olabilir.


  • lykos  (28.09.09 09:45:15) 
Öncelikle belirtmek isterim ki öğretmenlik gibi saygın bir meslek'ten vazgeçip bilgisayar programcılığına soyunmak, ipi boynuna geçirip intihar etmekten farksız, bir bilgisayar programcısı olarak bunu katiyen tavsiye etmiyorum 10 yıldan fazladır bu sektördeyim ve adam gibi karnını doyuran en fazla 3-5 kişi gördüm, onlar da zaten bu işin kurdu olmuş insanlar ve genellikle ya iyi bir ticari yazılım üretip piyasaya sürmüşler ya da sırtlarını devlete dayamış adamlar.

Gelelim sorunuzun cevabına, bilmenizi isterim ki bilgisayar programcısı kitap okuyarak olunmaz çünkü piyasadaki hemen hemen bütün kitaplar ya ingilizceden Türkçe'ye çeviri (ki çeviriler bu işi bilmeyen adamlar tarafından yapıldığı için çevrilmemesi gereken ifadeler de çevrildiği için kitabın çoğu yeri anlamsız) ya da türkçe hazırlananlar da yüzeysel bir anlatımdan öteye gidemiyor, sonuçta sizin araştırma ve öğrenme yeteneğinize kalıyor herşey.

FORTRAN ile haşır neşir olduğunuz konusudaki ifadenize diyeceğim tek şey unuttun gitsin olacaktır lakin FORTRAN zamanından şimdiye pek fazla birşey kalmadı tamamen nesne tabanlı yazılım geliştirme platformlarıyla çalışıldığı için mimari tamamen değişti.

Benim size tavsiyem programcılığı kesinlikle bir meslek olarak görmeyin, onu balık tutmak gibi bir hobi olarak düşünün, tuttuğunuz balıkları satıp para kazanma hayalı kesinlikle kurmayın. Programcılık en iyi hobi olarak yapılırsa zevkli olabilir ve öğrenilebilir.
  • solo  (28.09.09 13:21:43) 
tamam para kazanmayı unutalım, ama sizde devlette olmadığınız sürece öğretmenliği çok matah bir meslek olarak görmeyi unutun derim. hele benim gibi dershane öğretmeniyseniz, durumunuz çokta iç açıcı değildir.. zira dershane patronları vampirden daha fena, gündüz de hayatta kalabiliyorlar :)

işin hobi kısmına gelelim, ingilizce kitabı okuyup anlamaya yetmese de faydalanırım kitaplardan ama türkçe internet sitesi yok mudur faydalanabileceğim ?
  • fatihdr  (29.09.09 01:43:43 ~ 01:50:32) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.