[]

freelancer olarak çalışmak yasa dışı mı?

Merhaba,

Ben on yılı aşkın süredir freelance olarak grafik/web tasarımı işleri yapıyorum. Şimdiye kadar ne sözleşme yaptım, ne fatura kestim, ne de vergi ödedim, hep evde home office şeklinde çalıştım. Bu durum devlet nazarında yasal sayılıyor mu?

Neyse asıl sorum bu değil. Ben bu evde çalışma durumundan daralıp kendime tek göz odalı küçük bir dükkan kiraladım. Kitaplarımı, gitarımı vs.. en önemlisi de masamı, sandalyemi, bilgisayarımı buraya taşıdım. Her şey güzel gidiyor, elimde bir iş var ve beni yeni bir iş alana/bulana kadar idare edeceğini düşünüyorum.

Ama bugün bir arkadaş bana sen kaçak çalışıyorsun, maliye gelip kapını çalabilir ve bu durumun sana bir cezai yaptırımı olabilir dedi. Ben aslında on yıldır yaptığım gibi yine freelance çalışıyorum. Tek farkı evde değilim artık.

Şirket kurmadan bu şekilde devam etmem başıma dert açar mı?

 
şirket kurmana da gerek yok ki :/ kazandığının vergisini vermelisin her türlü. yıllarca yasadışı çalışmışsın bence. büyük ihtimalle açmaz ama açtığında da tam açar. sağlam ceza ödersin.


  • glamdr1ng  (29.08.15 00:35:47) 
vergi vermediğin için devlet nezdinde vergi kaçakçıcısın evet. şikayet olursa kapını çalabilir, bulabileceği tüm gelirlerini vergileyip ceza kesebilir.

dediğin doğru, ha evdesin ha dükkandasın, yaptığın iş aynı neticede. ama evine maliye bakanlığından denetime gelmezler. dükkan ise dikkat çeker. bulunduğun yerdeki herhangi birisi "ya bu adam ne iş fatura kesmiyo sanki, biz enayi miyiz vergi veriyoruz" diyebilir, şikayet edebilir. ki dediği doğru. hatta bi ara bu gibi şikayetlerde şikayetçi ödül alıyordu diye bi şey duymuştum, doğruluğu var mı bilmiyorum.

bu işi bir muhasebeci ile konuşman doğru olur. fakat şirket kurmak zorunda değilsin. maliye bakanlığından alacağın fatura koçanını kullanarak şahıs olarak da hizmet faturası kesebilir, vergini ödeyebilirsin.

imza: yıllarca freelance olarak iş yapmış bir yazılım geliştirici.
  • cevap botu  (29.08.15 00:40:20) 
iyi de ülkede/dünyada hatırı sayılır miktarda freelance çalışan insan var. bu insanların hepsi suçlu mu şimdi?


  • woe  (29.08.15 00:41:05) 
Belli bir limitin altında kazanıyorsan vergiden muaf olursun ama o limitin üstünde kazanıp da vergi vermiyorsan vergi kaçırıyorsun demektir hukuki anlamda. O limit nedir ben bilmiyorum ama.


  • angelus  (29.08.15 00:45:39) 
Belli bir limitin altında kazanıyorsan vergiden muaf olursun diye bişey yok
o SGK lı olarak çalışıp da ek iş yaparak gelir elde edenler için. sınır da 20 binlerde bişey. freelance çalışan her türlü fatura kesmek zorunda bu arada. sene sonunda zarar da etsen, şirketsen en kötü muhasebe vs. yine ödüyorsun.
@woe
1- türkiyedeki vergi/iş kanununa göre freelance çalışmak diye bişey yok. siz bir işi ticari amaçlı/ düzenli olarak yapıp gelir elde eden bir kimsesiniz. ister şirket olarak ister "serbest meslek erbabı" olarak kendi adınıza maliyede bir kayıt yaptırmak ve vergi numarası almak zorundasınız. bunun tek istisnası evde tarhana filan yapıp satan teyzeler onlar zorunlu değil. onun dışında home office çalışan herkes vergi kaçakçısı, yasal değil.
2- yukarıda denilmiş evde yaparken hadi belki kimse uyanmaz da şu anda bi uyanan olursa başınız derde girebilir. illa şikayet olması da gerekmez zabıta gelse vergi levhası sorar.
  • niye ama  (29.08.15 01:00:02) 
bu ara dediğin bu işlerle başım dertte gibi. bir şikayet sonucu maliye takibe aldı beni.
detayına inmeyeyim ama, genel olarak maliye kapına dayanırsa ve banka ile aldıysan paranı hep, çok fena sıçabilirsin. öyle böyle değil hem de.
bir de ofis işine girmişsin, daha tehlikeli hale gelmiş.
tavsiyem, git mükellefliğini başlat ve ufaktan da olsa vergini ver. hiç vergi vermemen bu durumda çok tehlikeli.

*belli bir limiti altı muhabbetine inanma, yok öyle şeyler. bizzat yaşadığım olay çünkü
  • anil  (29.08.15 01:15:01) 
için rahat olsun. stopaj vergisi diye bir şey var. sana iş yaptıran kurum sen fatura kesmediğinden senin yerine ödüyor. piyasada senin gibi bir sürü adam var. mesela terziler. devlet parasını alır yani her türlü.

www.stopajvergisi.com

www.parasut.com
  • kocakum  (29.08.15 01:15:26 ~ 01:21:25) 
@ kocakum o stopajın ödenebilmesi için serbest meslek makbuzunun kesilmesi gerekiyor işte, şıkıntı orada müşterisi fatura almazsa stopajı neye binaen ödeyecek?
fatura kesmeyen her serbest meslek erbabı vergi kaçırıyor, terzi ya da web tasarımcı olması fatura bakımından fark etmez. (dükkan açılışı, meslek odası, vergilendirme usul farkları filan var onları ben de bilmiyorum)

  • niye ama  (29.08.15 01:24:57) 
@niye ama ikinci link'i ekledim. serbest meslek makbuzu(SMM) kesecek. şirket kurmasına gerek yok anlamında dedim.

SMM nasıl düzenlenir?

Vergi Dairesinden serbest meslek mükellefiyeti açtırdınız, anlaşmalı matbaada serbest meslek makbuzları (SMM) bastırdınız. Hizmetinizi verdikten sonra bu SMM’leri doldurup müşterinize vermeli ve karşılığında hizmet bedelinizi tahsil etmelisiniz.
  • kocakum  (29.08.15 01:30:16) 
@kocakum
aynısını ben de dedim
ister şirket olarak ister "serbest meslek erbabı" olarak kendi adınıza maliyede bir kayıt yaptırmak...

ancak "şirket" kurmak daha teferruatlı gibi gelse de şirket faturasında, serbest meslek erbabının kestiği makbuzda olan stopaj yok. faturada sadece KDV oluyor.

yani 100 liralık makbuz kesse müşteri toplamda 100+20 (stopaj, devlete)= 120 lira öder --ki bu nedenle pek sevmezler bu düzeni, firmalar fatura ya da gider pusulası ister genelde-- kendisine 100 -18 (KDV, devlete) 82 lira kalır. 100 liralık fatura kesse müşteri 100 lira öder. kazancına göre kendisi ayrıca vergi öder kendine kalacak miktarı bilemiyorum.--burayı yanlış biliyorsam biri beni düzeltsin.

öte yandan şirketin giderleri var tabi.
ayrıca vergi daireleri farklı uygulamalar yapabiliyor. bazı mesleklere X vergi dairesi başka şey derken Y başka şey diyebiliyor (özellikle serbest mesleğe mi giriyor ticari bir faaliyete mi giriyor kısmında yorum muhtelif şirket olsa tek kişi olarak şahıs şirketi olabilir ltd olabilir gibi gibi). üstüne bir de senede ne kadar kazandığınız da neyin daha mantıklı olduğu konusunda belirleyici olabilir.

anlaşılacağı üzere konuyu epey araştırmıştım ve cidden çetrefilli bir konu.
  • niye ama  (29.08.15 01:59:26) 
bir de vuk'da arızi kazanç diye bir durum var sanırım 2015 yılı için 23.000 TL altında gelir elde edilmesi durumunda vergiden muaf olunabiliyor. hizmeti alan gider pusulası düzenleyip stopajını ödüyor. ama bunun yılda bir kaç kez yapılması lazım. sürekli gider pusulası düzenlersen yine serbest meslek kazancı olarak vergilendiriliyor.

yani vergiden kaçmak mümkün değil orası kesin. yapılması gereken yıllık gelir/gidere göre ne tür mükellef olmak gerektiğini saptamak.

www.parasut.com
  • thalamus  (29.08.15 02:03:16) 
İşte sorun şu ki düzenli bir gelirim yok. Bazen iki iş birden geliyor, bazen ise üç-dört ay gelmediği oluyor. Freelance böyle malesef aynı deniz gibi, bazen dalgalı, bazen durgun. Tahminen yıllık gelirim bu başlangıç aşamasında en iyi ihtimalle 25.000TL civarında olabilir. Ama bunu bilemeyiz, az da olabilir çok da. Her halukarda vergi ödeyeceğim gibi görünüyor eyvallah ama benim için en doğru olan mükellefiyeti seçmek durumundayım.

Müşteriye gider pusulası düzenletmek sanırım bu durumda bana uygun değil. Çünkü yılda iki-üç kezden fazla gider pusulası yapıldığında dediğiniz gibi başım ağrıyabilir diye düşünüyorum.

Şahıs şirketi kurmak ve devamını sağlamak için muhasebeci başta olmak üzere bir sürü masraf yapmak gerekiyor. Bu durumda benim için en iyi ve en masrafsız seçeneğin serbest meslek erbabı olarak makbuz kesmek olduğunu söyleyebilir miyiz? Sanırım tek dezavantajı stopaj. Şahıs şirketinde de stopaj yok sadece kdv ödüyoruz ama diğer masrafları çok. (gerçekten çok mu?)

Serbest meslek erbabı olmanın başlangıç ve aylık masrafını biliyor musunuz? Yine mecburen bir muhasebeci ile çalışmak zorunda mı kalıyoruz yoksa parasut.com bu ihtiyacı tamamen karşılıyor mu? Biraz şahıs şirketi kurmak ve devam ettirmek ile serbest meslek erbabı olarak başlayıp devam etmeyi giderler bakımından karşılaştırabilir miyiz?

Soru soruyu doğuruyor. Benim gibi bu konularda bilgisiz biri için arap saçı resmen.
  • woe  (29.08.15 02:34:48) 
parasut.com sanırım web tabanlı bir finansal yönetim aracı. vergi beyanı gibi konularda verdikleri bir hizmet göremedim.

bence size her halükarda mali müşavir gerekiyor. çünkü serbest meslek erbabı olunca da işiniz makbuz kesmekle bitmeyecek. kazanç defteri tutmanız gerekiyor. üçer aylık dönemlerde geçici beyan vermeniz gerekiyor vs. çevrenizden güvenilir bir mali müşavir bulup danışırsanız zaten size yapılması gerekeni izah edecektir.

ön bilgi olarak:

www.gib.gov.tr
  • thalamus  (29.08.15 03:44:00) 
ben de senelerdir freelance olarak evden işler yaptım. yapmaya da devam ediyorum.
fatura kesemediğim için kaybettiğim işler oldu. sen evden freelance olarak çalışırsın fatura istemedikleri sürece de sıkıntı olmaz. fatura isteyenlerden iş alamazsın kaybın bu olur.

ama dükkan açarsan dikkat çekeceksin. çat kapı gelirler bir gün, iş yapmıyorum hobi olsun diye burayı açtım da diyemezsin.
  • cheers for fears  (29.08.15 17:34:43) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.