[]

engelli kedi sahiplenmek

daha önce balık hariç hiç hayvanım olmadı. geçici olarak baktığım hamster-köpek vardı ama kedi tecrübem yok.

uzun zamandır hayvan sahiplenmek istiyordum. aklıma takılan bir kaç soru var tecrübeli arkadaşlar biraz vakit ayırırsa çok müteşekkir olurum.

ilk sorun tek başıma yaşıyorum. gündüzleri evde olmuyorum. o yüzden köpek olmaz diye düşündüm ama kedi olur mu?

ikincisi evimde fazla oda var ama mutfak ve salon birleşik. bu durum kedi için tehlikeli olur mu? sürekli tegahın üstüne çıkar mı? ocakta sıcak tencere/çaydanlık olur bulaşıklıkta kesici aletler olur zarar görebilir mi?

üçüncüsü balkonum kapalı değil. balkonun kapısı sürekli açık duruyor. çatıya kaçma gibi bir durum olur mu?

dördüncüsü öğrenci olduğum için bütçemin yetmediği durumlarda ne yapabilirim? aşılar, mamalar, kumlar derken çok zorlanırsam ne yapmalıyım? ya da aylık ne kadar ayırayım ki ay sonuna sıkışmayayım?

son sorum da istanbulda hayvan sahiplenmek için facebook sayfalarına bakarken yavru kediler çok şirin gelse de görme engelli ya da bacağı sakat kedileri görünce asıl onların ihtiyacı var diye düşündüm. ama bakımlarında ekstradan yapmam gereken bir durum var mı? görme engelliyse nelere dikkat etmeliyim? sakatsa nelere dikkat etmeliyim? tecrübeli arkadaşlar var mı bu konularda?

ek olarak da: evimin ve benim şartlarımı düşününce başka önerebileceğiniz bir şey var mı? dediğim gibi tecrübesizim.

 
1-kedi olur. gayet de güzel olur yalnız burda düşünmeniz gereken şey mezun olunca aile yanına dönecekseniz öncelikle onların rızalarını almak. bir süre evde bakılan kediler sokağa alışamıyorlar ve genelde telef oluyorlar.
2- yanabilir, kesilebilir bu dediğiniz ihtimaller var. sürekli dikkat etmeniz gerekir. sürekli tezgahın üzerine çıkmaz eğer öğretirseniz ama gece olunca siz uyuduğunuzda canı nasıl davranmak isterse öyle davranır.
3-sineklik taktırın mutlaka. çatıya çıkması bir yana, aşağı düşebilir. bizimki düştü ve kalçasını kırdı ordan biliyorum. sineklik tutsa tutsa 200 300 lira tutar kapı için, bizim kalça kırığı zamanı veterner masrafımız 2000 lirayı bulmuştu, hayvanın da bizim de çektiğimiz sıkıntıyı saymıyorum bile.
4-bir paket kum ortalama 10 lira. en iyisinden mama 3 kilosu 90 lira ki bu 2 ay çook rahat yeter. aşılar yavruyken biraz daha fazla (genelde her aşıdan 2 doz vurulur), yetişkin olunca yılda 1 er kere yaptırırsınız), 3 ayda bir de iç-dış parazitleri var. aşı fiyatları veterinerden veterinere çok değişken, biraz araştırmanızda fayda var.

5-engelli kediler hakkında bir fikrim yok ama gerçekten büyük sevap olur. engelli kedilerin de bir süre sonra normal kedilerden hiçbir farkı olmadan yaşayıp gittiğini duymuşkluğum var sadece.
  • physcos physcos  (29.08.15 01:57:26) 
Engelli dostlarımızı düşünmeniz çok anlamlı size kocaman bir bravo!

Ne yazık ki onların bakımı hakkında pek fazla bir bilgim yok ancak kedi bakımı hakkında birkaç şey söyleyebilirim.

- Kediler evde kimse yokken yeterli mama ve su ile 2-3 gün kalabilir.

- Kediyi her mutfağa girdiğinde kovmalısınız. Gazeteyi rulo yapıp yavaşça vurabilirsiniz. Zamanla alışacaktır ancak yine de mutfağınızın düzenli olması lazım.

- Balkon işini çözmelisiniz, kaçabilir. Başka kedi gelip zarar da verebilir.

- F/p oranı çok iyi bir veterinerim var sizi ona yönlendirebilirim. (istanbuldaysanız)

- Kaliteli mama kullanmalısınız.(ben Proplan kullanıyorum çok mutlu kedim.) Market mamaları böbreklerde sorun yapabilir ilerde. Sitelerin indirimleri oluyor onları takip etmelisiniz ya da bazı petshoplar kaliteli mamaları açık bir şekilde satıyor öyle daha ucuza gelebilir.

Şimdilik benden bu kadar :)
  • makarnavodka  (29.08.15 02:09:45) 
pencere ve balkon kapısına tel taktırmalısın.

onun dışında bir sorun yok.

ev yemeğine alıştırmazsan, sadece kedi maması verirsen yemek masasına ya da tezgaha çıkmaz.

kedilerin hiç bir şekilde tencere ve kesici aletle işleri olmaz. kendi oyuncakları ve ev eşyaları arasındaki farkı çok iyi bilirler.
  • mea maxima culpa  (29.08.15 03:46:00) 
kedi olur bence. engelli bir kedi apartman için en iyi seçim olur hatta.

kediler 16 saate kadar uyuyorlar zaten, evde size fazla ihtiyaçları yok. temiz mamaları, suları, kumları olduğu ve günde 15-20 dakika sizle oynadıkları, egzersiz yaptıkları sürece mutlu mesut yaşayacaktır.

bizim evde iki kedi var, biri yüksek sesle "hayır" denince anlıyor, o yüzden mesela tezgaha hiç çıkmıyor. diğeri ise sağır olduğundan, pek anlamıyor, onu durduramıyoruz. bayağı tüy yemişimdir şu son 2-3 yılda, ama hala ölmedim :)

her zaman duvara yakın olan ocakları kullanıyoruz. çünkü hayvan bazen tezgaha çıkmak için önce ocağa atlayabiliyor. bıçakları ise hiçbir zaman ortalıkta bırakmıyoruzm. aynısı kırılabilir her şey için geçerli. etrafa saçılan cam kırıkları da bıçak kadar tehlikeli olabiliyor, özellikle hayvan bir şeyi kırdığında korkup son hızla kaçma eğilimde olduğu için, bir tarafını rahatlıkla kesebilir.

bizimkiler balkondan bir kaç defa defa düştü, ev zemin katın bir üstünde olduğundan bir şey olmadı... daha yüksekte olsa, mutlaka bir çözüm düşünürdük. çünkü, eninde sonunda bir şeyin peşinden aşağı atlayacaklar... o kadar akıllı değiller ne yazık ki.

bütçenin yetmediği bir durum diye bir şey söz konusu olmamalı. çünkü çocuktan farksız bu hayvanlar. tıpkı bir anne-baba gibi yaklaşmalısın olaya. senin annen-baban "bütçem yetmediğinde bu çocuğu ne yapacağım?" diye düşünüyor mudur? o yüzden sen de bir anne baba gibi, gerektiğinde kendin yemeyip, ona yedirmeyi göze almalısın. bütçeni ona göre yapmalısın. öğrenci olmak vs. bir şeyi değiştirmez o hayvan için. bu ay sıkışıksın diye, "az yiyeyim, hasta olmayayım" demeyecektir.

bir kere evini açtın mı, o hayvanın sorumluluğunu sonuna kadar üstlenmeyi kabul etmiş oluyorsun, bunu unutma. özellikle, engelli bir candan bahsediyorsak, sokakta yaşama şansı olmayacaktır. başka bir eve alışacağının da garantisi yok. bunalıma girebilir, stres yüzünden hastalanıp ölebilir...

temizmama.com'daki mamalardan alabilirsin. ucuz ve kaliteliler. veterinerlerle irtibata geçip, onlardan aşılar, kısırlaştırma vs. için fiyat alabilirsin. bazı veterinerler engelli sokak kedilerine büyük indirimlerde bulunabiliyorlar. benim kedim geçen sene 150 liraya kısırlaştırıldı. bazı veterinerler 500-600 lira isterken...

engelli kedilerin genellikle ekstra bir ihtiyaçları olmuyor, aksine apartman hayatına daha uygunlar bence. genelde daha sakin ve uslu oluyorlar.

tek gözü görmeyen kedilerin, normal kedilerden pek farkı olmuyor. derinlik algıları zayıf olduğundan belki biraz daha tedirgin olabiliyorlar. mesela bizim evde, garip bir ikea paspası var, çok girintili çıkıntılı olduğundan mıdır nedir, hayvan onun üzerine bir defa bile basmadı. hep etrafından dolanıyor :)

diğer engelli kedileri bilemiyorum fakat, tecrübe ettiğim kadarıyla, sağır olan kedilere biraz farklı yaklaşmak gerekiyor. evde huzursuz olmamaları için, o sizi görmeden ona dokunmamaya çalışmalısınız. sizi duymadıklarından, yaklaştığınızı fark etmediklerinden, dokunduğunuzda irkilip aşırı tepkiler verebiliyorlar. bir keresinde eve gelen bir yabancı, sağır kedim uyurken ona yaklaşıp dokunmuştu, hayvan kapılara, duvarlara çarpa çarpa ta en uzaktaki odaya kaçtı...

ama sağır olmanın güzel tarafı, çoğu kedinin korktuğu elektrik süpürgesi, poşet sesi gibi seslerden rahatsız olmamaları. rahatsız edilmeyeceklerini bildikleri bir evde, huzur içinde uyuyorlar.

sokakta yaşama şansları olmadığı için, sağır bir kedi sahiplenmenizi tavsiye ederim.
  • 17 panda gucu  (29.08.15 10:19:59) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.