[]

Kemalizmin devletciligi pragmatik mi ideolojik mi?

Bugun bi mulakattaydim. Mulakati yapan hocalar da ben de bol bol devletciligi yerdik. Konu bi sekilde kemalizme geldi. Bana soru olarak bu soruldu, kemalizm devletci ekonomik politikalar izledi ama pragmatistliginden mi yoksa ideolojik mi?

Ben su cevabi verdim biraz dusunup:
Pragmatistti. Cunku cumhuriyetin kurucu kadrosunda iktisadi bilgi birikim yeterli degildi. Eger ittihat terakkinin ilk kuruculari devlette soz sahibi olsalardi muhtemelen daha liberal olurlardi ama bir bilgi birikimden soz edebilirdik.
Kemalizm ise disarda gordugu guzel olan ise yarar ne varsa almistir. Mesela m.kemal bir izmir gezisi sirasinda sapka takan rumlardan esinlenip fesi yasaklamistir vs.
Konjonktur devletcilikten yanaydi o donem. Yani sovyetler hic azimsanacak basarilar elde etmemisti. Trend devletcilikten yanaydi ve kemalizm de devletci ekonomik politikalar izledi.

Sizlerinde yorumunu merak ettim iktisatci meslektaslarim

 
pragmatikti cunku great depression kaynakliydi


  • partizan  (27.08.15 01:40:57) 
Bir ekleme yapayim. Kemalizme dair sahsi fikrim toplama bir ideoloji oldugudur. Mesela ayni zamanda bir dindir. "Turk dini". Moderndir ama gelenekciligi de atamaz uzerinden. Arada derede bir seydir.
Ama konu ekonomi olsugu icin fazla kafa utulemedim bugun.

  • ekonometri okuyan adam  (27.08.15 01:42:44) 
@partizan
Great depression dan iki sene ve oncesinde sekillendi ama bu devletcilik. Chp nin alti oku bile 1927 dir

  • ekonometri okuyan adam  (27.08.15 01:43:56) 
www.ekodialog.com

altlarda alintilar var dedigim yonde omer sarac ve ismail turk
asil devletci yillat buhranla alakalidir diye baska kaynaklarda da okumustum.
  • partizan  (27.08.15 02:29:58) 
Tamamdir tesekkur ederim. Ancak yine de kafam kurcalayan sey, depression olana kadar bu adamlarin ekonomik modeli daha mi liberaldi?


  • ekonometri okuyan adam  (27.08.15 07:16:09) 
Soru guncel


  • ekonometri okuyan adam  (27.08.15 18:44:50) 
devletcilik ve inkilapcilik 1931de eklendi


  • partizan  (13.10.15 04:25:49) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.