[]

Hayvanlar gebe olduklarının farkında mıdır?

Aklıma takıldı. Hayvanlar gebe kaldıklarının farkında mıdır gebelik boyunca yoksa doğumla birlikte mi idrak ederler?

İçinde bir şeyin hareket ettiğini mi düşünür acaba yoksa yavrusu olduğunun bilincinde olur mu?

Soruya ilkel insan tarafından bakınca doğumla idrak etmesi gerektiği kanaatinde oluyorum ben.

 
icgudusel olarak farkindadirlar diye dusunuyorum.


  • chaotic good  (16.08.15 18:15:47 ~ 18:41:07) 
soruya kaynak yapiyorum, eger farkindalarsa avlanmak icin kosup hoplayip zipladiklarinda ben bu cocugu dusururum kosmayim en iyisi diyorlar midir?


  • exlibris  (16.08.15 18:20:16) 
her canlı içgüdüsel olarak farkındadır. sonuçta doğumda birden bire annelik içgüdüsü kazanmıyorlar süreç boyunca salınan hormonlar vb sözkonusu


  • efrasiyab87  (16.08.15 19:02:01) 
kızgınlık döneminde zaten vücuttaki homon seviyeleri değişiyor. sadece hamilelikte salgılanan hormonlar var. hormonlar zaten vücudu uyarıyor. 5 bebek olursa nasıl bakarım demiyorlar elbet ama farkındalıkları var, annelik güdüsü dediğimiz şey bu.

@exlibris bebek düşmesin diye 9 ay yatan bir tek insan sanırım. zaten düşük tehlikesi olan bebek zayıf ya da yaşama şansı düşük olanlar. böyle hamilelikler sonucu dünyaya gelen insanlar kronik bir sürü hastalıkla yaşamak zorunda kalıyor. (cani değilim, kendimden biliyorum.) hayvanlar kendilerini kısıtlamıyor, bebeğin kaybı aslında bir nevi doğal seleksiyon.
  • madarch  (16.08.15 19:27:06) 
Olay sırf içgüdüsel dersek, öğrenilmislik yok diyoruz?
Peki en ilkel insanı ele alırsak ve grupta tek bir üreme yetisine sahip kadının varlığı teorisi üzerinden gidersek(kadın gebelik nedir görmemiş ve doğuma,bebeğe tanık olmamış), kadın gebe kalır kalmaz hormonların da etkisiyle bir canlı taşıdığını mı bilir yoksa ne olduğunu bilmez sadece koruması gereken bir şey olduğunu mu bilir?

  • kaymaktutmayansicaksut  (16.08.15 19:36:04) 
Konu ilgimi çekti mobilden geldim :)

Evet biliyorlar bununla ilgili bir yazı okumuştum. Hayvanlar tamamen ''türünün devamlılığına'' odaklındığı için, bu neslin devamı ile ilgili içgüdülerine bizden daha fazla cevap veriyorlar. Mesela bir bakteri ya da kedi olsun herhangi bir canlı fırsatını bulduğunda türünün devamı için kendi yöntemlerince ''seks'' yapacaktır. Ancak biz insanlarda bu fırsatını buldukça ''tür devamlılığı'' için seks diye bir şey yok, bizimki sosyal,duygusal ve hazdan oluşan mekanizmalarca yönetiliyor. Hatta istesek de bunu çeşitli sebepler nedeniyle bastırabiliyoruz da . Hayvanlarda böyle bir şey yok. Dolasıyla eğer dünyada hamile kaldığını öğrenmek diye bir şey olmasaydı ; bir kedi bir insandan yine daha önce anlardı hamile olduğunu. Kaldı ki şu an bile 3 ay boyunca hamile kaldığını anlamayan insanlar var. Bu yaşam amacıyla alakalı biraz da..

Bir de şöyle bir ilave yapayım; kadın hafif kiloluysa ve adet kesilmesi diye bir şey olmasaydı bence çoğu kadın ilk 6 ay hamile olduğunu bile anlamazdı :D
  • neferkitty  (16.08.15 19:48:36 ~ 19:56:26) 
@kaymaktutmayansicaksu bu soruların ardından "evrim teorisini çökerttim" gibi bir şey gelecek sanki.
biyolojik sistem her şeyin uyarısını veriyor. hayvanlar neden kızgınlık dönemlerinde sadece gebeliğe uygun günlerde çiftleşmeyi kabul ediyor? insan da aynı şeklide kendi biyolojik ritmini yakadığında aynı şeyi yapıyor. yani bilmeye gerek yok ama modern insan vücut sıcaklığı ölçmeyi, gün saymayı bırakamadığından (e, teknolojiyi ürettik kulanmayalım mı?) uyarıların farkına varamıyor. biz de çok tuhafmış gibi nasıl oluyor diye soruyoruz? bir de doğum öğrenilecek bir şey değil ki. zamanı gelince içeride tutmak mümkün değil :) hayvanlardan hiç farklı görmesek kendimizi açıklamak daha kolay. yeni doğmuş bebek meme emmeyi biliyor, içgüdüsel olarak.
@neferkitty demiş 3 ay fark etmeyebilir kadın. çünkü ilk 3 ay bebeğin gerçekten gelişip gelişemeyeceğinin, sağlıklı olup olmadığının belirdiği dönem. hatta bu dönemde düşük yapıp regl olduğunu sanan kadınlar olabiliyor.
  • madarch  (16.08.15 20:11:44) 
varsayiyorum.
kuslar yumurta birakiyor sonra o yumurtayi koruyor. icinden yavru cikacagini biliyor ya da bilmiyor ama yumurtayi korumasi gerektigi kodlarina yazilmis. yavruya asik olmak da kodlarina yazilmis, bu ne boyle demiyor. memelilerde de durum oyle bence. neden oldugunun farkinda degiller, doguma yakin kuytu yer ariyor ama neden o da bilmiyor. hormonlar oyle yonlendiriyor. daha dogrusu hormonlar farkli calissa zaten neslini devam ettiremeyecekti. neslini devam ettirenler, bu hormonlara sahip olanlar.

  • bir varmis bir yokmus  (16.08.15 21:58:49) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.