[]

Çinliler için Alibaba ne demek, özel bi anlamı mı var?

alibaba express var,
alibaba pictures var,
ya da genel tabiriyle alibaba grup

Özellikle çinliler için özel bi anlamı mı var bu kelimenin? Yoksa gelişi güzel mi? Wiki'den baktımda çok bişey anlamadım. Araştırırken Alibaba ve 40 haramilere kadar gittim.

 
alibaba evrensel bir masal olduğundan dolayı o ismi kullanıyorlar.


  • mattiadestro  (09.08.15 00:20:07) 
Aynen alibaba ve kırkharamilerden geliyormuş. Site kurucusu dünyanın her yerinde bilinen bir isim olduğunu görmüş alibaba olsun demiş.


  • kelepir  (09.08.15 00:20:46) 
kurucu dünyanın çeşitli yerlerinde hep alibaba nın aynı şekilde okunduğunu telafuz edildiğini ve her yerde bilindiğini farketmiş ve sitenin adını en evrensel şekilde ali baba olarak koymaya karar vermiş.

Bir röportajında mı ne söylemişti yada yazılı bir açıklama da olabilir hatırlamıyorum nerede duyduğumu. Ama cidden böyle.
  • basond  (09.08.15 00:42:17) 
İtalyanlar'ın Ali baba'yı hırsız/dolandırıcı manasında kullandıklarına çok şahit oldum. Urban dictionary'de de bununla örtüşen tanımlar var.

www.urbandictionary.com

tabi alibaba.com (ali express zaten ali baba'nın perakende sitesi) bu anlamı düşünerek bu ismi seçmemiştir. Sitede, aynı haramilerin mağarasında olduğu gibi çok çeşitli malların bir arada bulunduğunu vurgulamak istemiş olmalılar.
  • zombi  (09.08.15 00:52:10) 
Ali Baba şirketini bilmiyor musun yani?


  • letranger  (09.08.15 03:47:17) 
okunusu, anlasilisi yer kurede yaygin.
akilda biraktigi imge de doguyla, masallarla filan ilgili. bu yuzden secilmis olmali.

ote yandan, urban dictionary baglantisi yerinde olmus. arap kulturunde "ali baba" hirsizlik, hirsiz, harami gibi anlamlara gelir argoda.
  • viva paulista  (09.08.15 10:02:33) 
@letranger, keşke sadece başlığı değil de soruyu da okusaydın.


  • gkn  (09.08.15 11:06:12) 
ayrıca çincede alibaba aynen yazılabiliyor, adaptasyona gerek yok. a-li ba-ba heceleri çincede de var. böylece hem yabancılar için hem de çinliler için rahatça tanınan, yazılan ve telaffuz edilebilen bir isim.


  • lily briscoe  (09.08.15 11:21:05) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.