[]

İstanbul - Bodrum / İlk uzun yol macerası

Herkese merhaba,

İlk defa aracımla İstanbul-Bodrum gibi uzun bir yola çıkacağım. Daha önce İstanbul-Tekirdağ yapmıştım, hissetmemiştik bile..

Araç otomatik, 4 kişi yolculuk edeceğiz.

Tecrübelilere birkaç sorum var:
1)Arabanın yıllık bakımını geçen hafta yaptırdım, ön balataları değiştirdiler. Uzun yola çıkacağımı söyledim onun için de kontrol ettiler. (Yetkili servis) Başka birşeyine bakmam gerekir mi?
2)Saat kaçta yola çıkmak uygundur? (Sıcağa kalmamak için 03:00-04:00 arası çıkalım diyorum. Hem gece çok yol almamış oluruz hem de erkenden yol katetmiş oluruz dedim.)
3)Google maps ile rotayı çıkartıyorum ama "oradan gitme burayı takip et" diyeceğiniz yerler varsa onları da incelerim.
4)Benim aklıma glemeyen sizin tavsiyeleriniz var mı?

Muchos gracias şimdiden..

 
-ufak bir sogutucu vs varsa bagajda durması iyi olur. soguk su bira vs açısından. (alkollu arac kullanmayın.) yanınızdakiler içebilir. 2. sofor varsa o da içmesin.
-sürücünün dikkatli ve hızdan uzak bir sürüş yapması iyi olur. hem yakıt sarfiyatı hem güvenlik açısından. yola çıkmadan önce kesinlikle uykunuzu iyi almış olun bu cok onemli.
-en uzun 4 saat yol gidin. 3-4 saatte bir mola verin.
-yedek lastigin basıncını kontrol edin.
-araçta yangın tüpü olsun
şehir içlerinden geçerken biraz daha dikkat kesilmek iyi olur. ufak cocuklar, anadolu comarları vs.
-klimanın düzgün çalıştığını varsayıyorum. kontrol ettirmişsindir.
gececeginiz yerlerin gececeginiz tarihteki hava durumuna da onceden bir göz gezdirmek faydalı olacaktır.
  • hasansabbah  (20.07.15 14:05:47 ~ 14:09:11) 
gece 3-4 arası dikkatin en az olduğu saat. uyku maksimum düzeyde olur. tek diyeceğim uykunuz geldiği anda, çekin kenara kestirin. bu tavsiye hayat kurtarır. iyi yolculuklar.


  • widee  (20.07.15 14:07:04) 
5 gibi çıkın 3 4 gibi uykusuz olursun.


  • omer gibi  (20.07.15 14:12:12) 
Bizim Opel servisinin dandikliğinden olabilir, aküyü kontrol etmelerini söyleyin. 15 günlük tatile çıkmadan 1 gün önce kontrolü yapılmış araba dönüş yolunda park ettiğimiz lokantanın önünde kalıverdi. 3 yıllık araba. Akü değişince çalıştı. İki laf edecem o "yetkili" servise.


  • SiyamkedisiZorro  (20.07.15 14:12:31) 
1- lastik havaları ve motor suyunu kontrol etmeniz lazım.

2- dediğiniz gibi sabah erken çıkın derim. öğlen güneşi yememiş olursunuz böylece. ama 3-4 değil de 6 falan daha iyi olur. yolda uykulu olmak tehlikeli.

3- Giderken Efese uğrayabilirseniz oralar görmeye değer.

4- tadını çıkarın bodrumun.
  • fayfim  (20.07.15 14:23:06) 
- sürücü haricinde en az 1 kişi daha uyanık olsun mutlaka, sohbet edin, klimayı arada kapatıp camı açın.
- lastikleri bir gün önce benzinci de bir kontrol edin
- yalova'dan sonra rota belli zaten. bursa, balıkesir, manisa, söke olarak devam et. hökümetimiz sağolsun her yer duble yol zaten :))
- arkadaşların dediği gibi, ağarlık hissettiğin anda çek kenera, sakın aman biraz daha gideyim zaten az kaldı deme. yollar çoğunlukla dümdüz ve hava da sıcak olunca uyuşuyor insan. arkadşalarından da şöförlüğü iyi olan varsa değişirsiniz. molalarda ayran içme, benim çok uyukumu getiriyor yolda :) yüzünü yıka bol bol vs..
- bir de, allah aşkına duble yollarda sağdan gidin, önünüzdeki aracı geçeceğiniz zaman sola çıkarsınız, çok sinir oluyorum sürekli soldan gidenlere.
- bulursan emzikli su şişelerinden al söför mahali için, yolda bir de su kapağı açmaya çalışmak sinir bozucu oluyor.
  • kint  (20.07.15 14:27:36) 
Yolları pek bilmiyorsanız yanınızda navigasyon veya navigasyon programı yüklenmiş bir cep telefonu olsun. Gece yola çıkıp kaybolursanız yol soracak insan bulamayabilirsiniz.

Yola çıkmadan önce güzelce uyuyup dinlenin. Diğer arkadaşlarınız da uyusunlar, içlerinden biri sizinle sürekli sohbet ederse sizi de uyanık tutar.

Aracınızda hız sabitleyici yoksa sürekli gaz üzerinde sağ ayağı tutmaktan sağ bacak fena tutuluyor, o yüzden 3-4 saatte bir mola verin, molalarda yürüyüp bacaklarınızı açın. Kahve, çay vs. için.

Yol boş diye basmayın, kazaların büyük çoğunluğu virajsız, düz yollarda hız yüzünden meydana geliyor. Sakin sakin gidin, en fazla 4-5 saat kaybedersiniz.

Araçta lastik patlama ihtimaline karşı yedek lastiği gözden geçirin, lastiği değiştirmek için uygun ekipman varmı kontrol edin. Sigortanızda yol yardımı varsa onun telefonunu bir kenara not edin.

Kazasız, belasız, cezasız yolculuklar size.
  • Tutkun  (20.07.15 15:07:27) 
yemek, ihtiyaç molası olmasa bile 2 saatte bir 5 dakikalık küçük molalar verin. bu sırada el yüz yıkayıp esneme hareketleri yapın, yürüyün. bir de yol boyunca abur cubur iyi olur. kuruyemiş, meyve vs.

bafa gölü kıyısında saat uygunsa kahvaltı, değilse balık yiyin. yer önerisi çeri restoran. tr.foursquare.com
  • merhum  (20.07.15 15:39:20 ~ 15:41:36) 
Herkese teşekkürler..
Tüm tavsiyeleri iyice dikkate alıp öyle hareket ederim artık..
Bir de varsa rotayı google maps üzerinden çıkartacağımdan fikri yönlendirmesi olan varsa leziz olur. (Daha sonra bu rotayı kendi gps'ime aktarıp yanımda götürücem)
  • quaker  (20.07.15 17:53:43) 
öncelikle şimdiden iyi yolculuklar.
valla araba olarak pek bir şey demek istemiyorum, ben de bakıma veririm sonra yola çıkan standart tiplerden bir tanesiyim.
yol üstünde akhisar'da köfteci ramiz'e uğrayın mutlaka.
aynı zamanda susurluk'ta bir tost ayran yapın.
yörsan tesislerinde birer höşmerim yemeye çalışın.
ido ile gidecekseniz sanırım.
onun dışında google maps bazen yatağan'dan bodruma bağlantı yap diyebilir, sakın kanma.

harita.yandex.com.tr
  • sansar  (20.07.15 17:58:10 ~ 17:59:36) 
Bendeki gps ve google inatla yatağan diyor..
Bakayım nasıl düzelticem bunu..
Milasın içinden geçmek lazım sanırım..
  • quaker  (20.07.15 18:32:56) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.