[]

"guess who am i" vs "guess who i am" arasındaki fark

bunlar gramatik olarak doğru mu acaba?
ikisi de doğruysa birbirinden anlamca farkları nedir ki?



 
guess, who am i dersen, tahmin et, ben kimim?

guess who i am dersen. kim oldugumu tahmin et.

fark bu.
  • baldur2  (15.07.15 12:53:58) 
yanlis degil, konusma dilinde tonlamaya, yazi dilinde noktalamaya gore dogru.


  • baldur2  (15.07.15 12:58:51) 
baldur2+1

virgül yoksa yanlış evet. ama burada "hangisi doğru?" degil "farkı ne?" diye soruluyorsa büyük ihtimalle virgüllüyü soruyordur diye dusunuyorum.

guess, who am i?
-tahmin et, ben kimim?

guess who i am
-kim oldugumu tahmin et.
  • cokponcik  (15.07.15 13:04:28 ~ 13:23:00) 
guess who am i diye brişey yok. guess who i am dersin ve kim olduğumu tahmin et anlamına gelir. başka türlüsü yok.


  • eindaclub  (15.07.15 13:11:18) 
baldur2 +1


  • elyaf  (15.07.15 13:17:12) 
"guess who am i" diye bir şey yok. "who am i?" soru cümlesi, başına guess yanına virgül koyunca gramer olarak doğru olması böyle bir kullanım olduğu anlamına gelmiyor. bir metinde "tahmin et ben kimim" yazıyorsa bu "guess, who am i" diye değil, "guess who i am" diye çevrilir. öbür türlüsü türkçe düşünüp ingilizce konuşmak oluyor.


  • nxtrls  (15.07.15 13:48:17) 
@nxtrls

düzeltiyorum, söylediklerinde kısmen haklısın ancak böyle bir kullanım var, bizzat ingiliz ve avustralyalı arkadaşlarımın kullandıgına sahit olmuslugum var.

tabi belki onlar da kendi dillerine göre yanlış kullanıyorlardır, sokak jargonları bölgeden bölgeye bile değişebiliyor. biz bile konuşurken birçok cümleyi yanlış kullanıyoruz türkçe'de farketmesek de ama kesinlikle bir "chicken translate" yok bu cümlelerde.
  • cokponcik  (15.07.15 13:59:38 ~ 14:09:31) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.