[]

üniversite tercihleri, hukuk vs psikoloji vs pdr

iyi geceler herkese çok uzatmadan soracağım.

kardeşim üniversite sınavında tm3 puan türünde 19650.sırada yer alıyor.

tercih listesinde hukuk psikoloji vs pdr olacak. bu bölümlerin avantaj ve dezavantajları nelerdir bilen var mı ?

herkes hukuk iyidir diyor ama öte taraftan avukatlar falan zor durumda diyenler de çok. psikoloji bölümünün iş imkanları falan nasıldır acaba ?

 
psikoloji bölümünün çalıştığı tek alanı biliyorum o da hastanedeki psikologlar (Psikiyatristler değil). Diğer alanları hakkında bilgim yok. Şahsen ben okumuş olsaydım bilim dalı üzerine eğilir akademisyenlik hedeflerdim.

Benim de tavsiyem hukuk üzerine olur. Sadece avukat olacak diye bir şart yok, hakim, savcı da olabilir. Avukat olarak da iyi para kazanabilir.
  • Euxinos007  (14.07.15 02:03:14 ~ 02:03:33) 
hukuk bölümü tm2 yerine tm3 puan türünden alım yapacak bu sene bu sıralamaları etkiler mi acaba o da soru işareti. geçen yıl 33000 ile kapatmış hukuk, bu durumda 19-20 binli sıralamaların rahatlıkla hukuku kazanması gerekiyor ama insan bilemiyor.


  • se se ge  (14.07.15 02:07:49) 
Ben üniversite tercihinden önce sene boyunca rahat bölüm+iyi okul kafasıyla sosyoloji düşünüyordum. Tercih döneminde ciddi bir araştırmayla, eh tabii ki çevremdekilerin de yönlendirmesiyle hukukta karar kaldım. Her fırsatta iyi ki hukuk seçmişim, sosyolojide napardım dememe rağmen yeri geliyor ben bile "neden biz böyle yük altındayken diğer bölümlerin sülalesi rahat?" diyorum. Cidden belki herkese kendi bölümü zor geliyor ama hukuk ayrı bir şey. Okulda zorlandığım dönemlerde kendimi avutabildiğim tek nokta şu: "ben hukukçu olucam ve hayatım artık böyle bir tempoyla deva edecek, zorluklara alışmam için okul başlangıç". Bunu da kendim uydurmadım tabii. Staj yaptığım zamanlarda gördüklerimden ve hocalardan, çevremden duyduklarımdan çıkardığım sonuç.

Klasik olacak ama hukukla psikolojinin alakası yok. İlgi alanına göre tercih yapsa daha sağlıklı olur. Ama ilgi alanı da psikolojiyse ben pdr yazmasın derim. Bildiğim kadarıyla bir tek rehberlik yapabiliyorlar. Eğer doğru biliyorsam hayatı boyunca düz öğretmen olmak istemez herhalde kardeşiniz. He mesela sıradan hareketsiz bir hayat beklentisi vardır. O zaman evet belki pdr.

Çok karışık yazdım ama anlayın. Kardeşiniz ne istiyor? Her bölümde okurken, okuduktan sonra iş ararken, çalışırken yaşanan zorluklar var. Kardeşiniz hangisine katlanabilir önemli olan bu. :i
  • okuyamıyom ben ya  (14.07.15 02:22:06) 
Psikoloji mezunları sosyal bilimlerden mezun alınan her türlü işe alınıyor. Psikolojik danışmanlık, insan kaynakları vb.

Psikolojiyi bitirip üzerine yapacağı yüksek lisans belirleyici olur. Klinik psikoloji yüksek lisansı yaparsa psikoterapi yapabilir.

Ben avukatım, şimdiki aklım olsa (çok daha fazla keyif aldığım bir alan olduğu için) psikoloji yazardım. Hukuk hem yorucu, hem de işinin maddi manevi karşılığını alamıyorsun. İnsanların nazını kaprisini zaten yazmışlar. Bunun üzerine bir de kendi meslektaşlarınınki var. Zaten çok fazla mezun var, yani piyasa çok kötü. Kendi çocuğumun hukuk okumasını istemezdim, öyle söyleyeyim. Daha doğrusu hukukçu olmasını istemezdim, hukuk bilgi olsun bilinçlenilsin diye her zaman herkes tarafından okunmasını destekleyeceğim bir bölüm ama meslek olarak tavsiye etmem.
  • whimsical  (14.07.15 02:27:21) 
@okuyamıyom

hocam aslında kardeşim de sosyoloji okuyordu :) ama kötü bi üniversitede, benim içim razı gelmediği için kendisiyle konuştum bir daha sınava hazırlan ben evdeki herkesi ikna ederim hiçbir şeyi takma kafana diye. o da kabul etti. çok şükür sıralama olarak gayet iyi bir başarı elde etti. bir önceki sınav döneminde 150 bin civarındayken şimdi 19 binlerde. ilgi alanı hukuk, bu kesin. baya baya istyor. parasını falan da hayal etmiyor hiç. haklarımı bileyim, insanların haklarına sahip çıkmasına yardımcı olayım, kendimi sürekli geliştireyim diye hayaller kuruyor ama işte bölümün zor olduğunu ben biliyorum, kendisini çok yıpratmadan bitirebilir mi onu merak ediyorum. bir de bitirdikten sonraki süreç de önemli. o çok önemsemese de iş bulmak kazanç elde etmek falan zor mudur hukuk mezunları için bunu bilmek de mühim.
  • se se ge  (14.07.15 02:30:04) 
yani ben mi çok ütopik düşünüyorum bilmiyorum ama işini seviyorsa zaten iyi bir hukukçu olur ve hak ettiği mevkiye ulaşır bence.
hukukta hak ettiğini alamaz diye başka bölüm yazdı diyelim. e o zaman da sevmediği mesleği yapacak ve başarılı olmayacak. yine iyi bir mevkisi, kazancı olmayacak. bir de mesleğini sevmeyecek.

bölümün zorluğu vize final haftalarında aralıksız. o iki hafta dişini sıkarsa çok da güzel biter bence. açıkçası henüz bitirmedim ben ama bitircem gibi gözüküyor şimdilik. hiç unutmam ilk vizemden önceki gece "ben gerizekalıyım galiba anlamıyorum okıyamıycam" diye ağlamıştım. şimdi bakıyorum ilk vizemden sonra 150den fazla sınava girmişim. durduramıyoruz, hala okuyorum.

nickim yanıltmasın lütfen. nickimi lisede vasatın altı bir öğrenciyken almıştım. şimdi üniversitede vasatın üstü bir öğrenciyim alkfalsf
  • okuyamıyom ben ya  (14.07.15 02:42:33) 
psikoloji ne yazık ki herkesin uzaktan gördüğü gibi gül bahçesi değil. türkiye'de ne yasası var, ne de hakları. klinik psikoloji yükseği çok az devlet okulunda var, 56 kişi başvuruyorsun 6 kişi alıyorlar. özeller 30-40 bin tl falan istiyor ve doğru düzgün süpervizyon bile vermiyor. klinik yükseği hadi bi şekilde yaptın, psikaytr olmadan kendi yerini açamıyorsun. hadi açtın, hasta bulamıyorsun.
diğer alanlarına yoğunlaşsan onlarda da apayrı dertler. ha, diğer bölümlere nazaran daha çok iş koluna girebiliyorsun doğru ama hukuk istiyorsa hukuk okusun, erasmusunu falan yapsın, burs bulsun bir yıl da yurtdışında yüksek çaksın kurumsal yerlere girer, olmadı hakim savcı olur.

  • mesgul ve huzursuz  (14.07.15 02:44:00) 
Bu kadar önyargıya karşılık tek diyeceğim; kardeşiniz ve hukuk okumayı düşünen kim varsa mutlaka ama mutlaka gitsin adliyeye ve hangi tür davalar ilgisini çekiyorsa o davaların görüldüğü mahkemelerde duruşma izlesin. Bunu 1 hafta boyunca yapsın. Hatta mümkünse aynı gün içinde adliyeden adliyeye de geçsin (aynı gün farklı adliyelerde duruşmalara yetişmek gerekebildiği için onun stresini de bir canlandırmış olur). Avukatların, savcı hakimlerin, adliyelerin, kalem memurlarının bir halini görsün. Halen hukukçu olmak isterse başarılar dilemekten başka diyecek bir şey yok. :) Sevgiler


  • whimsical  (14.07.15 02:51:33 ~ 02:54:27) 
Yapabileceğine inanıyorsa, istiyorsa yazsın hukuk. Benim tm3 sıralamam 15 bin ama ilk başlarda ciddi ciddi düşünsem de hukuku yeni bitirmiş bazı arkadaşlarımla konuştuktan sonra listemde bir tane dahi hukuk bulunmjyor şuan. Okuyamayacağımı, okusam da ömür boyu böyle bir iş yapamayacağımı az çok tahmin edebiliyorum. Gerçi yapabilseydim zaten iktisatı doğru dürüst okuyabilirdim.
Sıralamalarda da çok büyük bir oynama olmaz ayrıca. Geçen seneki tm2 sıralamalarıyla karşılaştırsın kendi tm2sini. Ona göre bi liste oluştursun bence. Çünkü yakın sıralamaya sahip herkesin çözdüğü sorular da çoğunlukla aynı. tm2 ve tm3 paralel ilerliyor sıralama olarak.

  • phoenixboy  (14.07.15 03:32:41) 
ilgi alanı hukuksa, psikoloji, pdr okumasın bence, çok ilgili değilseniz çekilecek dert değil zira. seven bile tükeniyor bir süre sonra, özellikle psikolojide. bi de lisansla bitmiyor iş, maddi imkanın olması önemli, zira yüksek lisans, terapi ve test eğitimleri filan falanla kendini sürekli geliştirmediğin sürece kalabalık içinde sıyrılmak çok zor. istanbul, ankara gibi illerde devlete (hastaneler, adliyeler, aile ve sosyal politikalar bakanlığına bağlı kurumlar, emniyet, askeriye, cezaevleri ve denetim serbestlik büroları) atanmak da güçleşti, aşırı mezun verdiği için. ama misal endüstri psikolojisinde ilerlerse kafası daha rahat olabilir, iş ortamları, plaza mlaza seviyorsa. ya da reklamcılık vb yapan da var. orada biraz kişisel yetenekler devreye giriyor.

pdr rehberlik ya da özel danışmanlık merkezleri üzerinden yürüyor. daha az mezun verdiği için atanması psikolojiye göre daha rahat ama tabii psikolojiye göre biraz daha sınırlı bir alan. puanları hiç bilmiyorum ama boğaziçi gibi hem pdr hem psikoloji olan yerlerde çift anadal yapanlar olabiliyor, onlar baya rahat. hem okulda çalışabiliyor hem başka yerde.

ama dediğim gibi ilgi alanın değilse psikoloji üzerine çalışmak akıl karı değil.
  • red g  (14.07.15 08:43:11) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.