[]

felsefeciler ve bilim insanları

sık sık bahsettiğim bir şey var. bir veriyi, bulguyu vb. alıp ondan haddinden fazla sonuç çıkarma hali. misal beynin iki lobu arasındaki asimetriyi, insanla ve hatta toplumla ilgili herşeyi açıklamak hali.

ben hep overconclusion derdim ama böyle bir kelime yokmuş maalesef. nedir bunun terminolojik karşılığı sevgili epistemologlar?


 
temel bilimlerde belli bir çıkarım yaparken elde edilen verilere göre çıkarım yapılır. yani bir bilim insanı deney sonucunda, eğer beynin asimetrisinin toplumdaki olaylara etkisini "ispatlayabiliyorsa" ve başka biliminsanlarının başka ortamlarda başka zamanlarda beynin asimetrisinin topluma etkisini "ispatlayabileceğini" düşünüyorsa makaleye ekler.

yani bu örnek için dünyanın hiçbir ülkesinde 5.sınıf journaller de dahil, hiç bir yer bulamaz makalesini basmak için, anında hakemden geri döner. demek istediğim journallerdeki hakemliğin temel mantığı; bu tarz çıkarımları abartı olsa da olmasa da her zaman engellemektir.

temel bilimlerde böyle bir gelenek yok o yüzden kelimesi de "olmayabilir". felsefe tarafını bilemeyeceğim.
  • efe  (15.09.09 19:54:28) 
mantik terminolojisinde "Multiple-conclusion logic" var. bununla alakali olabilir.


  • ermanen  (15.09.09 20:20:08) 
@efe, @ermanen- bilimsel yayınlarda yapılan birşey değil aslında kastettiğim. örneğin davranış nörolojisinden bulgu alıp ondan nlp ya da başka bir soytarılık çıkarmak gibi çoğunlukla ticari olan taktiklerden bahsediyorum.


  • hayali arkadaş  (15.09.09 21:10:23) 
"ignoratio elenchi" gibi geldi simdi de.


  • ermanen  (15.09.09 21:40:34) 
çok kaprisli hissettim kendimi ama hayır o da değil.
şimdi şöyle, amino asit bulundu ya kuyrukluyıldızda, burdan tutup da dünyadaki yaşamın uzayda programlandığını, dnanın uzaylılar tarafından tasarlanan bir kod içerdiğini falan söylemek ve ısrarla bunun bilimsel temeli olduğunu iddia etmek gibi bir örnek
answer for timothy leary :)
  • hayali arkadaş  (15.09.09 22:32:48) 
verdiğiniz örnekten frenoloji tadı aldım, ancak genel olarak ismini bilmiyorum..

bir de şöyle bir şey var, belki alakalıdır: en.wikipedia.org
  • moroff  (15.09.09 22:50:20 ~ 22:52:30) 
armchair theorizing hahah. bu da tutmazsa artik :) wikipedia'daki anlamina bakin ama. sozlukte cok acimasiz yazilmis.

edit: ama sen cikarim yapiyorsun. ya da cikarimdan teori uretiyorsun gibi. coklu cikarim olabilir mi. doh.
  • ermanen  (15.09.09 23:00:59 ~ 23:43:10) 
bunlardan hiçbiri değil herhalde öyle bir kelime de yok ama bunların hepsi de güzel tanımlarmış. herkese teşekkür ederim.


  • hayali arkadaş  (16.09.09 14:02:47) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.