[]

Sözlük müzisyenlerinden "Home Studio" önerilleri

Arkadaşlar sadece benim yararlanacağım bir şey olmasın, kaldığı müddetçe başkalarının da yararlanacağı bir duyuru olsun bu, önerilerinizi yazın.

Yıllardır kayıt dışı müzik yapıyorum, ama iş kayıt noktasına gelince daha hiç cep telefonu kaydından ötesine geçmedim. Kayıt teknolojileri hakkında hiç bir fikrim yok. Halihazırda elimdeki en profesyonel cihaz da fender gitarım. Kayıt yapmak istiyorum ve ciddi yardıma ihtiyacım var.

Bilgisayarından tut neler olduklarını bilmediğim tüm bu ekipmanlar hakkında bilgi ve öneri verirseniz, optimum hangi fiyatlara elde edebileceğimi yazarsanız sevinirim.

Yapmak istediğim kayıt, bass ve drumm yazabileceğim, üzerine gitar ekleyebileceğim tarzda olsa bana yetecek.

Sevgi ve saygılarımı sunuyorum.

 
Bir mac, apogee duet ses karti, bir cift de hoparlor ile baslayabilirsin ise. adam 5x falan olabilir.


  • alperz  (21.06.15 21:47:57) 
mac mini al. 8, tercihen 16gig ram olsun.
buyuk ekran iyi olur. 24 27 inc falan
studio one al. ucuz ve super bir daw yazilimi
novation impulse midi klavye al. ben cok memnunum.
bir cift hoparlor ve ses kartini yazdim zaten.

10 bin liraya bu sistemi yaparsin. bu da seni mevzuya saglam bir sekilde sokar.
  • alperz  (21.06.15 22:54:59) 
-yazilim boyutu-

mac aldiginizda en yaygin iki daw'dan birini (digital audio workstation) kullanirsiniz muhtemelen. yayginlar cunku kullanmasi kolay. ilki: garage band, ikincisi de logic pro. eger windows bilgisayarla devam etmek isterseniz ableton live ya da fl studio kullanabilirsiniz. mac sart degil. simdiden fl studio indirip crackleyip biraz ustunde oynayip calisma prensibini belirleyebilir, bir sey beceremezseniz youtube'dan tutorial'lara bakabilir, yine beceremezseniz ableton live'a gecebilirsiniz. ayni seyi burada da deneyip basarisiz olursaniz mac almayi gozden gecirebilirsiniz.

-donanim boyutu-

isin donanim kismi cok genis. her seyden once bir adet ses karti ve bir cift referans monitorune ihtiyaciniz olacak. bu konuda hicbir sekilde oneride bulunamam cunku olaya ne ciddiyette baktiginizi ve nasil bir butce ayirdiginizi bilemiyorum. www.electromiles.com bu sitede turlu fiyatlardan turlu amaclara hitap eden ses kartlari ve referans monitorleri bulunmakta. her konuda oldugu gibi burada da fiyat/kalite dogru orantili olacaktir.

referans monitorlerine cok para vermek istemiyorsaniz referans kulakliklarina yonelebilirsiniz.

ha bi de referans kulakligi/monitoru neden onemlidir?
kaydettiginiz muzigi insanlar belki evlerindeki 5+1 ile, hi-fi ses sistemlerinde, ipod'larinda ya da arabalarinda dinleyecek. her ses sistemi farkli karakterde dizayn edilmistir. gidip dnr'dan alacaginiz uzerinde "extra bass technology" falan filan yazan bir kulaklikla ya da logitech 2+1 hoparlorde muzik yapmaya kalkistiginizda duydugunuz sesler sizi yaniltacaktir. bas cok yuksek olmus sunu biraz kisayim diyip kaydinizi tamamladiktan sonra sarkiyi gonderdiginiz arkadasiniz arabasinda dinlemek isterse cok ciliz baslar duyacak, "bu ne lan" diyecektir. ayni sorun mid'ler ve hi'lar icin de gecerli. bu yuzden referans kulaklik/monitorune ihtiyac duyacaksiniz cunku kayit esnasinda size sesleri oldugu gibi verecekler.

midi klavye de yukarida dedigim gibi, fonksiyonlari arttikca fiyati artan bir sey. asil olayi ise kullandiginiz daw (yazilim boyutunda anlattim) ile senkronize bir sekilde calismasi. daw uzerinde belirlediginiz sesleri midi klavyenizde calip kayit alabileceksiniz. bazi midi klavyeler ya da analog synthesizer'lar (evet bi de onlar var) ses karti ozelligiyle gelir.

umarim cok kafa sisirmedim.
  • hopeless  (21.06.15 23:03:41) 
@alperz ben o setup'i kimin evinde gordum ya? :D kadikoy'de mi oturuyosun?


  • hopeless  (21.06.15 23:04:34) 
yok. kadikoy'de de oturmuyorum. hatta evim bile yok studyoda yasiyorum.


  • alperz  (21.06.15 23:30:44) 
ben artik uzaklardayim:) alperz'in bahsettigi setupin sanirim tamamen aynisini bi muzisyen arkadasin evinde gormustum. ismini de hatirlayamiyorum. ama ayni kisi olmayabilir simdi detaylar kafamda belirdikce.

edit: degilmis zaten.
  • hopeless  (21.06.15 23:32:33 ~ 23:33:11) 
plazma televizyonun full hd falan değilse hiç girme o işe tad vermez.


  • alperz  (21.06.15 23:35:33) 
o zaman işini görür biraz.


  • alperz  (21.06.15 23:39:02) 
tv'ye cok takmayin ya:) 13" macbook pro ekraninda bile harikalar yaratanlar var:)


  • hopeless  (21.06.15 23:47:54) 
gerekli şeyler söylenmiş, bende bir iki ekleme yapayım.

en önemli şey bence referans monitörü. sesin işlendikten sonra son çıkacağı yer hoparlörün. bence alabileceğim maximum bütçeye iyi bir referans monitörü al. bu arada her markanın farklı karakterleri vardır. yapacağın müziğe göre bir referans monitörü seçmen tabi ki daha iyi. m-audio mesela bass karaktere sahiptir. rap yada hip hop yapacaksan tavsiye edilir. yada adam alabilirsin, kısmen mid ve tiz ferkansları daha doğru duymak için. veya ben sadece takılıcam abi diyosan her stüdyonun demirbaşı yamaha hs50m yada 80m alabilirsin. 50m'den memnunum.

ses kartı için ortalama 1000-1500 lira arası bir bütçe ayırsan işini görecek güzel bişey alırsın. motu, tc electronic veya m-audio'nun o fiyattaki kartları başlarken işini görecektir. bu kartlarla kullanacağın herhangi bir daw'ı rahat yürütürsün. apogee'de bu arada iyidir ama tuzludur. fiyatlara bakıp karar vermen lazım.

bilgisayar için birşey diyemeyeceğim. macbook pro, i-mac, g5 ve macpro kullandım. hepsiylede iş yapılır. alacağın donanım minimum 8gb ram ve i5 işlemcili olmalı. ha daha düşük konfugirasyon olmaz mı, pek tabi olur. ama zaman içersinde tekleyeceksin ve sinir olacaksın :)

yazılıma gelince. dünyada bu işin standardı pro tools'tur. kayıt ve mix'te üzerine yazılım bence yok. midi desteği almak istediğini varsayarak ableton live ve logic pro'da önerebilirim. hepsinin kendine göre avantajları ve dezavantajları var. sıfırdan öğreneceksen şahsi fikrim youtube'a bu programları yaz ve bi iki tutorial izle. hangisinin arayüzünü ve çalışma prensibini seversen onla başlarsın. sonra zaten merak edip diğerlerinede şans vereceksin.

midi klavye içinde başlangıçta 4 oktav bi cihaz işini görecektir. çok dandik olmamakla birlikte ortalama bişey alabilirsin. fatar, m-audio veya cme işini görür. cme en son tercihin olsun.
  • bruceandwayne  (21.06.15 23:55:43) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.