[]

olasılıklar ve kaos üzerine varoluşsal bir soru (fular gerektirir)

not: öldükten sonra yine varolacaklarına (cennet-cehennem, reenkarnasyon vs.) inananlar için sorun yok, siz dağılabilirsiniz.

soru, ne olacağını bilmeyenlere ya da şüphe edenlere.

evren'in big bang ile yaratıldığı genel bir görüş (çoklu evren, sicim teorisi ve süpersimetri konseptini gözardı edersek)

şu an varolduğumuz ve yaşadığımız (en azından öyle varsayıyoruz) için, bunca olasılık içinde varolmak demek ki olası imiş, var olmuşuz.

bu ihtimale 1 diyelim.

sonsuz zamanda, sonsuz kere olasılık içinden, bu 1 dediğimiz olasılık gerçekleşmiş ve varolmuşuz.

atıyorum evrendeki tüm olasılıklar 10 üzeri 200 diyelim (çok fena salladım) ve bu oldu. yani 100000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000'da 1 ihtimal gerçekleşti ve biz var olduk.

biz öldükten sonra her şey sıfırlanacağına göre (bilinç, mekan ve dolayısıyla zaman) (yani zamanı ölçmek için bilinçli olmak gerek), sıfır zamanda sonsuz olasılık tekrarlanacak.

ta ki bu 1 dediğimiz, var olma olasılığı gerçekleşene kadar (çünkü var olmadıkça zaman sonsuz hıza ulaşacak, ölçemediğimiz için)

o halde, bilincimizi kazandığımız an ile öldüğümüz an arası göz açıp kapayıncaya kadar geçmez mi?

not: doğacağımız ya da varolacağımız an aynı kişi olmayabiliriz, aynı varlık bile olmayabiliriz. belki başka bir evrende başka bir olasılık olacağız. aslında biz bir olasılığın gerçekleşmiş hali değiliz de neyiz?

ya da sürekli aynı olasılık gerçekleşebilir ve biz sonsuza kadar bu hayatı baştan sonra tekrar tekrar yaşıyor da olabiliriz (farkında olmadan aynı yolda sonsuz kez yürüdük belki de).

varsa yanlış yaptığım, yanlış düşündüğüm bir yer, buyursun.

 
ölü için göz açıp kapayıncaya kadar.

yani öldükten sonra tekrar uyanacağın zaman arasında bir boşluk olmayacak diyorum. yok olmayacağız. çünkü var olma olasılığımız var (çünkü varız) ve sonsuzda 1 olasılık gerçekleşene kadar zamanı ölçecek bilincimiz olmadığı için tekrar bir gerçekliğe gözlerimizi açacağız.
  • yollarbenibekler  (10.06.15 14:06:35) 
zamanı ölçecek bir bilinç olmadığı gibi yeniden uyandığını anlayan bir bilinç de olmayacak. bu denklemde öldükten sonraki zamanı etkisiz sayıyorsak önceki bilinci de saymamız lazım. bu mantıkta, o zamanı ölçemeyecek biri için "göz açıp kapayıncaya kadar geçti" demek gereksiz oluyor çünkü o göz bir kere kapanınca her şey sıfırlanıyor. hafızasını kaybetmiş birine "sen geçen sene saçını yeşile boyatmıştın" demek gibi bir şey, bir anlamı yok o kişi için çünkü hatırlamıyor, bir nevi bilinçsiz o zaman için.

tek bilincin bir daha herhangi bir şekilde "canlanma" ihtimali de pek mümkün değil bence, bilinç dediğimiz şeyin o bedene özgü olduğunu düşünüyorum. bedenin dna'sından tut oluşumunu sağlayan her bir parçanın bilincin varyasyonlaşmasına katkıda bulunduğunu düşünüyorum, yani ben ölünce benim bilincim de ölücek. başka biri ya da bir şey hayata geldiğinde onun ayrı bir bilinci olucaktır. allahın sayıyla bilinç yaratıcak kadar cimri olduğuna da inanmıyorum zaten......
  • baba jo  (10.06.15 14:19:03 ~ 14:19:52) 
ee reenkarnasyondan ne farkı var bunun (~ha sen onlara inananları yermiyormuşsun zaten tamam) :{ bana uyar, sorun yok da evrenin de bir ömrü varsa ne olacak bu durumda?


  • neseranni  (10.06.15 14:25:16 ~ 14:27:50) 
@baba jo

zaten aynı bilinçle uyanacağımızı söylemiyorum. fakat bilinçli olmak da bir olasılık değil midir? ve bu olasılık gerçekleşmiş midir (şu an varsak ve konuşuyorsak)?

allah'a inanıyorsan zaten senin için sıkıntı yok.

@neseranni

evrenin de bir varolma olasılığı var. ve bizim varolabileceğimiz bir evrenin varolma olasılığı da var, böylelikle on üzeri 200 olan olasılık on üzeri 200 faktöriyel on üzeri 200 gibi bir sonuç çıkıyor; bize göre bu çok gibi, fakat zaman içinde oluşacak olasılıkları ölçemeyeceğimiz için, biz bilinçlenene kadar milyonlarca evrenin var olup yok olması bizi ilgilendirmiyor olacak :)
  • yollarbenibekler  (10.06.15 14:37:16) 
eğer aynı bilinci taşımıyorsak, aynı dnaları taşımıyorsak ki aynı dnaları taşıyacaksak da aynı geçmiş atalara sahip olmamız gerekiyorsa -yani genlerimi alacağım ana babamın da aynı kişiler olması gerekiyorsa-; tekrar varolanın bizimle ortak ne yanı olacak ki? yani bilmemkaç zaman sonrasında tekrar varolma olasılığına sahip olan kişi ile bizi aynı kılan ne olacak? ben bu yaşamımdaki anılara sahip olmadan doğan yine aynı esmer oğlan mı olacağım? senin dediğine göre bütün bu evrenin replay edilmesi gerekmiyor mu?


  • neseranni  (10.06.15 14:44:38 ~ 14:45:47) 
yok olmayacaksın. tek fark bu. var olmak ve yok olmak.

çünkü bu olasılıklar içinde bir kere var oldun, tekrar var olacaksın. belki replay olacak, şimdiye kadar yaptığın her şey aynı olacak, yine bu duyuruya yazı yazacaksın kim bilir; belki de bambaşka bir yaşam formu olacaksın, başka bir evrende, başka fizik kuralları, başka zaman dilimlerinde yaşayacaksın. fakat var olacaksın.
  • yollarbenibekler  (10.06.15 14:51:11) 
soruda sorduğun her olasılık tekrar tekrar hatta sonsuz kere gerçekleşebilir veya hiç gerçekleşmeyedebilir. sonsuzda 1 olasılık sonsuz zamanda kesin gerçekleşecek diye bir kural yok, olabilir de ama olmayadabilir.


  • camino real  (10.06.15 15:02:13) 
@camino real dünyada yazabileceğin en büyük sayıda bile 1 ihtimal varsa, sonsuz zamanda o ihtimal mutlaka gerçekleşmez mi? bizim varlığımız da o ihtimal olduğuna göre, demek ki sonsuzlukta varolma ihtimali her zaman vardır, bu sonucu çıkaramaz mıyız?


  • yollarbenibekler  (10.06.15 15:06:53) 
zaten burada olay yok olacağına inananlara soruldu. büyük bir ihtimal çok şaşıracağız ölünce (nasıl lan).


  • yollarbenibekler  (10.06.15 15:39:12) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.