[]

Web ve programlama

Webe ağırlık vermeyi düşünüyorum özellikle HTML5 ve Java'ya.

www.dr.com.tr şu kitap başlangıç için iyi midir ?. (0'dan başlayacağım).

Ve bundan sonra hangi kaynaklardan devam etmeliyim ?.

 
  • Euxinos007  (09.06.15 15:48:03) 
Kodlab'ın kitapları daha kolay ve anlaşılır oluyor ama yazarların çoğu alanında uzman falan değil. Zaten kitaplar da o konuda tam anlamıyla bilgi sahibi yapmaktan ziyade uygulamalı olarak giriş seviyesinde bir fikir sahibi olmanı sağlamak. Bunlar giriş için her ne kadar iyi olsa da asla referans alınacak kitaplar olmaz. Yabancı yazarlara yönelmekte fayda var, ingilizcen varsa orjinallerini yoksa da eğer iyiyse(çeviriyle ilgili internette şikayet yoksa) çevirisini alıp okumaya başla.

Ben programlamayla ilgili hiçbir şeyi kitaptan öğrenmedim. Programlama öğrenmek için internetten başka bir şeye ihtiyacın yok bence. Ama herkesin öğrenme şekli farklıdır tabi.

Bu arada kitapların basım yıllarına, güncellenip güncellenmediğine de dikkat et, 10 sene önceki kitabı yeni gibi satıyorlar bazen. Bazı konularda sorun değil ama güncel bilgi şart.
  • osurdum  (09.06.15 15:57:33 ~ 16:04:16) 
ingilizce bilmiyorsan biraz işin zor, eğer biliyorsan internetteki tutorial kaynakları bu kitaplardan 1000 kat daha iyi.


  • cursor  (09.06.15 16:25:20 ~ 16:25:31) 
html5 den java ya kadar tüm teknolojilere/dillere hakim olmak icin yani "full-stack developer" olmak icin bunlarin arasini "javascript" ile doldurmalisin. yani kisaca html ve css den baslayip java ya giden yol javascript den gecer.


  • emrahday  (09.06.15 16:26:25) 
sağolun.
ingilizcem iyi ama okulda bile bir yıl c dersi gördüm yine kafaya girmiyor. hoca biraz karışık mı anlattı yoksa hissettiğim gibi değil de gerçekten mi özürlüyüm bilmiyorum.
elimde başlangıç için yazılı bir kaynak olsun, temelleri oturtsun gerisini internetten hallederim diyorum.
@osurdum'un dediğine göre de bu kitaplar istediğim iş için iyi.
@emrahday; sanırım bu kitapdan sonra javascript için de bir kitap alıp gerisini internetten getirmem iyi olacak.
  • Euxinos007  (09.06.15 19:13:26) 
abi bu is kitapla ogrenilmez ki. gir codecademy'e, basla. aylik 25$ verebilirsen codeschool veya treehouse'dan da uyelik alabilirsin.

yazilim isi yaparak ogrenilir. kitaplara asla bel baglama, buyuk zmaan kaybi oldugunu sen de bitince gorursun. kitaplar ancak eslik eder. html-css tarafinda da kitaba ihtiyacin olmaz emin ol, bunlar cok somut seyler. js icin pratigin yaninda eloquent javascript'i de okuyabilirsin.

kitabi birak baslangicta. kitaptaki kodu anlayamazsin, kitaptaki kodu editleyemezsin, kitaba kod yazamazsin. cok islevsiz.
  • hjarteblod  (09.06.15 19:46:32 ~ 19:47:11) 
genelde web developerlarin ögrenme yolu front-end den back-ende yada tam tersi back-end den front-end e oluyor. Sen önce html5 yönelmek istediysen;

- önce html5, css ögren. Bunlarla ilgili internette ciddi kaynak var. özellikle code.tutsplus.com. Bunlar aslinda tam olarak bir programlama dili olmadigi icin (markup language) cok karisik bir mantigi yok. hizla ögrenebilirsin.

- daha sonra javascript ögrenerek front-end developerim diyebilirsin. Javascript cok eglenceli ve esnek bir programlama dili. Ama ayni esneklik developeri cok yanlis yerlere götürüyor. Ayrica bircok kütüphanesi mevcut bu da hangi alana yönelmek konusunda kafa karistiriyor. Ama javascript ögrenip üstüne de en popüler javascript kütüphanesi olan JQuery, daha sonra son yillarin parlayan yildizi angular.js, ve bunun üzerine de javascript in server tarafli uygulanmasi olan node.js ögrenirsen dünyanin her yerinde önüne is alani acarsin.

- en son olarak da java bilirsen ciddi avantajli olursun. ama java cok büyük bir dil, tamamini ögrenmek nerdeyse imkansiz, isine yarar taraflarini ögrenip en cok sevdigin tarafta uzmanlasmakta yarar var.

ayrica codeacademy ve coursera mükemmel kaynaklar, baslamak icin @hjarteblod in dediklerine tamamen katiliyorum
  • emrahday  (09.06.15 19:47:48 ~ 19:50:51) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.