[]

selülozu sindiremiyorsak bitkileri nasıl sindiriyoruz?

şimdi apandis köreldiği için selülozu sindirecek enzimler yok bağırsaklarda. ama bitkilerin hepsinde selüloz var çünkü bitki hücresinin çeperi selüloz. peki biz mesela domates kabuğunu sindiremiyorken marulu, maydanozu, hıyar kabuğunu vs. diğer selüloz içeren bitkileri nasıl sindiriyoruz?




 
atılan posa kısmı selüloz içeriyor sanırsam.


  • scent of a pastrami  (05.06.15 21:19:18) 
sindirmiyoruz.


  • kutsalbok  (05.06.15 22:00:58) 
selilozu hangi bitkiden gelirse gelsin sindirmiyoruz.


  • kuzey li  (05.06.15 22:05:04) 
çok düşük oranda bağırsak flora bakterileri yapıyor işi. kalanı çöp ya da bok her ne dersen. tüm memelilerde bu böyle. çift tırnaklı otçullarda işkembe mekanizması, tek tırnaklılarda kör bağırsakta bakteriyel sindirim oluyor. o şekilde otlardan fayda elde ediyorlar. hatta dışkılarını incelersen içinde ot saplarını bol miktarda görebilirsin.

biz memeliler olarak yeşil bitkilerden beslenemeyiz maalesef. fizyolojimiz müsait değil.
  • unique hint kumasi  (05.06.15 22:20:30) 
beyler nasıl sindirmiyoruz ya? domates kabuğu olduğu gibi çıkıyor, marul çıkıyor mu? hıyar kabuğu çıkıyor mu?

@hint kumaşı

memeliler nasıl sindiremiyor bitkileri? otçul memelilerin büyük ve işlevsel apandisleri yok mu? enzim üretilmiyor mu?
  • loser blueser  (05.06.15 23:28:37) 
Evet domates kabugunu falan sindiremiyorsun

Diskinda direkt gormeme sebebin midede asitten geciyor, baya presleniyor, barsaklarda cesitli enzimler var seklini bozuyor. Ayrica seluloz disindaki kisimlari sindiriyorsun. Domates yediginde domates seklinde sicmayi beklemiyosun herhalde dimi?
  • la noix  (06.06.15 08:14:18) 
büyük işlevsel apandist dediğim gibi tek tırnaklılarda (at, eşek, zebra fln) kör bağırsak (sekum)'da büyük ölçüde bakteriyel olarak gerçekleşir. ayrıca mideleri çift parçalıdır. üst kısmı kaslı, alt kısmı bezlidir. kaslı bölge tane yemlerin ve büyük köklerin ve meyvelerin parçalandığı bölgedir. bezli bölgede bizim midemizdeki gibi bir sindirim gerçekleşir. kalanlar bağırsak ve sekumdaki bakterilerden artan ürünlerin emilmesi ile gerçekleşir.

çift tırnaklılarda ise (koyun, keçi, sığır, manda vs) işkembe (rumen) metabolizması vardır. 4 parçalı mideleri sayesinde otları uzun sürede sindirirler. ayrıca çok uzun bağırsakları ile bakteriyel sindirimi uzun uzun gerçekleştirebilirler. rumende (işkembe) belirli ph seviyesinde ve belirli bakteri yükü olmak zorundadır. diğer midelerde sindirilen (her midenin iç yapısı farklıdır. birisi kaslı yapıdayken diğeri yapraklı yapıdadır fln) ve sonrasında geviş getirilmesinden sonra yeniden rumene dönen bitkilerin tam sindirimi gerçekleşmeye başlar. büyük ölçüde parçalanan bitkiler ince bağırsakta uzun bir bakteriyel sindirime tabi tutulur. bakterilerin selülozu parçalaması sayesinde açığa çıkan maddeler bağırsak tarafından emilir ve canlı beslenmesini sağlamış olur.

normal bir ineğin sabah yediği besinleri sindirmesi için yaklaşık 14 saatlik bir yatma süresi gereklidir. bu sürede selülozu sindirmeye çalışırlar. bakteriyel sindirimin en önemli yan etkilerinden birisi de gaz çıkışıdır. çift tırnaklılar tüm gün boyunca litrelerce metan gazı üretirler. hatta küresel ısınmanın etkenlerinden birisi de çift tırnaklı hayvanlardır.

yemden yararlanma düşünüldüğünde harcanan yeşil bitki ile elde edilen verimi düşünürsek oldukça maliyetli bir sistem olduğu açıkça görülebilir. daha derin bilgi için rumen metabolizması hakkında birçok kitap mevcut.
  • unique hint kumasi  (06.06.15 21:59:49) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.