[]

Bu saatte umudum yok ama..

Bana Gezi Parkı gibi olduktan sonra artık hiçbir şeyin eskisi gibi olmadığı, siyasi yaşantıda bir dönüm noktası olan ve olay esnasında daha önce tanımlanmamış, sadece kalabalıktan ibaret olan bir grubun tanımlandığı (mesela işçi sınıfı yine vardı ama paris komünü sayesinde siyasi yaşamda bir yer edinmeye başladılar) ve evrensel öngürüye sahip bir olay söyleyebilir misiniz?

Tüm devrimler vs. buna giriyor ama az çok bize yakın gelen bir olay arıyorum ki fazla araştırma yapmam gerekmesin. Var mı böyle Türkiye veya dünya tarihinden aklınıza gelen? Teşekkürler.


 
mısır örneği verilebilir esasında. yaklaşık 2-3 yıl içinde 3 kez devrim/darbe oldu ve bunların başlangıcı hep gezi tarzı direnişlerle başladı. bilhassa, direniş öncesi müslüman kardeşlerin siyasal yaşamdaki yeri önemsenmezken, hükümetin devrilmesi ve akabinde direnişi (sanki tek başlarına yapmışlar gibi) üstlenmeleri, sürecin devamında kendilerine yeni bir siyasi yol açtı.

haberlerden kaba taslak hepimiz takip ettik evet ama, yakın zamanda bu konuyla ilgili bir belgesel izledim, görünenden epey farklı şeyler olduğunu gösteriyor. gel gör ki, şu an ismini hatırlayamıyorum. hatırlamayı başarırsam ya da torrent'ini bilgisayarımda bulursam, ismini yazmak için edit ekleyeceğim.

buldum edit'i:
The Square - www.imdb.com
  • cevap botu  (01.06.15 05:03:07 ~ 05:05:53) 
Genel olarak Arap Baharı düşünmüştüm ama dediğim gibi bana çok uzak geliyor, sırf araştırması saatlerimi alır gibi. Keza Mısır da öyle. Bir de en önemli şeyi söylemeyi unutmuşum: evrensel bir tarafı da olmalı. matematik üzerinden örneklemem gerekirse mesela x kişisi yeni bir matematik teoremi buldu. bu tek bir olay evet ama o teoremden sonra gelen tüm çalışmalar o teoremi de içine katarak yapıldı. o teorem keşfedilmeden önceki duruma bir daha geri dönüş olması imkansız.


  • rivulet  (01.06.15 05:09:31) 
ikinci verdiğin tanımla birlikte düşünürsek, hafızama o kadar majör etkiye sahip bir direniş gelmiyor. tarih bilgim yetmedi, 404 not found error.

yine de, şayet daha iyi bir örnek bulamazsan ve "bir yaklaşık sonuç" işini görür durumdaysa, linkini verdiğim belgesel eni konu 1 saat 40 dakika ve sürece dair epey bilgi veriyor. saatlerce araştırmaktan kurtarabilir. işini görmezse, kıfsmet.
  • cevap botu  (01.06.15 05:15:19) 
Ukrayna çok iyi bir örnek bence. Hem zamanlama ne kadar yakın, biliyorsun. Şili'deki öğrenci ayaklanması, Yunanistan direnişi falan da örnekler ama Ukrayna biraz daha geniş çapta daha spesifik bir örnek.

Edit: Türkiye'den Gezi dışında böyle bir örneği anca 68'lilerden falan verebilirsin. Ama çok bilinen bir örnek olur o.
  • asyamaris  (01.06.15 06:06:13 ~ 06:07:46) 
www.youtube.com

bu linkteki belgeselin tüm bölümlerini izle. biraz zaman ayırman gerekecek ama. bu tarz eylemlerin ilki sayıldığı için çin, gaz bombalarıyla, plastik kurşunlarla falan değil direkt gerçek mermilerle dalmış millete. sonrasını da anlatıyor. günümüze de geliyor. neler oldu, neler değişti...

fakat bu belgeseli izledikten sonra gezi olayına bakış açım değişti. occupy wall streetle bizim farkına vardığımız, ama öncesinde bir sürü şey olan olayların başlangıcı. aslında yeni bir döneme giriyoruz. onun göstergesi. sancılı ve uzun bir geçiş dönemi. ülkeden ülkeye tabi ki değişiyor fakat sadece bize benzeyen ya da benzemeyen olaylar olarak değerlendiremezsin.

ayaklanan herkesin ortak bir amacı var, ters giden birşeylere karşı seslerini duyurmak. bazısı dediğin gibi oluyor bazısı olmuyor ama her defasında devletin başına buyruk hareketlerine karşı halk "biz buradayız" demiş.
  • zlatan1937  (01.06.15 07:17:15) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.