[]

150-200 yıl sonra keşfedilmemiş riff, solo, davul kalacak mı

sonuçta gitar, davul dediğimiz şeyler kombinasyonlardan ibaret. davul gitara göre çok daha sınırlı kombinasyona sahip mesela, bu yüzden davul kombinasyonlarını bitirdiğimizi düşünüyorum. yani artık belli ritimler belli şarkılara gidiyor, bir ritim, atak, shred bir sürü şarkıya uyuyor. tabi blues çalar gibi "tık tık tık tık pat" gibi aşırı sıradan şeyleri demiyorum, bir sürü kombinasyon bir sürü şarkıya gidiyor.

metal müzik dinleyicisi olarak daha çok metal kısmına yöneltiyorum bu fikrimi. gitar için çok daha fazla kombinasyon şansı var ama o süper riffler, sololar bitecek elbet. ne bileyim zaten günümüzde bile kalmadı. 2010'dan sonra kaç tane süper riffli, müthiş bir solosu olan şarkı duydunuz? bir gün bu aleti de tüketicez bence.

150 - 200 yıl sonra ne olacak yani? hatta 100 yıl sonra ne olacak? hep aynı seslerin döndüğü birşeye mi dönüşecek müzik? gitar, bateri devri mi bitmiş olacak?

 
  • ucan spagetticanavari  (31.05.15 23:42:29) 
@ucan spagetticanavari bunu mu anladın yani üstteki 3 paragraftan?


  • neil manke  (31.05.15 23:53:59) 
(bkz: disaster area)
bu olacak o gün geldiğinde.

  • kargn  (01.06.15 00:12:56) 
müzik dediğin sonsuz sayıda kombinasyon içeriyor, örneğin:

2/4 lük düz ölçüde, 16'lama yani bir 4'lükde 16 vuruş için 2^16 adet kombinasyon var bu tek ses için geçerli, standart davul 8 parça, 8*2^16 (sanırsam olasılık hesabını unuttum) 524288 adet olasılık var, bu sadece ilk mezurda ikinci mezurda da bu kadar var, üçüncü mezurdada bu kadar var, gördüğün gibi her mezurda ihtimal sayısı artıyor, sen standardın dışına çıkıp 8 yerine 12 parça kullanırsan ihtimal daha da büyüyor, örn: 786432, bir parçanın kaç mezur olabileceği belli değil, ihtimaller artmaya devam ediyor.

Bu sadece ihtimaller, birde aynı ihtimallerin (aynı sayıda ki davul setinden bahsediyoruz) farklı boyutlarda ki trampet zil vs. gibi ses çeşitliliğini arttırarak çalındığını düşünürsen, her birinin de hissettirdikleri farklı olacağını düşünürsen ihtimallerin arttığını göreceksin.

Tabii bu davul, gitar gibi şeyler için geçerli, keman, viyola gibi perde demiri olmayan aletlerde do ile re arasında teorik olarak sonsuz sayıda ses var, teorisini boş verirsen ve her bir sesi ikiye değil de 5'e bölersen bambaşka desenler elde edebilirsin (misal kanun denen alet, 5 yada 7 koma var bir telde)

yani müzik sonsuz.

60 metronomluk, (her saniye) ve tek ses için (yani sadece tık sesi var yada yok) her saniyede 16 vuruş için 28211099074560000000000000000 adet ihtimal var diyo python, tabii benim olasılık hesabım yanlış olabilir, 60 üzeri 16 dedim.
bu bir dakikalık ihtimal sadece.

Edit: olasılıkları yanlış hesaplamışım düzelttim.
Büdüt: matematiğim çok zayıftır yanlışım varsa düzeltin lütfen
  • selam  (01.06.15 00:35:12 ~ 00:48:10) 
@selam hocam ona bakılırsa 29 harfle de sınırsız sayıda kombinasyon oluşturabilirsin ama anlamlı anlamsız hepsi birlikte. biz burda anlamlı, güzel şeylerden bahsediyoruz, yoksa sallaya sallaya sonsuz olasılık var tabi. dediğim şey serdar ortaç misali "topu topu 7 nota var kaç ayrı beste yapılabilir ki" değil yani.


  • neil manke  (01.06.15 01:25:55) 
örneğin bundan 3 yıl önce selfie diye bi kelime yoktu. ama artık anlamlı. yada önceden thou varmış. ama artık kullanan pek yok. dil nasıl ki değişkense ve evrim geçiriyorsa, insanların sanatsal anlayışları da değişir. beğeni kavramı da değişir. bu da sanatın(bu konuda müziğin) kendisinin evrimleşmesine yol açar.


  • ghilleinthemist  (01.06.15 01:33:31) 
ya o değil de, gerçekten çok çok eski bir üflemeli çalgıda, en çok aşınan deliklere bakıp genelde blues benzeri bir müzik üflediklerini çıkarmışlardı. kaynak bilim teknikte 10 satır bir habercik. ama henüz gerçekten müziği tüketemedik. bitmez de. tonlar, blok notalar, vokallerin ses renkleri vs derken gerçekten müzik sınırsızlık vaat ediyor gibi.

teoride, her oyunun bir kazanan kombinasyonu vardır. xox, dama, satranç bile hatta. ama bulunamıyor.onun gibi ama daha değişik.
  • kargn  (01.06.15 01:43:19) 
elektrik gitar kaç senelik? akustik davul kaç senelik? metal müzik "müzik"in kaç senesi?

cihazlar da, eserler de herşeyle beraber değişiyor, çeşitleniyor. tabii olan bu değil mi?
  • e haliyle  (01.06.15 02:41:08) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.