[]

Fikir Hakları

Hanımefendiler, beyefendiler ve sevgili çocuklar,
Henüz uygulamaya geçmemiş bir video oyun fikri(hikaye/game design/karakterler/v.b.) nasıl korunur? Ya da birisine vermek/satmak için ne olmalıdır, neler yapılmalıdır?



 
Fikri korumanin yolu yok. Sen notere gitsen de ayni fikir pekala benim de aklima gelmis olabilir.

Ancak mali koruyabilirsin.
  • alperz  (14.05.15 21:01:25) 
video oyunları için patent alınamıyor. öte yandan tek başına noter de işe yaramaz. çünkü video oyunları fikir ve sanat eserleri kanunu kapsamında korunabilirler. bunun için de ortada bir eser olması gerekiyor. bir roman fikri eser değildir ama tamalanmış bir roman eserdir. bu yüzden söz konusu fikir önce bir eser haline gelmiş olmalı. fikriniz eser haline geldikten sonra olası bir uyuşmazlıkta yapmanız gereken şey ilgili eserin yaratıcısının siz olduğunuzu kanıtlamaktır. halk içinde bunun tek yönteminin noter olduğu gibi bir kanaat var ama bu doğru değil. sözgelimi birisi noterde bir romanı eylül 2006 tarihinde noterden tasdikletmiş olsun. bir başkası aynı eserin eylül 2006'dan önce kendisinin bilgisayarında kayıtlı olduğunu ispat edebilirse diğer kişinin noter tasdiği hiçbir işe yaramayacaktır.

yani ne yaparsanız yapın yapmanız gereken biricik şey ilgili eserin size ait olduğuna dair kanıtlara her durumda sahip olmak. noter bunun pahalı bir yoludur. mesela böyle durumlar için www.myfreecopyright.com diye bir site var. sanırım dosyanıza zaman damgası basarak işliyor. türkiye'deki muadili tasdix'tir ama tasdix paralıdır ve yaptığı şey de tamamen aynıdır.
  • microfiction  (14.05.15 21:50:48 ~ 21:51:24) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.