[]

siyaset sosyolojisi ile alakalı bir soru

Siyaset sosyolojisinin temel kavramları ekseninde aşağıdaki ifadeyi değerlendiriniz:
“Korkulmaktansa sevilmek mi daha iyidir, yoksa tam tersi mi? Yanıt şudur: İnsan her ikisini de arzu eder ama bunları bir araya getirmek zor olduğu için, ikisinden birisinin olmaması gerekiyorsa, sevilmektense korkulmak daha güvenlidir” Niccolò Machiavelli



 
Siyaset sosyolojisinin temel kavramları, dersine giren hocanın kabul ettiği kavramlardır. Sosyal bilimlerde hiçbir alanın genelgeçer temel kavramları yoktur. Derste temel kavramlar, temel inceleme metodu(ekseni) dediği şeyleri söylemen lazım.

edit: illa bir şeyler salla dersen; boetie vs. machiavelli ekseninde, toplumun iktidara olan itaatinin zorla mı yoksa gönüllülükle mi sağlanacağını tartışırdım.
  • protector  (21.04.15 22:28:47 ~ 22:34:46) 
Valla bilmiyorum hocanın kabul ettiği kavramları , o yüzden bana ne söylense kar. Sınav sorum yarın :(


  • klasist  (21.04.15 22:39:33) 
derste neler işlediniz, neler gördünüz? birkaç ipucu versen yardım edebilirim.


  • sporty  (21.04.15 23:08:47) 
abi prensi açıp 92-96 yı okusan ortalama bi degerlendirmeyi zaten yazarsın


  • spadæs  (21.04.15 23:15:07) 
Siyasetle alakalı olarak platon'dan başlamış, aristo polybus ibni haldun machiavelli la boite hobbs rousseau weber marx ı işlemiş.


  • klasist  (21.04.15 23:21:43) 
machiavelli nin prens adlı eserinden yola çıkarak :
iktidar kavramının meşruiyetini tartışmaya açmanız ve bunlar hakkında bilimsel dil kullanarak bir şeyler çiziktirmenizi istiyor olabilir. tabi yazarken weberin otorite tanımından ve çeşitlerinde de bahsetmeyi unutmamak gerek.

ama asıl önemli olanderste ne işlediği. çünkü fizik yasaları gibi temel bilinmesi gereken şeyler söz konusu değil sosyal bilimlerde.
  • gis  (21.04.15 23:39:42 ~ 23:40:20) 
bir insan tabiatı tarif ediyor, ona dayanarak da diyor ki, eğer idareci korkulan bir şey olmazsa düzeni sağlaması insanın bu tabiatı dolayısıyla mümkün olmayacaktır.

adamın en meşhur alıntısı be canım... neyse.

işte, insan tabiatı ne, ona bakıverin bir. "seni severlerse şımarırlar"ı usturuplu demek için.
  • e haliyle  (21.04.15 23:42:44) 
o halde protector'un önerisi bence güzel. boetie ile giriş yap. iktidarın kaynağını ve meşruluğunu incele. sonra machiavelliye geç. prens gücünün meşruluğunu nasıl sağlar? kimler yönetme gücüne sahiptir ve halk nasıl yönetilir, güdülür? korkuyla mı yoksa uzlaşma ile mi?


  • sporty  (21.04.15 23:45:10) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.