[]

Bisiklettten Anlayanlar Bir Yardım Lütfen

İstanbul'da binmek üzere bisiklet alacağım. Kriterlerim şöyle:

Trafikten korkuyorum, pek girebileceğimi sanmıyorum. Sahilde binerim. Fırsat olursa şehir dışında daha bozuk zeminde kısa turlar yapmak isteyebilirim ama. Çok ağır olursa eve taşıyamam. Kadrosu ömür boyu garantili markalara bakıyorum. Daha sonra parçaları değiştirebilirim belki. İki tane bisiklet alacağız. Bisiklet başına 600 tl diye çıktığımız yola bisiklet başına 1500 tl'yi geçmesin şeklinde devam ediyoruz.

Çocukluktan beri bisiklete binmedim. bisiklet donanımı konusuna çok yabancıyım. Bir süredir yaptığım araştırmalardan çıkardığım ve çıkaramadığım sonuçlar:

28 jant olsun. Sabit kadro olsun. Sele-gidon mesafesi fazla olursa rahat edersin yoksa sırtın ağrır (fakat benim baktığım merida, specialized gibi markalardaki şehir/hybrid modeller pek öyle değil, sorun olur mu?) V fren olsun, disk olacaksa hidrolik olsun ama bakımı zor ve ağırlık yapar. En fenası da ön amortisör konusu. Alırsam kilitlenebilir hidrolik alacağım. Fakat bu ön amortisörlü maşayı bir grup insan övüyor diğerleri kötülüyor, bu yorumlar birbirini götürüyor elde var sıfır. Mesela merida'nın şu iki bisikletine bakalım:

www.meridaturkiye.com
www.meridaturkiye.com

Bunlar ne bisikleti, kullanım alanı açısından farkları ne? İlki amortisörlü diğeri sabit maşa. Fiyatları denk olduğu için bu ikisini linkledim, fiyat açısından ilkinin bir alt modelini düşünmüştüm ben aslında. yani şu: www.meridaturkiye.com

Peki Specialized'ın meşhur Sirrus'unun bunlardan farkı ne? www.specialized.com

Bu tarz modeller için kadro boyu seçerken hangi bisiklet türünü baz alacağız? Şehir ve dağ bisikletlerininki birbirinden farklı çünkü. Boy mu yoksa bacak boyu mu önemli? Benim boyum 1.65 ama bacak boyum 80 mesela. Boyu 1.75 bacak boyu 75 olan birinden daha büyük bisiklete mi bineceğim? Kadın bisikleti alırsam ne olur ya da ne olmaz?

gibi şu an sonunun gelmeyeceğini fark ettiğim sorularım var. sabredip de okuyan ve cevap veren olacak mı merakla bekliyorum :/

 
dahon veya tern alarak sıkıntıların hepsini geçebilirsiniz. eğer ben jant istiyorum ağır olsun istiyorum city bike istiyorum diyorsanız sedona veya merida bakınız.

bisikletleri deneyebileceğiniz yerden alın. üstüne binmeden karar vermeyin. satıcılar genelde tok olur ama denemek isteyene hayır demezler.

fren konusuna gelince fren ne kadar basit olursa masrafı bakımı o kadar kolay olur tabiki v-fren şehir içinde dışında işinizi görür. abartılı saçma salak şeylere para vermeyin.

bisikleti alırken üstündeki lastiğe dikkat edin. lastik konusu bütün sürüş konforunu değiştiriyor. schwalbe modellerine bakın. üstünde schwalbe gelen bisikletler iyi bisikletlerdir.

specialized tamamen marka satıyor. bisikletin kadrosu dışında her şey diğer markalarla aynı. kadrolarda yıllar önce çıkan modellerin kopyaları genelde pek arge yapılmaz. zaten 1500 tl fiyat aralığınız varsa kadro kalitesinden çok üstün performans beklemeyin bu fiyata alacağınız bisiklet size ömür boyu yeter.
  • fukka  (21.04.15 13:45:01 ~ 13:50:35) 
linkler çalışmıyordu, düzelttim.

@fukka katlanır bisiklet istemiyorum. 12-13 kiloluk nispeten daha hafif şehir/tur bisikletlerine bakıyorum. merida ve scott bakıyorum şu anda. v fren alacağım. biraz daha araştırıp 2014 model bin lira civarı bisikletler bulunca specialized'dan vazgeçtim. en düşük bisikletini alabilecektim zaten, gerek yok çok pahalı. lastikler hakkında hiçbir bilgim yoktu teşekkür ederim tavsiye için.
  • aggromela  (21.04.15 14:27:57 ~ 14:28:42) 
geçen yaz bisiklet aldım ve izlediğim yöntemi belirteyim.

delta bisiklet, aktif pedal, bikeandoutdoor, orbea mağazası, giant mağazası, kaçkar bisiklet ve aklıma gelmeyen bir kaç mağazaya gittim oradaki modellerden beğendiklerimi bizzat test ettim.

seçtiğim firmaların bu işten anlayan firmalar olmasına ve profesyonel olmasına dikkat ettim ki hem beni bilgilendirsinler hem de para kazanmak için bisiklet kakalamaya çalışmasınlar.

tam beklediğim gibi oldu ve hepsi de gayet yakından ilgilendi. hiçbiri elindeki bisikleti zorla satmaya kalkmadı.

bunu neden söylüyorum. birincisi internette gördüğün modeller stoklarda kalmamış olabiliyor. mesela benim aklımda cannondale quick almak vardı almadan önce delta bisikletin sitesinde modelleri inceledim bir çoğu da stokta gözüküyordu ancak mağazaya gittim bir tane bile quick serisi kalmamıştı. internette bakarsın beğenirsin sonra bi bakarsın ki o bisikletten bedenine uygun olanı yok.

o yüzden internetten arastırmakla vakit kaybetme bir gününü bu işe ayır ve tek tek mağazaları dolaş.

son tahlilde scott, orbea, trek ve specialized arasında kaldım ben ve kararımı specialized sirrus'tan yana kullandım pişman da değilim.
  • halitkin  (21.04.15 14:37:52) 
halitkin +1

ben ise uzun süre araştırdım. ilk bisiklet alma fikri doğduğunda bütçeyi 500-600 arası tutarım diyordum. sonrasında araştırmalar, sözlükte ve burda konuştuğum kişiler sonucunda bisikletten tat almak istiyorsan bütçeyi arttırmam doğrultusunda oldu. bütçeyi arttırdığın zaman çeşit artmakla beraber marka seçim şansın hem artıyor hem azalıyor. daha elit markalara bakmış oluyorsun.
markalar hakkında da fikirler oluştuktan sonra bu sefer nasıl bir bisiklet almalıyım fikri doğdu? hızı seviyordum. ama yarış bisikletinin tasarımı filan hiç bana uymaz diye düşünürken, yol bisikleti kullanan arkadaslar bir bir çıktı karsıma. ve bu fikirden uzaklasmak da hiç güç olmadı. iyi ki de beynimi de güçleştirmemişim ve inat gitmemişim. beynimin yıkanması açıkcası haz verdi. şu an orbea h30 avant serisini kullanıyorum. keşke 5 sene önce alsaymışım diye de hayıflanıp duruyorum. ha bu arada, ıyı bır bısıkletcıye gıttıkten sonra, kadro boyunu vs hep onlar ayarlıyor zaten. o aklınıza takılmasın..
  • hede hodo  (21.04.15 14:52:24) 
şurdan devam et o zaman www.velespit.com


  • fukka  (21.04.15 14:56:30) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.