[]

tez yazmak

neden zor?
neden karar veremeyiz şu mu olsun bu mu olsun diye?
ya da kurallara uyarak yazmak mı zor geliyor?

24 kaynaklı tez olur mu?

ayrıca ne kadar rahat biriysem aslında 2 günde yazabileceğim tezi şimdi yazamıyorum.

atıfları nasıl yapıyorduk?
her paragraf atıf mı olacak yani? nolcak ya bizim okulun tez yazım kuralları yalan çok hafif geçilmiş :(

 
ciddi ama muhtemelen cevabını aradığın sorular değil. Yine de, rahatsız edici olacak olsa da, cevap vereyim;

1. hayır zor değil
2. çünkü yazmayı ve düşünmeyi değil, okuyup ezberlemeyi özümseten bir sistemin içinden çıkmışsındır.
3. muhtemelen yazma eyleminin kendisi zor geliyordur, kuralar değil
4. olur
5. her okul farklı bir sistem öneriyor. "Soyad A. (Yıl), kitap adı, çeviren, şehir: yayınevi" klasik
6. Belli bir oranın üstünde direk alıntı yapamazsın.
  • protector  (21.04.15 02:36:47) 
@protector ezberci eğitim türkiyenin maalesef en büyük eğitim sorunu ama benim tez yada herhangi bi rapor için problemim değil sadece özenerek bişeyleri yapıyorsun mükemmel olsun istiyorsun ya hah bendeki kararsızlık sıkıntı vs bu yüzden. tez yazım kurallarının ortak hali yok dediğin gibi her okulun farklı. bizim okulun bana göre çok çok eksiği var. şu zamana kadar edindiğim bilgi birikimini rahat rahat kullanabilir miyim pek orayı anlamadım açıkçası. taslağı çıkardım ama işte emin değilim daha eklesem mi diye. her önemsediğim ödevde böyle gerilimli ikilem yaşıyorum :(


  • indescribable  (21.04.15 02:46:57) 
Yüksek lisans teziyse, yazının içeriğinden çok şekli ve yapısı önem kazanıyor. Çünkü kimse içeriğini önemsemeyecek. Sen içeriğine önem versen de, en iyi ihtimale doktora tezine ve olacaksa akademik yaşantına iyi bir temel sağlar. O yüzden şekil ve yapıya önem vermeye geri dön. Şekilden kasıt; atıf, kaynakça, aralıklar, yazım kuralları vb.'nin eksiksiz olması. Yapıdan kasıt da, konu dışına sapmaman. Bunu da ekleyeyim mi dediğin şeylerin hiçbirini ekleme. Yazıda nereden çıktığı belli olmayan bir dal bulunmasın. Hiçbir zaman konunu tam anlamıyla kavrayamazsın zaten. Bilgi birikiminin tamamını yansıtmaya çalışmaman lazım bu sebeple. En sevdiğin bölümleri bile elemen gerekse, ele. Onları kullanacak bir sürü yazı daha yazabilirsin.

edit: bunları sosyal bilimler çerçevesinde söylüyorum ama çok fark etmiyordur herhalde.
  • protector  (21.04.15 02:56:53 ~ 02:59:29) 
3 yıldır tez aşamasında olup pek bir şey yazmamış biri olarak biraz karalayayım:

aslında zor değil de düzenli çalışma istiyor bence. düzen kaybolunca da tekrar yakalamak zor. ben bi dağıttım bi daha toplayamadım, dondurup askere gittim. geldim değişen bi şey yok.

kurallara uymak zor bence. tez yazım kılavuzuna bakınca içim kararıyordu. bu da düzensizliğim yüzünden yine.

24 kaynaklı tez olur da turnitin gibi bir programa sokup "alıntı oranı" tespit edebilirler. odtü'de %12 miydi neydi tam hatırlayamadım yalan olmasın şimdi. bunun için siz de yönetmeliğe falan bakın. ulusal tez merkezi'nden indirip bakın, cidden çok kaliteliler de var, süper dandikler de var. hatta özellikle bir teze denk gelmiştim, ben onu hocama götürsem bana edeceği lafları düşünüp bilgisayar karşısında utandım, o derece. sonuç olarak kendim de 2 adım ilerleyemedim tabii. adam öyle veya böyle bitirmiş.

atıflar için bkz. tez yazım kılavuzu. her paragrafın atıf olması da yine alıntı oranına takılabilir, okulunuza bağlı. paraphrase yapabilirsiniz de teziniz sizi ne kadar tatmin eder bilemedim.

ben ilk başladığımda "iyi bi şey yaparım yea, okurum bol bol" falan dedim, sonradan hevesim kaçtı. ortaya iyi bi şey çıkarmaya çalışıp da tatmin olamayınca olaydan daha çok kopabilirsiniz, o yüzden kararsızlığı ve karamsarlığı bi kenara bırakıp yazmaya başlayın bir şekilde. yüksek lisans teziyse işiniz daha kolay, kurallara uyun, intihal şüphesi bırakmayın, teziniz güzel görünsün. ortaya yeni bir teori atmanız beklenmiyor sonuçta.

çok dağınık bir cevap oldu sanırım ama okulunuzun eksikleri olsa da bir şekilde öğrenin, okulunuzda son yıllarda yazılmış tezleri indirip onları baz alın vs. yapın işte bitirin tezinizi. kolay gelsin.
  • infernal majesty  (21.04.15 03:12:46) 
Lisans tezi. 4 ana başlık yapmayı planlıyorum aslında. Son başlık neredeyse tamam ilk başlık zaten giriş bölümü 2 ve 3 te neler yazacağım konusunda tedirginim


  • indescribable  (21.04.15 03:13:30) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.