[]

Yurtdışında Master yapmak ya da yapmamak.

Merhabalar, daha önce de bu konuyla ilgili buradan mantıklı fikirler almıştım o yüzden tekrar yardımınızı rica etmeye geldim.

Finlandiya Tampere University of Technology'ye master için kabul aldım (mühendislik). Harç yok Finlandiya'da, dolayısıyla aylık ortalama 550 euro civarı bir paraya ihtiyacım var iki sene boyunca. Programın ikinci senesinde düşük de olsa üniversitede iş bulma imkanım var, mezuniyet sonrası ise olay tamamen şansa kalmış durumda, direk bir şeyler bulabilirim veya bulamayıp eve dönmek durumunda kalabilirim.

İkinci ihtimal ise ODTÜ'de asistanlık sınavına girip asistan olmaya çalışmak ya da savunma sanayisinde güzel maaşlı bir işe girmek. Gönlüm ilkinden yana ama finansal risk biraz büyük olduğu için ve risk edeceğim para benim değil ailemin parası olacağı için biraz kararsızım.

Orada kabul aldığım program hydrolik güç sistemleri (fluid power). Benim şimdiye kadar aklımda olmayan bir daldı ama anladığım kadarıyla Türkiye'de de Avrupa'da da baya yaygın. Burada kalırsam akışkan mekaniği çalışmak istiyorum konuya ilgim olduğu ve teknik derslerimi de hep o dalda aldığım için.

Napmalı ne etmeli, fikri olan var mı?

 
Muhtemelen aylık 550 eurodan fazlasına ihtiyacınız olacaktır. Ama gene de ben yurtdışında yapın derim, kalsanız da, dönseniz de çok faydasını görürsünüz.


  • erostrada  (15.04.15 21:14:10) 
Dostum paran varsa gönlünün istediğini yap. Belli ki paran yok, burs da alamıyorsun. O zaman seve seve burada kalacaksın. Gayet basit bir hesaplama yani. Ama aylık 550 Euro'ya Avrupa'da anca Polonya'da falan master yaparsın, bayaa zor o kadar düşük olması diye düşünüyorum ki 550 EUR da 1500 lira yapar neredeyse aylık.


  • roket adam  (15.04.15 21:17:25) 
550 euro'dan fazlasina ihtiyaciniz olur bence de. Sigortasi, kirasi, yiyecegi, yolu filan derken artabilir harcamalar. Girmeden iyice arastirmanizi oneririm.

Eger durumunuz varsa gidin derim. Cok degil ama az zorlanarak halledilebilecek bir seyse de gidin derim. Orada para sikintisi cekme ihtimaliniz olmamali. Burs filan kovalama ihtimaliniz var mi?

Alaninizi bilmedigim icin o konuda bir sey diyemiyorum.
  • ruhi mucerret  (15.04.15 21:18:17 ~ 21:20:09) 
Aynı üniversiteye iki sene önce Erasmus ile gitmiştim, 550 yetiyor hakikaten sıkıntı yok o varsayımda. Ama yine de risk alınmalı mı kafamda deli sorular.


  • heartcollector  (15.04.15 21:34:01) 
gitmezsen pişman olabilirsin. gittiğinde pişman olsan da denedim der dönersin.


  • gis  (15.04.15 21:59:35) 
ne yap ne et para bul git!!!


  • crax109  (15.04.15 22:12:53) 
Okurken calisma izni alabiliyormusun onu ararstir, ayrica okul icindeki is olanaklari (kütüphane, labaratuar vs.) arastir. Finlandiyada fiyatlar nasil bilmiyorum ama almanyada ayda 400 euro harcayarak masterimi tamamladim. 230 kira + 120 yemek (sadece evde, disarda yemek durumunda kalirsan sandvic yaptim) + 50 de diger masraflar. Ayrica saglik sigortasi masrafin ne olacak ona bak, cünkü büyük ihtimalle zorunlu ve fiyatlari cok degisken.Aylik 50 euro da olabilir, 200 euro da. Son olarak da sunu ekleyeyim düzenli giderlerden cok düzensiz ve ani giderler zorluyor insani. Ev depozitosu, ucak bileti, telefon bozulur, bilgisayar bozulur, pahali bi kitap alman gerekir vs.


  • emrahday  (16.04.15 12:16:44 ~ 12:17:55) 
Bahsettiğin üniversiteye erasmus programında gittim. Aylık 550 euro ile açlıktan ölürsün.


  • mayday  (16.04.15 12:25:37) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.