[]

rapor süreleri

ikidir doktorlardan bu rapor sürelerini duyuyorum: myomektomi olduğumda doktor bu tür ameliyatlarda kanuni rapor süresi 30 gün demişti. geçen hafta da zatürre teşhisi koyan doktor zatürrede 10 günlük rapor verebiliyoruz dedi.

yani anladığım kadarıyla ortada bir yönetmelik/kanun var ve hastalıklar liste halinde belirtilip hastaya verilebilecek istirahat raporu süreleri belirlenmiş.

google'da aradım ama bulamadım; büyük ihtimalle anahtar kelimeleri yanlış giriyorum.

hangi yönetmelik, genelge ya da kanun bu?

 
Doğrudan mevzuat ismi veremeyeceğim ancak zamanında epey uğramıştım rapor işleriyle. Aralarındaki farkı söyleyebilirim dilerseniz;

*10 günlük raporu hekim tek başına verebilirken, 30 günlük rapor ise kurulca verilebilmekte. Bu yüzden hekimler 30 günlük rapor vermeye pek yanaşmıyorlardı ben rapor peşinde koştururken.
  • opium  (23.03.15 12:33:22) 
heyet raporu ile bireysel doktor raporu arasında fark olduğunu biliyorum. ama bunlar hiç o konuya girmeden, direkt şu hastalığa verilecek rapor süresi bu kadar belirtilmiş diyorlar. o yüzden bir liste mi var acaba böyle diye merak ediyorum.


  • in pyjamas  (23.03.15 12:36:49) 
yönetmelik yok. doktorun kendi uygulamasıdır o. her doktora göre değişir. konuyla ilgili tek yönetmelik maddesi tek hekim raporunun maksimum 10 gün olabileceğidir. daha fazlası için heyet raporu gerekir. bu yüzden tamamen hekimin kendi kanaatine bağlı bir şeydir. isteyen doktor uygun gördüğü takdirde gribe 10 gün rapor yazar, isteyen doktor uygun gördüğü takdirde zatürre'ye 2 gün rapor yazar. hastaya bu konuda bir laf düşmez.


  • fayfim  (23.03.15 12:55:04 ~ 12:55:35) 
ya hu doktora gidip bana altı ay rapor yaz da yılın yarısını çalışmadan geçireyim demedim. kendiliklerinden bu açıklamaları yaptılar. ben de iki doktorun konuşmalarından kendimce bir çıkarımda bulundum ve merak ettim sadece, yoksa onlar rapor yazmasa da izin alıp evde oturmak çok zor bir şey değil zaten çalışmak istemeyen insan için.

ama hastaya laf düşmez demek de yersiz oldu şimdi. kendi sağlığım konusunda bana laf düşmeyecek de kime düşecek sorması ayıp. doktorların çok da sağlıklı ortamlarda çalışmadıklarını ve daraldıkları çalışma şartlarında kimi ihmaller olabileceğini bilirken, o sıkışıklıkta yeterli değerlendirmenin yapılamayacağını düşünmek ve kendimin takipçisi olmak bana düşer. kimse kusura bakmasın.

neyse, sorumun cevabını aldım en azından. teşekkür ederim.
  • in pyjamas  (23.03.15 13:18:22) 
tek hekim raporu en fazla 10 gün olur, kurul raporu yani en az 3 hekimin birlikte çıkardığı rapor 10 günden fazla olabilir.


  • sublimlesemeyennaftalin  (23.03.15 13:30:03) 
dediğim gibi, istirahat raporu sadece hekim kanaatidir. hastaya bu konuda herhangi bir laf düşmez. hasta kendimi kötü hissediyorum bana 3 gün 5 gün 1 ay rapor yazın diyemez. siz bana 5 gün yazmışsınız ama bence 2 hafta vermeliydiniz diyemez. kanunlar bu değerlendirmeyi tamamen doktora ve onun tıbbi öngörüsüne bırakmıştır. o yüzden atıyorum kimi doktor prensip olarak zatüreye 1 aydan fazla rapor vermez, kimi doktor 1 haftadan fazla kimisi 3 gün.

bu konuların çalışmak istemek ve istememekle değil, hastanın tahmini olarak ne zaman çalışmaya hazır hale gelebileceği, çevresindeki insanlar için ne kadar süre sonra tehdit oluşturmayacağı vs vs ile belirlenir. eğer verilen rapor bittikten sonra kendinizi hala çalışamaz durumda hissediyorsanız tekrar doktora görünmeniz gerekir. yapılacak tıbbi muayene sonucunda da çalışıp çalışamayacak durumda olduğunuz, ne kadar süre rapor gerektiği vs yine ilgili doktor tarafından en doğru şekilde değerlendirilecektir.

en başta da söylediğim gibi bu süreçlerin hiçbirinde hastanın bir belirleyiciliği yok. hasta sadece doktordan rapor durumunu değerlendirmesini rica edebilir. gerek olup olmadığı, gerekiyorsa süresi tamamen doktorun bileceği iş. isterse 10 gün verir, isterse hiç vermez.
  • fayfim  (23.03.15 14:01:04) 
he kişisel görüşümse zatürre tanısıyla 10 gün rapor aldıysanız türkiye şartlarında fazla karıştırmayın, zaten alabileceğiniz üst sınırdan rapor almışsınız demektir. normalde 5 gün falan veriliyor.


  • fayfim  (23.03.15 14:03:28) 
karıştırdığım falan yok ki. zaten doktorun kararına karşı çıkacak birikimim yok kendi durumumu gözlemlemekten başka. o kısımda sorun yaşamıyorum. kimseyle rapor pazarlığı da yapacak değilim, vay bana az rapor verdi doktor da demiyorum. sadece iki ayrı doktordan duyduğum ortak bir ifade olunca bu konuda yasal bir düzenleme mi var acaba diye merak etmiştim ben. ben sormadım, kendiliklerinden söylediler. hepsi o kadardı. yoksa iyileşme/rapor talebi konularında hem fikiriz.


  • in pyjamas  (23.03.15 14:32:42) 
yönetmelik, genelge falan yok ama genel yaklaşım var sonuçta.

zatürrenin iyileşme süresi 3 aşağı 5 yukarı bellidir. myomektominin de öyle.
apandisit ameliyatı olan adam ertesi gün ayağa kalkar, 3. günden sonra rahat yürür sıklıkla.

rapor süreleri arasında hekimler arasında farklı yaklaşımlar vardır ama bir hastalığın da iyileşme süresi tahmin edilebilir bir süredir.
  • siradisi00  (24.03.15 09:00:15) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.