[]

which/that farkı

sıfat tamlamalarında, belli ki birbirinin yerine kullanamadığımız which ile that'in ayrımına nasıl varabilirim?

Mesela şurada:

-James published his book entitled Principles of Psychology, --- established a number of practicalities for the sort of questions --- psychologists would focus on for years to come.

İlk boşluk which, ikincisi that iken,

burada da:

-Hamlet reveals his personal perceptions of the events --- take place in his homeland and --- are either indirectly or directly tied to his father's murder.

ilkine that, ikinciye which gelmiş.


Bunun olayı nedir?

 
which'in kullanılabildiği yerlerde that de kullanılabiliyor ama her that'in yerine which kullanılamıyor, öncelikle bunu bilelim.

bunun dışında:
that, genel ve birbirinden farklı iki durumu bağlarken kullanılır.
which ise ana cümlede birşeyden bahsedilir ve yan cümlecikte ekstra bilgi verilirse kullanılır.
ayrıca which kullanırken virgül gelebilir ama that kullanırken gelmez.

birinci cümlede belirli bir kitaptan bahsediliyor ve devamında kitaptan ayrıntılı olarak bahsedilen cümlecik geliyor, bu yüzden which gelmiş (kitap unique bir şey olduğu için which öncesi virgül gelmiş. bahsedilen nesne biliniyorsa virgül gelir) yan cümlecik ile bağlı olduğu son cümlecik birbirinden farklı konular olduğu için that ile bağlanmış.

ikinci cümlede ilk kısma that gelmiş ki bu that farklı olayları bağlıyor (yani hamletin kişisel algıları ile anavatanı). ikinci kısım ise which olmuş çünkü directly veya indirectly ilgili olan şeyler kişisel algısı zaten. kişisel algının devamı o son cümlecik.
  • lesmiserables  (20.03.15 02:44:13 ~ 03:00:02) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.