[]

kitap basmayı ne zaman bırakırız?

e-kitap teknolojisinden bahsediyorum. kağıt fabrikalarından, matbaalara, yayınevlerine kadar hepsinin devre dışı kalacağı o dönem ne zaman gelir sizce? biz görür müyüz?

mesela sadece okuyucu tarafından değil yazarların durumunu da doğrudan ve olumlu etkileyebilecek bu tür sitelerin sayısı gün geçtikçe artıyor: leanpub.com (daha çok teknik konularla ilgili kitaplar var gerçi)

zamanla yayınevlerine olan ilginin ve ihtiyacın bitmesiyle bu durumun kağıt fabrikalarına kadar etki etmesi sonucu bu basılı kitap dönemi de sona erer sanki artık. ne diyorsunuz?

 
hiç bir zaman.


  • mega idea  (09.03.15 13:26:57) 
umarım en kısa sürede olur.


  • sta  (09.03.15 13:29:20) 
10 seneye tamam o iş


  • aeroflot  (09.03.15 13:32:41) 
ilk ahizeli telefonlar evlere girmeye başladığında biri sorsaydı "mektuplaşma ne zaman biter" diye, muhtemelen "hiçbir zaman" derdi büyük bir çoğunluk.

kitapların neredeyse tamamen dijitalleştiğini bence biz görürüz. ama basılı kitap tamamen bitmez. onun da bir alıcısı olur. fotoğrafçılar mesela. vesikalık çektirmek dışında fotoğrafçıya giden yok ama her mahallede bir fotoğrafçı var.
  • make a wish  (09.03.15 13:39:47) 
bence cok uzun zaman alir. Nasil ki televizyon radyoyu yok etmeyip kullanim seklini degistirdi (artik aksamlari evde radyo dinlemek yerine, yolda ve arabada dinleniyor), nasil ki internet basili gazeteyi tirajlari önemli ölcüde düsürse de yok etmeyip sadece geleneksel yöntemleri tercih edenlere hitap eden sekle döndürdüyse, insanlarin gazete ve radyo ile karsilastirildiginda cok daha fazla duygusal bag olusturdugu, arsiv gelenegine dahil olan, en kötü ihtimalle dekoratif dahi olsa kullanilacak basili kitabi ortadan kaldirmasi cok kolay olmayacak. Ama bence kullanim amacini cok degistirecek, yani evlede dekor, cok sevilen bi eserin arsivlik kopyasi, arkadasa bir hediye olarak kullanilacak.

Dijital kitap okuyorum ve tercih ediyorum ama bir yanim da benim icin önemli kitaplari elinin altinda bulundur diyor.
  • emrahday  (09.03.15 13:39:49) 
Bunun için yani kitap basmayı bırakılması için bir ihtiyaç doğması gerekir. E-kitaplar çıktı ama görüldü ki bütün sektörü bir anda değiştirip yeni bir yola sokacak kadar tutulmadı.
Çok önemli bir ihtiyaç doğduğu zaman ancak bırakılabilir diye düşünüyorum ama yine de bilinmez ama şahsi fikrim kısa zaman içerisinde olmaz diye tahmin ediyorum. en azından bizler ve çocuklarımızı görmez yani bir 100 yıl kitap yine aynı kitap diye tahmin ediyorum.

  • erty_ksk  (09.03.15 13:42:03) 
  • superb  (09.03.15 13:42:37) 
ben e-kitap okumayı sevmiyorum, kitaba konsantre olamıyorum nedense. matbu kitap daha çekici geliyor bana.


  • animalman  (09.03.15 13:45:36) 
hiç bir zaman olmayacaktır. mserdark'ın bloğu e-kitaplarla ilgili yazılarla dolu. biraz incele istersen.


  • widee  (09.03.15 13:49:31) 
e-kitap'ı çok büyütüyorsunuz, şekilci marjinal tipler dışında kimse kullanmıyor bu e-kitap denen zırvayı, sanıldığı gibi devrim falan yapmadı .


  • docrivers  (09.03.15 13:52:40) 
e-book klasik basım kitabın sunmadığı avantajları sunuyor. sürekli elinin altında olduğu için daha hızlı ve daha fazla okuyorsun. otobüs beklerken, otobüste ayaktayken, yatmadan önce -ışık kapalı olsa bile- hatta tv karşısında bile açıp okuyabiliyorsun. diğer türlü okumanın bir ritüeli var. kendini psikolojik olarak kitap okuma eylemine hazırlayacaksın,ortam şartlarını optimize edeceksin falan. fakat dendiği gibi klasik basım kitabın alıcısı, yeri, önemi farklı. tedavülden tamamıyla kalkacağını sanmıyorum.


  • damdanakan  (09.03.15 14:05:36) 
docrivers, hele bir dur, yavaş yavaş olacak elbet :) tabii bir de aslında basılı kitabı savunanların argümanları çok daha fazla şekilcilik içeriyor.


  • soso  (09.03.15 14:07:00) 
Ne zaman ağaçlar biter, işte o zaman basılmaz kitaplar...
Bu sektörün içinden biri olup şöyle diyebilirim, teknoloji o kadarda çabuk ilerlemiyor (ilerliyor tabi ki ama bize yansıtılan çok geri) o yüzden bizim nesil göremez kitapların yok oluşunu.

Kitapların yok olması için, eğitim sistemininde komple elektroniğe geçmesi lazım. Bu da gerekli maddi bir yük gerektirir. Şu an tamamen kitabın olmadığı elektronik eğitimi destekleyecek bir ülke yok. Siz sadece keyfi kitap okumayı düşünmüşsünüz, ama kitaplar her yerde.

Şöyle bir şeyde var tabi eskiden ansiklopediler vardı, şimdi günümüzde kimse kullanmıyor. Çünkü bütün bilgiye internetten ulaşabiliyorsun. Şahsi fikrim kitapların dergilerin basımının bitmesi çok uzun zaman alır. Reklam olduğu sürece matbaalar, yayınevleri bitmez benim fikrim.
  • arockm  (09.03.15 14:23:55) 
e-kitap denen zırvayı şekilci marjinal tipler dışında kullanan da var. Ben kullanıyorum.
1500 sayfa kitabı her gün sabah akşam tuğla gibi taşımak zor geliyor mesela. Not almak, bir cümlenin altını çizip onun kenarına işaret koymak zor geliyor. Kindle cebimde her dakka, gayet konforlu oluyor. Not alacağım yeri hightligt ediyorum, ya da kısaysa not olarak yazıyorum. Ben çok memnunum, bok atmadan önce bi denemenizi tavsiye ederim.
Bu demek değildir ki, hardcopy kitap kötü, e-kitap iyi. Ya da tam tersi.
Olay çok basit: kitap okumak istiyorsun. Hangisi işine gelirse onu tercih ediyorsun. e-kitap okumak benim işime geliyor. daha konforlu olduğunu düşünüyorum. Ama bu hardcopy kitap almama da engel değil elbette. Bu bir yarış değil ya da taraf seçme meselesi değil. Kitap okumayı e-kitaptan mı yoksa normal kitaptan mı okumayı bir taraf olma mevzusu haline getirmek yanlış.


Soruya gelecek olursak.
Herşeyden önce türümüzün kağıt ihtiyacını düşünelim. Kitap, defter, matbu evrak, fatura, ambalaj vs vs.
Birçok farklı ihtiyaç grubu var. Kitap bunlardan sadece bir tanesi. Bugünden itibaren 1 tane bile kitap basılmamaya başlansa bile bu tüm kağıt fabrikalarının kapatmasına sebep olacak kadar etkilemez.
Ambalaj sanayi çok büyük bir iş kolu örneğin. Buzdolabı alıyorsun, ambalajı karton, ayakkabı, cep telefonu, parfüm, vs vs. satın aldığımız birçok şeyin dışında karton ambalaj var. Bu ürünler satılmaya devam ettikçe bu ambalajlar için kağıt, karton üretilmeye de devam edecek. Bu malzemenin yerine başka bir malzeme kullanılmaya başlanmadığı sürece.
  • battal gemalmaz  (09.03.15 14:35:35) 
e kitaplar ucuzlarsa. şimdi e kitaplardan bazılarının fiyatları basılı kitaptan yüksek. zaten 300 tl e reader alıyorsun.bir de e kitaba para verirsen olmuyor.


  • gotic  (09.03.15 15:29:43) 
mektup bir yana, atıaln kartlar bile hala bitmedi ise, o da bitmez.

onun da dışında, kütüphane diye bir kavram var. nereye bitsin o da.
  • kulkke  (09.03.15 15:34:45 ~ 15:43:44) 
@Sour Ipad tarzi tablet bilgisayarlardan kitap okumak göz yorucu, cünkü bunlar ekran isigi kullaniyor ama Amazon Kindle paperwhite gibi e-kitap okuyucular ise ekran isigi teknolojisi ters yönden etkiledigi icin uzun sürelerde bile göz yormuyor, zaten ekran görünümü normal kagittan farkli degil. Günes isiginda ise yine cok iyi normal kitaptan farkszi. tablet bilgisayarlarda ise günes isigi altinda (özellikle deniz kenarinda kumsalda) okumak zor olur.

www.engadget.com

Dezavantaji ise sayfalari hizla gezmek zor oluyor yani sayfalari hizla cevirerek bisey aramak normal kitaba göre zor. Avantaji ise icine yüzlerce kitabi doldurup heryerde yaninda tasiyabilir, entegre sözlük ile bilinmeyen kelime isaretlenerek arastirilabilir, wikipedia baglantisiyla daha cok bilgi edinilebilir.
  • emrahday  (09.03.15 15:50:47 ~ 15:51:16) 
emrahday, ben geçmedim henüz bu olaya bilmiyorum bu yüzden tam olarak. yok muydu kitap içerisinde pratik arama opsiyonların bu kindle'larda?

bir de ansiklopedi örneği iyi oldu. hakikaten ansiklopedi kullanan kaldı mı? ufak bir örnek, her daim kullanılan da birşey değil ama 200 küsür yıllık britannica'nın bile tamamen dijitalleştiği bir ortamdan bahsediyoruz.

onun dışında battal gemalmaz'ın da dediği doğru tabii, sırf basılı kitap olayı bitti ya da eski etkisini kaybetti diye tüm kağıt fabrikalarının ciddi şekilde etkilenebileceğini düşünmem hataydı biraz sanırım.
  • soso  (09.03.15 19:01:55) 
Bilemiyorum ama bir an once biraksak cok iyi olacak. Kagida basili, ciltli, sayfalari isaretlenmis, baski kokulu kitap rutielleriyle daha fazla oynasmanin alemi yok. Dunya'nin biryerlerinde birileri hayatimizi kolaylastiracak seyler yapiyor ve bunlar hayatimiza girmeli. Girecek zaten.
Ayrica, teknoloji insan evladinin en iyi dostudur canlilari saymazsak.

  • delifaruk  (09.03.15 19:17:24 ~ 19:18:36) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.