[]

cogul eki yazimi- iştirakler

Sanirim son hecedeki unluye bakiliyor cogul eki getirirken: a, ı, o, u ise -lar aliyor, digerleri is -ler.
Peki iştirak kelimesi neden iştirakler haline geliyor iştiraklar olmasi gerekirken?

Bunun gibi baska kelimeler var midir akliniza gelen?

 
a'daki inceltme sesi yüzünden olabilir. Kelimenin aslı iştirâk olabilir. Ama o zaman rüzgâr neden -ler olmuyor diye sorarsın haklı olarak. Ben de iştirak "Yabancı dilden geldiğinden olabilir" diyerek kıvırmaya çalışırım. Başka kelimeler de var, onlar da Arap veya Fars kökenli. Editleyeceğim.

Edit: Kelimenin aslı iştirak imiş TDK'ya göre. Çoğul olduğunda inceltiyoruz ama o a'yı. Çok fena atmışım. Araştırıyorum.

Edit2:Atmamışım, iştirâk'miş aslında.
tr.wiktionary.org:T%C3%BCrk%C3%A7edeki_Arap%C3%A7a_k%C3%B6kenli_s%C3%B6zc%C3%BCkler_i%C3%A7in_TDK_taraf%C4%B1ndan_%C3%B6nerilen_kar%C5%9F%C4%B1l%C4%B1klar

Edit3: "intihal" kelimesi de aynı. intihaller. misal kelimesinin çoğulu Arapça emsal ama biz misaller diyebiliyoruz. "usûl" var ne idüğü belirsiz. Hepsi şapkalılardan. Bu şapkadan bir şey çıkacak. Belki bazılarını Türkçeleştirebildik ama bazılarını Türkçeleştiremedik, öyle kaldı.
  • aychovsky  (07.03.15 11:28:55 ~ 11:37:31) 
onu ben de dusindum de dedigin gibi incelmeye ragmen -lar aliyor kelimeler.
Hem ruzgar da fars kokenli degil mi zaten?

  • sckxyss  (07.03.15 11:31:38) 
yalnız düşündüm de cidden çok örneği varmış.
kemal, cemal gibi özel adlar da -ler alıyor. ortak noktası şapka hepsinin.
peki türkçe kökenli ve kalın ünlüyle bitip -ler alan var mıdır acaba?
  • sckxyss  (07.03.15 11:50:44 ~ 11:50:57) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.