[]

Kaynak gostermece

Tezimi yazmakla mesgulum ama kaynak gosterme cahiliyim.

1. Mesela bir rapordan aldigim bir bolum var. Rapor Ispanya hukumeti bilmemne bakanligi hedehodo departmani tarafindan yazilmis. metin icerisinde bu aldigim kismin kaynagini nasil gostermeliyim. Yani bir saat parantez icinde hede hodo bakanligi subu departmani yazmak sacma geliyor. Dipnot falan mi yapmaliyim? Nasil olacak?

2. Bir kitaptan aldigim bir kisma kaynak gosterirken aldigim sayfa numarasini yazmali miyim?

3. Simdiye kadar hep Harvard'in kaynak gosterme rehberinden yardim aliyordum ama orada pek cok seyi bulamiyorum. Acaba onerebilecegini daha kapsamli bir rehber falan var mi? Ingilizce olursa daha iyi olur ama yine de farketmez.

Edit: 4. Son olarak diyelim ki butuuun bir bolumu bir kaynak kullanarak yaptim, mesela bir sirketin websitesi gibi. Adimbasi kaynak mi gostereyim, yoksa en sonunda bi yere mi yazayim?

Tesekkurler.

 
Edit: Bana en arkadaki kaynakcanin nasil yapilacagindan cok metin icerisinde nasil kaynak gosterilecegi...


  • luin 41  (19.08.09 20:22:25) 
avrupa stili ya da amarikan tarzı kaynak göstermece var, hocan hangisini istiyor ?

birinde alıntı yaptığın cümleden sonra parantez açıyorsun ve kaynağı yazıyordun...
diğerinde ise dipnot oluyor, sayfanın altına numaralı olarak yazıyorsun.

netten bulursun, iyi araştırman gerek.

sayfa numarasını yazmak zorundası, kitabın adı, yazarı, basım yılı ve yeri ayrıca kaçıncı baskı olduğunu.
raporlar için de kaynak gösterilir, o zor dediğin şeyi yazmalısın.

intihal büyük suçtur.
  • alchemistt  (19.08.09 20:40:23) 
Kaynak deyince sona gitti aklim bende kaynak yapmisim :)

1-) ivir zivir verileri felan filan (www.raporun adresi.com, tarih)
ya da
ivir zivir verileri felan filan (Anonymous tarih)

kurum tarafindan hazirlanan ve yazari belirtilmeyen kaynaklar, eser turkce ise Anonim, yabanci dilde ise Anonymous ve yil olarak belirtilir.

2-) yazar adini yaziyorsun ve araya virgul atarak basim tarihi

4-) kullandigin metin boyunca araya kendinden biseyler eklemiyorsan en sona kaynak gosterimi, parca parca ise her sona kaynak gostermen lazim.

son olarakta okulun mutlaka tez kurallarini belirtmistir ona gore yapmaniz cok daha iyi olur cunku farkliliklar gosteriyor
  • anarquia  (19.08.09 20:41:15 ~ 20:47:13) 
  • guzelmarmara  (19.08.09 20:53:01) 
Edit 2: OKul simdiye kadar her zaman Harvard rehberini kullanmamizi soyledi, orda ikisi de var, dolayisiyla okul nasil yapacagimizi bize birakmis durumda.
Mevzu bu bakanliklar, kurumlar tarafindan hazirlanmis raporlardan alinti yaptigimda onu nasil gosterecegim, yoksa intihal falan, zaten okul yazilim kullaniyor bu konuda. bazen virgulleri alinti yapmakla bile suclanacak kadar enteresan bir yazilim...

4uncu sorumda konu aslinda su, Ispanyol bir kurumla ilgili bir bolum yazmam gerekiyordu. kurumun tarihcesi icin websitelerinden faydalandim ve ceviri yaptim, bunu nasil kaynak gostersem?
  • luin 41  (19.08.09 21:11:14) 
edit 4le ilgili. siteden aldığın yazı sitenin yazısı mı yoksa site birinin makalesini falan mı almış ? eğer siteninse http/falanfıstık.com/dfdfd/dfdfd tam olarak yazyon yanı adresi sonra Giriş: 01.01.01) şeklinde olucak, siteden aldığın günü yazıcaksın. ama yokwebsitesi yazı için kaynak gösteriyorsa (kendileri yorum katmamışsa) sonde o kaynağı göstermelisin aynı zamanda sitenin adınıda... karışık gibi geliyor ama aslında çok basit.

eğer iki tarz arasında seçim yapıcaksan, dipnot şeklinde alıntı al, çok safya tutatr hem şık görünür.
  • alchemistt  (19.08.09 21:22:29) 
citatotion type'a göre değişir, mutlaka bi tanesi seçilmiştir mla, apa vs. bunların netten rehberlerini indirebiliyosunuz. iğrenç bir iş yalnız kolay gelsin. ha bir de nette citation engine lar var. gereken bilgileri girip hangi type citation yapacağınızı seçiyorsunuz o size yazılmış halini gösteriyor.

citationmachine.net
www.calvin.edu

kolay gelsin
  • biglebowsky  (19.08.09 23:30:49) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.