[]

Yabancı sözcüklere gelen ekler okunuşa mı, yazılışa mı göre mi olur?

TDK Yazım Kuralları'nda bununla ilgili bir kural yok.
Michael Jackson'un albümü mü, Michael Jackson'ın albümü mü yazılmalıdır?

Eklerin yabancı sözcüğün mensup olduğu dildeki söylenişe göre değil de (mesela Maykıl Ceksın gibi) Türkçe okunuşa göre getirilmesi kuralı nereden çıkmıştır? Bugün geçerliliğini korur mu?

Düzeltmenler, reklam yazarları neyi esas alırlar acep a?!

 
Okunuşuna göre.


  • angelus  (21.02.15 23:39:01) 
Kesme işareti bir ara kalktı diye hatırlyıorum da çok değişti. Türkçe okunuşa göre getirilir getirilirse bir ek diye düşünüyorum.

Mesela eskiden Waşington, Ni York yazılıyormuş. Çok değişimler yaşanıyor dilde.
  • Cursed Chico  (21.02.15 23:41:52) 
İnsan evladı okuyacağı için o yazıyı, okunuşuna göre ek koymak gerekiyor. Hatta aksini iddia eden tdk yetkilisinin aracına plastik patlayıcı yerleştirilebilir. Gerek yazılı gerek sözlü dil bizler tarafından şekillendirilen ve kullanılan unsurlar. Haliyle akli, mantıklı olanı takip etmek yeterli olmanın ötesinde gerekli.


  • rygard  (22.02.15 00:00:01 ~ 00:00:30) 
Okunuşuna göre doğrusu. Bu konuda tereddüt yok hiçbir yazım kılavuzunda. Ana Yazım Kılavuzu'nda da (en güveniliri o. TDK'da bir sürü çelişki ve dilbilgisi mantığına aykırı uygulama var. Genelde de yayınevleri falan Ana Yazım Kılavuzu'nu esas alırlar) böyle yazılı. Hatta TDK'da bile bu konuda bir çekince yok. TDK'nın yazım kılavuzunda da bu konudan bahseden bir bölüm vardı ama şimdi aramaya üşendim.

@Cursed Chico Kesme işareti hiçbir zaman kalkmadı. O kadar da değil!
  • microfiction  (22.02.15 01:01:25) 
Türkçe Türkçenin gibi. Türetilen özel isimlerden sonra gelenler.

Mesela O'nun vardı eskiden, şimdi yok sanırım o da.
  • Cursed Chico  (22.02.15 01:05:28) 
cursed çiko, şapkadan bahsediyosundur sen. şapka o kalkan.

soruya gelirsek. alfabesi latince olmayan kelimeler zaten türkçeye okunuşu ile geçiriliyor. yani sayyid jarrah falan yazan haberciler ingilizceden öteye geçemeyen çapsızlar oluyorlar. latincede ise olduğu gibi yazılıyor ama herkes kelimenin yazıldığı dili iyi telaffuz etmek zorunda değil. ayrıca fransızca ayrı, lehçe ayrı, baskça ayrı telaffuz ediliyor. herkes bir şey uydurursa kaos olur. bu yüzden mantıklı olan yazıldığı gibi ek eklemek.

AMA, bu iş komik görünüyor :( ondan dolayı da orijinal telaffuzu bilen adam ekleri de ona göre ekliyor. biraz sıkıntılı bir durum, kural koymak da içimden gelmiyor açıkçası.

edit: ay latin alfabesi yazacaktım latince yazmışım. nasıl karmaşa yaratmasın yahu. yazan adam nasıl okuyacağını bilmiyorsa bal gibi de yaratır. bir de onun nasıl okunduğunu bulmakla mı uğraşacak?
  • mistreated  (22.02.15 01:06:43 ~ 01:22:51) 
@Cursed Chico Sizin dediğiniz şey halen geçerli ve "Kesme işaretinin kalkması"ndan farklı bir şey. Sebebi özel adlara eklere eklenen yapım eklerinin kesme işaretiyle ayrılmaması. Bu kural önce de vardı, şimdi de var. O'nun ve Onun yazmaksa tamamen bağlama göre değişir.

@Mistreated Düzeltme: Latince değil, Latin alfabesi kullanan diller. İkisi arasında Himalayalar kadar fark var. Öte yandan bir sözcüğün farklı dillerde farklı telaffuz edilmesi bir şeyi değiştirmez. Söz konusu olan hangi yabancı dile ait özel adsa o dilin telaffuzu esas alınır. Bunda karmaşa yaratacak bir durum yok.
  • microfiction  (22.02.15 01:20:35) 
yalnızca kurum isimlerine eklenen eklerle, türkçe kelimesine eklenen isimler kesme işaretiyle ayrılmaz. geri kalan özel isimlere gelen çekim ekleri hal ekleri falan ayrılır.


  • mesgul ve huzursuz  (22.02.15 14:41:33) 
@mesgul ve huzursuz türkçe kelimesine derken yalnızca türkçeyi değil, bütün dil adlarını kast ediyorsunuz herhalde. oradaki mantık özel ada gelmiş olan yapım ekiyle türetilmiş olmasıdır dil adlarının. türk, türk-çe, ingiliz, ingiliz-ce vb. orada türkçe veya dil adları değil, özel adlara eklenen yapım ekleriyle türetilmiş bütün sözcüklerdir kesme işaretiyle ayrılmayan. tdk'da da ana yazım kılavuzu'nda da böyle yazar.


  • microfiction  (22.02.15 15:11:54) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.