[]

freelancer çalısan biri kendisini nasıl sigortalı gösterebilir ?

Örneğin freelancer bir grafik tasarımcı ayda 5000 TL kazanıyor ve serbest çalıstığı için kendini sigortalı göstermek istiyor fakat bir firmada çalısmadan bunu nasıl yapabilir ?Maliyeti ne olur ? Emeklilik haklarından yararlanır mı ? 4a yla aynı hakka tabi olur mu ?




 
  • suspendline  (16.02.15 02:43:29) 
benim bildiğim isteğe bağlı sigortalılık tr ile anlaşması olmayan ülkelerde çalışanlara, yarım gün veya ayda 30 günden eksik çalışanlara (bi kısmı işveren kalanı kendin ödüyorsun), devlet memuru vs. iken ayrılıp yaş bekleyenlere, evde oya filan yapıp satan kadınlara (bu iş= gelir vergisine tabi olmayan serbest iş oluyor) oysa grafiker yaptığı işten dolayı GELİR VERGİSİ ÖDEMEK ZORUNDA yasal olarak bu böyle (senede bir kere yaptığı bir iş değil de düzenli geliri bu yolla ise aslında makbuz/fatura kesmemesi yasal olarak suç)
bunu yolu da ya serbest meslek makbuzu düzenlemek
ya şahıs şirketi açıp fatura kesmek --bunları yapınca da eski bağkurun şimdiki karşılığı olan SGK primini kendin ödemen gerekiyor.
amma ve lakin freeelance çalışmak diye birşey bizim yasalarımızda dört başı mamur tanımlı birşey olmadığından çok az işin serbest meslek kodu diye birşeyi var, insanlar şirket kurup muhasebeci masrafı vs ödemek istemiyor ve tabi ki hem KDV hem stopaj hem gelir vergisi olarak vergi kaçırıyor
yoksa esasen serbest çalışan birisi isteğe bağlı sigorta kapsamına girmiyor diye biliyorum.
  • niye ama  (16.02.15 03:10:06) 
@niye ama

devlet "isteğe bağlı sigorta" yaparken sormuyor ki, para gelsin de nası gelirse gelsin diyor. arkadaş fatura kesmeden işini götürebiliyorsa, bu şekilde sigorta yaptırabilir, emekli olabilir.
  • titiraprap  (16.02.15 03:25:31 ~ 03:26:10) 
@titiraprap şu an için sormadıklarını ben de biliyorum :)
ama 20 sene sonra siz aslında gelir vergisi ödemeliydiniz bu kapsama da girmiyordunuz o zaman fark etmemişiz şimdi fark ettik...kusura bakmayın, emekliliğe hak kazanmadınız demezler, de diyemiyorum.

  • niye ama  (16.02.15 03:34:07) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.