[]

gss

yillardir calisirim. ogrenci falan da degilim. 2012 yilinda bir sene issiz kaldim ve caismadim. sonra is buldum ve yaklasik bir yildir calisiyorum.

calismadigim donemde gelir testi yaptirmadim ve hic bir saglik hizmetinden de yararlanmadim. simdi bana 1500 tl gibi bir borc cikmis. odemeyi dusunmuyorum.

sorum su ki, bu kanunlari yapan insanlar beyinsiz olabilir mi? hadi issiz oldugum donemde saglik hizmetinden yararlandim diyelim. o zaman bana dese ki "senin sosyal guvencen yok o yuzden saglik hizmeti sana bu kadar" inan zoruma gitmez. ama kardesim ben calismadigim donemde senin kapina gelmemisim bile. sen bana calismadigim icin ceza mi veriyorsun? mal mi bu devlet?

bu sekilde duyuru acan bir cok kisi var duyuruda. allah herkesin yardimcisi olsun ve bu kanun koyuculara akil fikir, fosfor ihsan eylesin

 
Beyinsizlik değil. Açgözlülük. Ahlaksızlık. Utanmazlık... Eşek gibi biliyorlar o uygulamanın milletti yolma uygulaması olduğunu. Ödemeyin. Ödetmeyin.


  • youkoso hitori bocchi  (07.02.15 14:33:33) 
evet, mal. hatta malın önde gideni. bana da öğrenci olmama rağmen 1000 liraya yakın bir borç çıkarmışlar. ben de bu süreçte bir kere olsun hastaneye gitmedim. almadığım hizmeti bana satan bir ahlaksızlık ve haysiyetsizlik örneğiyle karşı karşıyayız. gss borçalrının %95 inin ödenmediği yolunda bir haber vardı geçenlerde. hiç kimse ödemesin. ben de ödemiyorum, ödemeyeceğim. belki önümüzdeki dönemde daha vicdanlı ve ahlaklı bir hükümet iş başı yaparsa bu mafyavari uygulamaya son verir. biliyorum çok zor ihtimal ama umut işte.


  • sfteses  (07.02.15 15:44:28) 
dün de eletrik faturalarının kol gibi gelmesi hakkında bir duyuru açmıştım. gss de onun gibi ama daha fantastik bir uygulama. halkı soyma uygulaması. burslu öğrenci olmama rağmen bana çıkarılan borç şu an tahmini 4000 civarıdır (en son 2500 gibi bir şeydi). ödemedim, sildirmedim, ödemeyeceğim.

kimseden alamayınca bu uygulamayı mecburen kaldıracaklar, ödeyen de ödediğiyle kalacak.
ödemeyin, ödetmeyin +100000
  • lesmiserables  (07.02.15 16:25:14) 
ödemeyin bunu. bu aşırı mantıksız bir uygulama. zaten işsiz kalmışsınız paranız yok o dönem. devlet tam da o dönem size borç kesiyor. sadece borç kesse iyi. paranız olmadığından ötürü (çünkü bir işiniz yok) bu borcu yatıramıyorsunuz ve insanın temel hakkı olan sağlık hizmetlerinden yararlanma hakkından mahrum kalıyorsunuz ki bu resmen insan hakları sözleşmesine göre insanlık suçudur. ödemeyin. aynı devletin milletvekilleri bu gün diş protezlerine kadar devlete ödettiriyor bütün sağlık hizmetlerini. ayrıca kendileri gibi eşleri ve çocukları da bu sağlık hizmetlerinden ömür boyu yararlanıyor. sen işsiz kaldığın için devlet yardım yapacağı yerde seni binlerce lira borca sokuyor.


  • maxhoper  (07.02.15 17:21:42 ~ 17:25:22) 
lise bittikten sonra 2 sene üniversite sınavlarına hazırlandım 3 bin lira borç takmışlar. mallık tabi.


  • mattiadestro  (07.02.15 17:34:47) 
@maxhoper zaten itiraz ettigim konu o. calismadigim sure icinde hic hastaneye gitmedim. yani kapilarindan girmedim, hani gidip muayene falan olsam yine anlarim.(bu da sacma ama en azindan yararlandim odeyim derim)


  • exlibris  (07.02.15 19:34:11) 
Kotu bir durum oldugunu anlamakla birlikte, olayin mantigi konusunda yanildigini dusunuyorum.

"Sigorta" kavraminda odedigin ucretin karsiligini alman veya almaman ile alakali bir sey yok. Yani "saglik hizmetlerinden faydalanmadim o yuzden odememeliyim" gibi bir sey olayin mantigina ters. Herkes kendi saglik hizmeti icin harcayacagi parayi kendi hesabinda biriktirmek icin odemiyor yani sigortalari. Herkesten para toplaniyor, Kimisi sanssizligindan sagligini yitiriyor ve odediginden fazlasina maloluyor sisteme, kimisi de saglik hizmeti almaya ihtiyac duymuyor. Sistem kendini boyle dengeliyor.

Bizde su anda saglik sigortasi sahibi olmak zorunlu. Aynen arac sigortasi, deprem sigortasi vs. gibi... Hizmet almama gerek olmazsa parayi odememe gerek yok gibi bir sey soz konusu degil haliyle. Calistigin donemde de saglik hizmeti al veya alma sigorta paran senin cebini gormeden otomatik sigortana yatiyordu. Yani senin icin sigortaya yatan para maasina da eklenebilirdi ama eklenmeden direk oraya yatiriliyor. Calismiyorken olan durum da cok farkli degil su anda, sadece senin elden yatirman gerekiyor. O donemde gelir testi yaptirip en dusuk ucretten borc cikartman mumkundu (ayda 30-40 liraya geliyor sanirim) ama sanirim artik gec.

Yani demek istedigim "zorunlu sigorta yanlis bir uygulama istemeyen saglik sigortasi yaptirmamali" diyebilirsin, ancan zorunlu saglik sigortasi olan bir yerde "bana yapilan sacmalik" diyemezsin yanlis olur.

Odememe konusuna gelince: Haksizlik oldugunu dusundugunde elinin cebine gitmemesini anlarim. Ancak o borc otomatik olarak silinmeyecek ve uzerine faiz isleyecek. Bakmayip unutursan o 1500 bir kac senede ucbin, besbin, onbin olur, sana zarari olur. Bence mantikli olan imkanin varsa simdi faiz islemeden odeyip sonra bir itirazin varsa yapman. Eger hakli cikarsan paran iade edilir. Boyle borclara istedigin sartlarda taksitlendirme de ayarliyorlar talep edersen. Ama sen odemedin diye silinecek degil o borc, gun gectikce artacak durdugu yerde, en sonunda devlet banka hesabindan kendi aldiginda parayi veya maasina falan bloke koydugunda yine itiraz etmen gerekecek ve hakli gorulmezsen bu sefer faizli faizli odeyeceksin gereksiz yere.

Yani duygusal degil mantikli hareket etmeni tavsiye ederim. Bunu devlete borc harc islerini ertelemis "ne olacak bakalim" diye bekleyip zarar gormus biri olarak soyluyorum. Faiz islemeden ode (veya taksitlendir), itiraz edeceksen o zaman et. Zararin minimum olur.
  • robokot  (07.02.15 21:08:50) 
gss onlarca defa tartışıldı. kimse ödemiyor bunu. bir çok hataları var.
ya bir mahkemeden dönecek ya da affa girecek.

  • titiraprap  (07.02.15 21:22:58) 
titiraprap, butun gss ile alakali basliklara ayni seyi yazdigini goruyorum. muhtemelen gss borcun var ve bir reddedis donemindesin, anliyorum. ancak insanlari inanclarina dayanarak yanlis yonlendirme derim.

gss borcu yapilandirma suresi nisan sonunda bitiyor. nisanda bu bittikten sonra "borcunu yapilandirmayan herkesin borcunu sildik! surpriz! yapilandiranlar sike sike odeyecek!" yapacaklarina inaniyorsan baya bir yaniliyorsun. baya bir siyasi intihar olur yapan kisiler icin.

Olacak seyi soyleyeyim: yapilandirma sonrasi ortaligin duruldugu ilk anda banka hesaplari / maaslara blokele yapilacak ki zaten yapilmakta olan bir uygulama. Cok ileride bir af olabilir mi? Tabii ki mumkundur. Fakat ozellikle su anda borcu olan birinin yara almadan (banka hesabindan zorla para alinmadan) kurtulmasi pek imkanlar dahilinde degil. Su an borc yapilandirma surecindeyiz, bu bitecek, aradan baya bir vakit gececek (yani bugun yapilandirma yapanlarin borclari buyuk olcude eriyecek), belki o zaman. Su an baya bir erken eger oyle bir sey olacaksa. Yani bugun borcu olanlarin cani bir sekilde yanacak. Gelecekte borclananlarin durumu degisik olabilir.

exlibris, sana donuyorum, daha once demeyi unuttugum bir sey: Gelir testi sen yaptirmadigin ve otomatik sisteme dahil edildigin icin muhtemelen seni en yuksek kademeden borclandirmislardir. Nisan sonuna kadar gidip gorusursen muhtemelen borcun 500 lira civarina duser. Onu da takside baglatabilirsin. Odemeyi dusunmuyorsan bile gidip borcunu dusurtmen uzerine binecek faizi azaltir baya, aklinda olsun.
  • robokot  (07.02.15 21:47:04 ~ 21:48:42) 
@robokot eğer sizin dediğiniz gibi ileride gelir kaynaklarına bloke koyulması gibi bir durum oluşursa bu üç beş kişinin başına gelmeyecek. bu gün işsizlik gençlerde %20 lerin üzerinde 70 milyon nüfus var. sayıları nerdeyse milyonu bulan genç bir kitlenin gelir kaynaklarını bloke ederseniz ülkede ayaklanma çıkar. geziyi falan geçer bu sefer durum. çünkü insanın birincil ihtiyacı karnını doyurmak ikincil ihtiyacı da barınma ve ısınmadır. eğer bu kaynaklara harcayacağı paraya da bloke koyulursa patlar bu millet önünü alan olamaz. o yüzden ona cesaret edebileceklerini sanmıyorum. bu uygulama temelden mantıksız. elle tutulur hiç bir tarafı yok. siz işsiz 26 yaşındaki gence 6000 tl borç kesiyorsunuz. bunun savunulacak hiç bir yanı yok. zaten adamın 6000 tl si olsa sağlık hizmetini özel hastanede alır. hiçbirşeyi kapsamayan bu kıytırık gss ile uğraşmaz. bu insanlar banka kredisi alıp ödememezlik yapmıyor. tamamen havadan uydurma bir borç var ortada. size 3000 ötekine 6000 berikine 5000 tl borç kesilmiş. tamamen hayali sebeplerle bu borç çıkarılmış. insanlar bunu ödemiyor. ödememekte de haklılar bence. yani şöyle düşünün. yarın hiç tanımadığınız biri kapınıza dayanıyor ve bana on bin tl borcun var. hemen öde diyor. öder misiniz ? mevzu bu. insanların başına gelen şey bu.


  • maxhoper  (08.02.15 02:30:12 ~ 02:37:01) 
Bunu deprem veya araç sigortasıyla kıyaslamak doğru değil. Orda bir mal sigortalanıyor. O evi ya da arabayı alırken sigorta primi ödeyeceğini bilerek alıyorsun. İstemezsen almaz, aldıysan satar, sigorta primi ödemekten kurtulursun. Dolaylı da olsa bir çıkış yolun var yani. Burda ise sigortalanan şey bir mal değil, sensin. Ne yapacaksın? Bedenini mi terkedeceksin, ana rahmine mi döneceksin?

Tek mesele zorunlu tutulması da değil. Saçmalıkları saymakla bitmez. İster duygusal bak, ister mantıklı bak, nerden bakarsan bak, ödenmemesi gereken bir paradır bu.
  • youkoso hitori bocchi  (08.02.15 04:54:50) 
gss yaptırmanın zorunlu olması ve yaptırmayanların cezaya girmesi büyük sıkıntı. ben dişi kişi olduğumdan beni vurmayan uygulama. ancak bu demek değildir ki sessiz kalacağım.

mesela gss aylık ortalama 40 lira ödeyen biri için düşününce senede 480 lira gibi bir para çıkıyor ortaya. insan bu parayı kenara koyup biriktirse, gerekli bir durumda özel hastaneye giderek özel hizmet görebilir. ancak bu parayı alan devlet kişiyi de bir yerde devlet hastanelerine muhtaç ediyor.

bir de bu genel sağlık sigortası prim vs de ödemiyor. devlet yasal yoldan meşru olmayan haraç alıyor ama buna karşı çıkınca da paralelci, gezici, kemalist, alevi, ermeni vs vs oluyorsun. kendi ülkende mülteci konumunda yaşıyorsun.
  • lavazza  (08.02.15 06:15:40) 
@titiraprap, evet kocum yaparsin tabii, aslansin kaplansin.

@youkoso hitori bocchi, bu kiyasi gss sistemini savunmak icin yapmiyorum (zorunlu saglik sigortasi destekledigim bir uygulama degil), sigortanin mantigini anlatmak icin o ornekleri verdim sadece. "ben saglik hizmeti almadim neden odeyeyim?" mantiginin sigorta kavrami karsisindaki sacmaligini anlatmak istedim yani. Sigorta sistemi oyle calismaz.

@maxhoper, dusuncenin nerede yanlis oldugunu bir kac maddede anlatayim:

>yarın hiç tanımadığınız biri kapınıza dayanıyor ve bana on bin tl borcun var. hemen öde diyor. öder misiniz ?

Tanimadigin kisi dedigin devlet, ve boyle bir borcun oldugunu odemezsen artacagini sana onceden soylemis. Bu yuzden karsilastirman pek mantikli degil gibi geldi.

>siz işsiz 26 yaşındaki gence 6000 tl borç kesiyorsunuz. bunun savunulacak hiç bir yanı yok. zaten adamın 6000 tl si olsa sağlık hizmetini özel hastanede alır. hiçbirşeyi kapsamayan bu kıytırık gss ile uğraşmaz.

Issiz birini GERCEKTEN 6000 tl borcu olmasi icin senelerce gidip borcuyla ilgili konusmamis olmasi gerekiyor. 6000 borcun olayini sana soyleyeyim: Bu kisi gidip gelir testi falan yaptirmamis (yaptirmasi gerektigini bilmesi gerekmesine ragmen) ve sistem de onu otomatik olarak en yuksek seviyeden aylik sisteme girmis. Yapmasi gereken tek sey gidip gelir durumunu belgelemek. Kisinin geliri yoksa veya cok azsa GSS primini ZATEN DEVLET ODUYOR. Yani issiz kisi borclaniyor gibi bir sey yok. Herkesin borcu yasadigi hanedeki kisi sayisi ve hanenin toplam gelirine gore. O kisiye borc gozukmesinin sebebi gidip gelir testini yaptirmamis olmasi. Devlet diyor ki paran coksa ugrasmak istemiyorsan ben senin saglik sigortasi borcunu en yuksek kademeden otomatik ayarlayayim. Ha buna gucun yetmiyorsa gel, gelir durumuna gore borcunu ayarlayalim. Gelirin cok azsa saglik sigortan benden sen canini sikma diyor. Bu adam napiyor? Gitmiyor. Devlet de ona dedigi seyi yapiyor. Sonra vay efendim neden borc ben bunu odemem. Kimse kendinde suc aramiyor.

@lavazza

>mesela gss aylık ortalama 40 lira ödeyen biri için düşününce senede 480 lira gibi bir para çıkıyor ortaya. insan bu parayı kenara koyup biriktirse, gerekli bir durumda özel hastaneye giderek özel hizmet görebilir.

Senede bir grip olursan evet. Araba kazasinda agir yaralanirsan ne olacak? Ozel hastaneye 2 ev parasi verebilecek misin?

Tekrarlayayim, ZORUNLU saglik sigortasini destekleyen biri degilim (hukumeti de gunahim kadar sevmem), ancak koca koca yetiskin insanlarin sigortanin mantigini anlamiyor olusu (o parayi kenara koysam ozel hastaneye giderim vs. dusuncesi ornegin; sigorta gucunun yetmeyecegi durumlarda kendini bulma ihtimaline karsi yapilir) veya basit devlete borclanma, burokrasi vs gibi konularda bu kadar deluzyonel olmalari hakkaten baya tuhafima gidiyor. Sinirlenmeyi anliyorum da duygusal davranip kendi kisisel zararini arttirmanin aciklanir yani yok.
  • robokot  (08.02.15 13:42:51 ~ 13:46:44) 
Gittik güzel kardeşim gittik. Bak canlı örneğiyim ben. Bu uygulama çıktıktan sonraki ilk ay gittim ben gelir testi başvurusu için. Baktılar bilgisayardan, dediler ki sana gelir testi yapmaya gerek yok, ananın arabası, babanın arsası var, ayda 200 bilmem kaç tl ödeyeceksin. İtiraz dilekçesi de verdik. Ses mes çıkmadı. Bir sürü insan var böyle. Götünü kaldırdı/kaldırmadı meselesi değil bu. Kaldı ki götünü kaldırmayana da bunu yapmaya hakkı yok.

"Gelirin cok azsa saglik sigortan benden, sen canini sikma" dedikleri falan da yok. Geliri az olandan da para alıyor neticede işte. 40 lira ya da 200 lira ne farkeder? Öyle de haraç, böyle de haraç. Sanki 40 tl ödenmesi normal gibi konuşuyorsunuz. Değil.

Sigortanın doğasından bashediyorsunuz; kapsamı aynı olan sigorta için neden biri 200 tl ödesin, diğeri 40 tl ödesin? Sigorta aynı kıytırık sigorta değil mi? İyi niyet mi bu şimdi? Anlayış mı göstermeliyiz buna?

Ayrıca ana-babamın gelirinden, malvarlığından sana ne? Sigortayı bana mı yapıyorsun, anama mı yapıyorsun? Benim ne gelirim var ne malım. Dikkate almıyor adam. Olur mu böyle şey?

"Araba kazası geçirirsen ne olacak?" diyorsunuz. O kazayı geçirmem halinde masrafları cebimden karşılamayı göze alıyorum ben yahu. Devlete ne? Kaldı ki şu an bir araba kazası geçirsem zaten masrafları cebimden karşılamak zorundayım, çünkü primleri ödeyemediğim için genel sağlık sigortam kilitli durumda. Faydalanamıyorum. Bu kısır döngüyü yaratan da devlet.

Dediğim gibi, defoları saymakla bitmez. Tek problem zorunlu tutulması değil bunun. Sanki öyleymiş gibi konuşuyorsunuz. Baştan aşağı dolandırıcılık bu.
  • youkoso hitori bocchi  (08.02.15 14:45:28 ~ 14:47:39) 
@robokot olayı tartışma boyutuna taşımak istemiyorum ama o 6000 tl borcu olan genç benim. demişsiniz ya gelir testi yaptırmamıştır o falan diye. 2012 şubatında bu kanun çıkar çıkmaz gittim gelir testimi yaptırdım. hani demişsiniz ya devlet size söylüyor borcunuzu diye devlet bana borcum olduğunu da söylemedi ben gittim rica minnet öğrendim. yani yazdığınız şeylerin tamamı uydurma kalıyor bu durumda. hiç de öyle toz bembe değil yani gerçek hayat. burada gerçekte yaşanmış olan olayla anlattıklarınız birbirini hiç tutmuyor malesef.

bi de demişsiniz ya senelerce o borcunu sorgulamamıştır diye. zaten kanun çıktığında borç sorgulama sistemi diye birşey icad edilmemişti daha yıl 2012 çok değil. 22 ay içinde sistem oturdu. borcu sorgulayabildik internetten. 6000 tl yi çaktıklarını gördük. ondan öncesinde ise ne bir bildirim yapıldı ne bir gelir testi sonucu ile ilgili bilgi verildi. ne internette ne de diğer yayın organlarında bu konuyla ilgili bilgilendirme yapıldı. işin ilginci bu işte çalışanlar bile kanuna hakim değildi daha o yıl. zaten bir sürü yalan yanlış işler yapmışlar. ayrıca kanun bile şimdiki gibi değildi. bir çok değişiklik yapıldı daha sonra. ha bu arada zaten bunları anlamayacak işi takip edemeyecek kadar cahil bi insan da değilim. master seviyesinde ağır bi eğitim almış biriyim tamamı üniversiteden çıkmış bir aileden geliyorum. eğer bi bildirim olsaydı bilirdik yani.

şimdi diyeceksiniz ki e itiraz et kardeşim. itiraz etmeye çalıştım itirazımı kimse kabul etmedi. adam yerine koyan olmadı açıkçası. beş kuruşsuz bir öğrencisin o dönem neticede. en son dilekçelerle hatırlı gönüllü kişilerle sesimi duyurabildim. hoş oradan da bir sonuç alamadım. en son mahkeme noktasına geldik.

ayrıca şöyle demişsiniz Tanimadigin kisi dedigin devlet, ve boyle bir borcun oldugunu odemezsen artacagini sana onceden soylemis. Bu yuzden karsilastirman pek mantikli degil gibi geldi. . önceden söyleyen de olmadı ya neyse ... devlet gelse yarın neyin var neyin yok alacam dese verecek misin. aa devlet ya yabancı değilmiş al senin olsun mu diyeceksin. ben öğrenciyken 6000 tl benim için servet değerindeydi. ben o kadar parayı bir arada görmemişim devlet benden bu parayı istedi. hem de gelir testi falan yasalar ne diyorsa hepsini harfi harfine yaptırmışken. şimdi kim haklı devlet mi.

bir de bana söyler misiniz bunun mantığı nerede? yani şurada savunulacak birşey arıyorum. gerçekten arıyorum. bulamıyorum. şu an en basitinden grip olsam hastaneye gitsem bakmayacaklar biliyo musunuz ? bu borcu öde öyle gel diyecekler. yahu hastayım ölüyorum ?! yok. borcu öde öyle gel. e çalışmıyorum para kazanmıyorum ödeyemem ?! o bizi ilgilendirmez kanun böyle! paran yoksa öl diyor kanun. bana buradaki mantığı açıklayabilecek var mı ?

olayın mekanizması şu şekilde işliyor. anlatırken bile saçma geliyor insana. işin varsa sorun yok. devlet zaten maaşından kesinti yapıp senin sağlık haklarından yararlanmanı sağlıyor. sorun şurada başlıyor. ya işin yoksa? işin yoksa gelirin yani paran da yok demektir. devlet bu durumda başlıyor veresiye defterine yazmaya. sana böyle afaki bir borç çıkarıyor ve bunu olmayan paranla ödemeni istiyor. artık çal çırp hırsızlık yap, yan kesicilik yap orası sana kalmış nası ödersen öde diyor. yoksa sağlık hizmetlerini rüyanda görürsün. ölüyorum desen sana bakmam diyor. gss bu. bunun devletteki adı gss halk arasında haraç denir buna. para kazanmayan adamdan para istemenin mantığını açıklayabilsinler gidip ödeyelim. fizik kurallarına aykırı bi iş bu. boş tencereden yemek yemeye çalışmaktan farkı yok.

uzattım ama son olarak şunu da diyeyim en sona şu minvalde birşeyler yazmışsınız ya sigorta gelirinin üzerinde sağlık gideri olduğunda onu öder mantığı budur . GSS hiç birşeyi kapsamıyor. grip nezle gibi temel sağlık sorunlarıyla bunların bir level üstündeki bir kaç hastalığı kapsıyor. eğer başımıza ciddi bi iş gelse devlet bunu ben ödemem diyip kenara çekilecek. çünkü sigorta kapsamında değil. en basitinden göz ve diş ile ilgili sorunlar sigorta kapsamında değil. esasen sigorta kapsamında işe yarar hiç bişey yok. çöp bir sigortaya zorunlu para kesiliyor. grip nezle türevi hastalıkların da ilaçları zaten 20 lira falan tutuyor. 6000 tl nerede 20 lira nerede. hesap ortada. bunun neresinden tutarsanız elinizde kalacak. tamamen fiyasko.
  • maxhoper  (08.02.15 23:01:31 ~ 23:32:14) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.