[]

IQ/Zeka testleri?

Ben ortaokulda bilim ve teknik dergisi okumaya başladığım için, zeka testleri akıl oyunları vs tarzı şekil, rakam sorularına hep aşinaydım.Dolayısıyla internetteki IQ testlerinden normalin üzerinde puanlar alıyorum.Bu tarz soruları hiç çözmemiş ve çok zeki bir insanı nasıl objektif olarak puanlayabiliyorlar?Resmen (mahkeme kararıyla gibi) zeka nasıl ölçülüyor?Objektif ve ciddi testler var mı bildiğiniz?




 
(git: 880442)


  • delifaruk  (06.02.15 20:33:07 ~ 20:33:13) 
sağol adaş :)


  • delicevat  (06.02.15 20:35:37) 
soruya bak, soranla cevaplayana bak, tövbe tövbe...

hayır, benim büyük çocuk da deli azcık da ondan şeyettim. o da oldukça yüksek puan alır mütemadiyen. zeka testleri ilgililerinin hepsi delimsi oluyor galiba :P

cevap: üniversitelerin psikiyatri bölümlerinde yapılıyor testler.
  • hayat aklini konusacak bir filozof uret  (06.02.15 20:54:03 ~ 20:55:49) 
bizimkiler de beni asiri zeki saniyorlarda ortalama ciktim. inan cahillik mutlulukmus. belki cok zekiyimdir diye yasamak digerlerinden zeki olmadigini bilerek yasamamaktan guzel bir seydi.


zeka vakfi falan var ayrica.
  • kutsalbok  (06.02.15 21:00:41) 
testleri falan geç bir kere. ailenin söylediklerini de geç. arkadaşların ya da yeni tanıştıkların ne düşünüyorlarsa o zekadasın.


  • hzben  (06.02.15 21:53:54) 
@hayat aklini konusacak bir filozof uret
Bu kombinasyonu ben farketmemistim, iyiymis hakkaten:)

  • delifaruk  (06.02.15 21:55:50) 
Belki de o akıl oyunlarını, iq testlerini çöze çöze zekan gelişmiştir. Yani o değerler gerçek değerlerindir. Bu açıdan düşündün mü? Olamaz mı?

Ayrıca arkadaşın da dediği gibi, tartışmalı mevzular bunlar. Öyle veya böyle, kağıt üzerinde yüksek iq sahibisin işte. Gerisini fazla takma kafana. Bu testler sağlamsa, aldığın yüksek iq değeri de geçerlidir. Yok hepsi hikayeyse, senin iq da hikaye.

Belki de şuna bakmak lazım; hayatta önüne gelen durumları nasıl çözüyorsun? Çözümlerin ne kadar sağlıklı, ne kadar karlı, ne kadar dayanıklı? İnsanlarla ilişkin nasıl? Yeni tanıştığın biri hakkında ne sürede ne kadar fikir edinebiliyorsun, sonra bunların ne kadarının doğru olduğunu tespit ediyorsun? Uzatmayayım, kendini tanımak, kendine güvenmek, kendine saygı duymak, kendine hayran olmak gibi amaçların varsa, bu gibi hayat pratiklerine dair soruları sormalısın belki de kendine.
  • plajda baretle dolasan muhendis  (07.02.15 03:17:38) 
Arkadaşların dediği gibi genele ne kadar yakın ya da uzaksın bakılıyor. internettekilerden söz etmiyorum. Onlarda ben bile bu yorgun akılla neredeyse tam puan alıyorum.

Benim anne ve eğitmen olarak gözlemlediğim; ciddi testlerde çıkan sonuçlar gerçeğe uygun oluyor.
Mesela motor düşünme (neden sonuç ilişkisi) zayıf çıkıyor, gerçekten de çocuk bu yönde zayıf. Ya da normalin üzerinde algısı olduğunu gözlemlediğim çocuk test yaptırılınca oldukça yüksek puan alıyor.

Yine bir gözlemimi paylaşayım; ıq testinden iyi puanlar alamasa bile eq düzeyi iyi olanın hayatı daha iyi akıyor. ıq testi yüksek olmak; biraz da yalnız yaşamak demek. bilmek ama anlatamamak/anlaşılmamak, "biliyorum nasılsa" deyip çalışmanın/emeğin gücünü anlayamamak, bağımlılığa varan olumsuz sonuçlar demek olabiliyor.

Halbuki, algı iyi olunca eq da iyi olur sonucuna varıyor insan demi. Nedense o öyle çalışmıyor. Yüksek ıq'da biryerde ipler kopuyor, eq ise fark yaratıyor.

Umarım internette gerçekçi eq testleri çoğalır, insanlar kendilerini bu yönden geliştirme yarışına girerler :)

@delifaruk, 30 küsur yıldır yüksek ıq lu insanla yaşıyorum, onun için kombinasyonun dikkatimi çekmesi pek zor olmadı:)
  • hayat aklini konusacak bir filozof uret  (07.02.15 07:07:31) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.