[]

Ayçiçek yağı mı mısır yağı mı?

Ve neden? Hangisi daha sağlıklı, neden tercih edersiniz?

Zeytin yağı demeyin, o her yerde kullanılamıyor en güzel yağ olsa da.

Tenks.

 
Zeytinyağı kullanmayacaksanız, ki zeytinyağı sıcağa bu ikisinden daha dayanıklıdır ve haliyle bu ikisi gibi oksitlenme yaşatmaz, ikisinin de birbirinden farkı yok. Zira ikisinin de tekli doymamış yağ oranı düşük, çoklu doymamış yağ oranı yüksektir. Bu ne demektir peki? Şu demektir: Yüksek ısıya maruz kaldıklarında ikisi de oksitlenir ve vücutta toksik madde etkisi gösterir. Bunun zararları nedir peki? Şunlardır: Hücre zarlarınız deformasyona uğrar, damalarlarınızda plak birikimi olur ki bu da ilerleyen yıllarda damar tıkanıklığına ve bağlantılı olarak kalp krizi felç hipertansiyon gibi problemlere neden olur. Ama illa birini tercih edeyim derseniz mısır genetiğiyle en çok oynanan ürün olduğu için ayçiçek yağı derim lakin ilk tercih her zaman zeytinyağı/tereyağı olmalı.

Edit: Bir de bu ikisinin omega 3 omega 6 oranları var. Omega 6 oranı omega 3'e göre yüksek olduğu için omega 3'ün vücut tarafından kullanımı da imkansız hale geliyor. Onu da dikkate almakta fayda var.
  • angelus  (06.02.15 17:22:56 ~ 17:35:22) 
Rafine işleminden geçtiği için ikisi de aynı bence.
Zeytinyağı her yerde kullanılamıyorsa, fındık yağı belki tercih edilebilir.

Ama illa ikisinden biriyse, bence hiç farkı yok. Al birini vur ötekine.

Kanola nasıl, iyi mi bilmiyorum.
  • yirmisantim  (06.02.15 17:23:16) 
ben zeytinyağını her yerde kullanıyorum eve de başka yağ sokmuyorum. sen nerde kullanamıyorsun ki?


  • sta  (06.02.15 17:28:34) 
mısırların genetiği değiştirildiği için ayçiçek tavsiye edenler var.


  • darkredanger  (06.02.15 17:31:38) 
Mesela kızartma olmuyo zeytinyağıyla. Yumurta falan da pişirilmiyo. Yani sevmiyorum öyle.


  • amarikanya fitbolcusu  (06.02.15 17:42:41) 
Zeytinyağı ile kızartma da olur yumurta da. Kızartma yapılırken yağın ideal sıcaklığı 180 derecelik sıcaklıktır. Bununla birlikte, ayçiçek yağı 170 dereceye geldiğinde oksitlenirken Zeytinyağı 210 dereceyi geçtiğinde yanmaya başlar. Yani ısıya dayanıklılığı diğerlerinde daha çoktur. Bu da kızartma yapmanın tek kriteridir. Kızartma olmuyor diye bir şey yok yani, onlar hurafe. Ha sevmiyorsan o ayrı bir konu tabii. O zaman istediğini kullan, fark etmez.


  • angelus  (06.02.15 17:50:01) 
konuyla doğrudan ilgisi olmasa da doymuş yağlar içerisinde tereyağına en güzel alternatiflerden birinin hindistan cevizi yağı olduğunu ekleyeyim -eccük pahalı ama-. Bir de Angelus'a bahsettiği zeytinyağının yanma noktasının tüm z.yağı çeşitlerinde mi geçerli olduğunu yoksa sızma/rafine/riviera z.yağlarının yanma noktalarının farklılaştığını mı sorayım.


  • candanag  (06.02.15 19:07:07) 
candanag; Bahsettiğim zeytinyağı saflık derecesi yüksek olan sızma zeytinyağı. Riviera tipi zeytinyağında kullanılan zeytinler genelde karışım olduğu için saflık derecesi düşük oluyor, haliyle yanma derecesi de nispeten daha düşük oluyor sızmaya göre.


  • angelus  (06.02.15 20:10:14) 
Kızatrmalar için konola yağının daha iyi olduğu söyleniyor. Diğer yağlara oranla daha geç yanıyormuş, bu durumda da kansorejen gibi bazı olumsuz durumlar olmuyor tabii. Ben bir kez kullandım, kokusu ağır geldi. Benim koku alma duyum biraz fazla çalışıyor belki size ağır gelmeyebilir.

Yağ araştırırken diğerlerini dinlemekte fayda var. Mesela konolayı öğrenmek için zeytinyağı gruplarından dinlemek gibi.

Mısırın gdo'lu olduğu kesin diyebiliriz. Ayçiçeğine pamuk yağı eklenebiliyor.
Zeytinyağında da tahşiş olabiliyor.

Hangi yağ olursa olsun, güvenilir yerden almak lazım.
  • hayat aklini konusacak bir filozof uret  (06.02.15 20:42:31) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.