[]

İslam dini ve geri kalmış ülkeler

Başlığı okuyup burnundan soluyan dindar arkadaşlarım önce biraz sakin.

Şimdi sorum şu, bir kaç arkadaş toplanıp ülkenin genel gidişatından konuştuk, son üç beş hükümetten ve onların icraatından, kurtuluş savaşından, çerkezlerden, lazlardan, kürtlerden yani anlayacağınız tipik arkadaş muhabbetlerinden biraz farklı bir içeriğe sahipti bu konuşma.

Laf döndü dolaştı din konusuna geldi, hemen her dini akımı örneklerle pekiştirdik, örneğin hristiyanlık,yahudilik,hindu, islam ve daha birçok dini akım hakkında yorumlar yaptık ve her seferinde islam dininde gelip takıldık, bir çok ülke çok sert dini kurallara sahip, ancak yine de gerek ekonomik açıdan gerekse kültür açısından oldukça gelişmiş durumdalar, örnek vermek gerekirse israil hem bir savaş süreci yaşarken hem de din konusunda da oldukça aktif bir ülke ancak gerek silah gücü gerekse yaşam standartları son derece yüksek, italya'yı bu konuda değerlendirmemek çok yanlış olurdu, mesela vatikan gibi dini simge haline gelmiş bir bölgeyi içinde barındıran bir ülke ama yine gerek ekonomik gerekse kültürel açıdan rahatlıkla Türkiye ve Türkiye gibi Müslüman bir ülke italyanın gücü yanında sıfır kalıyor.

Sonrasında Türkiyenin geçirdiği tarihi süreci bahane gösterdik, şu kadar savaş yaptı şu kadar insan kaybetti vs,vs oysaki yine adı geçen tüm ülkeler benzer savaşlara katıldı bir çoğunu kaybetti yani bu da bir bahane olamazdı.

İşin özü şu ki, Müslümanlıkla yönetilen ya da halkın çoğunluğunun müslüman olduğu ülkelerin hemen hemen hepsinde, iç savaş, ekonomik kriz, kültürel çöküntü, açlık, sefalet ve sayılamayacak sorun varken diğer toplumlarda neden bu tür sorunlar nispeten daha az? bakın yok demiyorum az diyorum çünkü yok deseydim birisi çıkıp nereden biliyorsun olmadığını gittin gördün mü diye cevap yazacaktı.

Cevap verecek arkadaşların tarafsız ve sakince cevap yazmasını rica ederim ben de sonuçta müslümanım ve amacım müslümanlığa hakaret etmek ya da kimseyi dinden soğutmak değil ama kafamızı kurcalayan bu sorulara da bir cevap bulmak isterim.

 
sana bu konu hakkında ali bulaç'ın iz yayıncılıktan çıkan "çağdaş kavramlar ve düzenler" kitabını şiddetle tavsiye ederim. yalnızca aradığın soruların cevabını bulmakla kalmıycak daha da fazlasına sahip olacaksın. kitap ideolojileri anlattığı için biraz sıkabilir seni il başta. ilk yirmi sayfadan sonra heyecanla okursun ama. öyle roman gibi falan hemde..


  • greyfurt amca  (15.08.09 09:26:01) 
genel bir cevap vermek, yeteri kadar açıklayıcı olmaz ama şu bir kaç konudan yola çıkarsan bie nebze yardımcı olunabilir;

(bkz: rönesans)
(bkz: sanayi devrimi)
islamiyet bence iki dönemide görmüş değil.
  • kaleci makabayasi  (15.08.09 11:16:42 ~ 11:17:04) 
dine bağlı geri kalmışlık, çoğunlukla dinin insanın özgür düşünebilmesine ne kadar izin verdiği ile alakalı çok özet olarak. örneğin budist toplumlar bu konuda rahat iken, hristiyan toplumlar bu rahatlığı biraz da uğraşarak aydınlanma çağı sonrasında yakalamışlar. özgür düşünce; eğitilmiş, dünyayı birçok farklı akımdan görebilen insanlar yaratıyor ve bu beraberinde toplumsal olarak anlaşmayı, birbirine saygı göstermeyi ve barışı ek olarakta bilimsel ve teknolojik gelişmeleri getiriyor. çok özet olarak bu. işine gelmeyen yaşam tarzlarını desteklemeyen yasaklayan ve işine gelmeyen bilimsel gelişmeleri onaylamayan, desteklemeyen ve engelleyen islam dünyası açıkçası daha yolun başında diğer bir çok büyük dine göre.


  • efe  (15.08.09 11:34:25) 
islam ülkeleri ekonomik olarak geri kalmış diyorsunuz haklısınız da. dubai'den başka ekonomik bir örnek verebiliyor muyuz? zor. peki dubai'yi ayakta tutan ne? petrol. bu yüzden dubai'yi de bir örnek olarak kabul edemeyiz.

hristiyanlar kültürel değişimlere açık olmayı başardı. bunun sebebine rönesans de, başka birşey de farketmez. herhangi bir avrupa yahut amerika televizyonunu açtığınızda isa ile dalga geçildiğini görmeniz mümkün mesela. bu, sorunuza bariz bir cevap bence. müslümanlık her zaman daha katı ve değişimlere kapalı oldu. teknolojiyi de son raddeye kadar reddetti. bilime önem vermedi. bu da onu sömürülen konumuna getirdi. ve artık çok geç.
  • cro magnon  (15.08.09 11:42:17 ~ 11:43:13) 
islamiyet, dünya sevgisini barındırmaz. şöyle ki; müslüman bir insanın dünyada yaşama amacı kuran'a göre allah'a kulluk etmektir. başka bir amacı yoktur. işin özü budur. birçok ayette, hadiste dünya malına bağlanmayınız der zaten. tabi bu demek dünyada koyun gibi yaşayın hiçbir şey yapmayın demek değil ama şöyle birşey var..

zaten evvelinden beridir fakir olan bir insan düşünün.. zengin olabilmek için hiçbir şansı olmasın.. (burada anlatmak istediğim karadenizin, anadolunun, akdenizin işçisi, çiftçisi, madencisi şusu busu) yaşadığı ülkede bu insanın kendini geliştirmek için ne gibi bir şansı var bunu düşünün.. istanbulda izmirde ankadara olduğu gibi değil bu ülkenin bazı yerlerinde hayat. basıt bir roman'ı bile alamıyorsunuz çoğu şehirde kolay kolay. yok çünkü.. internet ortamından ulaşabilirsiniz anca bilgiye. ee ulaşsın ozaman araştırsın demek kolay. nasıl ulaşsın diye bir sorulduğunda cevabı buluyorsun zaten. adam sabahın köründe kalkıp tarlasına veya işine gidiyor. akşama kadar köpekler gibi çalışıp kazandığı üç kuruşlada anca karnını doyuyor. ya çalıp çırpacak bu adam kurtulmak için. yada ulan zaten bu dünyada gülmeyeceğiz bari ahireti kurtaralım diye kendini tamamen dine verecek.. geneldede böyle oluyor..

islam'da bu dünyada hiçbir çakılı çiviniz olmasın demez. bilimsel araştırmalar yapmayında demez. ama kimse inkar etmesin şöyle birşey var. islam'a tam anlamıyla teslim olduğunuzda dünya sevgisi diye birşey kalmıyor. böyle insanların televizyon izleyesi bile gelmiyor zaten. günah olmasın diye kadın eli bile sıkmıyorlar. bu zihniyetteki adam da hadi birleşip iki deney yapalım demez. nasıl daha çok sevap kazanırız derdine düşer.. adamın geçim derdi başından aşkınken kurtuluşu dinde ibadette bulmaya çalışması normal tabi ama bu kafadaki milyonlarca insanı rahatlatıp aydınlatmadan gelişemezsin.. (ekonomik olarak rahatlatmadır burdan kasıt, müslümanları dinden çıkartalım rahatlayalım demek istemiyorum)

artı türkiyedeki yiyicilik zihniyeti değişmeden ülke genelinin dini ne olursa olsun böyle gelir böyle gider.. her başa geçen müslümanım dedi bu ülkede ama kaçı müslüman kaçı yalancı belli oluyor dışardan bakınca..

bir atatürk daha gelse idi keşke..
  • ztpz  (15.08.09 11:58:46) 
sağlıklıca karşılaştırmak için 1 hristiyanlığın etkisinde kapkaranlık bir avrupa ortaçağı 2 o sıralarda islam etkisindeki aydınlanmayı da hesaba katmak gerek.

bence mevzu dinlerin kendisinden ziyade, nasıl "kullanıldığı", nasıl "sömürüldüğü" ile ilgili.

uzmanı olmadan tarih konuşmayı hiç sevmem ama dediğim gibi ortaçağ üzerinde dur, o karanlıktan avrupanın bugünkü haline geçişi nasıl olmuştur bunları araştır derim. belki de islami nüfusların aydınlanma zamanı daha gelmemiştir? (ve iki din arasında 7 yüzyıl bir fark olduğunu da gözetmek gerek)
  • lhun  (15.08.09 11:59:31) 
bence daha fazla bilime önem verilmesi lazım misal evrim konusu bu konuda iyi islam alimleri yetişseydi mutlaka bugün evrim hakkında daha iyi bilgilere sahip olabilirdi baştan beri reddetmenin bi anlamı yok yani Allah bizi bu halmizile bu bilgimizle ve dünyayı bu şekilde yaratabilirdi ama yaratmadı bişeyler öğrenmemiz lazım yani evrim var oluşla değil canlılar nasıl değiştiğini bu güne geldiğini anlatmaktadır.Herhangi bi arkadaşın la evrim konuştuğunda "ehehhe maymundan mı geldin lan ehehhehe" gibisinden salakça şeyler söyleyebiliyorsa eğer bizim bilim de eğitim de kendimizi geliştirmemiz lazım
p.s : imla hataları ve yazım hataları olabilir

  • paintov  (15.08.09 12:14:04) 
din insan üzerindeki etkisi nedeniyle bir ülkeyi geliştirici etkiye de sahip olabiliri tam tersi de. islam bilimle çok barışık bir din sayılmaz, yapılabilecek her şey, teknolojiden sanata geniş bir yelpazeden bahsediyorum dinin ve ona bağlı geleneklerin engellerine takılmıştır. bir din bunun tersine -öğretileri o yöndeyse- geliştirici bir etkiye sahip olabilir, bunun en uç örneğini de yahudi/musevilikte görürüz. çünkü kitaplarında "çalış, biriktir, yatırım yap" (hemen hemen böyleydi) der.
bunu temel prensip kabul eden bir dinin mensupları da doğal olarak para işlerinde başarılı olacaktır, çünkü dinleri bile bunu emreder ve o kültürle yetişmişlerdir.
bu yüzden evet ülkelerin gelişmesinde din önemlidir. türkiye laiklik nedediyle en gelişmiş müslüman ülke sayılır, siyaset ve insan hakları açısından. ekonomide ise bizim toprağın altından petrol ya da altın fışkırmadığı için zengin arap ülkeleriyle bir tutamam.
  • duch von souch  (15.08.09 12:58:38) 
sozluknickmiverulan sen de haklısın ama senin de yanıldığın çok büyük bir nokta var

Dubai'yi herkes zengin bir ülke olarak bilir ama işin aslı hiç de öyle değildir dubai halkı Türk halkından daha fakirdir ancak Dubaide kral ve ailesi kavramı vardır, ve kralın hakları sınırsızdır bu nedenle dubai'ye giren paranın tamamı kralın ve kraldan sonraki soyun hakkıdır, halk yine sefalet içinde yaşamaktadır National Geographic izliyorsanız orada sürekli olarak Dubai hakkında bir belgesel program yayınlandığını görürsünüz çok güzel bir kare yakalamıştır hatta NG fotografçılarından birisi, Dubaideki ünlü yelken oteli arka fonda dururken resmin ön kısmında çöp kutularını karıştıran, peçeli insanlar ve o esnada yoldan geçen at arabası şoförleri görünür. yani aslında Dubai ekonomik açıddan güçlü bir ülke değil kral ve ailesi zengin.
  • solo  (15.08.09 13:16:40) 
Ülkemiz açısından basit bir cevap verecek olursak, kurtuluş savaşından sonra Atatürk'ün önderliğinde gerçekleştirilen atılımlar sonucu belirli bir gelişme gösterdik ancak Atatürk'ten sonra gelişimimiz yavaşlamaya başladı. Bunun nedeni hepimizn kendi içinde ve çevresinde duruyor bence:

Hangimiz daha çok vergi vermek için uğraşıyoruz? Hiçbirimiz. Vergi konusunda tek yaptığımız : Nasıl daha az vergi öderiz?

Hangimiz kurallara uymak için üstün gayret gösteriyoruz? En basitinden sürücüler karşıdan karşıya geçen yayalara nasıl hisler besliyorlar? Dünün SSCB ülkesi Letonya ve Litvanya'da bile hangi yolda olursanız olun yaya yola adımını attığında tüm trafik durup yol veriyor ve hiçbir yaya da yaya geçitleri dışında karşıya geçmeye çalışmıyor.

Bunlara benzer konular çoğaltılabilir. Bu konuların dinle imanla alakası olmadığı gayet açıktır. Çünkü vergi vermek de kurallara uymak da dinli dinsiz tüm vatandaşlar için geçerli olan uygulamalardır.

Bir diğer neden de sorunları çözmek için kalıcı çözümler üretmek yerine palyatif tedbirler alınmasıdır.
Sosyal güvenlik sistemimiz delik deşik oldu.
Depreme dayanıklı binalar üretme zorunluluğu ancak 17 ağustos'tan sonra çıkabildi ancak ne kadar uygulanabildiği tartışılır.
Hala her seçim döneminde seçim konuları tartışıyoruz.
Bağkur primini yatırmaya giden esnafa "ya ne yapacan, nasıl olsa af çıkar ilerde, indirimli yatırır, kısa yoldan emekli olursun" diye öğüt verilen bir ülke burası! Maalesef bu öngörü genelde doğru çıkıyor. Ömründe hiç prim ödememiş çiftçilerin son dönemde fi tarihinde teslim etmiş oldukları tütün dolayısıyla geriye dönük maksimum 20000 TL ödeyerek anında emekli oldukları bir ülkede yaşıyoruz.
Çalışanların büyük çoğunluğunun ya kayıt dışı olduğu ya da gerçek kazancından daha düşük gelir gösterildiği bir sosyal güvenlik sistemimiz var.
En basitinden ev kiralarında bile kaç evi olursa olsun istisna kapsamından çıkmamak için düşük kira geliri gösteren ev sahiplerinin bu kararının diniyle ilgili olduğunu kim söyleyebilir?
Eğitim sistemimiz yolunmuş tavuğa döndü. HEr ay yeni bir kural çıkarılıyor. Kimi zaman sistem tamamen değiştiriliyor, kim zaman 15 yıl önceki sisteme dönülüyor.
Bu sorunların çözümü tamamen tekemmül etmiş bir sistemin oturtulup eğitime yüksek önem verilmesinde ve vatandaşların zihniyetlerinin "önce ben"den "biz"e dönüşmesinde yatmaktadır bence. Ondan sonra ister müslüman olsun ister hristiyan, ajdar ya da kavun karpuz dininden olsun fark etmez.
  • 44  (15.08.09 13:34:08) 
Bana kalırsa mesele biraz da Arap'ların birbirlerine sahip çıkmamalarından kaynaklanıyor. Malum, birsürü Arap devleti var. Bunların birçoğu senelerce emperyalizme maruz kalmışlar, senelerce kaynakları sömürülmüş. Cezayir, Fas, Tunus, Suriye, günümüzde Irak.. Lafa gelince Müslümanlar ama nedense bir emperyalist devletler kendi ülkelerine girdiklerinde onları bir kurtuluş yolu görüp, gerek kendileri gerek içlerinde yaşayan diğer etnik unsurlar işbirliği yapmaktan (buna başka bir terim kullanacaktım, ağır kaçacak) çekinmiyorlar, (!!!). Sence bu devletler & topluluklar bu kafayla sittin sene yüksek bir refah düzeyi yakalayabilirler mi?

@cro magnon: Birleşik Arap Emirlikleri (Dubai başkent) dediğiniz yer Türkiye'nin 1/10'u kadar bir yüzölçüme sahip. Nüfus olarak Türkiye'nin %5'i falan, küçük bir devlet yani. Petrol ve doğalgazdan kaynaklanan fazla fazla zenginlikleri var. Eh turizmde de fena değiller. Dolayısı ile Arap ülkeleri arasında bir istisnadan öteye geçemez.
  • Lethe  (15.08.09 13:38:57 ~ 13:47:42) 
Sayın 44

siz sorunun kaynağını dile getirmişsiniz, bunlar zaten bilinen şeyler sorumuzun cevabı bu değil ki ? zaten vergilerin adam gibi ödenmediği, insanların diğer insanlara saygı göstermediği, herkesin bencilce yaşadığı bir toplum var ortada ama bu toplumun neden Müslümanlardan çıktığı ki diğer müslüman ülkelerde de durum malesef aynı.
  • solo  (15.08.09 13:42:28) 
@solo
dubai'ye gittiğimde rehber işsiz kalan vatandaşların devlet için ajanlık görevine atandığını söylemişti. fakirlik diye bir şey yok, yan gelip yatarsan az maaş alırsın dedi. onun yalancısıyım.

batı'nın silkinip kendine gelmesi dinden uzaklaşmasıyla oldu. din olduğu sürece bunu istismar edecek insanlar da olacaktır. özellikle ilahi din denilen islamiyet, musevilik ve hristiyanlık felsefi olarak da tanrıya tapınmaktan başka hiç bir alternatif sunmuyor (yamuluyorsam söyleyin). diğer bahsettikleriniz ise yaşam felsefine tapınmak dışında şeyler de sunuyor.

hayat zorlaştıkça insanlar tanrıya yaklaşıyor, mücadele etmektense enerjilerini hayallerine odaklıyorlar (cennet v.b). aslan tarafından kovalanınca sıkılıp yatan bir ceylan gibi. kaçsa kurtulabilir belki ama yatarak aslanı yoksayıyor, çünkü tanrı daha büyük bir güç. oysaki aslan onu oracıkta yedi bile.

soruna gelecek olursak, bunu müslümanlığın daha genç bir din olmasına bağlıyorum. ama hristiyanların aksine müslümanların uğraşması gereken çok daha fazla şey var (manevi olarak). bu açıdan daha şanssız, kendi haline bırakılıp doğal evrimini tamamlayamıyor çünkü. benim görüşüm bu sefaletten ancak dine sarılmaktan vazgeçerlerse kurtulabilecekleri...
  • redlinetheturk  (15.08.09 15:35:11) 
@44
bu ülkede bir devrim yapıldı evet, ama yönetim felsefesini değiştirmek isteyen tek kişi musafa kemal'di, ve zamanı buna yetmedi. şu an cumhuriyet ve demokrasi olabilir ama devlet felsefesi hala aynı: halk devlet içindir.
tam tersi olması lazım...
halkın bu kurnazlığı boşuna değil. çünkü hayatın yanı sıra devletle de mücadele etmesi gerekiyor.
sırf eğitimle de bitmiyor ki bu iş. sorun devlette, insanlar sadece yansıtıyor. devlet düzelirse insan da düzelir diye düşünüyorum...
  • redlinetheturk  (15.08.09 15:43:17) 
redlinetheturk

öncelikle dubai konusunda aydınlatıcı bilgi için teşekkürler, dubai için biraz daha fazla araştırma yapacağım ama sadece bir konuda katılmıyorum, sadece çalışmayanlar fakir düşüncesi biraz garip geldi bana bir topluluğun istatistiksel olarak değer kabul edilmesi için çoğunluk içinde belirgin bir boyutta olması gerekir, ki şu durumda fakir bir toplumdan bahsediyoruz çalışmadığı ya da çalıştığı halde hakettiği maaşı almadığı için o ayrı ama rehber arkadaşın da fakir bir halk var ama çalışmıyorlar demesi (konusu geçtiyse demekki belirgin bir fakir topluluğu mevcut) yine bir sorun teşkil ediyor eğer 71 milyonluk bir toplumda 10 bin insan fakirse bu sorun değil ancak nüfusu 1 milyonu ancak bulan bir ülkede bu rakam azımsanamaz.

yine sorumuzun özünden uzaklaştık aslında sorumda sadece ekonomik refahtan değil kültürel gelişmekten de bahsetmiştim, tabiki buradaki kültürel gelişmeyi, magazin programların her dakika tv'de boy göstermesi, kimin eli kimin şeyinde, kim ne zaman kiminle yatmış anlamında değil, kültürel ve bilimsel açıdan da gelişmek olarak anlamak gerekir, örneğin neden bu ülkelerden adam gibi yazılım devi çıkmıyor, neden gelişmiş uydular tasarlanıp uzaya fırlatılamıyor herşeyden önemlisi neden insanlar sorunları konuşarak aşmaya çalışamıyor da kelle, kol, bacak kesiliyor ve buna rağmen suç oranı önüne geçilemez bir hızla artıyor ?
  • solo  (15.08.09 16:08:42) 
sanırım kendimi net anlatamamışım,
dubai b.a.e'deki 7 emirlikten en zengin olanı ve fakirlik yok. en az parayı çalışmayanlar alıyor demişti rehber. o konuda derin bilgim yok o yüzden fazla girmeyelim bu konuya.

diğerine gelince, islam kültürlerinde kültür insanla ilgili olmuyor çünkü. allah ile ilgili oluyor. ve tanrıya giden yol bilimden geçmediği için bilimle alaka sıfıra yaklaşıyor.
ayrıca insanlar dediğin gelişmeleri yapmak için uğraşmıyor. bunun yerine tanrıları adına saçma sapan mücadeleler veriyorlar, bu şekilde tatmin edince tanrı kalanını getirecek diye düşünüyorlar.
  • redlinetheturk  (15.08.09 17:24:38) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.