[]

Gramer fetişizmini faşistçe bulmuyor musunuz?

Aşağıda görünce artık sorma isteği uyandı bende. Gönül ister ki, cem-i cümlemiz dil bilgisi kurallarına hâkim olsun. Bağlaç olan de'yi, ki'yi, noktalama ve imla işaretlerini yerinde ve doğru kullansın. İster çünkü, dil bilgisi kurallarına uygun yazılmamış yazıyı okumak; hem yazanın aktarmak istediği bilgiler açısından yanlış anlaşılmalara müsait olacağı hem de, okuyanın seyir keyfi ve sağlıklı bir iletişim açısından tatsızlık yaratacağı için sorunludur. Eyvallah, lütfen bu ezberleri tekrara düşmeyelim.

Türkçe fetişi yaptığınız bu topraklarda, anadilini konuşamadığı için kaç insanın ne zulümler çektiğini, evinde kürtçe/arapça yahut kendi etnik kökenine has diğer dilleri konuşup milli müfredatla anlamadığı/bilmediği bir dilin zorla öğretilip, zorla geleceğini şekillendiren sınavlara sokulup okuduğunu anlamayan insanların cahil/ikinci sınıf insan muamelesi çekildiği şu topraklarda "kamber ateş nasılsın" hikayelerinin bitmediği coğrafyada, farsça'dan, arapça'dan batı dillerinden devşirilmiş yeni türkçe'nin fetişizmini yapmayı faşizan bir tavır olarak görmüyor musunuz? Lütfen derdiniz Türkçe'yse Öz Türkçe'ye sahip çıkın. Mesela bir araba sevdasını okuyun, gelin tekrar konuşalım olur mu?


 
kimse bu işi fetiş olarak görmüyor, olması gerekeni söylemenin neresi fetişizm? olayı ele alış açın baştan yanlış olduğu için geri kalan kısma cevap vermiyorum, olayı fazla dramatize etmişsin bence.


  • baba jo  (20.01.15 23:17:09) 
türkiyede yaşıyorsa türkçe bilmek zorunda. evinde istediği dili konuşsun ama türkçeyi zorla öğrenmek/bilmek zorunda.


  • sta  (20.01.15 23:19:31) 
siz çok kurmuşsunuz bence, sonra oha çok iyi yerden yakaladım demişsiniz. ama olmamış. soruya cevap: bulmuyorum.


  • iste o kavunici balik  (20.01.15 23:19:39) 
@baba jo "olması gereken" düşüncesi tabiatı gereği faşist olduğu için, gerisine cevap vermediğiniz bir bakıma iyi olmuş. Başınıza gelmeyen her zulmün size romantik gelmesini ise gayet normal karşılıyorum.

@kavuniçi balık. kurduğum bir şey yok. yaşadığınız toplumun realitesi bu, doğup büyüdüğünüz alanın dışına hiç çıkmadınız muhtemelen.

@sta türkiye türklerindir diye nutuk çekin bir de lütfen tam olsun.
  • fucking machine in my head  (20.01.15 23:21:36 ~ 23:23:49) 
bir dilin düzgün konusulmasi gerekliligine inaniyorum. ama burada bir iki nokta var.

1- bazi diller/dilsel yapilar/anlamsal yapilar empoze edilir, hadi bazi demeyelim, her dil bir ceberrutluk çabasıdır ve dil bizi rape eder. sylvia plath öyle diyor mesela. bu durumda dili yapi bozuma ugratmak bir nevi isyan hareketidir ve desteklenmesi gerekir. burada biraz bakhtin, stuart hall, john fiske okuyalim. dili bozacak her hamle, bir tür gerilla hareketidir ve ecnebinin noise dedigi iletisim bozukluguna yol açacak paraziti üretir - bu noise u gürültü diye ceviriyorlar ya, o cok ayip bişe.

2- bilincli bir karsi cikis, yapibozum, cöküntü yaratici bir gerillacilik söz konusu degilse, yani birey dili yanliş kullandigini fark etmiyorsa, fark ettigi halde aldirmiyorsa, o zaman o malın önde gidenidir. her şekilde uyarilsa haktir. zira dil demek düsünce demektir, dil hapishanedir ama büyük üstat le guin'in söyledigi gibi bir hapishane inşa ediyorsaniz, kim iceride kim dışarida orasi biraz karışmaktadir. yani dil hapishanedir, ama özgürlestirir de ve yaratici kilar sizi. bu sebeple dili düzgün kullanmak, zengin kullanmak, dil ile bogusmak, küsüşmek, tekrar barışmak, bir çay ismarlayip karsilikli bir tavla atmak gerektir. dil önemlidir.
  • jaygatsby  (20.01.15 23:23:03 ~ 23:24:05) 
@fucking machine in my head,
dl.dropboxusercontent.com

  • baba jo  (20.01.15 23:24:40) 
ben facebook'daki bazı ülkücü sayfalarda (ya türkçe ya hiç diyenlerden bahsediyorum) hata yapılınca çok sinir oluyorum. yani o sayfayı beğenenler türkçe türkçe diye diye benim ve dedelerimin-ninelerimin beynini s.kti yıllardır. sonuç olarak biz s.ke s.ke öğrendik. öss, kpss, ales vb tüm sınavlara girdik. üniversiteyi kazanacak, yüksek lisansa başlayacak ve meslek memuru olacak kadar türkçe neti çıkardık. ama onlar "Atatürk'çülük" yazıyor mesela. ben en çok bu gruba öfkeleniyorum. üstlerine kusmak istiyorum. "lan daha kendin ana dilini konuşamıyor/yazamıyorsun. bana artistlik yapıyorsun" demek ve ağızlarını burunlarını kırmak istiyorum.
(sorunun soruluş gereği cevabım bu yönde oldu. ama ilkokul hocam 'herkez' yazdığında da çıldırıyorum. bir de 'oda', 'yannız' gibi çok daha vahim hataları yapanlarla yazışmaktan hoşlanmıyorum.)

  • sheridans  (20.01.15 23:25:06) 
soru eklerini ayıramayan, de da konusunda "ya autocorrect:/" diyen, herkes'e herkez diyen bir insanla konuşacak pek bir şeyim yoktur.


  • devorgilla the gunslinger  (20.01.15 23:27:38) 
1. faşistçe bulmuyorum. gerekli buluyorum
2. gözümde türklük türkçeyle başlar. almanya'da son araştırmalara göre alman kabul edilmenin temel şartı almanca bilmek imiş.
3. ben ingiltere'de yaşıyor olsam ingiliz olmadığım için dilin ağzına sıçma hakkım olmayacaktı. türkiye'de yaşayan da bir zahmet yazdığına okuduğuna dikkat etsin.
4. öz türkçe diye bir kavramdır ortalarda geziyor. eski türkçenin ya da osmanlıcanın öz türkçe olarak adlandırıldığına tanık oluyorum. şaşırıyorum.

benim için öz türkçe yabancı sözcüklerden arındırılmış türkçedir. gerekli midir, bence gereksizdir. ama her sözcüğe öztürkçe bir karşılık bulma çabasını olumlu buluyorum. dilimizin zenginleşmesi açısından örneğin "lazım" sözcüğüne karşılık olarak "gerek" sözcüğü bulunması güzel bir şey. ya da "sıfat" sözü yerine "önad" denmesi. bence bunlar iyi şeyler.

kendi dilinden kendi kültüründen nefret derecesinde rahatsız olan başka bir millet var mıdır bilemiyorum.
  • siradisi00  (20.01.15 23:28:08) 
mesela proletarier erkek, bana steam'den "napsyn" yazarsa oyuna girer vote ile atarım onu oyundan, ne o öyle liseli heyecanlı kız gibi? -_'


  • devorgilla the gunslinger  (20.01.15 23:29:34) 
Ocak dışısın doyçland über alles. netim olsa sarhoş dotaya girer cyka cyka der rage quit atardım da neyse..

bulmuyoruz faşistçe, daha bugün iş yerinde beyaz yaka mavi yaka faşizmine maruz kaldım, hassasım -_-
  • devorgilla the gunslinger  (20.01.15 23:37:30) 
krem peynir bana faşist demiş de dediğimin nesi faşistçe bi açıklayıversin


  • sta  (20.01.15 23:46:30) 
sözlükte belki ama duyuruda veya günlük hayatta bariz bir hata yapılmadığı sürece o kadar kasmak gerekmediğine inanıyorum.


  • fayfim  (20.01.15 23:50:15) 
bunun vatandaş türkçe konuşla ilgisi yok. öyle göstermeye çalışanlar olsa da yok.
sadece bir iki basit kuraldan bahsediyoruz, ilkokulda öğretiliyor aslında, öyle liseye falan da gerek yok. büyük bir zeka veya çaba gerektirmiyor. ama uygulanmadığında anlamayı zorlaştırıyor, karşıdaki insanı yoruyor, en basitinden okuyana saygısızlık.
insan hata yapabilir, hepimiz yapıyoruz, ama hatada ısrar etmek, üstelik bir de eleştirenlere çemkirmek kabul edilir bir durum değil.
  • yalnux  (20.01.15 23:57:06) 
çünkü ülkeyi bölmeye çalıştıkları için olmasın?


  • sta  (21.01.15 00:04:01) 
:D mağdur Edebiyatı. Yüz metreden belirgin bir beyaz Türküm. Bunu ifade etmek durumunda olmak bile içler acısı.


  • fucking machine in my head  (21.01.15 00:07:01) 
neyse minik donut canavarının dediklerine tamamen katılmakla birlikte daha fazla bu konuda yorum yapmıcam çok sinirleniyorum çünkü bu saçmasapan yorumlara.


  • sta  (21.01.15 00:07:37) 
bulmuyorum. ikinci paragrafta yazdıklarının konuyla alakası yok.


  • sckxyss  (21.01.15 00:09:24 ~ 00:09:41) 
Aynen katılıyorum. bu bağlı faşist kadar kurallarına dil bilgisi. "olması gereken" yok şey bir diye.


  • godsparticle  (21.01.15 00:17:41) 
Gençler çok haklısınız da. İngiltere'de ingilizceyi eksik bildiğinizden dilin içine etme hakkınız olmadığından bahsetmişsiniz. Ingilterenin kırsalında, eğitim seviyesi düştükçe nasıl hatalı yazım, konuşmalara şahit olabileceğinize inanamazsınız. Evet İngilize İngiltere'de İngilizce öğrettiğim, düzelttiğim çok oldu. Dili öğrenmek istememek buna direnmek başka bir şey, fırsatı olmadığı için dili iyi öğrenememek başka bir şey.

Me reckon, yo aynt fuckin logic man. That's me saying man.
  • [silinmiş]  (21.01.15 00:17:45) 
"Özel adlara getirilen yapım ekleri, çokluk eki ve bunlardan sonra gelen diğer ekler kesmeyle ayrılmaz: Türklük, Türkleşmek, Türkçü, Türkçülük, Türkçe, Müslümanlık, Hristiyanlık, Avrupalı, Avrupalılaşmak, Aydınlı, Konyalı, Bursalı, Ahmetler, Mehmetler, Yakup Kadriler, Türklerin, Türklüğün, Türkleşmekte, Türkçenin, Müslümanlıkta, Hollandalıdan, Hristiyanlıktan, Atatürkçülüğün."

:)

yok ama benim de kafam karışıyor bu kuralda.

neyse, herkes anadilini düzgün kullanmaya özen göstermeli bence. ayrıca içerisinde bulunduğu ülkenin dilini de öğrenmeye çaba göstermeli. ha buna zorlayacak halim yok ancak kendi iyiliği için, kendisinin daha rahat yaşaması için kişinin dil öğrenmesi önemli sonuçta. bir insanın anadilinde eğitim alması gerektiğini de savunuyorum fakat yanında türkçeyi de öğrenmelidir kanımca. ben almanya'ya gittiğimde nasıl almanca öğrenmem gerektiğini düşünüyorsam aynı şey türkiye için de geçerli. hem yeni dil öğrenmek iyidir, türkçe de hoş bir dil bence. türkçeyi öğrenen, atıyorum, koreceyi de, finceyi de rahatlıkla çözer hem bak, bir taşla birkaç kuş. hatta bence karşılıklı, birbirimize dil öğretsek. bana kürtçe öğretse biri, ben ona türkçe öğretsem, diğeri gelse ermenice öğretse, ben ona yeni öğrendiğim kürtçeyi öğretsem. gerçi kürtçe de kendi içerisinde baya farklılık gösteriyormuş sanırım ama olsun. dil iyidir ya anadilim dışında şöyle 9-10 dil bilmek isterdim.
  • soso  (21.01.15 00:19:05) 
30 tane cevap gelmiş gelin görün ki, ne demek istediğim pek az anlaşılmış. Demek iletişim gerçekten dil bilgisiyle kurulmuyor. Zira, soru ve cevaplar arasındaki bağlamsızlık bunun net bir örneği olmuş. Bu noktada bir durup düşünmeli derim ben.

Hasîlı, toparlamak elzem. Zıddiyetler üzerinden alan hakimiyeti kurmak tipik bir türk politikasıdır, konu faşizm olunca eh, şaşmamak gerek doğrusu. Kürtler ülkeyi bölüyordan girer, 1071 malazgirt' meydan muhaberesinden çıkarız bu kafayla. Şaşmamak gerek gerçekten de, örneğin ben böyle yamuk tarih okuması ve siyasi ahlaka sahip insanlara nefes tüketemem. 6 yaşından 20 yaşına bifiil devlet ağzıyla zehirlenmiş bir nesil kendine acımıyorsa, döktüğüm dile ben acırım.

Neden şunu anlamak pek zor? Neden bu ülkede dilin ve o diller ile neler konuşulabileceğine karar veren mekanizmanın, dili her devirde nasıl faşist bir baskı unsuru olarak kullandığını, yasakladığını, sansürlediğini görmezden gelip -e ama onlarda türkçe öğrensin, şimdi herkese ayrı ayrı kendi dilini mi öğreteceğiz yahu? gibi sığ savlarla dil üzerine kurduğu denetim ve otokontrolü matah bir şey bulmasını anlamıyorum. Anlamayacağım. Gerizekalıyım çünkü. "Bu ülkede" "dil bilgisi" edebiyatı yapmayı gerzekçe buluyorum. Şahsım adına, sırf o heriflere benzeyeceğim korkusundan utanır da, dilim lâl kesilir.
  • fucking machine in my head  (21.01.15 00:43:45 ~ 00:49:38) 
@advocat bilal'e anlatır gibi mi anlatayım ne yapayım ben anlamadım? basit bir şeyden bahsediyorum. Birbirinizi düzeltmeyin demiyorum. Kişiye kelimenin doğrusunu gösterme demiyorum. Kişiyi uyarma demiyorum. "FETİŞ" bak orada bir kalıp olarak kullanılmadı. 'de yi ayıramayan insanı görünce kendimi sikesim geliyor insanlarına sesleniyorum. Ayıramıyor amınakoyduğumun "de'sini. adam belki gerizekalı, belki sonradan öğrenmiş türkçeyi. biliyor muyuz burada yazan ayşe'nin, ahmet'in türkçe'yi nerede nasıl öğrendiğini? Biliyor muyuz, evinde ne'ce konuşup, burada meramını ne ce anlatmaya çalıştığını? Gelip burada kıçını DE LERİ AYIĞĞĞRAMIYOOOR yapmak terbiyesizliktir, küstahlıktır. Bu coğrafyada bunu yapmak faşizmdir. Geçeyim mi üstünden bir daha?


  • fucking machine in my head  (21.01.15 00:57:43) 
gevşe biraz yahu. evet haklısın, karşısındakinin anadili türkçe mi, nedir ne değildir bilmeden müdahale etmemek lazım, doğru. ama sakin de olmak lazım sanki. ben gerildim burada yazdıklarını okurken.


  • soso  (21.01.15 01:01:24) 
Noktalama işaretleri ve anlam üzerine lisede dersler aldıysam da bunları o kadar da sallamadan geçtiğimi söyleyebilirim. Yine de anlatımın akıcı olması için, en azından "bir tartışmada muhatap alabilmeniz için" düzgün bir Türkçe kullanılması bana da oldukça gerekli geliyor. Daha -de ve -da eklerini ayrı yazamayan, gerektiği yerde ayırmayıp en gerekmediği yerde ayıranların 40 fırın ekmek yemesi gerektiğini düşünüyorum, çünkü bu çok basit bir kural. Bir insan üniversite 3. sınıfta olup da "illaha ki böyle olacak" yazıyorsa onu okutan hocadan şüphe ederim arkadaş.

Bunu yabancı, göçmen, gurbetçi, dili sonradan öğrenen veya zorla öğretilen yaptığında ise gıkım çıkmaz, orası ayrı. O kadar grammar nazi'liğin anlamı yok.
  • sevgikusunkanadinda  (21.01.15 01:02:02) 
@soso haklısın gerildim. Ki bunun da gayet normal olduğunu düşünüyorum. Bu her gün ve allahın her günü, ve allahın her günü, maruz kaldığım, benim maruz kalmasam da, maruz bırakan insanlarla bir arada aynı toplumda yaşıyor olduğumun öfkesinden gelir. Burada bunun faşizm olduğunu soru olarak sunduğum vakit, neredeyse kürt milliyetçiliği yaptığım algısına kapılan insanlara duyduğum öfkeden gelir. Ve söylediklerimin bağlamdan kopmaması için, "beyaz türk" olduğumu söylemek "durumunda" kalmamdan gelir. Bağlam kuramayanlar, yakın siyasi tarihimizden bihaber insanlara da alınmasınlar diye "sığ" diyememden gelir.


  • fucking machine in my head  (21.01.15 01:11:32) 
yine ziddiyet üzerinden yürüyoruz. abi sen git fransaya ben geliyorum.


  • fucking machine in my head  (21.01.15 01:13:17) 
"Zorla... Zorla... Zorla..." derken ülkelerde resmi dil kavramı olduğunu unutmayalım lütfen. Anadilde konuşamamak ile resmi dilde eğitim görme arasındaki farkı anlamak lazım. Yani nasıl yazdığınız kadar ne yazdığınız da önemli. Sonra komik duruma düşebiliyorsunuz. Bir ülkenin resmi dili elbette "zorla" öğretilmeli ya da öğrenilmelidir. O ülkede yaşamanın ön şartı odur. Tabii "bunca yıldır Almanya'dayım, tek kelime almanca öğrenmedim" diyerek övünen kafa yapısını doğru buluyorsanız başka.

Konuya dönecek olursak, insanların konuştuğu dilin ırzına geçilmesinden rahatsız olması gayet doğal. Asıl bunu fetiş ya da faşizm ile bağdaştırmakta pek bir mantık yok.

"Öz Türkçe'ye sahip çıkın" da bir o kadar mantıksız. Dil canlı bir varlık. Bu da geliştiği ve genişlediği anlamına gelir. Dil gelişirken elbette başka dillerden kelimeler alacak, kendi içinde kelimeler üretecektir. Bunda da yanlış bir şey yok. Yanlış olan "moralim bozuldu" yerine "down oldum" demek gibi şeyler.
  • nawar  (21.01.15 01:16:28) 
Yani bu kadar basit bir akıl yürütmenin olması ayrı bir sosyolojik mesele bence. İngilizler ingiltere'de zorla ingilizce öğretiyor da, almanlarda almanya'da zorla almanca öğretiyor, bu yüzden türkiye'de de türklerin zorla türkçe öğretmesi faşistçe olamaz yani öyle mi? mantık bu yani? Arkadaşım toparlayalım. "zorla" ile kurmaya başladığın cümleyi "ama faşizm değil" diye bitiremezsin. mantık böyle buyurur. Avrupa medeniyetlerini kabul gören mantık da başlı başına problem var bence asıl mantık yok kısmı burada.


  • fucking machine in my head  (21.01.15 01:24:51 ~ 01:26:44) 
konu ile ilgili diye ekliyorum buraya

www.youtube.com
  • jaygatsby  (25.01.15 23:06:27) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.