[]

vejetaryen beslenme

benim ne kadar hayvan hakları savunucusu, hayvan seven bir insan olduğumu bilen bilir.

lakin et yiyorum ben... son zamanlarda azaltmaya başladım ve tamamen bırakmak istiyorum. lakin aylık geliri 800 lira civarı biri olarak benim çok fazla yemek seçeneğim yok. genelde hazır nugget falan almam gerekiyor mesela acelem olduğundan yemek yapamadığımda falan...

şimdi bana şu an yediğim nugget şinitzel her neyse onun için etsiz bir muadil önerebilecek olan var mı? onları da bırakayım yavaş yavaş...

brüksel lahanası dışında her türlü sebzeyle aram iyidir...

etten almadığımız proteini neyden alalım?

rakının yanında yemek olarak ne yiyelim?

en sevdiğim vejetaryen yiyecekler diye öneriniz var mı bana? (klasik sebze yemekleri falan dışında şunu yap hem süper protein hem sağlıklı hem lezzetli diyebileceğiniz?)

 
Mantar. Mercimek. Nohut. Bolca yiyiniz. Bilhassa yesil mercimek yemegi yapabilirsiniz .


  • photo85  (18.01.15 19:01:19) 
hayvansal proteinleri sebzelerden karşılayamazsınız.

alacağınız bitkisel proteinler ise kaslarınıza yardımcı olmaz. insanoğlu'nun yapısı gereği etle beslenmesi gerekir, vejetaryen olmak yırtıcı olduğumuzu değiştirmiyor. yumurta falan yiyorsunuz sanırım (vegan değilseniz)
yumurta, peynir, süt; bunlar hayvansal proteinlerin alımında çok önemlidir.
  • thracian  (18.01.15 19:02:48) 
etten almadığın proteini tabletlerle al (o da telafi ediyor mu kesin değil). başka şansın yok.


  • zgrydn  (18.01.15 19:04:26 ~ 19:05:14) 
bakliyatları ön plana çıkarmanız gerekecek. bakliyattaki protein yeterli mi derseniz hala tartışılan bir şey ama kesinlikle hiç yoktan iyidir.

yeşil mercimek yemeği benim favori etsiz yemeklerimden. ayrıca kuru börülceyi haşlayıp salatalarınıza ilave edebilirsiniz. doyuruculuğu da proteini de iyidir.

hazır nugget gibi ürünlerin muadili var mı, bulunur mu hiç bilemiyorum, öyle bir ürün görmedim sanırım. (:
  • treamorg  (18.01.15 19:05:41) 
gdo'suz soya kıyması al. ben severek yiyorum. köfte yapılmıyor ama bolonez sosu, dolma filan oluyor. tad farkı da ben çok alamadım.


  • groove salad  (18.01.15 19:15:31) 
***
hayvansal proteinler ihtiyacımız olan hemen hemen tüm aminoasitleri barındırır. bitkisel proteinler ise esansiyel olarak adlandırdığımız bu aminoasitlerden birini ya da daha fazlasını içermez. bunu göz önünde bulundurarak, ihtiyacımız olan tüm aminoasitleri alabilmek için bu aminoasitleri barındıran yiyecekleri tüketmemiz gerekir.

daha önce bin kez denildi. hayvansal protein olarak adlandırmamızın nedeni besin kaynağını işaret etmek.

"alacağınız bitkisel proteinler ise kaslarınıza yardımcı olmaz."
bu ve benzeri safsatalara inanmayın araştırın.
www.wsj.com
www.health.com
www.health.harvard.edu
vegetariannutrition.net
www.vrg.org
burada bir beslenme tablosu var. omega 3&6, protein, demir, kalsiyum ihtiyacınızı hangi besinlerden karşılayabileceğinizi gösteriyor.
www.dropbox.com
  • cozemedim  (18.01.15 19:16:56 ~ 19:55:55) 
vejeteryenlik ve veganlık farklı şeyler.

vejeteryenler yumurta, süt, peynir, tereyağı,yoğurt yiyor.
  • mea maxima culpa  (18.01.15 19:19:08) 
Bitkisel protein kalite sentezlenebilirlik ve vücutta işler hale gelme bakımından hayvansal proteinin yanından dahi geçemez. Ayrıca eksik aminoasitlidir; esansiyel aminoasitleri barındırmaz. Onun dışında, bakliyatın ihtiva ettiği protein insan sağlığı ve sindirimi için uygun değildir. Zira bitkisel kaynaklı proteinlerden lektin herhangi bir sindirime uğramadığı, yani aminoasitlere ayrılmadan bağırsak çeperine yapıştığı için vücut tarafından tanınmayıp bir virüs veya bakteri gibi bağışıklık sistemi tarafından saldırıya uğrar. Bu proteinler şekil itibari ile pankreasta ve beyinde bulunan proteinlere benzediği için bu bölgelerde antikor saldırısına uğrar ve uzun vadede şeker hastalığına ve MS'e neden olurlar. Tabii bunlar veganlar için geçerli. Vejetaryenler ayrıca süt yumurta vs. tüketmektedir fakat bitkisel kaynaklı proteinlerin yarattığı tahribat bu tip hayvansal proteinlerin sentezini de imkansız kılıyor. Yani vejetaryenler hayvansal protein alsa dahi yoğun bakliyat ve tahıl tüketimi nedeniyle hayvansal proteinlerden faydalanamıyorlar. Bir de soya protein açısından çok zengindir fakat bitkisel kaynaklı proteinlerin zararını bir kenara bırakırsak soya bol miktarda östrojen içermektedir, aşırı östrojen alımı da vücut için uygun değildir. Tabii bir de bitkisel kaynaklı proteinler sindirime uğramadığı için sürekli gaz şişkinlik ishal gibi problemlere de neden olurlar ama o konuya girmiyorum.


  • angelus  (18.01.15 20:09:32) 
vegan olmayı düşünmüyorum.

vejetaryenliğe dönecek olursak... çok fazla tahıl tüketmesek, yeşil sebzelere ağırlık versek genel olarak. yoğurt, süt, peynir, yumurta gibi hayvansal besinlerden aldığımız proteinlerle hayatımızı idame ettirebilir miyiz? günde 2 kilo yoğurt yeme kapasitesine sahip bir insan olarak inanılmaz işime gelir bu.

özellikle angelus, sorum sana, sen yetkili bir abiye benziyosun :)
  • mutevazi  (18.01.15 20:16:53) 
Tahıla ve bakliyata fazla yüklenmeden, ki bu herkes için geçerli esasında sadece vejetaryen/vegan çizgisinde bakmamak lazım. Özellikle yeşil bitkileri ve et yemeyeceğin için onun dışında kalan diğer hayvansal ürünleri tüketerek sağlıklı bir şekilde yaşarsın.


  • angelus  (18.01.15 20:23:19) 
ayrıca kaslar için gerekli bcaa ve glutamin aminoasitleri ve keratine bitkisel ürünlerde yok. soyada protein var diye yüklenirseniz östrojen hormonu salgılatır. biliyoruz da konuşuyoruz fakat bazı arkadaşlar safsata der bu dediklerimize.

biliyorum, içiniz acıyor hayvanların öldürülmesine falan. fakat bu nüfusu ancak bu şekilde doyurabilirsiniz.
  • thracian  (18.01.15 20:24:03) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.