[]

CDN Kullanmalı mıyım?

Merhabalar.

Bir sitenin aylık bant genişliği kullanımının 200GB olduğunu düşünün. Ve bu site tüm resimlerini kendi sunucusu dışındaki yerlerde barındırıyor (Blogger, Facebook vb). Bu site CDN kullanmaya başlamalı mı?

Bir de Amazon S3'ün fiyatlandırması çok hoşuma gitti fakat en yakın Frankfurt'ta sunucuları var sanırım. Kullanan varsa avantaj/dezavantaj yönünden bilgi verirse çok şükela olur.

May force be with you.

 
Aylık bw kullanımının tamamı image resources ise kullanılabilir. Tabi aslında bireysel ve gerizekalı fikrim, siteye daha çok nereden erişildiği kısmında. Yani türkçe bir siteye türkiye dışında ayda 1k amerikadan 1k rusyadan giriyor ise cdn'lik bir durum olmaz. Cdn'e verilecek para ise sunucu için ekstra bw alınabiliyor ise o da düşünülebilir. genel olarak load balance yapılmak isteniyor ise onu bilemeyeceğim tabi.


  • mrvengeance  (15.01.15 23:25:30) 
@mrvengeance belirtmeyi unutarak büyük mallık yapmışım zaten. Ziyaretçilerin %90'ı Türkiye'den. Gerisi Almanya, Hindistan, ABD falan değişiyor.

Image resource olarak tasarım dosyaları (logo, bazı ikonlar falan) var sadece. Javascript dosyaları büyük oranda Google'ın CDN'sinden çekiliyor. CSS falan bizim serverda.

Niyetim CDN'ye geçersek içerikteki resimleri CDN'de barındırmak. Örneğin İstanbul'daki bir ziyaretçi için Frankfurt'taki CDN'den imaj çekmek mi mantıklı, İzmir'deki normal sunucudan imaj çekmek mi?
  • krater  (17.01.15 19:50:54) 
yani aslında anladığım durum cdn'in biraz fantazik bir iş olduğu şu konumda. türkiye lokasyondaki izmir pop olsun istanbuldaki dclerdeki poplardan olsun erişim eğer çok düşük/sınırlı değil ise tüm dünya erişimlerinde sorun yaşanmayacaktır. ama tabi ben bunu söylersen ortalaması 500kb olan görselleri baz alıyorum ancak siz bir stock image sitesi sahibiyseniz ve insanlara ücretli/ücretsiz 5-25mb arası görseller sunuyorsanız cdn mantıklı olacaktır. aksi durumlarda cpu vs. overload olmuyor ise daha iyi bir sunucuya geçmenizi önerebilirim..

kolaylıklar :)
  • mrvengeance  (17.01.15 20:05:20) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.