[]

Yazılım Lisansı Türlerine Dair Bir Sorum Var

Bir müşteriniz için A yazılımı geliştirdiniz, müşteriyle bunun kullanım haklarını devretmek üzere anlaştınız. Muhtemelen kaynak kodları da vereceksiniz. Ancak müşterinizin sizin dışınızda bir firma/şahıs ile veya kendi bünyesindeki çalışanlar ile bu kaynak kodları kullanarak A yazılımında değişiklik yapmasını veya yeni bir B yazılımı geliştirmesini istemiyorsunuz.

Bu durumda müşteriye nasıl bir lisanslama yapılmalıdır?

Sözkonusu yazılım bilgisayar üzerinde çalışmıyor, kendi tasarladığımız bir cihaz üzerinde çalışıyor ama sanırım yazılım lisansı açısından Masaüstü/Mobil yazılımlarla pek bir farkı yoktur.

 
kaynak kodları vermeyeceksiniz o zaman. yalnızca lisanslamasını yapacaksınız. lisansladığınız zaman zaten müşterinize o yazılımı yalnızca kullanma hakkını vermiş oluyorsunuz. yazılımın diğer tüm fikri hak ve mülkiyetleri size ait.

ha müşteriniz kaynak kodları vermediğiniz halde değişiklik yapar mı? yapabilir. ama o zaman ürün garanti kapsamı dışına çıkmış olur. destek vermezsiniz.
  • buttercup  (10.01.15 14:47:23) 
@buttercup: müşteri kaynak kodları alma konusunda ısrarcı. bunun üzerine üstelemek istemiyoruz biz de.


  • nop  (10.01.15 15:01:46) 
her hangi bir microsoft eula'sı üzerinde değişiklik yapabileceğiniz gibi isterseniz kendi şartlarınızı oluşturarak bir lisans hazırlayabilirsiniz, lisansı iki kişi/kurum arasındaki sözleşme gibi düşünün, sizde istediğiniz gibi bir lisans icat etmekte özgürsünüz.

bu yazılımı amacı dışında kullanmak yasaktırdan tutunda üstünde değişiklik yapılamaz a kadar giden microsoft eulasını okuyun.

kişisel ve profesyonel görüşüm kaynak kodu her zaman serbest bırakmaktır ama siz bilirsiniz tabii.
  • selam  (10.01.15 15:32:25) 
belirli bir adet cihaz siparişinden sonra kaynak kodu verme konusunda bir sıkıntımız yok. sözleşmeye bu şekilde yazıyoruz ama bizim derdimiz, bu kaynak koddan faydalanılarak farklı amaçlı başka bir ürün geliştirilmemesi, mevcut kodun değiştirilerek aynı amaca yönelik başka bir üründe kullanılmaması.


  • nop  (10.01.15 15:44:03) 
bu arada belirtmeden geçemeyeceğim eğer yazılımınızı üretirken GPL lisanslı her hangi bir kütüphaneyi linklemişseniz kodun o kısımlarını mecburen GPL yapmak zorundasınız.

tahmin ediyorum ki pek çok GPL veya LGPL lisanslı yazılımı linkliyorsunuzdur, kullandığınız kütüphanelerin tamamının lisansını listelemenizde fayda var, hangi kodun açılıp hangisinin açılmayacağını belirtmeniz gerekiyor her bir dosyada. ardından projenin lisansında aksi belirtilmediği durumlarda bu lisans geçerlidir demeniz lazım.

eğer mahsuru yoksa linklediğiniz kütüphanelerin (static de olsa fark etmez) lisanslarını ekleyin buraya bakalım neleri yapabilirsiniz.
  • selam  (10.01.15 15:57:02) 
@selam: sözünü ettiğim şey gömülü bir yazılım ve her bir satırı, görev zamanlayıcı, aygıt sürücüleri, grafik kütüphaneleri vs dahil bizim tarafımızdan yazıldı. kullandığımız binary/object code/source code seviyesinde hazır bir kütüphane yok. Yazılımın üzerinde çalıştığı bir kernel, OS filan da yok.


  • nop  (10.01.15 16:00:37) 
hem yazılımı hem donanımı geliştiriyorsan müşterinin kaynak kodu isteme nedeni nedir ki? müşteri donanımın doğru olarak çalıştığını test edip onayladığı sürece sorun olmaması gerek.


  • i have the information  (10.01.15 17:39:18) 
çok daha kolay o zaman, eğer firmanız birden fazla ürün geliştiriyorsa (asansörler için bişi, akıllı evler için bişi gibi segmentlerden bahsediyorum) dosya üzerinde değişiklik yapılamaz ve YYY firmasının SGMNTXXXX serisi ürünleri haricinde kullanılamaz gibi bir maddeye ihtiyacınız var, bunu her bir kod dosyasına iliştirmeniz gerekiyor tabii.

daha spesifik olarak tek bir ürün yada ürün listesi koyabilirsiniz.
ayrıca yazılımın tasdikletmeniz gerekiyor bir nevi patent gibi yani bunun bir yolu vardı ama unuttum ben şirketinizin avukatları yardımcı olurlar, böylece kodun firmanıza ait olduğu yasal olarak ispatlanabilir oluyor, eğer müşteri kod üzerinde değişiklik yapıp kullanırsa ve hukuki yol aramanız gerekiyorsa yazılımı satır satır karşılaştırıyorlar.

ve yine dediğim gibi microsoft'un eulası üzerinde gerekli değişiklikleri yaparak lisanslayabilirsiniz.
  • selam  (11.01.15 10:39:37) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.