[]

stajer avukatın kafa karışıklığı, akıl fikir arıyorum?

stajer olarak bir büroda çalışmaya başladım, maaş almıyoruz, arada patronun canı istedikçe harçlık verecek. daha başlayalı 2 hafta falan oldu. ilk iş deneyimim.
girerken icra işleri olmadığını, sadece kendi davalarıyla alakalı icralar olduğunu, daha çok araştırma falan yapacağımı, bir şeyler yazacağımı, işte hukuçuluğu öğreneceğimi söylediler.
ilk 10 gün öyle de gitti, ancak bugün mesela öğlene kadar icra dairesi dolaştım, 1 senedir el sürülmeyen, yarım yamalak yapılmış 150 kadar icra dosyaları var, ve hiç bir çalışan 6 aydan uzun çalışmamış orada, o yüzden dosyaların içi karmakarışık kimin ne yaptığı belli değil, bir kısmı başka şehirde falan. 1 haftada bu icra dosyalarını düzenlemem, eksikleri tespit edip raporlamam gerekiyor.
sabah 9 akşam 7 çalışıyoruz, öğle arası yok, 10 dakika yemek arası veriyoruz. bugün şaka yollu çok sigara arası vermeme laf ettiler. haftada 50 saat (cumartesi yarım gün) çalışıyoruz totalde.
bir de tuhaf bir ortam yani temizlik yapan abla ve sekreter, uzun zamandır oradalar, arada bizi azarlıyorlar çok bardak kullandık diye, bugün yere kahve döktüm yanlışlıkla, temizlikçi ablaya söyleme kendin sil dediler, bez buldum orada ıslattım sildim, ıslak kalmış yerler ayak izi olmuş diye kızdılar.
bir stajer için, yeni başlayan biri için bu şartlar normal mi? herkes bu şartlarda mı çalışıyor?
iyi bir üniversiteden mezunum, geldiğim ilk gün 30 sayfalık ingilizce sözleşmeyi 2 kişi çevirdik, hani öyle bir iş verilince yapıyorum. ya da davanın ayrıntıları bile anlatılmadan şu şekilde karar bul diyince, 10 dakikada 50 tane karara bakıp buluyorum lazım olanları. ama bu icra dosyaları mesela, düzgünü hiç görmemişim ki, dosyada eksik olanı anlayayım. yapamıyorum yani.
bir de herkesin yaptığı yemeği yiyemem, orada temizlikçi abla ne yaptıysa, ölmeyecek kadar yiyorum, zira öğle aramız yok.
çok mu yanlış meslek seçmişim? başka yere de girsem aynı mı olur?

 
yanlış meslek değil, yanlış ofis seçmişsiniz. kurtulun ordan bir an önce.
ben de avukatım, çevremde çok nadir duyuyorum artık böyle sömürü düzeni ile stajyer çalıştıranlar. hele ki ingilizceniz de varmış, ne işiniz var orda Allah aşkına?
hangi şehir bu arada?
  • vejeteryanvampir  (09.01.15 19:06:10) 
avukat değilim
memleketin çivisinin çıktığını düşünüyorum, yapmayın -yeni mezun- arkadaşlar, efendi olun, iş yapın, kendini geliştirin ama ezdirmeyin.
bu işin kuralını bilmiyorum tam ama zaten 2 hafta olmuş olsun olsun 1 ayınız yanmış olsun başka bir yer bulun.
  • niye ama  (09.01.15 19:09:49) 
avukatlık büroları şerefsizliğin, itliğin sık görüldüğü yerler. stajyerlere iğrenç davranma konusunda çalıştığın yer bir istisna değil.hatta bir çok avukat bu durumu "yaşanması gerekli burun sürtülmesi" olarak tanımlıyor ve doğrudan uygulayıcısı olmasalar bile meşrulaştırıyorlar. ha bu demek değil ki her girdiğin yer böyle olacak veya berbat bir meslek hayatın olacak ileride.

kendin söylemişsin zaten, kimse 6 aydan uzun kalmamış diye. Eh, nedeni gayet belli gibi.

Bana sorarsan yaşadığın şey normal değil ve ben yerinde olsam sağlam bir intikam alırdım(alman gereken maaşın 10 katı kadar bir maddi hasar uygundur) . ama insani koşlullarda staj ayarlamak çok kolay değil o sektörde, bilgin olsun.
  • rygard  (09.01.15 19:11:27) 
Avukatlıkla ilgili bilgim yok. Ama üniversite bitirmiş az çok mürekkep yalamış biri olarak kendinizi böyle insanlara ezdirmeyin bence. Para kazanmak zorunda olup fazla seçeneği olmayan insanlar bir çok şeye katlanırlar hayatta. Size maaş bile vermiyolarmış ki. Kafanız attığında vurun kapıyı çıkın.


  • hottamale  (09.01.15 19:17:37) 
ben de şu an avukatlık stajımı yapmaktayım. 2-3 yer değiştirdim sana önerim kaç kurtul oradan. stajyersin diye hem para vermeyip hem de böyle kullanmaları hiç hoş değil. git uygun bir dille neden daha fazla çalışmak istemediğini ve para vermeden neler yaptırdıklarını yüzlerine vur.

senin gibi çok arkadaşım var hepsi de bu büro bilinen bir büro diye girmişlerdir ama hukuk mezunu olarak sudan çıkmış balık gibiyiz zaten sana yardımcı olacak avukat bulman daha önemli.
  • eleutheiros  (09.01.15 19:18:41) 
Yeni mezun arkadaslarimdan bildiğim kadarıyla artik bu tarz somuruler cok cok az. Iki avukatin kurduğu kucuk bir hukuk bürosunda çalışıyorsanız hala eski kafali olabilirler.

Maas almama kismi da baya ilgincmis. staj donemlerinde az cok bir maas aliyor artik herkes.

'Iyi bir universiteden mezunum, ingilizcem de' iyi diyorsunuz; bence bir an once yeni bir yer bulup oradan ayrilin.
  • fraise  (09.01.15 19:21:30) 
Oncelikle avukatlik mesleginin degerini yine biz avukatlar dusuruyoruz. Meslektasini bu kadar hor goren baska hicbir meslek grubu bulamazsin.
Stajim boyunca ve ogrenciligimde de calistigim yillarda ben pek havaliydim. Meslek ogrenmek amaci ile orada bulundugumu bir ucret almadigimi ve meslek ogrenmenin disinda asla kendimi ucuz is gucu olarak kullandirtmayacagimi ve gorevimin cay servisi ya da sahsi fatura odemesi olmadigini ukala bi tavirla belli ederdim ve ortam uygun degilse mesleki saygi yoksa da cikardim. Sansim iyi gitti hep meslek ustadlarimdan bilgi aldigim yerlerde bulundum. Ama is hayati oyle ki bi gun yeri geldi ofiste herkes izinli patron anahtari teslim etti sabah ofis benimmis gibi ofisi actim telefon baktim gelen kurucu avukatimiza kahve dahi yaptim. Yasli bi adamcagizdi zaten. Ancak ofis beni ogrenci stajyerleri olarak cok benimsemisti. Hep ogreniyordum ve vaktim ders calismakla geciyordu. Tum durusmalara ben de gidiyordum. O gunku tum dosyalari okutuyorlardi. Bu yuzden hic gocunmadim. Eger boyle bi atmosferdeyseniz orasi artik aile ortamidir fedakarlik yapilir.
Gelelim icra kismina. Icra hukuku bi avukatin ogrenmesi tek basina kalinca kendi kendine yapabilmesi gereken onemli bi istir. Evet angaryasi coktur ama bu da ogrenilmelidir. Bu yonuyle tecrube edinmeye calisin derim.
ancak su da gercek ki sizin bulundugunuz ortam pek de gelisiminize katki saglayacak gibi gorunmuyor.
Gec olmadan mesleki degerinizin artacagi bir ofis bulun. Zira ogrendigim herseyi ogrenciyken calistigim ofiste ogrenerek meslege baslamistim.
  • photo85  (09.01.15 19:24:12) 
İstanbul merkezli ve genelde yurtdışı bağlantılı toplasan 20 büro dışında, genel olarak karşılaşacağın ortam bu avukatlık sektöründe. İcra işim yok diyen büro, eğer yukarıda söylediğim sayılı bürolardan değilse yalan söylüyordur. İcra işi olmasa, Türkiye şartlarında işyapan büroların çoğu masraflarını bile çıkartamaz.

Eğer ortamdan memnun değilsen, bir şekilde yukarıda söylediğim bürolara geçmeye çalış. Ama onların da çoğu bu dönemde zaten stajyerlerini almışlardır. Eğer isim yapmış bir büro değilse, çalışma koşulları biraz daha iyi bir büroya geçmeye çalış. Orada deneyim kazan, bu arada yurtdışı üniversitelerde yüksek lisansı kovala. Türkiye'de avukatlık sektörü, çalışan devri daiminin en fazla olduğu sektörlerden birisidir. Sen çıkarsan, yerine yenisini bulması bir kaç gün bile sürmez. O yüzden bu sömürü ortamına çok müsait bir sektör.
  • maxim gorki  (09.01.15 19:48:00 ~ 19:49:52) 
stajyerler işçi satatüsünde olmadığından avukatlık büroları da stajyere cep harçlığı veriyor evet. bu her büroda böyle. o harçlık 1000 lira da olabilir, 500 lira da ve hatta 2000 lira da... bu tamamen çalıştığın büroya bağlı. sadece yemek veren veya onu dahi vermeyen bürolar da var, "buradaki kazancın öğrendiklerin olacak" diye bir görüş öne sürerek... :)

150 kadar icra dosyasını düzenlemek için 1 hafta yeterli bir süre aslında. sonuçta icra dosyalarında ne yapılmış, ne yapılmamış buna bakıp not alacaksın. zor değil bunu yapmak.

icra dairesi dolaşman da gayet normal. 1 hafta bunları halletikten sonra yine araştırma yapmaya dönersin. ufak ufak dilekçe de yazdırırlar belki, eğer sen de böyle bir isteğin olduğunu söylersen.

ihtarname çekilecek bir durum olursa onu da yaz mesela, tecrübe olsun.

yaparsın yani icraları. gözünde büyütme. 1 haftayı öyle geçir ve sonrasına bak bakalım. sana, sana pek bir şey katmayacağını düşündüğün işler verilmeye devam edilirse o zaman stajını devam ettirmek için yeni bir büro arayışına girersin.

hali hazırda değişiklik yapabileceğin bir büro varsa ve bu icralarla uğraşmayaym diyorsan 1 hafta beklemene de gerek yok tabi ki ama orada da illa ki hoşuna gitmeyen bir iş verilecek. neticede stajyerlere avukatların vaktini çalan işler verilir.

diğer konuda tavsiyem: kendi bardağını götür evden. masanda dursun. kullandıkça kendin yıkar yine masana koyarsın.

temizlikçiye söyleme kendin sil, yerler ayak izi olmuş demelerine filan da takılma boşver. "he" de geç. kusur arıyorlar belli ki.

sigara molaları konusunda bir şey diyemeyeceğim. gerçekten çok çıkıyor olabilirsin.

cumartesi çalışması can sıkıcıymış ama baştan tamam demişsin herhalde bu konuya, o yüzden yapacak bir şey yok.

stajda öğrendiklerin sana yeni kapılar açacak diye düşün ve sana bir şey öğretecek her fırsatı değerlendirmeye bak. şartların daha iyi olduğu, daha komplekssiz insanların çalıştığı bürolara geçersin ileride. baktın olmuyor kendi büronu açarsın.
  • m e l t e m  (09.01.15 20:15:40) 
valla benzer yollardan geçtim. benim ilk staj yaptığım yerde bana şahane davranıyorlardı. şehir ortalamasının çok üzerinde bir stajyer harçlığı alıyordum. haftada bir gün ekstra tatilim vardı (baro eğitim merkezinde staj dersi olduğu için). daha bir sürü avantaj da mevcuttu. ama en nihayetinde büroda bir bilgisayarım yoktu ve dilekçe yazamıyordum. sırf bu sebepten ayrıldım ve stajın ikinci altı aylık kısmını başka büroda tamamladım. iyi ki de yapmışım. dilekçe yazmayı stajı tamamladığım büroda öğrendim.

icra öğrenmek gerekli ama gideceğiniz büroların neredeyse hepsinde icra dosyası olacaktır. icra bir yere kaçmıyor, bir şekilde öğrenilir. zaten atla deve bir şey değil (istisnalar haricinde). önemli olan, kendinize güveninizin sarsılmayacağı bir büro bulmanız. stajyersiniz, şu an bunu yapmak için en doğru zaman.

başka sorunuz olursa buradan sorun lütfen, stajyer avukatlık hakikaten pis bir süreç.
  • starborn  (09.01.15 20:50:59 ~ 20:51:52) 
staj dönemim biteli daha iki ay oldu ve baro cok sacma bir şekilde sem derslerimi yaklasık 6 haftaya yaydı ve 11-16 arası ders vardı. o arada calıstığım ofis bana yol verdi doğal olarak. çalışamadım o ara. kurum icrasında topuklularla canım cıkıyordu. babete sarmıstım artık. 3 tane büroda calıstım toplam beş altı aylık deneyimim var ama gerçekten aynı bürolardan mı geçtik merak ediyorum. Duruşma deneyimim yok mesela, elime kimse al su dilekçeyi yaz da demedi. kendi kendime dosya okuyup cat pat dilekçe yazmaya calıstım. sözleşmeleri inceledim. bir iki panele katıldım vesaire. stajyerlikte bir şeyleri kendi kendine öğreneceksin diyorlardı. ama icrada sürünmekten, kartaldan gebze adliyesine, oradan eminönüne ticaret odasına, oradan yanlış ticaret odasıymış kadıköy ticaret e gittiğimi biliyorum. bu yüzden bir büroda 2 aydan fazla barınamadım. gerçekten yanında calısacağın avukat seni bu meslekten ya soğutuyor ya da aksini yapıyor. Benim de şimdi mesela avukat arkadaşlara ihtiyacım var. Cünkü her şeyi öğrenemiyorsun. Mesleği stajda öğrenmek gerçtekten cok zor, cok cok cok iyi bir yer veya tanıdık olmadıkça! Benim sağlık problemim de oldu öyle böyle ruhsat geldi. Şimdi cok parasında değlim adam gibi mesleki dayanısmanın olduğu bir ofis arıyorum, eşek değiliz öğretildikten sonra 1 ayda her şeyi de kapar insan. Gerçekten okulu özleyeceğim hiç aklıma gelmezdi. sözlük bana iyi meslektaş bul lan allahsız.


  • okyanustaki depresif ruzgar  (16.04.15 20:22:24 ~ 20:25:39) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.