[]

Beyin için MR mı Tomografi mi?

Kardeşimin dişlerinde kalıcı tel var. Şimdi MR a görmesi gerekti. Fakat MR da tel sıkıntı oluyormuş. Doktorlar da net birşey demedi. Kimi görüntü bozuk olur diyor tek ile, kimi teli söker atar diyor, kimi tek ısınır diyor.

Hastanede MR için 3 tesla dediler, renkli olacakmış. Epilepsi den şüpheleniyorlar.

Karar veremedik ne yapmak gerek. MR yumuşak dokuda başarılı ve az radyasyonlu, Tomografi sert dokuda daha başarılı ama çok radyasyonu imiş.

Telleri çıkarıp MR çektirip tekrar taktırmak mi (250 TL gibi bir rakam sanırım çıkarıp takmak. Para sıkıntısı var bu arada) yoksa Tomografi mi beyin için?

Biraz acil, randevu 19:00 da.

 
diş teli varken emar da tomografi de çektirdim sıkıntı yaşamamıştım.


  • 1a2b3c4d  (04.01.15 15:00:04) 
tomografi radyasyon manyağı yapar tamam da, Mr sadece ses dalgalarıyla işlem yapmıyor muydu? yani radyasyon yok gibi onda ama?


  • dokuzeylul  (04.01.15 15:03:11) 
bir radyoloğa danışsanız çekeceğiniz hastanede.. en son mr a ananeme eşlik etmek için girdiğimde ustumdeki baskı metalleri cihaz mıknatıs gibi çekmişti bende.


  • eja  (04.01.15 15:18:07) 
diş telleri muhtemelen mr tarafından etkilenecek bir maddeden yapılmamıştır. çünkü gerek dolgu, gerek kemik kırıkları için vücuda entegre edilmiş madeni yapılar mr ve diğer görüntüleme yöntemleri göz önünde bulundurularak seçilir. dişteli de bu yönde bir kararla seçilmiştir. mr ısınma yapmaz. mr çok kuvvetli bir mıknatıstır. radyasyonun r'si yoktur. sanırım kontrast maddeyle çekecekler mr'ı. bu da daha net, daha keskin görüntü almayı sağlar. bir epilepsi hastası olarak hem kontrast maddeli mr, hem de kontrast maddeli (git: eksisozluk.com) tomografi çektirmiş biri olarak beyin görüntüleme olayında çoğunlukla mr tercih edilir. korkulacak bir durum yok


  • bilmemkacincinick  (04.01.15 15:36:26 ~ 15:57:02) 
hangisi olcagina siz mi karar veriyorsunuz? doktor neyim yok mu?


  • crucio  (04.01.15 15:44:48) 
Abi btyi daha çok kanamadan vs şüpheleniyorsak kullanıyoruz. Epilepsi şüphesi varsa mr çekilmesi daha uygun olur. Da bunu doktorun söylemiş olması lazım size ya. Bt de çektirebilirsiniz mi dedi doktor size? Bence paraya kıyın adam gibi mr çekilsin epilepsi önemli bir hastalık tanısı konsun. Bu arada Eeg de istemiş olmaları lazım asıl o önemli epilepsi tanısı için


  • yigitkaraca  (04.01.15 16:03:19) 
Doktor önce kontrast MR istedi. Daha sonra bizi rayolojiden uyardıkları için diş telini söyleyince doktor tomografiye döndü.

biz de acaba diş telini çıkartsak mı diye düşündük. Dış tedavisi bitti ama tedavi sonrası tel kalıcı. Tedavi yeditepe Üniversitesi Hastanesi'nde yapıldı ve yapan doktor şimdi mezun olduğu için ulaşamıyoruz. Eskişehirde Osmangazi Üniversitesi Hastanesi'nde teli takan doktora danışın dediler. Doktora ulaşamıyoruz. Yeditepe Hastanesindekiler ne tür tel kullandıklarını, 3 tesla MR a dayanabilir mi bilmiyor.

Osmangazi Üniversitesi Hastanesi'nde ortodonti doktorlarına sorduk, onlar da bilemedi. Radyologlar da kullanılan tele göre değişir dedi. Arada kaldık.
  • seen sea  (04.01.15 16:03:47 ~ 16:04:41) 
EEG de istendi, onu çektirdik. Şu an kesin epilepsi denmedi ama hem epilepsiye çok benzer belirtileri var, hem de alakasız bir iki durum daha var (nefes kesilmesi, bayılma gibi)


  • seen sea  (04.01.15 16:08:02) 
Arkadaşların da açıkladığı gibi genelde diş telleri MR uyumludur fakat yine de taktırdığınız yerle konuşup bunu kesinleştirmeniz gerekir. Eğer uyumsuzsa MR cihazı mıknatıs gibi çekecektir teli. BT-MR konusuna gelince beyin BT günümüzde travma ve inme hariç pek kullanımı olmayan bir tetkik haline geldi ki hele epilepside vereceği bilgi çok azdır. Bu nedenle MR daha ön planda diyebilirim.


  • mavifil  (04.01.15 16:08:41) 
Bu durumda riske girmeden telleri çıkarttırmanız en mantıklısı


  • yigitkaraca  (04.01.15 16:26:59) 
eğer teller mr uyumsuzsa kesinlikle bt. illa mr gerekiyorsa çıkartalım mı falan soruları için nörologla bir görüşün.


  • fayfim  (04.01.15 16:34:24) 
Abi hic bi bilgim yok basta soyliyim ama. Madem arada kaldiniz cikartsin kardeşiniz teli oyle mr cektirsin.


  • evc  (04.01.15 17:23:49) 
Aklınız kalacağina emeginiz kalsın.


  • evc  (04.01.15 17:24:25) 
tomografide radyasyon bombardımanına maruz kalıyorsun. istatistiki olarak daha önce tomografi çektirmiş 50 kişiden en az biri yaşamının ileriki bölümlerinde kanser oluyor


  • yemrem  (04.01.15 17:26:01) 
mrg'ye dayanıklı metal diye bir şey yok maalesef zaten izin vereceklerini sanmıyorum 3 tesla ciddi bir manyetik alan ama 1.5 olsa bile fark etmez. evet yumuşak dokuda mr daha başarılı yine de tomografi işe yaramaz diyemeyiz. yani ya telleri çıkartın ya da önce tomografiyi deneyin. küçük bir örnek veriyim: www.youtube.com


  • anne ben yazar olucam  (04.01.15 17:46:35) 
Konunun üzerinden çok zaman geçmiş ama başkasına faydası olması açısından yazıyorum. Uzun uğraşlar sonucu Yeditepe'deki farklı doktorlara ve asıl tedaviyi yapan doktora ulaştık. Hepsi de orada kullandıkları tellerin MR'a engel olmayacağını ve girebileceğini söyledi.


  • seen sea  (28.03.22 16:08:01) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.