[]

osmanlıca meselesi niye bu kadar olay oldu?

milliyetçi biri değilim, akpli de değilim ama bir zarar göremiyorum böyle bir ders verilmesinde. bu kadar büyütülecek bir şey de göremiyorum. niye bu kadar tantanası yapıldı ki?




 
12 yılda ingilizceyi öğretemiyorlar osmanlısı mı eksikti bir tek? ben lisansta dersini aldığım halde bişey anlamıyorum, alanım olmasa ileride bir işime yaramayacak. baştan aşağı anlamsız çocuklara bunu öğretmek


  • mula  (13.12.14 02:44:05) 
niyet meselesi.


  • proletarier aller lander vereinigt euch  (13.12.14 02:47:14) 
ya arkadaş böyle bişey var mı? eğitimde bunu da öğretelim zararı yoktur mantığı mı var yoksa ? şunu da öğretelim faydası olur mu? koy ispanyolca, almanca ikinci dil. koy medya okur yazarlığı ( işlerine gelmez ) zorunlu olarak, drama sanat bilmem ne. osmanlı zamanında okuma yazma bilenler yüzde beşti. ama amaçları şu arap harflerini öğretiecekler ve ilerde bu yaygınlaşacak. harfleri değiştirebilirler. yok ebesinin diyebilirsiniz. ama 10 yıl önce bugünkü olaylara da yok ebesinin diyorduk. saygılar.


  • andy kaufman  (13.12.14 03:01:04) 
osmanlıcanın öğrenilememesi yeni osmanlılar zamanında osmanlı devletinde bile bir eğitim meselesiydi. bir gazete sahibi olan filip efendi okuma yazmaya sahip değildi mesela. kolay değil gerçekten öğrenmesi.


  • mula  (13.12.14 03:09:48) 
ne gereği var? yani osmanlıca öğrenince neyi daha iyi yapmayı başarıcaz? daha iyi doktorlarımız mı olacak? daha iyi bilim insanlarımız mı olacak? mezar taşlarını okumuyormuşuz, hangimiz mezarlığın yanından geçerken latin alfabesi ile yazılmış mezar taşlarını okuyoruz ki osmanlıcasını okuyalım?


  • selam  (13.12.14 03:16:38) 
ha birde kendisini tam bir osmanlı padişahı gibi hissetmesini sağlayacaktır, ölü bir osmanlı padihaşı yani, tarihede osmanlıyı tekrar canlandırmak isteyen lider olarak falan geçer.


  • selam  (13.12.14 03:19:06) 
olay olması tayyip'in gündem değişsin diye kaşıması,
herkesin de bu tuzağa düşmesi nedeniyle oldu.

çok daha ciddi olaylar (ve kanunlar) hiç tepki görmeden kabul ediliyor oysa ki.
şu an ülkeyi bir hırsızlar cuntası yönetiyor ve biz osmanlıcayı tartışıyoruz.
  • titiraprap  (13.12.14 03:21:06 ~ 03:33:42) 
Osmanlıca sadece farklı alfabe ile yazılan türkçe. İçine karışmış arapça farsça kelimeler onu başka dil yapıyorsa şu an konuştuğumuz da osmanlıca o zaman.


  • hkaan  (13.12.14 08:32:00) 
Farklı bi bakış açısıyla bakalım olaya. Televizyonda gazetede zaten siyasi boyutu günlerdir konuşuluyor. Gel bi de şöyle bak.

Şimdi bu Osmanlıca'yı sosyal bilimler liselerinde "zorunlu" yapacaklar yakında. Diğer liselerde de seçmeli olması için kadro açacaklar.

Osmanlıca'yı bütün bu liselerde çok güzel öğrettiler diyelim. Herkes şakır şakır osmanlıca konuşuyor olsun. Ne yapacağız şimdi biz bu dille.

Ülkeler arası yazışma yapabilir misin ? Yok.
Bilimsel makale okuyabilir misin ? Yok.
Yurt dışına çıkıp osmanlıca konuşan başka bir ülke bulup insanlarıyla konuşabilir misin ? Yok.
Ülke içinde kendi aranda konuşabilir misin ? Şahsen ben ve benim gibi pek çok insanla konuşamazsın ne dediğini anlamam. Konuşssan da bunun ekstra bir faydası var mı ? Yok
Osmanlıca yazılmış kitapları okuyayım desen ? Kitap sayısı az, temini sıkıntılı osmanlıca el yazması kopyasını zaten nereden bulacaksın . Müzede görürsün anca. O da olmadı.

Ne yapacaksın peki bu dili ? E öğretsinler nolacak. Öğretsinler de öğretmek için ne gerekiyor bir bakalım.

Öğretmen yetiştireceksin. Maliyet.
Öğretmenleri okullara atayacaksın. Maliyet.
Maaş vereceksin her ay. Büyük maliyet.
Öğrenciyi hiç bir işine yaramayacak dünya'da onu bi adım ileriye taşıyacak hiç bir özelliği olmayan bir dil için mesai harcatacaksın. Hem maliyet hem de zarar ziyan öğrenci açısından.

Peki bu kadar uğraş sonucunda fayda?
Sıfır.

E osmanlı arşivlerimizi okuyalım. Zaten onları okumak için osmanlıca bilmene gerek yok. Tercüme denilen bir kavram var. İhtiyaç olduğundan binlerce farklı insana tercüme ettirebilirsin.

Peki ben osmanlıca öğrenmek istiyorum. Öğrenmeyeyim mi ? Tabi ki öğren. Üniversitede dil tarih coğrafya fakültesine gidersin. Orada öğrenirsin. Gerek duymayan adamın mesaisini almaya, hiç ihtiyaç duymayacağı birşey için milyonlarca tl harcamaya gerek yok. Ülkenin daha büyük sıkıntıları var şu an. Paramız da çok bol değil. O kaynakların doğru harcanması gerekiyor.
  • maxhoper  (13.12.14 08:40:37) 
keşke bana da öğretilseydi diyorum ben şahsen. hatta imkanım olsa gönül tekin'in ayvalık'daki harvard işbirliğiyle olan enstitüsüne giderdim. ben işe kültürel açıdan bakıyorum. ayrıca birçok tarihçimiz de diyor osmanlıca bilmeyen entelektüel, alim olamaz. benim bakışım daha elitist bakış açısı olabilir buna katılırım.

he eğitimde bunca saçmalık varken bunlarla uğraşılması ayrı bir saçmalık oluyor, ona da katılırım.

bu arada imam hatiplerde ve sosyal bilimlerde zorunlu oldu sadece.
  • secilmis uye  (13.12.14 09:29:46) 
Bence gereksiz tamam hobi olarak insan öğrenebilir ama gerek yok ölü dili konuşan yok. Vakit kaybı.
Yukarda bahsedildiği gibi geçtim ikinci yabancı dil ı ingilizceyi ilköğretimde ana dil kıvamına getir sonra düşünelim Osmanlıca yı.

Her seferinde olduğu gibi gündem değiştirme çabaları

Başarılı olmuyor değil hani de
ne bileyim gereksiz insan muhabbeti ya hiç tartışmaya bile girilmez o derece.
  • indescribable  (13.12.14 10:20:26) 
Bence de gereksiz. Şimdi Osmanlıca bilmek bir ayrıcalık. Hatta saygı duyulacak bir şey. Ama birkaç yıl sonra milyonlarca insan öğrenmiş olacak biraz bile olsa. Hatta "anlıyorum ama konuşamıyorum" diyenler olacak. Şimdi bilmesi gerekenler biliyor (mesela tarihçiler ve şu anda tahmin edemediğim başka insanlar). Onlar için bir ayrıcalık. Artık anlamsızlaşacak bu.


  • aguilas negras  (13.12.14 10:58:09) 
Farklılık iyidir öğrenilsin. Güzel bir öğretimden sonra kaliteli doyurucu keliemelerle güzel sanatlar çıkabilşr ortaya. Şiir, kitap vs.


  • odiyus  (13.12.14 11:14:43) 
niye olay oldu, çünkü cüneyt özdemir gibi adamlar olayı beyinleriyle anlamayıp ilerde böyle konuşcaz diye haber yaparsa o olay büyür. ben zamanında bize de öğretilmesini isterdim. bizim o eğitimin şu an verilebilecek mi, ya da verilecekse kalitesi ne olacak diye tartışmamız gerekirken, birileri aha osmanlı uykusundan uyandı der, birileri bunlar bizi 500 yıl geri götürdü derse bu kadar olay olur. rte de bu kargaşadan istediği gibi faydalanır.

iyi ya da kötü öyle ya da böyle geçmişinden epey uzaklaşmış bi toplumuz biz. bugün yine çevirileri olduğu halde pek çok eseri mümkünse orjinalinden okuyun diyen,bunu da entelektüellik adına yapan adamlar konu osmanlı eserlerine gelince napalım biz onu diyorsa bi sıkıntı vardır.entelektüelliğin tanımıyla da bi sıkıntımız var bence. elimde 2 3 eski divan edebiyatı eseri var mesela ben bunları hiçbir şeye ihtiyaç duymadan anlamak isterdim. arjantinde yazılmadı çünkü o eserler bu topraklarda çok da uzak olmayan bi dönemde yazıldı.

bi de benim anlamadığım mevcut türkçemiz rezalet bi konumda bence. zaten kaç kelimeyle konuşuyoruz, bunun ne kadarı yabancı, bunlar pek de parlak şeyler değilken eski dili de burdan vurmaya çalışmak neyin nesi. işe yaramaz dersin, artık kullanılmıyo dersin, halk konuşmuyodu dersin tamam eyvallah derim de arapça farsça özentisi diyen adam bugünkü dile de türkçe demesin o zaman.

bu arada osmanlıca ile ilgili de bence dücane cündioğlu twitterdan söylemişti. bi bakılmasında fayda var bence.
  • bir garip seyyah  (13.12.14 11:46:49 ~ 11:47:53) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.