[]

Kayıp Senet Ödemesi Nasıl Yapılır?

Mali müşavir, hukukçu vb görevlerde bulunan arkadaşlarımıza bir konu danışacağım.

Kendilerinin bilgileri sermayeleridir elbet buna da saygım var fakat bu defa bir bilgileri varsa yol göstermelerini istiyorum onlardan.

konuya girelim;

Apartmanımızn dış cephe mantolama işlemi yapıldı.
mantolama yapan firma tahsilatları dairelerden tek tek aldı. yani apartman toplayıp apartman adına bir ödeme yapılmadı.
fakat iş için yapılan sözleşme apartman ile inşaat firması arasında yapılmış.

Biz daire olarak senet ile ödemeyi tercih edip makbuz karşılığı 10 senet imzalayıp inşaat firmasına teslim ettik.

Teslim alan firma personeli senetlerin inşaat işinde giymiş olduğu tulumun içinde olduğunu ve tulumu da yanlışlıkla iş bitiminde yaktığını söyledi. haliyle senetler de kıyafetler içinde yanmış deniyor.

inşaat firması tekrar senet yapmak için kapımıza geliyor fakat biz eski senetlerin mahkeme kararıyla geçersiz olduğunu beyan eden bir yazı olmadan yeni senedi düzenlemeyeceğimizi bildiriyoruz.

inşaat firması maddi durumunun olmadığını beyan ederek mahkeme işleri için para talep ediyor ve biz de eski senetlere mahsuben iki adet senet bedelini ödüyoruz. olur da kağıdı getirirse iki senet eksik düzenleriz diyerek mutabakata varıyoruz.

bu süre içinde adlı tatil vb sebeplerden dolayı inşaat firması mahkemeye başvurmuyor daha sonra kendi avukatıyla görüştüğünü söyleyip bu işin kendileri adına çok maliyetli olacağını söylüyor. sözleşme karşılığı fatura kesmesi gerektiğini kdv çıktığını ve mahkeme masraflarını bahane ederek.

noter huzurunda bir anlaşma yapmayı teklif ediyor. eski senetler olur da ortaya çıkarsa borcu ben yükleneceğim diye. kanun böyle bir durumda senet üzerindeki yükümlülüğümüzü ortadan kaldırır mı?

ya da ben de size senet düzenleyeyim eğer ki geçmişten bu senetler karşınıza çıkarsa siz de benden alın parayı diyor. biz de oldu ki bu senetler ortaya çıkarsa ben de o gün seni mi arayıp bulacağım diyerek yanaşmıyoruz.

bu arada sürekli kapımıza geliyor ve telefon ile arayıp abi emeğimiz kaldı paramız kaldı diyerek sıkıştırıyor. biz de emeği olduğunu kabul ediyoruz fakat senedin günün birinde bi yerden başka birisinden çıkma ihtimalini de göz önüne alarak bu parayı ödeyip daha sonra da eski senetlerin faiziyle birlikte ödemeyi istemiyoruz.

bu durumda en uygun bir şekilde her iki tarafı da zorlamadan ne gibi yöntemlere başvurmalıyız?

teşekkürler.

 
Bir ihtimal eleman ya da firma senetleri kullanmış olabilir.

piyasada böyle bir alışkanlık var, senetleri çek gibi arkasını cirolayıp mal aldıkları toptancılara veriyorlar.

senetlerin üzerinde telefonlarınız var ise senet zamanı geldiğinde birileri sizi arayabilir.

konu hukuken tıkanır ve iyi niyet ile çözmek isterseniz şöyle bir yol izleyebilirsiniz, senetlerin zamanı geçtikten sonra (hani başkasında olsa gelir isterlerdi) adamın teklifini kabul edip onun adına senet yapıp ödemeyi yapabilirsiniz.

yani, senet başkasının elindeyse zamanı gelince sizden ister. yok başkasında değilse bunların elindeyse sonradan piyasaya çıkarırlar diye karşı senet işe yarayabilir.

adama acımasanız hiç ödeme yapmayın ama günah da bir yandan eğer doğru söylüyorlarsa.

ayrıca o nasıl bir sorumsuzluk lan? senet değilde peşin ödeyip para teslim etseydiniz adama, o da yaksaydı tulumla birlikte, gelip isteyecek miydi abi verdiğiniz para yandı diye?

konuyu ben de merak ettim hukukcu arkadaşlar cevap verir inşallah.
  • cokilgincvesesgetirecekbirnickarayanadam  (10.12.14 14:41:42 ~ 14:42:03) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.