[]

Ticaret

Selam,

Ticaret yapmayı öğrenmek istiyorum. Bunun için önce finansal kavram ve diğer temel bilgileri öğrenebileceğim kaynaklar arıyorum. Ya da bir ürünün alınıp satılması sürecini baştan sonra örnekleyerek anlatan kitaplar falan...

Öneriniz var mıdır?

Not: "ticaretten anlamıyorsan uzak dur"cular çekilsin lütfen.

Teşekkürler

 
pearson yayınları var.

introduction to business finance ve accounting kitaplarına bir göz gezdir. yararlı olur.
  • justinho26  (03.12.14 18:10:59) 
bi kere sana şu soruyu sormadan tavsiye verecek herkesten uzak dur: neyin ticareti? elma mı satcan, laptop mu, telefon mu yoksa bilmem ne mi?

ne satmak istiyorsun? söyle kurtaralım seni?
  • Dr. Watson  (03.12.14 18:16:54) 
ticaret kitaptan öğrenilir mi ki ?


  • lcnkr  (03.12.14 18:18:34) 
0-50 lira aralığında değişen ucuz hediyelik eşya tarzı şeyler düşünüyorum şimdilik. Çin'den getirmeyi planladığım için dış ticaret yapmayı planlıyorum. Öncelikli amacım en kötü durumda çok zarar etmeden iş öğrenmek. Temel şeylere ihtiyacım var anlayacağınız. Yani 50 binlik mal alıp satıcam demiyorum. Ufak ufak deneme amaçlı sadece.

Kitaptan öğrenilmez tabii ki. O sadece yardımcı. Böyle yapmazsam hiçbir şey yapamıycam. O yüzden yerimde saymak yerine bir yerden başlamak istiyorum.
  • synesthesia  (03.12.14 18:19:47 ~ 18:25:11) 
o zaman yapacağın ilk şey yerel pazarının nabzını yoklaman. atıyorum mahallendeki telfoncuya git ve kılıflara bak.

daha sonra aliexpress.com tarzı sitelerden 100 adet kılıf al ve bunları hem online hem birebir sat. 1 tlye aldıysa 2 tlye satmaktan gocunma sakın. 1, 0dan her zaman iyidir.

ufak çaplı ticaretlerde tek etken unsur 2li iletişimlerdir.

2li iletşimlerde başarısız biriyse online satışlara yönlen. ülkemizde, maalesef, online satış olarak sadece sahibinden.com tarzı siteler var. at oltanı oralara, elbet ısıranlar olur. sadece emek ve zaman harca yete (ilan süresi dolmadan yeni ilanlar aç vs.)
  • Dr. Watson  (03.12.14 18:25:38) 
@Dr.Watson

Alibaba'dan alıp satabileceğim bir ürün buldum mesela. Min order quantity'ye denk gelen toplam maliyet 7bin lira civarında oluyor. Şimdi ben bu 2000 parça ürünü aldım diyelim. Malın Türkiye'ye girişi esnasında ödenecek ıvır zıvır vergilerin ve diğer bilimum prosedürlerin ne olduğunu hiç bilmiyorum. Neleri nereye ödemem gerek? Mal gemiyle gelecek diyelim. Nereye gelecek? Nasıl gidip alıcam? Ordan nakliyesi nasıl olacak? Mal aldığım adama ödeme yaparken dikkat etmem gerekenler nedir? vs...

100 adet kılıf alıp satınca bu tarz şeyleri öğrenmeye pek fırsat olmuyor. Sıradan bir alışveriş yapar gibi büyük bir kutu içinde gelecek, onları direkt satacaksın. Ciddi şeyler öğrenmek için pek etkili bir yöntem değil diye düşünüyorum.
  • synesthesia  (03.12.14 18:37:24 ~ 18:38:01) 
toplam fatura tutarının %6sı kkdf olarak gümrüğe ödenir. bide verrgisi. çok zorlamaz bu tutar. aldığın ürüne güveniyorsan satacağın kişilerden peşinat bile alırısn


  • Dr. Watson  (03.12.14 18:46:36) 
Aslinda ticaret uzerine uzunca yazmistim refresh edince senin yazdiklarini gordum maksadin yanlis anlamiyorsam su.alibabadan bisiler alip online satmaksa onun yontemleri biraz farkli.

Oncelikle bir tane getirmekle 100 tane getirmek arasinda bir farklilik var.100 taneyi getirmek icin oncelikle ticari bir unvanin olmasi yani ithalatci olman gerekiyor.birde oyle yuz tane getir satla her zaman olmuyor.daha bugun adamin birisi dogubankta dolasiyordu oglu selfie cubugu getirirse satabilecegini dusunmus iyi fiyat aldim diye 1000 tane getirmis verecek adam ariyorlardi.olan su 100 tane bir sekilde satacaklar 900 tane selfie cubugu depolarinda bekleyecek.

Enteresan,eglenceli urunlerden azar adet getirip deneme yaparak satmak mantikli.piyasadaki adamin getirdigi urunlerle basedemezsin cunku senin 100 tane getirecegin urunu adam tahtakalede 10000 lerce adet getiriyor.

Bir daha gelip devamini yazacagim 5 dakika ara
  • cizgilipijama  (03.12.14 18:51:28) 
Sadece e-ticaret olması şart değil. Hem internet üzerinden hem de malı satın alabilecek kişilere doğrudan vermeyi planlıyorum ama ikisini aynı anda yapmak malın satılabilirliği açısından ne gibi bir etkiye sahip olur emin değilim. Onun dışında, şirket kurarken satış kanalının belirtildiği bir iş tanımı yapılması gerekiyor diye biliyorum. Yani ben ticari ünvan aldığım zaman hem e-ticaret hem de doğrudan toptan mal verebilecek şekilde bir iş tanımı yaptırmam gerek ama bunu ne şekilde yaptırabiliyoruz bunu da bilmiyorum.

1000 tane şeyi doğrudan getirmek yerine, üreticiden bir miktar örnek isteyip bunları dükkan dükkan dolaşıp "abi şöyle bir şey var alır mısın" şeklinde sunduktan sonra işi garantiye alıp getirmek istiyorum. Ha adam parayı o an vermediği sürece vazgeçme ihtimali ve malın elimde patlama ihtimali de var tabi mesela. Ama riski azaltmış oluyorsun nihayetinde.
  • synesthesia  (03.12.14 18:59:05 ~ 19:07:55) 
Synes soru cevap seklinde gidersek daha iyi olacak.

Oncelikle yukarida bir arkadasin yazdigi bir hatayi duzelteyim.senin yapacagin ticaret havaleyi gonder mali al seklinde olacagi icin kkdf odemeyeceksin.yani yuzde 6 cepte.

Dusundugun yontemde problem yok.mali es zamanda internetten ve elden satabilirsin.iki satisinda perakende oldugunu dusunursek bunda bir problem yok.

Numune gosterip satis mantikli ama soyle bir sorun var.numune geldi gosterdin adam ok dedi istedi.sen saticiya yazdin 50 tane istiyorum stogundada oldugunu varsayalim kargoya verdi.burada en cok sorulan sorulardan birisi bu.kargom ne zaman gelir.aliexpresste yer alan firmalarin cogunlugu yerel ticaret firmalari.ureticiler genelde perakende olan kisima bulasmiyorlar.ticaretci olaninda hangi postayi,kargoyu kullanacagi belli olmuyor.bu yuzden sureler uzayabiliyor.birde onemli konu ambalajli ithalatta urun hacmi numunede cok farketmiyor ama adet ostediginizde hacimden dolayi kargo ucretiniz oldukca yuksek cikabilir.

Piyasadaki firmalarin cogunlugunun orada temsilcileri var ve bu islemelerin tamamini kontrol ediyorlar.bende o bolgede calisiyorum ve her ay iki sefer gitmek zorunda kaliyorum cunku istenilen urunu en kisa sirede buraya getirmem gerekiyor.
  • cizgilipijama  (03.12.14 19:19:41) 
Öncelikle hevesiniz olması tabii ki önemli. Ama bu işleri öğreten bir kitap vs. yok. En iyi kaynağınız internet ve bu tarz soru cevap siteleri. Sizin durumunuzdaki arkadaşlara yardımcı olabilmek adına bir süredir kendi çapımda bir blog açtım, yazıp çiziyorum.

Çin'den ürün getirtmeye dair süreç ve masraflara kabaca şuradan ulaşabilirsiniz;

www.dunyadonuyor.com

işinize yarayacağını düşündüğüm başka içerikler de var.

Fikir vermek açısından, nasıl başladığımdan bahsedeyim size. Adım adım gitmekte fayda var. Bırakın Çin'i ilk etapta, o işin detayları farklı, erken hamle ile hayal kırıklığına uğrayıp hevesinizi kaçırmayın. Sonra bir anda soğuyan bir çok dostum oldu. Önce, yurtiçi toptancılardan, daha az miktarlarda alımlar yaparak satın. almayı, satmayı, satamamayı, malın elinizde patlamasını, birisine normal karla satarken, birisinden ciddi para kazanabilmeyi vs. öğrenin.

Kullanacağınız kanal ağırlıklı olarak internet olacaktır bu ölçekteki işlemlerde. Böyle ufak ufak başlayın. Ne gerekiyorsa sorun burada, özelden yazın ne zaman isterseniz, elimden geldiğince yanıtlamaya çalışırım.

Bir de, bir konuda uyarmak istiyorum, maalesef burası da dahil bir çok mecrada, sorduğunuz konuda hayatında hiç bir işlem yapmamış bir çok insan yanıt verecek. Aldığınız cevabı mutlaka detaylandırın ve onun üzerinden araştırıp doğruyu bulmaya çalışın.

Kim ne derse desin, yapa yapa öğreneceksiniz, bizim gibi daha önce bu yoldan geçmiş olanlar da mümkün mertebe hızlandıracak sizi, hepsi bu.
  • silent storm  (03.12.14 20:09:39) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.