[]

sürekli tatlı yeme isteği ne bağımlılığı?

karbonhidrat mı, ŞEKER mi, eroin mi buna sebep olan şey tam olarak ne bağımlılığı acaba? diğer her şeyi kontrol altına alabiliyorum. hatta ve hatta korkunç miktarda şeker içeren bu meşrubatları bile dönem dönem kesebiliyorum problem yaşamadan. bol su içiyorum aklıma gelmiyor kola.

ama bu tatlı kısmını çözemiyorum. bir gün yemesem ertesi gün aklıma geliyor. zamanında doktorun tavsiyesi üzerine aldığım bir simit yastığım var. allah sizi inandırsın, az önce ona bakınca aklıma donut geldi oturup ağladım.

işin kilosunda ya da parasında değilim açıkçası. mevcut sağlık sorunlarım yüzünden işte diyabet olmaktan, sinirlerimin zarar görüp yürümemi tamamen engellemesinden, efendime söyleyeyim görme kabiliyetimi kaybetmekten korkuyorum. ama bu gidişle 30 yaşımı bile göremicem herhalde. hayır ben sigara da içtim, yemin ediyorum sigaraya bu kadar şiddetli bir bağımlılık geliştiremedim.

"baklavadan uzak duramıyorum" diye amatem'e gidicem döverler diye korkuyorum.

 
karbonhidrat dediğin şey de şeker zaten. ne sanıyorsun?


  • m e l t e m  (27.11.14 22:10:43) 
hacıcım bi şey yediğin zaman sindirilmeye başlıyor vücudunda. sindirme süresince glikoz giriyor kanına. o kandaki glikoz oranını dengeleyesin diye insülin basıyorsun damarlara. bu kan şekerindeki kısa süreli artış/azalış da acıkma hissiyatına sebep oluyor.


tavsiye: glisemik indeks'i araştır, 55'ten düşük olan şeylerle beslenmeyi alışkanlık haline getir. bi hafta zorlanırsın sonra alışırsın.
  • reavelyn  (27.11.14 22:12:42) 
biliyorum da isim olarak soruyorum. yani sürekli tatlı yemek isteyen birinde bağımlılığı olan şey nedir. hakkında bilgi almak, kendi çapımda araştırma yapmak için soruyorum. karbonhidrat bağımlılığı olarak mı incelemeliyim yoksa başka bir şey mi. ondan şeyettim.

@reavelyn, çok denedim. değil bir hafta, iki hafta yaptığım da oldu. SAĞLIKLI OLMAK NE GÜZEL deyip bir kase çorbayla 3 gün gidecek kadar tok hissettiğim dönemler oldu. ama sonra PASTA MI LAN O diye bir giriştim, komalık olana kadar yedim. sonra hoop tekrar aynı şey. komple vücuttaki kanı değiştirmem lazım herhalde benim. bilmiyorum.
  • pescador  (27.11.14 22:12:49 ~ 22:14:31) 
  • shejia  (27.11.14 22:12:51) 
pesca başgan bi video vardı dur bulucam. onu izle.


baya araştırdım, biraz uzun bi video, sabret izle. niye yememen gerektiğini baya net anlatıyor bu:

www.youtube.com
  • reavelyn  (27.11.14 22:16:24 ~ 22:26:51) 
(Bkz: insülin direnci)

Anlatmaya üşendim. Bu konuyu araştır. Sebebi bu. Eminim.
  • bugunku antremanda goz dolduran futbolcu  (27.11.14 22:39:49) 
arkadaşlar bu konu canımı çok sıkıyo benim de deliricem. yerken bi heyecanım yok mesela benim artık çünkü ezberimde tadı ve yemesem olmuyor. bağımlılık düpedüz ve ismi de vardır mutlaka.


  • hayırkaramuratbenim  (27.11.14 22:39:52) 
uzak duracak bir şey yok yav, tadı mükemmel göm gitsin!


  • proletarier aller lander vereinigt euch  (27.11.14 22:41:43) 
evet insülin direnci var bende. peki insülin direnci olanlar hiç şeker hastası olmaksızın bir ömür süremiyorlar mı ki? neredeyse hiç şeker tüketilmese vs. spor yapılsa ne bileyim..


  • hayırkaramuratbenim  (27.11.14 22:45:33) 
ben de senin gibiyim. her yemekten sonra tatlı yemek zorunda hissediyorum kendimi.
ancak 3 haftadır ağzıma tatlı veya şeker koymadım.
muhtemelen eleştiri lincine tutulacağım ama yine de söyleyeyim. Dukan diyeti yaptığımda bu isteği çok daha rahat kontrol edebiliyorum. 1-2 gün içinde yemekten sonra tatlı isteğim tamamen ortadan kalktı. canım bir şey atıştırmak istediğinde peynir falan yiyorum. Dukan bittikten sonra yavaşça karatayvari bir düşük glisemik diyete geçmeye çalışacağım inşallah ama başaramazsam eski alışkanlıkların çabucak geri geleceğini biliyorum.
  • chavezding  (27.11.14 22:54:50) 
bir miktar tarçın yemek (veya çaya çorbaya katmak) insülin dengesini ayarlıyormuş diyorlar. olan şöyle: yemeden duramıyom dediğin şeyler kan şekerini birden ve çok yükseltiyor. mesela senin durumunda olmayan biri kan şekeri seviyesi 3 iken (sayıyı uydurdum, 10 azami miktar gibi düşün) doygunluk hissetmeye başlıyosa, sen kendini tatlıya alıştırmaya başladığın anda çıtayı yükseltmeye başlıyosun ve yediğin tatlılar kan şekeri 8-9 olmadan doymamaya başlamana sebep oluyo. kan şekerine o seviyeye çeken şeyler de sadece tatlı diye isimlendirilen şeyler olduğundan, 10 ekmek de yesen o doyma noktasına ulaşamıyosun.
kendini 3-5 ile doycak kısma geri çekmen lazım. o da zamanla olacak. paketli şeylerden habur cuburlardan uzaklaşsan gerisi gelir. ama bu bir çeşit bağımlılık gibi, yani yoksunluk hissi olmadan atlatamazsın herhalde.

  • dafaiss  (28.11.14 00:00:45) 
Mucizevi bir formül yok. 1 hafta sıkıntı çekecek ve HİÇ tüketmeyeceksin. Tatlıyı kesip tam tahıllı ekmek de yemeyeceksin. Sadece et, yeşil sebze, yumurta ve kuruyemiş tüket bir hafta. Son aramayacaksın.


  • arnold schwarzeneger  (28.11.14 08:03:22) 
karbonhidrat bağımlılığı diye araştırabilirsin, evet.
arnold +1 ama sana 1 hafta yetmez. 1 hafta sonra "ee hala gözümün önünden donutlar uçuşuyor" deme ihtimalin var. biraz daha uzat süreyi... okur bakarsan 21gün derler bir bağımlılıktan kurtulmak için uzak kalınması gereken süreye. bu tabii kişiden kişiye değişiyor. bir de insülin direnci baktır istiyorsan bir ara. bir o kaldı sanırım baktırmadığın:)
bir de ben mens. dönemlerindeki tatlı krizimi kırmak istediğimde yağ tüketimimi biraz artırıyorum. peyniri yağlı, bademi kavrulmuş yiyorum, salataya biraz daha fazla zeytinyağı ekliyorum vs. her zaman işe yarar. bunu da bir deneyebilirsin.
özetle: yağı artır, kendini aç bırakma, et ye, sebze ye, su iç.
  • icemint  (28.11.14 08:32:29) 
Söylemeyi unutmuşum. icemint +1.

Karbonhidrat yerine yağ koy. En önemli kısmı bu.
  • arnold schwarzeneger  (28.11.14 08:34:45) 
şeker ve uyuşturucular beyni aynı şekilde stimule eder. Sarıldığımızda, uyuşturucu aldığımızda ya da tatlı bir şey yediğimizde kısaca haz alıcı aktivitede bulunduğumuzda beyin dopamin salgılar. Beyindeki haz noktalarının bu şekilde harekete geçmesi, bizi uyuşturuculara ya da şekere bağımlı yapıyor. Obezlerde, bağımlılarda dopamin reseptörleri az olduğu için daha fazlasına ihtiyaç duyuyorlar. Bu yüzden şekerli bir şey yediğimiz zaman daha keyifli oluyoruz.

Daha fazlası için --> mic.com
  • küçük kara balık  (28.11.14 08:52:53) 
insulini de kontrol ettirdim, hicbir sorun yok. ulan testlere gore her sey normal ama ayakta duramiyorum, tip dunyasini trolluyorum resmen


  • pescador  (28.11.14 11:44:56) 
Karbonhidrat/şeker bağımlılığı insülin direnciyle paralel bir şey değildir. Şeker tüketme isteği şeker tükettiğin sürece vuku bulur. İnsülin direnci daha farklı bir şey; kaslarındaki hücrelerindeki glukojen depolarının sürekli dolu olması nedeniyle bu hücreler insülinin salgılanmasına duyarsız kalıp fazla şekerin depolanmasını engeller ve şeker sürekli kanda dolaşır. Bu da sürekli insülin salınımına, haliyle sürekli şeker tüketme ihtiyacı hissetmene neden olur.

Lakin bununla birlikte, insülin direnci oluşmasa da, sürekli şeker tükettiğin için kanında aynı şekilde yüksek oranda şeker bulunur. O da aynı şekilde sürekli şeker tüketme hissi yaşamana neden olur.

1. durumdaysan; egzersiz ve arkadaşların dediği gibi karbonhidrattan (Özellikle basit karbonhidrat) uzak bir beslenmeyle bu işten kurtulursun.

2. durumdaysan; karbonhidrattan (Özellikle basit karbonhidrat) uzak bir beslenmeyle bu işten kurtulursun.
  • angelus  (28.11.14 12:04:16) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.